Anne Thestrup Meimbresse

Ověřila Anne Thestrup Meimbresse

Klinický farmaceut, lékárna Varde

Zde si můžete prohlédnout profil Anne »
Obsah:

Mnoho lidí se někdy v životě trápí suchými vlasy.  Může to být způsobeno počasím, životním stylem nebo to může být i dědičně. Extrémní chlad, mráz a vítr nebo slunce, slaná voda a chlór vlasy vyčerpávají.

Barvení vlasů a používání velkého množství stylingových přípravků také není pro vlasy zdravé. Všechny tyto faktory mohou způsobit, že vaše vlasy vypadají matně, vypadají jako bez života a snadno se lámou.

Proč se vlasy vysušují

Existuje mnoho faktorů, které mohou způsobit suché a poškozené vlasy.

  • Pokud mají vaši rodiče problémy se suchými a matnými vlasy, je velmi pravděpodobné, že tento problém zdědíte i vy.
  • Jsou různé typy vlasů a problémy s vašimi vlasy závisí na tom, zda jsou kudrnaté, tenké či husté nebo barvené. Kudrnaté nebo kudrnaté vlasy jsou zranitelné kvůli své struktuře.
  • Dobrý stav vašich vlasů závisí také na tom, co jíte. Pokud se vyhýbáte potravinám s vitamíny, má to negativní vliv na vaše vlasy.
  • Když v zimě mrzne, vysušuje to vaše vlasy. V létě jsou vaše vlasy vystaveny UV záření, které může také způsobit matné vlasy bez života.
  • Moře nebo na koupaliště je skvělé, ale namáčení vlasů ve slané vodě nebo chlóru je vysušuje.
  • Chemické látky v přípravcích používaných k zesvětlování, barvení nebo trvalé ondulaci vlasy oslabují.
  • Sulfáty, alkohol, silikon a parfémy přispívají k nerovnováze pokožky hlavy, a tím ovlivňují přísun živin do vlasů.


Dopřejte svým vlasům odpočinek

Jakmile jsou vaše vlasy suché a poškozené, musíte je dostatečně hydratovat kvalitními přípravky. Zároveň je třeba nechat je nějakou dobu v klidu, podle toho, jak moc jsou poškozené. Během klidového období je důležité vyhnout se chemickému ošetření vlasů, například barvení. Fénování a uhlazování také nejsou pro poškozené vlasy vhodné, protože obojí vlasy opotřebovává. Vyhněte se také příliš častému česání.

Když začnete dodržovat správné návyky při mytí a péči o vlasy, můžete ujít dlouhou cestu k tomu, abyste se vyhnuli suchým vlasům. Existuje několik dalších věcí, které můžete mít na paměti, abyste se vyhnuli opětovnému vysušování vlasů.

Vyhněte se sponkám a gumičkám ve vlasech. Opotřebovávají vlasy a jejich opotřebení se zvyšuje, pokud s nimi ve vlasech spíte.

Pokud je vaším snem nechat si vlasy zesvětlit, může být lákavé zkusit si je odbarvit sami. Je však dobré nechat to udělat profesionálního kadeřníka. Dobrý kadeřník je vyškolený, aby přesně odhadl, co váš typ vlasů snese.

Když si vlasy upravujete žehličkou, fénem nebo kulmou, je to pro vlasy náročné. Opotřebení vlasů můžete minimalizovat používáním nástrojů, které udržují konstantní teplotu 185 stupňů. Pokud je teplota nižší, styling nevydrží. Pokud je teplota vyšší než 215 stupňů, vlasy se vám zpěňují. Častou nevýhodou levnějších vyhlazovacích a kulmovacích žehliček je, že intervaly, kdy se topné těleso zapíná a vypíná, jsou příliš dlouhé. Dobrá vyhlazovací nebo kulmovací žehlička udržuje stálou teplotu 185 stupňů, což zajišťuje optimální úpravu vlasů bez opotřebení.


Použití kondicionéru nebo vlasové kúry

I když používáte kvalitní žehličku na vlasy, kulmu nebo fén, můžete o své vlasy pečovat ještě lépe, pokud při úpravě vlasů použijete přípravek, který je chrání před teplem. Díky přípravkům na ochranu před teplem často styling lépe vydrží, takže kromě ochrany váš účes vydrží déle.

Při mytí dlouhých vlasů používejte kvalitní kondicionér nebo vlasovou kúru. Ty usnadňují rozčesávání vlasů a po umytí vlasů byste k tomu měli použít dobrý kartáč. Je také rozumné nechat si pravidelně zastřihovat konečky, vlasy se vám pak nebudou tolik zamotávat.

Pokud máte suché vlasy, zcela postačí použít dvakrát týdně šampon a jinak vlasy jednoduše propláchnout bez použití jakýchkoli přípravků.

