Anne Thestrup Meimbresse

Ověřila Anne Thestrup Meimbresse

Klinický farmaceut, lékárna Varde

Zde si můžete prohlédnout profil Anne »
Obsah:

Co jsou pupínky na tvářích?

Pupínky na tváři jsou běžným stavem, který postihuje mnoho lidí. Pupínky na tvářích mohou postihnout dospívající i dospělé, muže i ženy.

Důvodů, proč se vám pupínky na tvářích objevují, může být mnoho. Ve skutečnosti je však tento stav způsoben tím, že se vám z toho či onoho důvodu ucpou póry.

Top 4 přípravky na problematickou pleť
4 z nejlepších přípravků na problematickou pleť proti ucpaným pórům, pupínkům a černým tečkám
+15.000 recenzí
Běžná cena 1.099,00 Kč
Výprodejová cena 1.099,00 Kč Běžná cena 1.349,00 Kč
Top 4 přípravky na problematickou pleť

Pupínky na tvářích jsou způsobeny podrážděnými mazovými žlázami

Příliš velká produkce mazu v pokožce může podráždit vaše póry a tvoří dokonalou živnou půdu pro kožní bakterie propionebacterum acnes, které se živí kožním tukem. Při odbourávání kožního tuku mohou vznikat odpadní látky a tuk, které dráždí mazovou žlázu. A to může mít za následek zánět – to, co znáte jako pupínky na tvářích.

Zánět způsobuje červené pupínky na kůži, které mohou také obsahovat nažloutlý hnis.

Můžete mít pupínky po celém obličeji, ale mnoho lidí má pupínky uprostřed tváří a směrem k nosu. Oblast je totiž součástí T-zóny, kde se tvoří více mazu a více olejů než ve zbytku obličeje.

Je zcela normální, že se na tvářích tvoří pupínky

Přestože pupínky na tvářích mohou být nepříjemné a nepohodlné, jsou zcela normální. A ve skutečnosti existuje mnoho věcí, které můžete udělat pro prevenci a léčbu pupínků na tvářích.

Než se k tomu ale dostaneme, musíme se blíže podívat na to, co pupínky na tvářích způsobuje.


Příčiny pupínků na tvářích

Trápí vás pupínky na tvářích pravidelně, nebo se vám objevují jen jednou za čas?

Není příjemné zjistit, že se vám na tváři objevil červený, zduřelý pupínek. Nelze předpovědět, koho pupínky na tvářích obzvlášť postihnou - existuje však řada známých příčin, které ke vzniku pupínků na tvářích přispívají.

Vaše geny mají vliv na vaši pleť

Bohužel,  ale pupínky na tvářích i na zbytku obličeje mohou být dědičné. Pokud tedy vaši rodiče hodně trpěli na pupínky na pleti, můžete mít tu smůlu, že jste je zdědili.

Své geny bohužel nezměníte - můžete však udělat velkou změnu díky správné péči o pleť, která pupínky udrží na uzdě.

Velká sada intenzivní péče pro problematickou pleť
5 čisticích produktů pro mastnou pleť s pupínky a černými tečkami
+15.000 recenzí
Běžná cena 1.449,00 Kč
Výprodejová cena 1.449,00 Kč Běžná cena 1.749,00 Kč
Velká sada intenzivní péče pro problematickou pleť - 5 čisticích produktů pro mastnou pleť s pupínky a černými tečkami

Hormony mohou způsobit pupínky na tvářích

V období dospívání se u dívek i chlapců mění hormony - zvyšuje se hladina mužského pohlavního hormonu androgenu, což může vést k aktózní pleti a pupínkům na tvářích.

To však není jediný případ, kdy si hormony mohou s vaší pletí pohrávat. Mnoho těhotných žen trpí skvrnitou pletí kvůli vyšší hladině hormonů v těle a totéž platí pro mnoho žen během menstruace.

Stres způsobuje, že tělo pracuje přesčas

Když jste ve stresu, vaše tělo je ve skutečnosti zánětlivé, což může přispět ke vzniku pupínků na tvářích.

