Anne Thestrup Meimbresse

Ověřila Anne Thestrup Meimbresse

Klinický farmaceut, lékárna Varde

Zde si můžete prohlédnout profil Anne »
Obsah:

Co způsobuje překrvenou pleť a jak si ji můžete udržet čistou?

Pupínky jsou způsobeny kožními bakteriemi Propionebacterium acnes, které se živí kožním mazem, který se přirozeně tvoří v pokožce.

Tato bakterie je také přirozenou součástí přirozené kožní flóry. Když jsou však vaše mazové žlázy podrážděné nebo produkují nadměrné množství mazu, mohou vzniknout problémy - pupínky. Při rozkladu kožního mazu bakteriemi vznikají odpadní látky i mastné kyseliny, které mohou podráždit vaše mazové žlázy, takže se zanítí - a problémy začínají.

Zánět se nejprve projeví jako bolestivé, červené, malé pupínky, poté se mohou vyvinout v červené pupínky, které obsahují nažloutlý hnis, vytvořený z rozpadlého kožního mazu.

Jak vypadají pupínky a překrvená pleť?

Pupínky mohou být velké i malé a můžete mít jak hluboké, tak povrchové pupínky, malé bílé pupínky a černé tečky. Všem je však společné, že jsou způsobeny ucpáním a podrážděním mazových žláz (pórů).

Přesto může existovat mnoho důvodů, proč se pupínky vůbec objevují - a ve většině případů můžete udělat mnoho pro to, abyste svou pleť vyčistili a zachovali si zdravý vzhled.

Důvody, proč může být vaše pleť překrvená:

  • Geny - vaše geny mohou mít zásadní vliv na to, zda budete mít pupínky nebo akné. Pokud vaši rodiče měli překrvenou pleť, můžete zdědit stejný problém. Pokud trpíte silným akné, může být dobré požádat o radu svého lékaře.
  • Hormony - když se změní hormonální rovnováha, může to způsobit překrvení pleti a vyrážky. To se týká zejména dospívajících, těhotných žen, určitých fází menstruačního cyklu a dalších hormonálních změn.
  • Stres - když vaše tělo pracuje přesčas a vy jste ve stresu, může to snížit schopnost těla udržovat normální rovnováhu, což může mít za následek překrvenou pleť a pupínky. Stres je také zánětlivý stav, který zvyšuje zánět v těle, což může také způsobit překrvení a pupínky.
  • Mastné vlasy a pokožka hlavy - pokud máte mastné vlasy, může se olej přenést na obličej a způsobit, že vaše pleť bude mastná a překrvená. Opravdu vám pomůže, když si budete často mýt vlasy kvalitním šamponem, který pokožku a vlasy nevysušuje.
  • Ucpané póry - póry a mazové žlázy se mohou ucpat z mnoha důvodů, od nedostatečné péče o pleť až po nedostatečně častou výměnu ložního prádla.
  • Špatná strava - vaše tělo je v nejlepší kondici, když máte zdravou a pestrou stravu. Některé studie ukazují, že chipsy a mléčné výrobky mohou způsobit překrvení kůže.
  • Příliš mnoho make-upu - pokud vaše pleť nemůže "dýchat", může to způsobit ucpání pórů. Pomáhá, když používáte make-up bez obsahu oleje, a hlavně když si každý den před spaním nezapomenete odstranit make-up.
  • Nemyjte si obličej příliš často - pokud chcete mít čistou pleť, je nezbytné, abyste si ji řádně čistili a pečovali o ni. Časté mytí drsnými přípravky může situaci ještě zhoršit. Nejlepší je pustit se do kvalitní péče, která pleť čistí a vyživuje.

Trápí vás na některých místech obličeje překrvená pleť?

Zde jsou rady, jak s tímto bojovat:


Jak získat čistou pleť pomocí správných produktů

Sníte o zdravé a čisté pleti? Odpovědí je správná péče o pleť.

Trápí vás překrvená pleť? Níže jsme pro vás připravili na míru šitou péči o pleť, která ošetřuje akné a pupínky a předchází jejich vzniku, takže budete mít čistou pleť a zářivý vzhled.

Krok: 1 - Mytí obličeje

Každé ráno začněte mytím obličeje čisticím přípravkem. Doporučujeme Face Wash od Australian Bodycare. Tento mycí přípravek na obličej je jemný, šetrný a zároveň účinný. Vyčistí vaši pleť do hloubky, aniž by ji vysušoval a způsoboval další podráždění.

Používáte make-up? Pokud ano, nejprve použijte odličovací přípravek a poté odličovač obličeje, který odstraní zbytky make-upu a hloubkově vyčistí póry.

