Anne Thestrup Meimbresse

Ověřila Anne Thestrup Meimbresse

Klinický farmaceut, lékárna Varde

Zde si můžete prohlédnout profil Anne »
Obsah:

Co je keratosis pilaris?

Keratosis pilaris je běžný a neškodný kožní stav, který primárně postihuje povrch kůže. Tento stav se projevuje malými, suchými výrustky nebo pupínky na kůži, zejména na horních částech paží, stehnech, hýždích a v některých případech i na obličeji. I když obvykle není bolestivý ani nebezpečný, keratosis pilaris může být pro některé lidi zdrojem kosmetických obav.

Charakteristické rysy keratosis pilaris:

Výrustková kůže: Nejcharakterističtějším rysem keratosis pilaris je výskyt malých, zvýšených výrustků na povrchu kůže. Tyto výrustky jsou často kulaté nebo oválné a mohou mít barvu od barvy kůže až po červenou nebo tmavší, v závislosti na vašem typu kůže.

Hrubá textura: Postižená oblast může působit hrubě nebo jako brusný papír na dotek. To je způsobeno hromaděním keratinu, přirozeného proteinu v kůži, který může ucpávat vlasové folikuly.

Umístění vyrážky: Keratosis pilaris se obvykle vyskytuje v oblastech s hustším růstem vlasů, jako jsou horní části paží, stehna, hýždě a obličej. Může se také objevit na zádech, hrudi nebo na jiných místech.

Sezónní variace: Příznaky keratosis pilaris se mohou měnit s ročními obdobími. V zimě, kdy je kůže náchylnější k vysušení, mohou být příznaky výraznější.

Svědění nebo podráždění: U některých lidí může keratosis pilaris způsobovat svědění nebo mírné podráždění. To může vést k nutkání škrábat se, což může stav zhoršit.

I když je keratosis pilaris neškodný, je důležité rozpoznat a identifikovat jeho charakteristické znaky a příznaky, zejména pokud hledáte léčbu nebo chcete snížit viditelnost malých výrustků na kůži.


Příznaky keratosis pilaris

Keratosis pilaris má typicky řadu charakteristických příznaků, které jej činí poměrně snadno rozpoznatelným stavem. Zde jsou některé z nejběžnějších příznaků spojených s keratosis pilaris:

Výrustky: Nejviditelnějším příznakem jsou malé, suché výrustky, často kulaté nebo oválné. Tyto výrustky jsou obvykle tvrdé a mohou mít různé barvy, často od barvy kůže až po červenou nebo tmavší, v závislosti na vašem typu kůže.

Podobnost se zátkami mazu: Vizuálně může keratosis pilaris připomínat zátky mazu, protože oba stavy zahrnují malé kožní výrustky. Je však důležité poznamenat, že keratosis pilaris je způsoben hromaděním keratinu a odumřelých kožních buněk kolem vlasových folikulů, zatímco zátky mazu jsou výsledkem hromadění mazu (oleje) ve mazových žlázách kůže.

Podobnost s pupínky: Vizuálně může keratosis pilaris připomínat pupínky, protože oba stavy zahrnují malé kožní výrustky. Důležitý rozdíl však je, že keratosis pilaris nezpůsobuje zánět kůže jako pupínky.

Typická umístění: Příznaky se nejčastěji vyskytují v oblastech s hustším růstem vlasů, jako jsou horní části paží, stehna, hýždě a obličej. Mohou se však objevit i na zádech, hrudi nebo na jiných částech těla.

Svědění nebo podráždění: Někteří jedinci s keratosis pilaris zažívají mírné svědění nebo podráždění v postižených oblastech. To může být způsobeno hrubým povrchem a může vést k nutkání škrábat se, což může stav zhoršit.

Kosmetické obavy: Ačkoliv keratosis pilaris obvykle není bolestivý ani neohrožuje zdraví, může být pro některé lidi zdrojem kosmetických obav. Viditelné výrustky, nerovná kůže a pupínky mohou ovlivnit sebevědomí a sebepojetí člověka.

Je důležité si pamatovat, že keratosis pilaris je běžný kožní stav a příznaky se obvykle zlepšují s věkem.