Zároveň je vaše tělo ve stresu často přetížené - a to ho činí náchylnějším například k zánětům. Protože akné je zánět kůže, stres proto může způsobit vznik pupínků na tvářích i na zbytku obličeje.

Ucpané póry v T zóně

Nadměrná produkce mazu v pokožce může vést k ucpávání pórů. Proto se často uvádí souvislost mezi mastnou pletí a pupínky - ale není tomu tak vždy a pupínky na tvářích mohou mít i lidé se suchou pletí.

V T-zóně (čelo, nos, brada a u některých i tváře) se často více mastíte, což znamená, že se póry a mazové žlázy snadněji ucpávají a podráždějí - a to vede k pupínkům na tvářích.

Proto je důležité dbát na to, abyste si ráno i večer čistili pleť od přebytečné mastnoty a bakterií. Je dobré používat jemné a účinné mycí prostředky na obličej, jako je například Face Wash od Australian Bodycare.

Sledujte svůj jídelníček

Neexistuje žádná vědecká souvislost mezi nezdravým jídlem a akné - ale vaše tělo je na tom nejlépe, když se stravujete zdravě a pestře. Pokud tedy chcete minimalizovat výskyt pupínků na tvářích, je vždy dobré dbát na svůj jídelníček.

Ačkoli výzkumy neprokázaly přímou souvislost mezi aktózní pletí a potravinami, některé výzkumy naznačují, že mléčné výrobky mohou způsobovat aktózní pleť. Pokud máte pupínky na tvářích, zkuste omezit mléčné výrobky, jako je jogurt a mléko.

Kouření má vliv na vaši pokožku

Není žádným tajemstvím, že kouření škodí zdraví. Věděli jste ale, že kouření se podepisuje i na vaší pleti?

Kouření nezpůsobuje jen vrásky - studie ukazují, že kuřáci mají větší pravděpodobnost vzniku akné na pleti, takže to je další důvod, proč se cigaret vzdát.

Vaše nečistoty mohou vypovídat o vašem zdraví

Ájurvéda je starobylá indická věda o zdraví, která věří, že pupínky jsou způsobeny nerovnováhou v těle.

Pokud vás například trápí pupínky na tvářích, může to souviset se špatným metabolismem a špatným vstřebáváním živin. Zde se prý doporučuje maximalizovat množství dobrých mastných kyselin a vyhýbat se alkoholu, kávě a kořeněným jídlům.

Špatná hygiena líčení

Nezapomínáte se před spaním odlíčit? Nebo málo kdy čistíte štětce na make-up? Pokud ano, může to být důvod, proč vás trápí pupínky na tvářích.

Pupínky na tvářích vám může způsobit špatná hygiena líčení. Pokud nosíte hodně make-upu nebo ho špatně odstraňujete, mohou se vám podráždit a ucpat póry. Pokud si před nanesením make-upu zapomenete umýt ruce nebo špatně čistíte štětce, můžete si na tvář roznést nežádoucí bakterie - a to může vést ke vzniku pupínků.

Proto se ujistěte, že používáte dobrý odličovací přípravek a následně si obličej dobře umyjte. Pokud nosíte make-up, měli byste si obličej čistit dvakrát, což znamená, že použijete dva různé čisticí přípravky, abyste se ujistili, že jste odstranili všechny nečistoty a make-up.


Produkty k léčbě pupínků na tvářích

Nejdůležitější věc, kterou můžete udělat pro léčbu pupínků na tvářích, je zajistit si dobrou péči o pleť, kterou provádíte ráno i večer. Tímto způsobem zajistíte vyčištění pleti od přebytečné mastnoty a bakterií a zároveň pleť hydratujete a vyživujete.

Které produkty byste si však měli vybrat? Níže jsme pro vás sestavili postup péče o pleť přizpůsobený akné na tvářích, abychom vám usnadnili hledání těch správných produktů.

