Anne Thestrup Meimbresse

Ověřila Anne Thestrup Meimbresse

Klinický farmaceut, lékárna Varde

Zde si můžete prohlédnout profil Anne »
Obsah:

Suchá pokožka hlavy - co to znamená?

Suchá pokožka hlavy se často rovná svědivé pokožce hlavy. Když se vaše pokožka hlavy vysušuje, je to proto, že pokožka byla odmaštěna a suchá čímž obvykle způsobuje svědění . Je důležité, abyste se suchou pokožkou hlavy něco udělali, protože jinak riskujete tvorbu vředů na pokožce hlavy, které mohou umožnit přístup bakteriím.  

Problémy s pokožkou hlavy, včetně suché pokožky hlavy, nemají moc společného s věkem ani pohlavím. Každý tedy může mít suchou pokožku hlavy. 

Vlasové sérum proti lupům a suché pokožce hlavy
Čistící sérum pro svědivou pokožku hlavy, mastné vlasy a podráždění
+15.000 recenzí
Běžná cena Od 399,00 Kč
Výprodejová cena Od 399,00 Kč Běžná cena
Vlasové sérum proti lupům a suché pokožce hlavy

Jaké jsou příznaky suché pokožky hlavy?

Na první pohled může suchá pokožka hlavy vypadat jako lupy, ale suchá pokožka hlavy a lupy nejsou totéž. Lupy jsou způsobeny výskytem kvasinkové houby na kůži a vytvářejí nažloutlé, mastné lupiny, zatímco suchá pokožka hlavy je způsobena suchostí pokožky. 

Často člověk nejprve zjistí, že pokožka hlavy je ve skutečnosti suchá, když začne svědit. Svědění pokožky hlavy je proto typickým příznakem. Zde je samozřejmě důležité, abyste okamžitě zkontrolovali, že svědění není způsobeno vši.

Velmi suchá pokožka hlavy

Velmi suchá pokožka hlavy může způsobovat praskliny na kůži. Můžete mít také pocit, že se kůže napíná. Většina lidí s velmi suchou pokožkou hlavy také pociťuje silné svědění. Je proto důležité, abyste problém nepodceňovali, ale vyléčili.

Mnoho lidí má v zimě problém s velmi suchou pokožkou hlavy a suchou pokožkou obecně. Zde chlad, vítr a nízká vlhkost vzduchu pokožku vysušují ještě více než v létě. Proto v zimě potřebujeme dodatečnou péči o pokožku a pokožku hlavy. A proto výběr kvalitních přípravků na suchou pokožku je velmi důležitý. 


Jak ošetřit suchou pokožku hlavy?

Suchou pokožku hlavy je třeba ošetřit šetrnými hydratačními přípravky. Je důležité, abyste nepoužívali přípravky, které mohou pokožku hlavy dále vysušovat.

Suchou pokožku na obličeji a na těle můžeme hydratovat pomocí výživných krémů. Péče o  pokožku hlavy je kvůli vlasům komplikovanější. Právě proto je výběr šamponu a kondicionéru důležitý. Je doporučeno používání šampónu, který je k pokožce šetrný a výživný a vhodný pro suchou pokožku hlavy, a poté kondicionér vhodný pro suchou pokožku hlavy. Pokud však máte velmi vysušenou pokožku, možná budete muset použít i krém. 

Přírodní oleje jako lék na suchou pokožku hlavy

Pokud je vaše pokožka hlavy velmi suchá, možná budete muset udělat víc, než jen přejít na lepší a vhodnější šampon . Použitím přírodních olejů můžete dosáhnout intenzivnějšího ošetření suché pokožky hlavy. Přírodní oleje mají na pokožku velmi vyživující a hydratační účinek. Mnoho lidí zjišťuje, že oleje jako np. olivový, kokosový nebo olej z čajovníku mají silný účinek na suchou pokožku hlavy. Oleje jsou jemné a šetrné k pokožce, a proto jsou správnou volbou.

Pokud máte velmi suchou pokožku hlavy, se kterou si nevíte rady, nebo se vám na pokožce hlavy tvoří vředy, měli byste se poradit se svým lékařem, protože suchá pokožka hlavy může mít také i jiné závažnější příčiny, jako np. lupy, ekzémy , lupénka. 

Postup:  Jak ošetřit suchou pokožku hlavy - 3 snadné a účinné kroky.

  1. Naneste a rozetřete Scalp Serum na pokožku hlavy a nechte působit přes noc, pro dosažení optimálního účinku. Používejte 1–2krát týdně.
  2. Namočte si vlasy a vetřete do vlasů šampon. Dobře vmasírujte do pokožky hlavy a opláchněte čistou vodou. Používat denně.
  3. Dopřejte svým vlasům extra péči, poté, co je umyjete, použijte kondicionér na vlasy.