Balíček na keratózu pilaris
3 produkty minimalizují červené tečky na kůži způsobené keratózou pilaris
+15.000 recenzí
Běžná cena 899,00 Kč
Výprodejová cena 899,00 Kč Běžná cena 1.099,00 Kč
Balíček na keratózu pilaris - 3 produkty minimalizují červené tečky na kůži způsobené keratózou pilaris

Kdo může mít keratosis pilaris?

Keratosis pilaris je běžné kožní onemocnění, které se může objevit u lidí všech věkových skupin, ale některé skupiny mohou mít zvýšené riziko:

Děti a dospívající: Keratosis pilaris se často objevuje u dětí a adolescentů a může začít již v dětství.

Genetika: Pokud má někdo ve vaší rodině keratosis pilaris, pravděpodobnost, že onemocnění rozvinete, je vyšší.

Lidé se suchou kůží: Jedinci se suchou kůží nebo sklony k suché kůži mohou mít vyšší riziko rozvoje keratosis pilaris, protože suchá kůže může přispívat k hromadění keratinu a šupin ve vlasových folikulech.

Lidé s podkladovými kožními onemocněními: Někteří jedinci trpící jinými kožními onemocněními, jako je ekzém, mohou být náchylnější k keratosis pilaris.

Klimatické a sezónní vlivy: Keratosis pilaris může být častější v chladných a suchých klimatických podmínkách, a příznaky se mohou měnit během roku.

Je důležité pochopit, že i když tyto faktory mohou zvýšit riziko vývoje keratosis pilaris, může postihnout kohokoli, bez ohledu na původ a věk.


Příčiny keratosis pilaris

Příčiny keratosis pilaris nejsou stále plně pochopeny, ale výzkumníci identifikovali několik faktorů, které mohou přispívat k rozvoji tohoto stavu.

Genetické faktory

Genetika může hrát roli ve vývoji keratosis pilaris. Pokud se vyskytují případy keratosis pilaris nebo atopický ekzém ve vaší rodině, riziko jejich vývoje se zvyšuje.

Nadměrná produkce keratinu

Keratosis pilaris nastává, když dojde k nadměrné produkci keratinu, proteinu zodpovědného za tvorbu kůže, vlasů a nehtů. Tato nadprodukce vede k hromadění keratinu ve vlasových folikulech, což vede k tvorbě charakteristických malých výrustků nebo pupínků.

Trávicí problémy

Někteří vědci věří, že trávicí problémy, jako je nedostatečné trávení tuků, mohou hrát roli ve vývoji keratosis pilaris. Nerovnováha v trávicím systému může ovlivnit, jak tělo vstřebává a využívá živiny nezbytné pro zdravou kůži.


Diagnostika

Diagnóza keratosis pilaris je obvykle založena na fyzickém vyšetření kůže a hodnocení charakteristických příznaků. Lékař nebo dermatolog může stav často identifikovat jednoduše prohlídkou postižené oblasti.

Lékař prohlédne postižené oblasti kůže, typicky na horních částech paží, stehnech a hýždích. Diagnóza může být obvykle stanovena pozorováním charakteristických malých, hrubých výrustků a možných zarostlých chloupků.

Vzácně, když existuje nejistota ohledně diagnózy, může být provedena biopsie kůže. Zahrnuje odstranění malého vzorku kůže z postižené oblasti a jeho analýzu pod mikroskopem. To může pomoci vyloučit jiné kožní stavy.

Vzhledem k tomu, že keratosis pilaris je obvykle snadno rozpoznatelný stav, diagnóza často nevyžaduje složité testy nebo postupy. Nejdůležitější je přesně identifikovat stav, aby bylo možné zvolit nejvhodnější metodu léčby.


Jak léčit keratosis pilaris?

Ačkoliv je keratosis pilaris obvykle neškodný stav, který z lékařského hlediska nevyžaduje léčbu, někteří lidé hledají způsoby, jak snížit viditelnost hrubých výrustků a zlepšit vzhled kůže. Různé možnosti léčby mohou pomoci minimalizovat příznaky keratosis pilaris. Léčba může sahat od jednoduchých změn v péči o kůži po lékařské zákroky. Zde jsou některé z nejčastěji používaných metod léčby:

Změny v péči o kůži

Základní principy péče o kůži mohou pomoci snížit příznaky keratosis pilaris. To zahrnuje:

Používání hydratačních krémů: Pravidelné používání hydratačních krémů nebo lotion může pomoci čistit a změkčovat kůži a snižovat suchost, což může minimalizovat viditelnost hrubých výrustků.

