Anne Thestrup Meimbresse

Ověřila Anne Thestrup Meimbresse

Klinický farmaceut, lékárna Varde

Zde si můžete prohlédnout profil Anne »
Obsah:

Vlasy, o kterých sníme

Jsou lidé, kteří si přejí mít méně vlasů nebo vlasy řidší, zatímco jiní sní o tom, že budou mít více vlasů, bez ohledu na jejich barvu a sílu. Většina z nás, kteří mají na hlavě zdravé množství vlasů, sní o tom, že bude mít dobré, silné vlasy, které budou vypadat zdravě a upraveně. Některým se tento sen již splnil - jiní o něm stále sní. Všichni si přejeme zdravé vlasy, které jsou silné a lesklé. Vlasy, které se nemastí ani příliš necuchají. Chceme vlasy, které jsou plné "života".

Všichni jsme velmi rozdílní, pokud jde o vlasy na hlavě, ať už jsou tenké nebo husté, jemné nebo silné, kudrnaté nebo rovné, a nebo jaké jsou barvy. Kvalita vlasů, zda jsou kudrnaté nebo rovné, jaká je jejich barva jsou vysoce dědičné; a geny samozřejmě změnit nemůžeme. Nemůžeme ani rozhodnout, zda budeme mít nemoci, které ovlivňují naše vlasy. Můžeme však udělat mnoho pro to, aby naše vlasy byly zdravější, silnější a krásnější.

Jste připraveni vynaložit úsilí, abyste získali krásné a zdravé vlasy, o kterých sníte? Pokud ano, pokračujte ve čtení našeho průvodce, ve kterém najdete skvělé rady týkající se vlasů, péče o vlasy, produktů pro péči o vlasy a mnoho dalšího.


Zkušenosti s vypadáváním vlasů

Naše vlasy jsou pro naši pohodu důležité, protože jsou velmi viditelné. Nejde jen o to, že chceme mít dokonalý účes, který vyjadřuje naši individualitu, ale chceme mít také krásné, zdravé a upravené vlasy. Když nám vypadávají vlasy nebo když naše vlasy vypadají jako bez života, řídké a nezdravé, může to skutečně ovlivnit naši pohodu.

Vlasy rostou přibližně o jeden centimetr měsíčně. Každý jednotlivý pramen vlasů roste dva až šest let, pak vypadne. Je normální, že denně vypadne 50-100 vlasů.

S přibývajícím věkem dochází u většiny lidí k většímu vypadávání vlasů, než když byli mladší. Pokud vám však v mladším věku náhle vypadne velké množství vlasů, může to být známkou nějakého jiného základního problému. Může se jednat o metabolickou poruchu, nedostatek vitamínů nebo hormonální nerovnováhu. U mužů to samozřejmě může být způsobeno i dědičným sklonem k časné plešatosti.

Sada proti vypadávání vlasů s biotinem a Capilia Longa
3 produkty pro řídké vlasy, jemné vlasy se sklonem k vypádávání
+15.000 recenzí
Běžná cena 999,00 Kč
Výprodejová cena 999,00 Kč Běžná cena 1.099,00 Kč
3 produkty pro řídké vlasy, jemné vlasy se sklonem k vypádávání

Příčiny problémů s vlasy

Nezdravý životní styl a špatná strava jsou příčinou mnoha onemocnění a poruch. Náš celkový zdravotní stav ovlivňuje to, co jíme, pijeme a jaký je náš celkový životní styl, který následně ovlivňuje naši pokožku a vlasy.

Špatná strava a životní styl mohou způsobit problémy s vypadáváním vlasů, ale můžeme mít také problémy s lupy, mastnými vlasy, suchými vlasy, řídkými vlasy bez života a dokonce i lámavými vlasy.

Běžné příčiny problémů s vlasy:

  • Reakce na šampon, stylingové přípravky, prostředky k barvení vlasů a podobné produkty.
  • Teplo z fénu, žehličky na vlasy a kulmy.
  • Vystavení slunečnímu záření nebo velmi nízkým teplotám.
  • Hormonální nerovnováha, včetně těhotenství.
  • Léky.
  • Nedostatek vitamínů.
  • Nezdravá strava.

Je toho hodně, co ovlivňuje naše vlasy

Šampon na vlasy a různé vlasové přípravky mohou být pro vaše vlasy drsné. Totéž lze říci o teplu z fénu, žehličky na vlasy a kulmy. Všechny tyto nástroje vlasy vysušují a oslabují.