Výsledek po 4 týdnech používání produktů na obličej

 

»  Výrobky na obličej najdete zde

Krok: 1 - Hloubkové čištění pleti pomocí přípravku na mytí obličeje

Pokud se líčíte, začněte odličovacím přípravkem, který vám make-up odlíčí, a poté použijte Mycí přípravek na obličej od Australian Bodycare. Pokud se nelíčíte, začněte jednoduše přípravkem Mycím přípravkem.

Tento produkt byste měli používat ráno a večer, abyste odstranili přebytečné oleje, bakterie, odumřelé kožní buňky atd. Používá se s vlažnou vodou, poté se vmasíruje do pokožky a opláchne.

Mycí čistící produkt je určen pro nečistou pleť, takže ji hloubkově čistí, ošetřuje a zabraňuje jejímu znečištění.

Čistící gel na pleť s Tea Tree Olejem
Čistící pleťový gel pro každodenní čištění, pro problematickou pleť
+15.000 recenzí
Běžná cena Od 349,00 Kč
Výprodejová cena Od 349,00 Kč Běžná cena
Čistící gel na pleť s Tea Tree Olejem - Čistící pleťový gel pro každodenní čištění, pro problematickou pleť

Krok: 2 - Očistěte a vyživte pleť pleťovým tonikem

Po vyčištění pleti můžete použít vyživující pleťové tonikum. Pleťové tonikum od Australian Bodycare je speciálně vyvinuto pro nečistou pleť a na rozdíl od mnoha jiných pleťových tonik je k pleti šetrné, protože neobsahuje alkohol.

Pleťové tonikum pomáhá pleť dále čistit a zároveň obsahuje vyživující složky. Naneste Face Tonic na vatový tampon a krouživými pohyby jej vmasírujte do obličeje. Neoplachujte.

Pleť tak bude připravena na příjem vyživujících složek hydratačního krému.

Pleťové tonikum s Tea Tree olejem
Hloubkově čisticí tonikum s Tea Tree olejem a bez alkoholu pro každodenní použití
+15.000 recenzí
Běžná cena Od 349,00 Kč
Výprodejová cena Od 349,00 Kč Běžná cena
Pleťové tonikum s Tea Tree olejem - Hloubkově čisticí tonikum s Tea Tree olejem a bez alkoholu pro každodenní použití

Krok: 3 - Sérum na pupínky

Na čerstvě vyčištěnou pleť obličeje a krku naneste několik kapek Séra na obličej a dobře vmasírujte. Nechte sérum proniknout do pokožky a působit - přípravek není třeba smývat.

Sérum s niacinamidem na pupínky a černé tečky
S niacinamidem 10%, zinkem 1% a Tea Tree olejem
+15.000 recenzí
Běžná cena 299,00 Kč
Výprodejová cena 299,00 Kč Běžná cena
Sérum s niacinamidem na pupínky a černé tečky

Krok: 4 - Hydratace a výživa pleti pomocí pleťového krému

Ať už máte suchou, normální, smíšenou nebo mastnou pleť, je důležité pleť hydratovat a pečovat o ni. I když jsou pupínky na tvářích často spojovány s mastnou pletí, vaše pleť stále potřebuje vlhkost. V opačném případě riskujete, že se vaše pleť pokusí o nadměrnou kompenzaci a začne produkovat ještě více mazu.

Abyste své pleti poskytli tu nejlepší péči, je proto důležité zakončit rutinní péči výživným krémem na obličej, jako je například Pleťovým krémem od Australian Bodycare. Ten je určen pro pleť se sklonem k tvorbě pupínků, takže o ni můžete pečovat, bojovat s ní a zároveň jí předcházet.

Pleťový krém pro problematickou pleť
Výživný krém s účinnými látkami a Tea Tree proti pupínkům a černým tečkám
+15.000 recenzí
Běžná cena Od 399,00 Kč
Výprodejová cena Od 399,00 Kč Běžná cena
Pleťový krém pro problematickou pleť - Výživný krém s účinnými látkami a Tea Tree proti pupínkům a černým tečkám

Krok 5: První pomoc při poškození pleti pomocí tyčinky Spot Stick

S tyčinkou Spot Stick můžete bojovat proti pupínkům, které vidíte přicházet. Jednoduše naneste Spot Stick na postižené místo a můžete pupínky na tvářích zničit hned v zárodku. Použijte ji, když se objeví - lze ji použít i s make-upem.