Jemná exfoliace: Použití mírného exfoliačního tělového peelingu nebo kartáče na jemné odstranění odumřelých kožních buněk z postižené oblasti. Dávejte pozor, abyste nepřeháněli exfoliaci, protože to může stav zhoršit.

Laserová léčba

Laserová léčba může být účinnou možností pro snížení viditelnosti keratosis pilaris. Laser používá intenzivní světlo k cílení a zlepšení textury kůže. To může snížit drsnost a zlepšit vzhled kůže.

Krémová léčba

Existují krémy a masti obsahující aktivní složky jako salicylová kyselina, kyselina mléčná, urea nebo Tea Tree Oil, které mohou pomoci čistit a změkčovat kůži tím, že řeší tvorbu keratinu. Tyto produkty mohou časem zlepšit vzhled keratosis pilaris při pravidelném používání.

Balíček na keratózu pilaris
3 produkty minimalizují červené tečky na kůži způsobené keratózou pilaris
+15.000 recenzí
Běžná cena 899,00 Kč
Výprodejová cena 899,00 Kč Běžná cena 1.099,00 Kč
Balíček na keratózu pilaris - 3 produkty minimalizují červené tečky na kůži způsobené keratózou pilaris

Kortikosteroidní krém

V některých případech může být použit předepsaný kortikosteroidní krém ke snížení zánětu a svědění spojeného s keratosis pilaris. Toto je obvykle používáno jako dočasná léčba.

Chemický peeling

Chemické peelingy prováděné profesionálním dermatologem mohou pomoci odstranit vrchní vrstvy odumřelých kožních buněk a zlepšit texturu kůže.

Je důležité poznamenat, že léčba keratosis pilaris je obvykle dlouhodobý proces a příznaky se mohou vrátit, pokud je léčba ukončena. Nejlepší metody léčby se mohou lišit od osoby k osobě, proto je dobré se poradit s dermatologem nebo odborníkem na péči o kůži, aby vám pomohl vyvinout přizpůsobený plán.


Sebepéče a prevence

I když keratosis pilaris nelze zcela předcházet, existují kroky, které můžete podniknout k snížení rizika výskytu a ke zlepšení stavu kůže. Sebepéče hraje klíčovou roli při řízení keratosis pilaris a může pomoci udržet zdravou kůži. Zde jsou některé tipy na sebepéči a metody prevence:

Pravidelná exfoliace: Používejte mírný exfoliační peeling nebo kartáč k jemnému odstranění odumřelých kožních buněk z postižených oblastí. Vyvarujte se přílišné exfoliaci, protože to může stav zhoršit.

Hydratace: Pravidelně používejte kvalitní hydratační krém, aby byla kůže hydratovaná a snížila se suchost, což může minimalizovat viditelnost hrubých výrustků. Může být dobré začít používat preventivní produkty na péči o kůži již na podzim, protože stav se často zhoršuje v zimě, kdy je kůže sušší.

Vyvarujte se škrábání: Vyhněte se škrábání nebo štípání postižených oblastí, protože to může zhoršit zánět a podráždění.

Jemné čištění: Používejte mírná mýdla a čistící prostředky, aby nedocházelo k vysoušení kůže. Také se vyhněte velmi horké vodě, která může zhoršit suchost.

Ochrana před sluncem: Chraňte postižené oblasti před nadměrným slunečním zářením použitím opalovacího krému nebo jejich zakrytím oblečením. Sluneční světlo může stav zhoršit.

Hydratace: Pijte dostatek vody, aby byla zajištěna celková hydratace, což je také důležité pro zdravou kůži.

Vyvarujte se těsného oblečení: Noste volné a prodyšné oblečení, aby se snížilo tření o kůži, zejména v postižených oblastech.

Zdravá strava: Vyvážená strava bohatá na vitamíny a antioxidanty může podporovat zdraví kůže. Zvažte zařazení potravin jako ovoce, zelenina a ryby do svého jídelníčku.