Sluneční záření, nízké teploty a silný vítr mohou vysušovat naši pokožku a vyžadovat používání hydratačních krémů. Tyto prvky však mohou vysušovat i naše vlasy. To se projevuje zejména v létě, kdy slunce, slaná voda a chlór poškozují vlasové prameny. Můžete si toho všimnout i v zimě, kdy se vlasy v chladu vysušují stejně jako pokožka.

Vliv na vlasy má také hormonální rovnováha v těle. Například vaše pokožka může být ovlivněna hormonální nerovnováhou v těle, což může vést k pupínkům a matné pleti. Vaše vlasy mohou být také ovlivněny, když se změní hormonální rovnováha ve vašem těle. Například během puberty se u mnoha žen náhle projeví rozdíly v jejich hmotnosti, pleti a vlasech; u některých může dojít k silnému vypadávání vlasů, když začnou užívat antikoncepční pilulky. Také během těhotenství přecházejí vlasy do klidové fáze, takže jejich růst je pomalejší a může se zdát, že vaše vlasy nejsou stejné jako před těhotenstvím; hormonální rovnováha v těle má tedy na naše vlasy zásadní vliv.

Léky mohou mít vliv na vlasy i na pokožku. Pokud je lék zásadní, s jeho účinky na vlasy toho moc nenaděláte. Léčba revmatoidní artritidy, vysokého krevního tlaku a rakoviny může způsobit problémy s vlasy. Například u pacientů s rakovinou podstupujících chemoterapii se často setkáváme s vypadáváním vlasů.

Nedostatek železa a nedostatek zejména vitamínů B a D ovlivní vzhled vašich vlasů. Kromě nedostatku vitamínů se na celém těle včetně vlasů projeví také stres, nezdravá strava a životní styl. Poměrně často se říká, že naše vlasy odrážejí naše celkové zdraví; zdravá a pestrá strava a životní styl mohou mít na vaše vlasy pozitivní vliv.


Používání správných produktů na vlasy

Pokud nemáte žádné problémy s vlasy, není třeba měnit vlasové přípravky ani rutinu. Pokud se však potýkáte s problémy, jako jsou mastné vlasy, lupy, suché vlasy, oslabené vlasy, řídké vlasy nebo jiné problémy, stojí za to se podívat na přípravky na vlasy, které používáte - a také na přípravky, které používáte na tělo.

Pokud vám může pomoci něco změnit hormonální nerovnováha, léky, vitamíny, stres a strava, měli byste to samozřejmě udělat jako první. Jakmile vyřešíte všechny hlavní problémy, můžete se podívat na to, jak ošetřit své vlasy.

S vlasy je třeba zacházet jinak než s vaším tělem. Nemůžete používat jen tak nějaký šampon a stylingové přípravky, musíte najít produkty, které jsou vhodné pro vaše vlasy a pokožku hlavy.

Není proto dobré kupovat jen jeden šampon pro celou rodinu. Místo toho by měl mít každý člen rodiny svůj osobní šampon, který mu přesně vyhovuje. Zejména muži si prostě vezmou první šampon, který najdou, místo toho by měli věnovat čas tomu, aby zjistili, které šampony vyhovují jejich typu vlasů a pokožky hlavy. To je nejlepší způsob, jak si zajistit zdravé vlasy.

Sada přípravků na vlasy a pokožku hlavy
Vše, co potřebujete na suchou pokožku hlavy nebo proti lupům, v jednom balení
+15.000 recenzí
Běžná cena 799,00 Kč
Výprodejová cena 799,00 Kč Běžná cena 999,00 Kč
Sada přípravků na vlasy a pokožku hlavy - Vše, co potřebujete na suchou pokožku hlavy nebo proti lupům, v jednom balení

Koupit šampon šetrný k pokožce hlavy

Při nákupu šamponu má většina z nás tendenci vybírat přípravek podle toho, jaké účinky bude mít na naše vlasy, obecně bychom se měli soustředit především na šampony, které budou pečovat o pokožku hlavy.

Například pokud jsou vaše vlasy slabé a suché na konečcích, třeba kvůli častému barvení nebo vystavení slunci a slané vodě, pravděpodobně předpokládáte, že potřebujete opravdu pečující, hydratační šampon. Pokud však máte zároveň mastnou pokožku hlavy, která vám vlasy slepuje, bude pro vás tento šampon příliš drsný. Místo toho potřebujete šampon na mastné vlasy, který byl speciálně vyvinut pro mastnou pokožku hlavy. O konečky vlasů budete muset pečovat i dalšími přípravky pro péči o vlasy, jinak jen riskujete, že se vám pokožka hlavy bude ještě více mastit.