Sada přípravků na vlasy a pokožku hlavy
Vše, co potřebujete na suchou pokožku hlavy nebo proti lupům, v jednom balení
+15.000 recenzí
Běžná cena 799,00 Kč
Výprodejová cena 799,00 Kč Běžná cena 999,00 Kč
Sada přípravků na vlasy a pokožku hlavy - Vše, co potřebujete na suchou pokožku hlavy nebo proti lupům, v jednom balení

Rady pro prevenci suchých vlasů

  • Omezte používání vlasových přípravků a nepoužívejte tak často stylingové nástroje.
  • Jezte potraviny se správnými mastnými kyselinami, které můžete získat mimo jiné z lososa, mandlí a avokáda.
  • Užívejte doplňky stravy - včetně vitaminu B a omega 3, pokud jich nemáte dostatek v potravě.
  • Vysoký obsah vitaminu A v mrkvi udržuje pokožku hlavy zdravou a dodává vlasovým folikulům olej.
  • Denně nebo několikrát týdně používejte vyživující vlasovou kúru.

Oleje a proteiny

Pokud máte problémy se suchými vlasy, může vám pomoci vlasová kúra. Jedná se o vlasovou péči, která opravuje a hydratuje suché a/nebo poškozené vlasy. Vlasová kúra obsahuje vyživující složky, jako jsou proteiny a oleje, které mají za úkol vlasy obnovit a hydratovat.

Kúra funguje tak, že proniká přímo do nitra vlasu, kde hydratuje a opravuje do hloubky. Vlasy mají sulfidové můstky, které jsou důležité pro udržení jejich zdraví a síly. Pokud jsou sulfidové můstky poškozené, vlasy vypadají suché a poškozené. Vlasová kúra sulfidové můstky opraví, takže vlasy budou opět hebké, zdravé a odolné.

Vlasovou kúru rozetřete do vlhkých vlasů a nechte ji působit alespoň dvě minuty - raději déle. Nejlépe po použití šamponu, který vlasové folikuly otevře, aby vlasová kúra mohla proniknout do jednotlivých vlasů. Kondicionér vlasy opět uzavře a utěsní, proto vlasová kúra nejlépe funguje mezi šamponem a kondicionérem. Pokud vaše vlasy potřebují intenzivní péči, můžete vlasovou kúru nechat působit i přes noc. Rozetřete kúru po vlasech a přikryjte je igelitovým sáčkem, abyste udrželi teplo a prameny vlasů se otevřely a skutečně umožnily přípravku proniknout do vlasů.

Velké množství vlasových přípravků je vyrobeno pro zjemnění vlasů a dodání lesku, jejich natočení nebo ochranu vlasů při úpravě kulmou, žehličkou nebo fénem, ale ne vždy jsou vyrobeny pro péči o vlasy. To znamená, že je vždy dobré najít vlasové přípravky se složkami, které o vlasy pečují.

Hydratace vlasů

Pokud máte suché vlasy, zkuste použít šampon Australian Bodycare Hair Clean. Je jemný, ale účinně čistí vlasy, aniž by poškodil vlasy nebo pokožku hlavy. Kromě Tea Tree Oil obsahuje ve vodě rozpustný kokosový olej, který dodává vlasům vlhkost, zanechává je lesklé a na dotek krásně hebké. Při používání šamponu vlasy také posilujete, takže vydrží větší opotřebení.

Balzám Australian Bodycare Hair Care zaceluje poškozené vlasy a chrání je před dalším poškozením v důsledku opotřebení. Přípravek obsahuje panthenol, který pomáhá obnovovat strukturu vlasových pramenů a posilovat je, přičemž obnovuje i rovnováhu vlhkosti. Oleje získané z bambuckého másla dodávají lesk a zanechávají vlasy i pokožku hlavy hebké a upravené. Kondicionér lze používat denně po umytí vlasů a nezpůsobí, že budou vlasy zplihlé..

Šampon a kondicionér jsou dobrým výchozím bodem pro rutinní péči, která prospívá vašim vlasům a pokožce hlavy, takže máte silné vlasy a zdravou pokožku hlavy. Ve dnech, kdy vaše pokožka hlavy potřebuje trochu více péče, ji můžete doplnit ošetřením Sérum na pokožku hlavy, které je třetím produktem z řady péče o vlasy.

Hlavní složkou přípravku Scalp Cure je Tea Tree Oil a právě jeho antibakteriální účinek je tak důležitý. Zabraňuje růstu bakterií na pokožce hlavy. Zároveň má kúra zklidňující složky, které zmírňují pocit suchosti a podráždění vlasové pokožky, zatímco olej z makadamových ořechů hydratuje a posiluje vlasové kořínky.

Sada přípravků na vlasy a pokožku hlavy
Vše, co potřebujete na suchou pokožku hlavy nebo proti lupům, v jednom balení
+15.000 recenzí
Běžná cena 799,00 Kč
Výprodejová cena 799,00 Kč Běžná cena 999,00 Kč
Sada přípravků na vlasy a pokožku hlavy - Vše, co potřebujete na suchou pokožku hlavy nebo proti lupům, v jednom balení