Anne Thestrup Meimbresse

Ověřila Anne Thestrup Meimbresse

Klinický farmaceut, lékárna Varde

Zde si můžete prohlédnout profil Anne »
Obsah:

Vředy na hlavě - co to je?

Vředy na pokožce hlavy jsou stavem, který postihuje mnoho lidí, ať už krátkodobě, nebo dlouhodobě. Často je příčinou velmi svědivá pokožka hlavy, se kterou si lidé nemohou pomoci a musí se škrábat. Samozřejmě existují i jiné příčiny.

Svědění pokožky hlavy se může objevit u každého - od dospělých až po děti a dokonce i u velmi malých dětí. Bez ohledu na věk byste neměli tento problém ignorovat a jen čekat, až zmizí, protože to může vést k infekcím a zánětům.

Jaké jsou příznaky vředů na hlavě?

Vředy na pokožce hlavy mohou mít podobu od drobných škrábanců nebo bílých strupů až po velké otevřené rány nebo dokonce rány, z nichž vytéká hnis.

Malá bolístka zřídkakdy bolí a možná si jí ani nevšimnete. Před vznikem vředů však bylo předchozím příznakem pravděpodobně svědění, kterého byste si určitě všimli.

Velké rány však mohou být otevřené a vytékat z nich tekutina, čehož si pravděpodobně všimnete, protože tyto rány bývají poměrně bolestivé.

Sada přípravků na vlasy a pokožku hlavy
Vše, co potřebujete na suchou pokožku hlavy nebo proti lupům, v jednom balení
+15.000 recenzí
Běžná cena 799,00 Kč
Výprodejová cena 799,00 Kč Běžná cena 999,00 Kč
Sada přípravků na vlasy a pokožku hlavy - Vše, co potřebujete na suchou pokožku hlavy nebo proti lupům, v jednom balení

Otevřené a prosakující rány na hlavě

Pokud máte rány nebo otevřené vředy ve vlasové pokožce, mohou další příznaky zahrnovat intenzivní svědění, otok, nepříjemné pocity a případně horečku. Otevřené rány a prosakující rány často vypadají docela názorně, i když jejich části mohou zakrývat vlasy.

Pokud máte vředy ve vlasové části hlavy (nebo jinde na těle) a objeví se u vás náhlé příznaky, jako je nevolnost, horečka, zarudnutí, otok a bolest, okamžitě vyhledejte lékařskou pomoc, protože tyto příznaky mohou znamenat otravu krve.

Sada přípravků na vlasy a pokožku hlavy
Vše, co potřebujete na suchou pokožku hlavy nebo proti lupům, v jednom balení
+15.000 recenzí
Běžná cena 799,00 Kč
Výprodejová cena 799,00 Kč Běžná cena 999,00 Kč
Sada přípravků na vlasy a pokožku hlavy - Vše, co potřebujete na suchou pokožku hlavy nebo proti lupům, v jednom balení

V každém případě je důležité vředy ošetřit, aby se dále nerozvíjely.

Výrobky od společnosti Australian Bodycare lze zakoupit v lékárně, v kamenných drogeriích, obchodech se zdravou výživou a na internetu.

Jaké jsou příčiny vředů na hlavě a tedy bolesti vlasů?

Vředy na hlavě mohou být vyvolány zcela běžnými každodenními činnostmi. Vřídky se vám mohou objevit například jen proto, že jste se uhodili do hlavy a vytvořili si ránu nebo vás kousl komár a vy jste se poškrábali ve vlasové části hlavy.

Ačkoli příčiny mohou být nepatrné, musíte pokožku hlavy sledovat, abyste se ujistili, že v ráně není zánět nebo infekce.

V naprosté většině případů je příčina vředů na pokožce hlavy zcela neškodná. Vzhledem k tomu, že vředy jsou často způsobeny svěděním, je důležité, abyste následně zjistili příčinu svědění. Pokud však máte vředy na pokožce hlavy, které vůbec nesvědí, měli byste je nechat zkontrolovat lékařem.

Vředy na pokožce hlavy mohou být způsobeny svěděním

Nejčastější příčinou vředů na pokožce hlavy je svědění a škrábání. Všichni jsme to zažili: kůže je podrážděná, škrábeme se znovu a znovu a nakonec si ji škrábeme tak dlouho, až vznikne rána.