Dobré rady jak pracovat s mastnými vlasy

Pokud máte mastné vlasy a mastnou pokožku hlavy, pravděpodobně si myjete vlasy každý den. To ale nemusí být dobrý nápad, protože při mytí vlasů vysušujeme pokožku hlavy a odstraňujeme přirozenou vrstvu olejů. To tělu signalizuje, že mazové žlázy (vlasové folikuly) musí produkovat více mazu, který chrání pokožku hlavy před přílišným vysušením. Když pokožka hlavy produkuje více mazu, pokožka hlavy a vlasy se více mastí.

Měli byste si proto přestat mýt vlasy každý den, zkuste si je raději mýt každý druhý den. Zpočátku to může být kvůli vlasovým olejům nepříjemné, ale postupně se to zlepší. Měli byste se také vyhnout používání suchého šamponu ve dnech, kdy si nemyjete vlasy, protože suchý šampon absorbuje olej z pokožky hlavy.

Existuje mnoho výrobků určených pro mastné vlasy a vlasovou pokožku včetně některých přírodních šamponů, které můžete upřednostnit. Složky jako heřmánek, Tea Tree Oil, fenykl a rozmarýn jsou známé tím, že dobře zklidňují mastnou pokožku hlavy.

ČTĚTE VÍCE: Jak se zbavit mastných vlasů

Od suchých k pěstěným a zdravým vlasům

Vlasům neprospívá příliš časté mytí. Může to způsobit problémy s mastnými vlasy a pokožkou hlavy, protože pak dochází k nadprodukci tuku ve vlasové pokožce, ale ve skutečnosti to může způsobit i problémy se suchými vlasy a pokožkou hlavy, protože se pokožka hlavy odmašťuje.

Suché vlasy a suchá, možná podrážděná pokožka hlavy potřebují vlhkost. Existuje mnoho šamponů na suché vlasy - vyberte si jeden z nich. Pokud dáváte přednost šamponu s přírodními složkami, vsaďte na produkty, které obsahují: bambucké máslo, Tea Tree olej, kokosový olej nebo olej z ořechů.

Zdravé vlasy bez lupů

Lupy na pokožce hlavy jsou obvykle způsobeny kvasinkovou houbou. Proto je dobré pořídit si šampon, který bojuje proti bakteriím a působí proti svědění. Přírodní prostředky, jako je Tea Tree olej a aloe vera, jsou známé svými protisvědivými účinky. Pokud jste silně postiženi lupy, možná budete potřebovat léčivý šampon obsahující dehet, síru nebo zinek. Takové produkty zakoupíte v lékárně.

Když máte lupy, vašim vlasům a pokožce hlavy prospívá vzduch a světlo. Noste tedy co nejčastěji něco na hlavě. Vydejte se na čerstvý vzduch. A ujistěte se, že stylingové přípravky používáte pouze na vlasy a konečky, nikoli na pokožku hlavy.

Z vlasů matných a bez života k zářivým, lesklým a zdravým

Pokud máte řídké vlasy bez života a lesku, vyberte si šampon, kondicionér a přípravky pro péči o vlasy, které nejsou příliš těžké, jinak se vám vlasy slepí. Pokud dáváte přednost přírodním produktům, dobrou volbou jsou výrobky obsahující Tea Tree olej a aloe vera.

Zvažte také, zda si vlasy nevysušujete a nepoškozujete tím, že neustále používáte fény, žehličky a kulmy - možná i bez předchozí ochrany vlasů pečujícími a stylingovými přípravky.

Rady pro všechny typy vlasů

Ať už máte jakýkoli typ vlasů, teplo z fénů, žehliček na vlasy a kulm si vybírá svou daň. Proto je důležité, abyste při jejich používání používali stylingový přípravek, který vaše vlasy před teplem ochrání.

Slunce i chlad vyžadují zvláštní péči pro všechny typy vlasů, takže na to myslete, když v létě silně svítí slunce a vlasy jsou mokré od slané vody a v zimě se do vlasů a pokožky zakousne chlad. Aby byly vlasy zdravé a upravené, a ne opotřebované a unavené, je třeba jim věnovat zvýšenou péči.