Spot Stick tyčinka na pupínky s Tea Tree olejem
Působí proti pupínkům a černým tečkám
+15.000 recenzí
Běžná cena Od 249,00 Kč
Výprodejová cena Od 249,00 Kč Běžná cena
Spot Stick tyčinka na pupínky s Tea Tree olejem - Působí proti pupínkům a černým tečkám

Krok: 6 - Použijte pleťovou masku, když vaše pleť potřebuje zvláštní péči

Když vaše pleť potřebuje extra péči, můžete použít lahodnou jílovou masku na ošetření pupínků na tvářích. Pokud budete svou pleť jednou týdně hýčkat hloubkově čisticí jílovou maskou, pomůžete udržet produkci kožního mazu a snížíte riziko vzniku pupínků.

Velká sada intenzivní péče pro problematickou pleť
5 čisticích produktů pro mastnou pleť s pupínky a černými tečkami
+15.000 recenzí
Běžná cena 1.449,00 Kč
Výprodejová cena 1.449,00 Kč Běžná cena 1.749,00 Kč
Velká sada intenzivní péče pro problematickou pleť - 5 čisticích produktů pro mastnou pleť s pupínky a černými tečkami

Co ještě můžete udělat, abyste se zbavili pupínků na tvářích?

Dobrá péče o pleť může být velmi účinná, ale můžete se pupínků na tvářích zbavit i jinak? Odpověď zní ano - existuje řada tipů, které mohou projekt "zbavit se pupínků na tvářích" také změnit.

Zbavte se pupínků na tvářích - 7 tipů:

  1. Nedotýkejte se obličeje. Vaše ruce jsou plné bakterií, proto se snažte nedotýkat se obličeje. Totéž platí, pokud jste v pokušení si pupínek vymačkat. Nejlepší věc, kterou můžete udělat, je nedělat to. Pokud nemůžete, ujistěte se, že jste místo předtím i potom dezinfikovali - například použijte Spot Stick, abyste zabránili vzniku bakterií na pokožce.
  2. Dbejte na časté praní ložního prádla. Zejména povlak na polštář může být plný bakterií, které způsobují pupínky na tvářích. Proto dbejte na častou výměnu a praní ložního prádla.
  3. Ujistěte se, že jste se odlíčili - každý večer. Je důležité se ujistit, že jste si před spaním zcela odstranili make-up. Zkuste si obličej vyčistit dvěma různými čisticími přípravky, abyste se ujistili, že je vaše pleť zcela čistá.
  4. Omezte množství make-upu, který používáte. Pokud nosíte hodně make-upu, vaše pleť nemůže dýchat - a to vede ke vzniku pupínků. Používejte proto méně make-upu nebo volte minerální pudry, podkladové báze a make-upy bez obsahu oleje, které umožňují vaší pleti lépe dýchat.
  5. Udržujte svou hygienu na úrovni. Hygiena je důležitá, chcete-li si udržet čistou pleť. Dbejte na časté mytí rukou - a také například na občasné čištění mobilního telefonu, který může být zdrojem mnoha bakterií.
  6. Nevystavujte svou pokožku přílišnému chladu, horku nebo slunečnímu záření - a vždy nezapomeňte používat opalovací krém na obličej.
  7. Žijte zdravě - dobře jezte, cvičte a dbejte na to, abyste se dobře vyspali.

Velká sada intenzivní péče pro problematickou pleť
5 čisticích produktů pro mastnou pleť s pupínky a černými tečkami
+15.000 recenzí
Běžná cena 1.449,00 Kč
Výprodejová cena 1.449,00 Kč Běžná cena 1.749,00 Kč
Velká sada intenzivní péče pro problematickou pleť - 5 čisticích produktů pro mastnou pleť s pupínky a černými tečkami