Anne Thestrup Meimbresse

Ověřila Anne Thestrup Meimbresse

Klinický farmaceut, lékárna Varde

Zde si můžete prohlédnout profil Anne »
Obsah:

Co je to jizva? 

Jizva je stopa, která zůstane na kůži po poranění. Pokud byl povrch kůže porušen, vznikne rána, která se po zhojení může stát jizvou.

Může to být po pádu, kousnutí, operaci nebo jiném poškození kůže. Po zahojení rány se jizva objeví jako znamení. Jizva může vypadat různě.

Podoby jizvy:

  • Červená jizva
  • Bílá jizva - bez pigmentu
  • Tmavá jizva
  • Jizva po akné
  • Jizva po operaci nebo zákroku
  • Povrchová jizva
  • Hluboká jizva

Balíček na strie
3 produkty pro snížení viditelnosti strií a jizev
+15.000 recenzí
Běžná cena 899,00 Kč
Výprodejová cena 899,00 Kč Běžná cena 1.049,00 Kč
Balíček na strie - 3 produkty pro snížení viditelnosti strií a jizev

Proč máte jizvy? 

Abychom pochopili, proč vám při pádu, pořezání nebo pokousání sousedovým psem vznikne jizva, musíme se hlouběji seznámit s vrstvami vaší kůže. 

Tři vrstvy pokožky

Kůže se skládá z epidermis, dermis a podkoží.

Epidermis je vidět pouhým okem a je to nejtenčí vrstva. Buňky v epidermis se obnovují každých několik týdnů až měsíců.

Naproti tomu dermis není při pohledu do zrcadla vidět. Skládá se z vláken. Nejsou to buňky, které se vyměňují, ale vlákna, která se pomalu obnovují.

Podkoží je tvořeno především buňkami pojivové tkáně. Jejím účelem je fungovat jako jakýsi polštář a izolace.

Vaše jizvy se vyskytují ve škáře 

Ne všechna zranění se promění v jizvy. Pokud však rána zasahuje hlouběji než do epidermis, do dermis nebo ještě hlouběji, jizva vám zůstane. Zde nejsou žádné buňky, které by obnovovaly kůži, ale v procesu hojení rány se vytváří mnoho nových vláken.

Pokud dojde k nerovnováze vláken, tělo nemá schopnost je skládat stejným způsobem, jako tomu bylo přirozeně. To znamená, že systém vláken se stane neuspořádaným, což způsobí, že kůže vypadá jinak. 

Jizvy nemizí 

Bohužel, jakmile se vám jizva jednou vytvoří, znamená to také, že s ní budete muset žít po zbytek života. Jizva nezmizí. To však neznamená, že se nezmění.

Zpočátku bude jizva obvykle velmi červená a oteklá, ale postupem času se zarudnutí a otok zmenší. Zhruba po roce však tělo vykoná svou práci a vzhled jizvy se zlepší. Vlákna v škáře se stále nahrazují, ale zlepšení již nebude pouhým okem viditelné.

Nicméně i když jizva nikdy nezmizí, neznamená to, že nemůžete udělat něco pro to, abyste minimalizovali její viditelnost. Přečtěte si další informace o léčbě jizev.


Jak léčit jizvy

Pokud chcete jizvy zmenšit a minimalizovat jejich viditelnost, můžete použít několik různých metod.

V následujícím textu se budeme zabývat:

  • Péče o pleť
  • Injekce
  • Laserové ošetření

Léčba jizev pomocí produktů péče o pleť

Správnou a výživnou péčí o pleť můžete své jizvy zatraktivnit a snížit jejich viditelnost. Čím dříve začnete, tím lépe. Na zlepšení vzhledu jizvy však není nikdy pozdě.

Tělový olej od Australian Bodycare je olej, který kombinuje zvláčňující a vyživující složky, které pomáhají vyživovat pokožku a redukovat všechny její projevy od jizev po strie a stařecké skvrny.

Olej pokožku hloubkově hydratuje - a vlhkost je důležitým základem zdravé pokožky a snižuje viditelnost jizev.

Olej obsahuje účinné látky, jako je Tea Tree olej, mandlový olej, slunečnicový olej a skvalen v jedinečné kombinaci. Mandlový olej i skvalan zajišťují zjemňující a hydratační účinek na pokožku. Tea Tree Oil působí proti bakteriím, zatímco slunečnicový olej obsahuje vysoké množství vitaminu E, který je důležitým zdrojem pro obnovu vzhledu jizev.