Řízení stresu: Stres může zhoršit některé kožní stavy. Snažte se najít způsoby, jak zvládat stres, například meditací, jogou nebo hlubokým dýcháním.

Ačkoliv může být keratosis pilaris často chronický stav, je možné zlepšit vzhled kůže a minimalizovat příznaky správnými péčovými metodami. Buďte trpěliví a důslední ve své rutině péče o kůži a vyhledejte odborné poradenství, pokud máte otázky nebo obavy. Vždy je dobré poradit se s dermatologem nebo odborníkem na péči o kůži, pokud potřebujete další rady ohledně péče a prevence keratosis pilaris.

Balíček na keratózu pilaris
3 produkty minimalizují červené tečky na kůži způsobené keratózou pilaris
+15.000 recenzí
Běžná cena 899,00 Kč
Výprodejová cena 899,00 Kč Běžná cena 1.099,00 Kč
Balíček na keratózu pilaris - 3 produkty minimalizují červené tečky na kůži způsobené keratózou pilaris

FAQ k keratosis pilaris


Co je keratosis pilaris?

Keratosis pilaris je běžný kožní stav, který se projevuje malými, hrubými výrustky na kůži, často na horních částech paží, stehnech, tvářích nebo hýždích.


Proč lidé dostávají keratosis pilaris?

Keratosis pilaris je způsoben hromaděním odumřelých kožních buněk ve vlasových folikulech. Pokud se vyskytují případy keratosis pilaris nebo atopické dermatitidy ve vaší rodině, může být vaše riziko vývoje onemocnění vyšší.


Je keratosis pilaris nakažlivý?

Ne, keratosis pilaris není nakažlivý a nelze jej přenést z člověka na člověka.


Jak mohu léčit keratosis pilaris?

Možnosti léčby zahrnují hydratační krémy, jemnou exfoliaci, používání produktů obsahujících salicylovou nebo glykolovou kyselinu, stejně jako profesionální léčby jako laserová terapie.


Pomáhá sluneční světlo při keratosis pilaris?

Sluneční světlo někdy může snížit viditelnost keratosis pilaris, ale je důležité používat ochranu proti slunci, protože slunce může stav zhoršit.


Měl bych se kvůli keratosis pilaris poradit s lékařem?

Pokud keratosis pilaris ovlivňuje vaši kvalitu života nebo si nejste jisti, jak ji léčit, měli byste se poradit s dermatologem.


Lze keratosis pilaris odstranit?

Neexistuje známý lék na keratosis pilaris, ale stav lze řídit a zlepšovat s vhodnou péčí.


Jak mohu předejít keratosis pilaris?

Pravidelné používání hydratačního krému, jemná péče o kůži a vyhýbání se nadměrné exfoliaci mohou pomoci předcházet keratosis pilaris.


Je keratosis pilaris totéž co akné?

Ne, i když mohou keratosis pilaris a akné vypadat podobně, jedná se o různé kožní stavy. Keratosis pilaris nezahrnuje zánět kůže jako akné.


Může se keratosis pilaris objevit na obličeji?

Ano, keratosis pilaris se může objevit na obličeji, i když je častější na těle.


Mohou mít děti keratosis pilaris?

Ano, keratosis pilaris se může objevit u dětí i dospělých všech věkových skupin.


Je nutné léčit keratosis pilaris z důvodů zdraví?

Ačkoliv je keratosis pilaris obvykle považován za kosmetický problém, v některých případech může být tak rozšířený nebo způsobovat tak významné nepohodlí, že může být vhodné vyhledat léčbu.


Jak dlouho trvá, než uvidím zlepšení při léčbě keratosis pilaris?

Výsledky závisí na způsobu léčby a mohou se lišit od osoby k osobě, ale může trvat několik týdnů až měsíců, než dojde k významnému zlepšení.

Balíček na keratózu pilaris
3 produkty minimalizují červené tečky na kůži způsobené keratózou pilaris
+15.000 recenzí
Běžná cena 899,00 Kč
Výprodejová cena 899,00 Kč Běžná cena 1.099,00 Kč
Balíček na keratózu pilaris - 3 produkty minimalizují červené tečky na kůži způsobené keratózou pilaris