Čistící gel na pleť s Tea Tree Olejem
Čistící pleťový gel pro každodenní čištění, pro problematickou pleť
+15.000 recenzí
Běžná cena Od 349,00 Kč
Výprodejová cena Od 349,00 Kč Běžná cena
Čistící gel na pleť s Tea Tree Olejem - Čistící pleťový gel pro každodenní čištění, pro problematickou pleť

Krok: 2 - Pleťové tonikum

Po vyčištění pleti je třeba použít pleťové tonikum. To pomáhá uzamknout vlhkost, zadržet nečistoty, vyrovnat pleť a připravit ji na další fázi. Doporučujeme Pleťové tonikum od Australian Bodycare, které obsahuje přírodní aktivní složky, jež splňují všechny výše uvedené úkoly pro všechny typy pleti, a je obzvláště prospěšné pro překrvenou pleť nebo pleť se sklonem k akné.

Pleťové tonikum s Tea Tree olejem
Hloubkově čisticí tonikum s Tea Tree olejem a bez alkoholu pro každodenní použití
+15.000 recenzí
Běžná cena Od 349,00 Kč
Výprodejová cena Od 349,00 Kč Běžná cena
Pleťové tonikum s Tea Tree olejem - Hloubkově čisticí tonikum s Tea Tree olejem a bez alkoholu pro každodenní použití

Krok: 3 - Sérum na skvrny

Na čerstvě vyčištěnou pleť obličeje a krku naneste několik kapek vynikajícího séra na skvrny a dobře vmasírujte. Nechte sérum proniknout do pokožky a působit - přípravek není třeba smývat.

Sérum s niacinamidem na pupínky a černé tečky
S niacinamidem 10%, zinkem 1% a Tea Tree olejem
+15.000 recenzí
Běžná cena 299,00 Kč
Výprodejová cena 299,00 Kč Běžná cena
Sérum s niacinamidem na pupínky a černé tečky

Krok: 4 - Pleťový krém

Jakmile je pleť čistá, je čas ji hydratovat a věnovat jí další péči. Všechny typy pleti potřebují vlhkost - včetně mastné. Doporučujeme krém na obličej od společnosti Australian Bodycare, který poskytuje optimální hydrataci a péči pro veškerou překrvenou pleť, ať už je citlivá, suchá nebo mastná.

Pleťový krém pro problematickou pleť
Výživný krém s účinnými látkami a Tea Tree proti pupínkům a černým tečkám
+15.000 recenzí
Běžná cena Od 399,00 Kč
Výprodejová cena Od 399,00 Kč Běžná cena
Pleťový krém pro problematickou pleť - Výživný krém s účinnými látkami a Tea Tree proti pupínkům a černým tečkám

Krok: 5 - Obličejová maska

1-2krát týdně můžete péči o pleť doplnit kvalitní pleťovou maskou. Pokud máte překrvenou pleť, je pro tuto dodatečnou péči vynikající laskavá a jemná jílovitá maska od Australian Bodycare. Poskytuje jak extra hloubkové čištění, tak obsahuje drcené skořápky santalových ořechů, které exfoliují pokožku, aby se odstranily odumřelé kožní buňky, a zanechá vaši pleť zářivou.

Pleťová maska pro problematickou pleť
Hloubkově čisticí pleťová maska proti černým tečkám a pupínkům
+15.000 recenzí
Běžná cena 399,00 Kč
Výprodejová cena 399,00 Kč Běžná cena
Pleťová maska pro problematickou pleť - Hloubkově čisticí pleťová maska proti černým tečkám a pupínkům

Krok 6 - Spot Stick

Vyvíjí se u vás něco na plati? Pak je pro vás ideální Spot Stick od Australian Bodycare. Rychle a účinně zabraňuje vzniku pupínků a ošetřuje ji dříve, než se stihne příliš rozvinout. V případě potřeby ji můžete používat jako další součást své rutinní péče o pleť.

Spot Stick tyčinka na pupínky s Tea Tree olejem
Působí proti pupínkům a černým tečkám
+15.000 recenzí
Běžná cena Od 249,00 Kč
Výprodejová cena Od 249,00 Kč Běžná cena
Spot Stick tyčinka na pupínky s Tea Tree olejem - Působí proti pupínkům a černým tečkám

12 tipů pro čistou pleť:

1. Umyjte si vlasy

Máte tendenci mít mastné vlasy? Nebo používáte na vlasy stylingové přípravky, jako je vosk? Bakterie a olej se z vlasů snadno přenesou na obličej. Proto je důležité dbát na pravidelné mytí vlasů a udržovat je v dostatečné vzdálenosti od obličeje.

Nezapomeňte, že časté mytí může vlasy poškodit. Proto byste měli zvolit jemný šampon, například Australian Bodycare Hair Clean.

2. Dejte prsty pryč z obličeje

Na prstech se vám usazují nečistoty, olej a bakterie, a aby se nepřenesly na obličej a nezpůsobily pupínky, je důležité se vyhýbat dotýkání obličeje.

Všichni se dotýkáme obličeje mnohem častěji, než si možná myslíme - nejlepší, co můžete udělat, je snažit se držet ruce mimo obličej.