Krátké, dlouhé, kudrnaté nebo rovné vlasy

Šampon na vlasy je třeba vybírat především podle stavu pokožky hlavy. Při výběru šamponu však můžete zohlednit také délku vlasů, strukturu vlasů a jejich kvalitu. Krátké a dlouhé vlasy nevyžadují totéž. Ani kudrnaté a rovné vlasy nepotřebují stejné přípravky. A tenké a jemné vlasy potřebují jiný druh péče než  silné vlasy, které se těžko krotí.

Péči potřebují krátké i dlouhé vlasy, ale není pochyb o tom, že dlouhé vlasy vyžadují denně trochu více času. Mytí a sušení dlouhých vlasů trvá déle. Důkladné rozčesání vlasů vyžaduje čas. A o konečky je třeba dobře pečovat, aby se netřepily. Bez ohledu na to, jak dobře o ně pečujete, je třeba vlasy jednou za čas ostříhat, aby vypadaly upraveně, krásně a zdravě. Krátké vlasy se rychleji myjí, rychle schnou a netřeba je dlouho rozčesávat. Pokud víte, že nechcete věnovat vlasům příliš mnoho času, mohou se vám krátké vlasy hodit. Právě takovým vlasům dává mnoho mužů přednost: krátkým, rychlým a snadno se myjí a upravují.

Kudrnaté a rovné vlasy nemají vůbec stejnou strukturu, takže různé přípravky mohou pro vaše vlasy udělat různé věci. Rovné nebo jemné vlasy mohou potřebovat dodat objem, zatímco kudrnaté nebo těžké vlasy mohou potřebovat zkrotit, aby se zabránilo jejich krepatění.

U tenkých nebo jemných vlasů nepoužívejte produkty, které jsou příliš těžké, jinak se vám vlasy slepí. Místo toho používejte lehké produkty, které vlasy nadzvednou. Naopak silné vlasy může být potřeba trochu zkrotit, aby nenabyly ještě na objemu. To může vyžadovat hydrataci a o něco těžší produkty.


Často kladené dotazy o zdravých vlasech

Jak získat zdravé vlasy?

Zdravé vlasy jsou vlasy, o které je dobře pečováno a které jsou vyživovány kvalitními vlasovými přípravky. Zdravé vlasy jsou ale také o tom, že se cítíme dobře, zdravě jíme a žijeme a vyhýbáme se stresu, protože náš celkový zdravotní stav ovlivňuje naše vlasy.


Jak získat dlouhé a zdravé vlasy?

Dlouhé vlasy potřebují spoustu času a péče, aby vypadaly zdravě a pěstěně. I když chcete mít dlouhé vlasy, jejich konečky je třeba pravidelně stříhat, aby se nerozštěpovaly a neztenčovaly. Kromě toho je třeba o vlasy pečovat pomocí správných produktů pro váš typ vlasů. Nezapomeňte také vlasy po umytí dobře opláchnout. Z dlouhých vlasů může být obtížné opláchnout šampon a kondicionér, ale je důležité, aby v nich nic nezůstalo, jinak se vlasy a pokožka hlavy mohou mastit.


Jsou mastné vlasy zdravé?

Mastné vlasy nejsou nezdravé. Je to známka toho, že vaše vlasy a pokožka hlavy produkují příliš mnoho tuku. Ve skutečnosti, pokud se chcete zbavit mastných vlasů, měli byste si je mýt mnohem méně, než to pravděpodobně děláte. Mytí vlasů vysušuje pokožku hlavy, a to je pro vaše tělo signál, aby ve vlasové pokožce produkovalo více tuku.

Jsou dokonce tací, kteří se domnívají, že by bylo zdravější nemýt si vlasy vůbec a nechat je mastit se, jak se jim zlíbí. Časem se rovnováha tuků sama upraví a vlasy se již nebudou mastit. Málokdo to však chce takto dělat.


Jak najít správný šampon na vlasy?

Při výběru šamponu na vlasy byste měli brát v úvahu stav pokožky hlavy, protože při mytí vlasů je třeba pečovat především o pokožku hlavy. O zbytek vlasů a konečky můžete pečovat až poté pomocí správných přípravků. Často však můžete najít šampon, který může vyhovovat pokožce hlavy i vlasům zároveň.

Sada přípravků na vlasy a pokožku hlavy
Vše, co potřebujete na suchou pokožku hlavy nebo proti lupům, v jednom balení
+15.000 recenzí
Běžná cena 799,00 Kč
Výprodejová cena 799,00 Kč Běžná cena 999,00 Kč
Sada přípravků na vlasy a pokožku hlavy - Vše, co potřebujete na suchou pokožku hlavy nebo proti lupům, v jednom balení