Video:  Jak ošetřit suchou pokožku hlavy - 3 snadné a účinné kroky. Přípravky byly speciálně vyvinuté pro suchou pokožku hlavy.


Jak zabránit vysušování pokožky hlavy?

Příliš časté mytí vlasů pokožku vysušuje, a pokud trpíte na suchou pokožku hlavy, neměli byste ji zatěžovat častým mytím vlasů. Každodenní mytí vlasů způsobuje příliš velkou zátěž pro vlasy a pokožku hlavy. Doporučuje se mýt vlasy párkrát do týdne.

Používejte šampón pro suchou pokožku hlavy

Kromě toho, abyste se vyhnuli příliš častému mytí vlasů, měli byste se také zaměřit na šampon, který používáte. Je možné, že používáte šampon, který je příliš drsný pro vaši pokožku hlavy. Pokud máte problémy se suchostí pokožky hlavy, měli byste použít šetrný šampon na přírodní bázi, klidně si vyberte šampon bez parfemace.

V jedné rodině může mít jedna suchou pokožku hlavy, zatímco jiná má mastnou pokožku hlavy. Takže pro různé členy rodiny bude obvykle potřeba různých typů šamponů. Velká část řešení tedy může spočívat v získání správného a individuálního šamponu pro každý z nich. 

Není řečeno, že celá rodina má stejný typ vlasů a pokožky. Je možné, že bude potřeba různých typů šamponů pro různé typy vlasů. Velká část řešení tedy může spočívat v objevení správného a individuálního šamponu pro každého člena rodiny.

Buďte obezřetní se stylingovými produkty

Šampon by měl být použit na vlasy a pokožku hlavy. Kondicionér by naopak měl být používán pouze na vlasy. A přípravky na úpravu vlasů také nepatří na pokožku hlavy. Při používání stylingových přípravků je proto dobré věnovat pozornost tomu, zda je masírujete až k pokožce hlavy. Některé přípravky prospívají pouze vlasům, a tak se může stát, že budete zbytečně vysušovat pokožku hlavy jestli přípravek nanášíte na vlasy i pokožku hlavy. V některých případech mohou také pokožku hlavy zbytečně mastit.

Teplý vzduch z fénu na vlasy ma vysušující účinek na Vaše vlasy a pokožku hlavy. Proto byste měli přepnout z teplého vzduchu na studený.


Jaké jsou příčiny velmi suché pokožky hlavy?

Na pokožce hlavy, stejně jako na kůži zbytku těla, máme spoustu mazových žláz. Tyto žlázy zajišťují tvorbu kožního mazu, který je produkován tukem a odumřelými kožními buňkami. Sébum má hydratovat a chránit naši pokožku, aby byla vodotěsná, nevysušovala se a nebyla příliš citlivá. Produkce kožního mazu také zajišťuje, že vlasy nejsou příliš suché.

Pokud přirozená produkce kožního mazu není z nějakého důvodu dostatečně velká, pocítíte, že vaše pokožka hlavy je suchá. Starší lidé již obecně nevytvářejí tolik kožního mazu, a proto jsou obzvláště náchylní k suché pokožce hlavy.

Mohou však existovat i jiné příčiny suché pokožky hlavy. Nemoci, jako je nízký nebo vysoký metabolismus, cukrovka, onemocnění jater nebo ledvin, astma, ekzémy a alergie a některé druhy léků, mohou způsobit suchou pokožku. Pokud pijete příliš málo vody, špatně se stravujete nebo vám chybí vitamíny, může to také způsobit suchou pokožku.

Suchá pokožka hlavy je však často způsobena vnějšími faktory. Když si myjeme vlasy, odmastíme pokožku hlavy. Pokud si vlasy myjeme příliš často nebo používáme příliš silný šampon, riskujeme, že budeme mít velmi suchou pokožku hlavy. Přípravky na úpravu vlasů a používání vysoušeče vlasů mohou také přispět k suchosti pokožky hlavy.

Šampon proti lupům s Tea Tree olejem
Šampon pro každodenní péči o svědící a šupinatou vlasovou pokožku, se sklony k pupínkům a lupům
+15.000 recenzí
Běžná cena Od 299,00 Kč
Výprodejová cena Od 299,00 Kč Běžná cena
Šampon proti lupům s Tea Tree olejem - Šampon pro každodenní péči o svědící a šupinatou vlasovou pokožku, se sklony k pupínkům a lupům