3. Nechte pupínky na pokoji

Může být obtížné, ne-li nemožné, nechat místo na pokoji. Ale to nejlepší, co můžete udělat, je právě to - nechat ho na pokoji. Dotýkáním se jí nebo manipulací s ní riskujete, že se zánět rozšíří i jinam do obličeje, což povede ke vzniku dalších pupínků - a případně i jizev po poškozené kůži.

Pokud si nemůžete pomoci, ujistěte se, že to děláte správně. Před i po ní si místo vydezinfikujte - k tomu se skvěle hodí Spot Stick Australian Bodycare.

4. Odstraňování make-upu - každý den

Někdy může být lákavé jít spát nalíčená, ale je to jedna z nejhorších věcí, které můžete pro svou pleť udělat. Uzavírá pleť a vytváří optimální podmínky pro bakterie, které se mohou množit a způsobovat skvrny.

Proto se vždy ujistěte, že si každý den odstraňujete make-up.

5. Pozor na pokrývky hlavy

Klobouky, helmy, šály apod. mohou být plné bakterií a zakrývají pokožku, čímž brání proudění vzduchu a vytvářejí tak ideální podmínky pro růst bakterií.

Odhoďte pokrývku hlavy a nechte pokožku dýchat - nebo alespoň dbejte na pravidelné praní čepice nebo klobouku. Pokud se chystáte nosit klobouk nebo čepici, vybírejte materiály, které umožňují pokožce dýchat. Vyhněte se látkám, jako je polyester, a zvolte raději bavlnu nebo přírodní vlákna.

6. Jezte zdravou a pestrou stravu - a cvičte.

Ačkoli nebyla prokázána přímá souvislost mezi nezdravým jídlem a překrvenou pletí, vašemu tělu a pohodě prospěje zdravá strava a pohyb.

Přesto existují studie, které prokázaly souvislost mezi překrvenou pletí a mléčnými výrobky a chipsy. Pokud trpíte překrvenou pletí, možná by stálo za to experimentovat a vyřadit mléko a brambůrky.

7. Pozor na kouření, alkohol a kávu

Kouření, alkohol nebo káva nejsou příliš zdravé - a všechny tyto látky mohou způsobit, že vaše pleť bude překrvená a matná. Pokud tedy chcete mít čistou pleť, vyhněte se cigaretám a omezte konzumaci kávy a alkoholu.

8. Používejte opalovací krém

Možná jste slyšeli, že slunce pomáhá redukovat pupínky? Ano, na chvíli ano. Ale následky vystavování pokožky velkému množství slunce jsou nakonec mnohem horší.

Proto nezapomeňte chránit svou pokožku před sluncem každodenním používáním opalovacího krému na obličej (i v zimě) a zcela se vykašlete na solárium. Opalovací krém používejte až po nanesení krému na obličej, například krému na obličej od Australian Bodycare.

9. Ujistěte se, že máte dostatek spánku

Vaše tělo je mnohem odolnější, když má dostatek spánku. Dbejte na to, abyste spali 7-8 hodin každou noc. Pro vaše tělo to dělá zázraky a jednou z dalších výhod je, že to výrazně pomáhá vašemu tělu vytvořit zdravou a čistou pleť.

10. Vyčistěte telefon

Telefon je plný bakterií, takže pokud hodně telefonujete, snažte se držet telefon trochu dál od obličeje nebo používejte sluchátka.

Také je dobré čas od času vyčistit obrazovku pomocí alkoholových ubrousků, které jsou k tomuto účelu vyrobeny.

11. Vyhněte se složkám, které mohou podráždit vaši pokožku

Ačkoli se na výrobku pro péči o pleť může uvádět, že snižuje překrvení a pupínky, vždy se to vyplatí ověřit. Složky, jako je alkohol a parfém, obsažené v přípravku mohou vaši pleť podráždit a situaci ve skutečnosti zhoršit.

Snažte se vyhnout složkám, jako je parfém - v řadě péče o obličej od Australian Bodycare naštěstí žádné takové nejsou.

12. Opatrně s babskými povídačkami

Obecně rozšířené názory jako zubní pasta pomáhá redukovat pupínky, domácí peelingy a další rady "dobrých" hospodyněk je třeba vždy brát s rezervou.

U někoho mohou fungovat, ale obecně je třeba být s domácími přípravky opatrný, protože jsou často příliš drsné k pokožce a mohou se stát živnou půdou pro bakterie.

Místo toho si vybírejte osvědčené produkty, které mají prokazatelný účinek na váš konkrétní problém - to je nejlepší způsob, jak postupovat, pokud chcete mít čistou pleť.

Velká sada intenzivní péče pro problematickou pleť
5 čisticích produktů pro mastnou pleť s pupínky a černými tečkami
+15.000 recenzí
Běžná cena 1.449,00 Kč
Výprodejová cena 1.449,00 Kč Běžná cena 1.749,00 Kč
Velká sada intenzivní péče pro problematickou pleť - 5 čisticích produktů pro mastnou pleť s pupínky a černými tečkami