V uživatelském testu se ukázalo, že olej má příznivý vliv na vzhled jizev až u 63 % testovaných osob.

Takto se olej používá - nezapomeňte na trpělivost

Olej lze použít ke zkrášlení jizev na těle a obličeji. Je připraven k použití, a proto se nemusí ředit.

Používejte jej na čistou a suchou pokožku. Naneste několik kapek na místa, která chcete ošetřit, a jemně vmasírujte do pokožky. Olej je nemastný a rychle se vstřebává.

Když chcete zlepšit viditelnost svých jizev, je důležité být trpělivý. Jizvy nezískají lepší vzhled přes noc. Chce to píli a čas.

Balíček na strie
3 produkty pro snížení viditelnosti strií a jizev
+15.000 recenzí
Běžná cena 899,00 Kč
Výprodejová cena 899,00 Kč Běžná cena 1.049,00 Kč
Balíček na strie - 3 produkty pro snížení viditelnosti strií a jizev

Léčba pomocí injekcí

Jizva může být ponořená v kůži. To znamená, že jizva není plná a "vystupuje" do kůže. V takovém případě můžete být ošetřeni injekcemi.

Do spodiny jizvy se vstříknou mikroskopické kapičky silikonového oleje, které ji zvednou do stejné úrovně jako okolní kůži. Tímto způsobem se jizva vyrovná. Najednou lze vstříknout pouze malé množství injekce, takže pro dosažení optimálního výsledku je obvykle nutné ošetření dvakrát nebo třikrát opakovat.

Stejně jako může být jizva propadlá, může být také oteklá. Tomu se říká ztluštělá jizva. I v tomto případě mohou injekce pomoci zlepšit vzhled. Tkáň jizvy je zvětšená a několik kapek hormonu kortikosteroidu nadledvinek může otok jizvy snížit. Pro dosažení nejlepších výsledků je obvykle zapotřebí dvou až pěti ošetření. To zcela závisí na tloušťce jizvy.

Ošetření jizev laserem

Pomocí laseru lze účinně ošetřit i různé typy jizev. Typ laseru závisí na vzhledu a povaze jizvy.

V této oblasti jsou k dispozici různé lasery. Patří mezi ně IPL laser, který je účinný zejména u červených a tmavě zbarvených jizev. Laser je ošetření světelnými pulzy, které "rozmetají" barvu na kousky, čímž se zmenší zarudnutí a jizva vypadá méně nápadně.

CO2 laser i frakční CO2 laser jsou účinné při zlepšování vzhledu jizev. CO2 laser je klasickým laserem na trhu, ale jedná se o invazivnější ošetření než frakční laser.

CO2 laser "vypálí" nejsvrchnější kožní buňky a vytvoří v kůži novou jemnou síť kolagenových vláken. Tato nová vlákna jsou kratší, a proto způsobují, že se kůže smršťuje a její povrch je hladší než předtím. Po laserovém zákroku následuje přibližně osmidenní rekonvalescence a po dobu následujících tří až šesti měsíců byste měli pamatovat na to, aby se vaše pokožka vyhýbala slunečnímu záření.

Frakční laser C02 je o něco mírnější, ale o něco méně účinný. Proto k dosažení stejného výsledku vyžaduje více ošetření. Kůže je zahřívána v drobných bodech, které zahřívají dermis a vytvářejí nová elastická kolagenová vlákna. Díky tomu je povrch pokožky pevnější a rovnoměrnější.

Opět platí, že je důležité se nejméně tři měsíce nevystavovat slunečnímu záření.


Další dobré tipy pro léčbu jizev

Nejlepší radou pro péči o jizvu je odborné ošetření rány. Pomůže to jejímu správnému hojení a zanechá lépe vypadající jizvu. To znamená, že je důležité zajistit, aby se rána nezanítila - to může vést ke vzniku nevzhledných jizev. 

Nejlepší věci, které můžete udělat pro zhojení jizev:  

  • Vyhněte se kouření - je velmi škodlivé pro vaši pleť
  • Žijte zdravě a konzumujte dostatek vitamínů prostřednictvím stravy
  • Vyhýbejte se slunečnímu záření - používejte opalovací krém s vysokým ochranným faktorem SPF
  • Noste volné oblečení - vaše hojící se jizva se nebude dále dráždit

Balíček na strie
3 produkty pro snížení viditelnosti strií a jizev
+15.000 recenzí
Běžná cena 899,00 Kč
Výprodejová cena 899,00 Kč Běžná cena 1.049,00 Kč
Balíček na strie - 3 produkty pro snížení viditelnosti strií a jizev