Svědění může být vyvoláno mnoha různými příčinami. Mohou ho způsobovat vši nebo kožní onemocnění, jako je seboroická dermatitida, lupénka, plísňové infekce, lupy nebo prostě suchá pokožka hlavy. Svědění může způsobovat také stres.

Svědění může vyvolat také sluneční vyrážka, která je způsobena přecitlivělostí na slunce. V mnoha případech může svědění vlasové pokožky vyvolat kontaktní dermatitida. Jedná se o ekzém, který se objeví, když jste přišli do kontaktu s látkou, kterou nesnášíte a která dráždí pokožku nebo vyvolává alergickou reakci.

Může se jednat například o chemické látky v šamponu, barvě na vlasy, parfému nebo kosmetice.

Vředy na pokožce hlavy způsobené prodlužováním, barvením nebo bělením vlasů

Chemické látky obecně dráždí pokožku, ale chemické látky obsažené v barvách na vlasy a odbarvovačích mohou vyvolat závažnou reakci pokožky hlavy. Dermatologové zaznamenali případy těžkých chemických popálenin s velkými, otevřenými a prosakujícími ránami na pokožce hlavy po použití různých přípravků na barvení vlasů a bělení.

Ve většině případů nejsou rány příliš vážné, ale protože tyto výrobky obsahují některé velmi drsné chemické látky a ne každý je snese.

Vředy na pokožce hlavy mohou způsobit také prodloužené vlasy. Důvodem je to, že prodloužené vlasy mohou být svázány příliš pevně, což ztěžuje mytí vlasů a odstraňování mastnoty a nečistot, které se na pokožce hlavy usazují.

Léčba bolesti vlasů - Jak můžete léčit škrábance a vředy na pokožce hlavy?

Při léčbě škrábanců a vředů na pokožce hlavy byste se měli zaměřit na to, abyste předešli infekci a zánětu na pokožce hlavy. K vyčištění vřídků můžete použít šetrný a antibakteriální prostředek.

Dále byste měli léčit také příčinu vzniku vřídků. Pokud jsou vředy způsobeny například lupénkou, je důležité, abyste se léčili na lupénku. Pokud máte vředy na pokožce hlavy způsobené plísňovou infekcí, můžete použít fungicidní šampon.

Pokud je to jen váš běžný šampon, který způsobuje svědění pokožky hlavy, pomůže vám vyměnit ho na jemný šampon určený pro svědivou pokožku hlavy.

Mnoho lidí s oblibou používá šampon a vlasové oleje s přírodními složkami, jako je tea tree olej nebo aloe vera, které dobře zklidňují svědící pokožku hlavy.

V případě velkých, otevřených a prosakujících ran ve vlasové pokožce vyhledejte lékaře, protože takové rány mohou vyžadovat další léčbu.

Jak předcházet vředům na pokožce hlavy

Pokud se u vás objeví vředy na pokožce hlavy, je důležité ránu co nejdříve ošetřit. Stejně důležité je však léčit i příčinu vzniku rány. Pokud jsou například vaše vředy na pokožce hlavy způsobeny svěděním, je důležité léčit příčinu svědění - jinak se vám rychle vytvoří nové vředy.

Obecně můžete svědění a strupům ve vlasové pokožce předcházet používáním jemných a k pokožce šetrných přípravků. Je to důležité zejména tehdy, pokud víte, že máte citlivou pokožku nebo již máte alergie či ekzémy na jiných místech těla.

Chemické přípravky mohou být pro vaši pokožku drsné. Pokud po barvení nebo odbarvování vlasů pociťujete podráždění nebo svědění pokožky, možná byste měli zvážit, zda raději nezůstat u své přirozené barvy vlasů. Možná také najdete alternativní přípravky na barvení vlasů s přírodními složkami namísto drsných chemikálií.

Sada přípravků na vlasy a pokožku hlavy
Vše, co potřebujete na suchou pokožku hlavy nebo proti lupům, v jednom balení
+15.000 recenzí
Běžná cena 799,00 Kč
Výprodejová cena 799,00 Kč Běžná cena 999,00 Kč
Sada přípravků na vlasy a pokožku hlavy - Vše, co potřebujete na suchou pokožku hlavy nebo proti lupům, v jednom balení