Anne Thestrup Meimbresse

Ověřila Anne Thestrup Meimbresse

Klinický farmaceut, lékárna Varde

Zde si můžete prohlédnout profil Anne »
Obsah:

Vypadávání vlasů je stav, při kterém vlasy postupně začínají řídnout a nakonec mohou úplně zmizet. Často to znamená, že vlasy řídnou podél středové linie na temeni, nejvyšším místě lebky, kterému se také říká koruna. 

Může také vést k úplné plešatosti na několika místech na temeni. Plešatost obvykle postihuje muže, zatímco u žen se vypadávání vlasů projevuje jako řídnutí vlasů ve větší či menší míře.

Sada proti vypadávání vlasů s biotinem a Capilia Longa
3 produkty pro řídké vlasy, jemné vlasy se sklonem k vypádávání
+15.000 recenzí
Běžná cena 999,00 Kč
Výprodejová cena 999,00 Kč Běžná cena 1.099,00 Kč
3 produkty pro řídké vlasy, jemné vlasy se sklonem k vypádávání

Řídké vlasy u mužů

Vypadávání vlasů se dříve či později objeví u všech mužů - je to zcela přirozený proces. Odhaduje se, že přibližně 20 % všech mužů ve věku 20 let trpí vypadáváním vlasů, přibližně 40 % všech mužů ve věku 40 let a téměř 60 % všech mužů ve věku 60 let trpí přirozeným vypadáváním vlasů.

Muži, kteří mají dědičnou predispozici k časnému vypadávání vlasů, jsou obvykle těmi, kdo o vlasy přicházejí jako první.

U mužů je řídnutí vlasů stav, kdy vlasy začnou řídnout na spáncích a nakonec úplně zmizí. 

Mužská plešatost je nejčastějším typem vypadávání vlasů a často se nazývá androgenní alopecie.

Když muži začnou vypadávat vlasy, obvykle to začíná na temeni. Na temeni vlasy řídnou a nakonec se objeví typická pleš. Poté se objeví vysoké spánky, jak se linie vlasů stahuje do stran. To může vést ke vzniku lysin, protože po stranách hlavy a vzadu na krku jsou stále vlasy.

Někteří muži si následně všechny vlasy oholí, aby místo řídkých vlasů a pleše získali jednotný vzhled.

Genetika a hormony

Ve velké většině případů řídnutí vlasů u mužů, ve skutečnosti u devíti z deseti mužů, je řídnutí vlasů způsobeno androgenním vypadáváním vlasů. To znamená, že vypadávání vlasů je ovlivněno jak dědičnými, tak hormonálními faktory.

V pubertě začínají mladí muži produkovat velké množství testosteronu. Rozsáhlá produkce hormonů způsobuje zmenšování vlasových folikulů, které se postupně zmenšují natolik, že když vlasy vypadnou, nové už znovu nenarostou. To vede k plešatění.

Pokud jste geneticky disponováni k vypadávání vlasů, vaše vlasové cibulky, kde dochází k růstu vlasů, jsou ve větší míře náchylné k působení testosteronu. Protože jste na hormon náchylnější, vytvoří se dihydrotestosteron, což je látka brzdící růst, která vlasům neprospívá. 

O tom, jak brzy přijdete o vlasy, tedy nerozhoduje množství testosteronu - ale vaše reakce na něj. Muži, kteří si udrží vlasy na hlavě déle, nemají ani více, ani méně testosteronu než ti, kterým vlasy vypadávají rychleji.

Řídké vlasy u žen

Vypadávání vlasů u žen se často projevuje řídnutím vlasů na temeni hlavy. Vlasy řídnou ve větší či menší míře, zatímco vlasy po stranách a v zadní části hlavy nejsou postiženy.

U žen nedochází k plešatění nebo vzniku lysin stejným způsobem jako u mužů, kdy mizí všechny prameny vlasů.

Stále se však jedná o kosmetický problém, který může mít pro mnoho žen psychické důsledky. Vypadávání vlasů u žen může být buď dočasné, nebo trvalé.

Stres je nepřítelem vašich vlasů

Stres může být největším nepřítelem vlasů a způsobit jejich řídnutí. To platí pro muže i ženy. Stres je proto jednou z nejčastějších příčin vypadávání vlasů u mužů - vedle dědičných faktorů.

Když je tělo ve stresu, způsobuje to hormonální nerovnováhu. Kortizol je hormon spojený zejména se stresem. Když jste ve stresu, tělo produkuje kortizol, což znamená, že fyzicky i psychicky fungujete jinak.

Nezapomeňte na vitamíny

Nevhodná strava a nedostatek vitamínů mohou být v některých případech příčinou vypadávání vlasů.

Některé vitaminy jsou pro růst a pevnost vlasů obzvláště důležité. To se týká vitaminu B a vitaminu C. Pokud nemáte dostatek biotinu a niacinu, což jsou vitaminy skupiny B, mohou vám řídnout vlasy. Pokud není pokryta potřeba vitaminu C, může vaše tělo potřebovat pomoc při tvorbě kolagenu, což je důležitá bílkovina pro zdravé vlasy s objemem.

Vypadávání vlasů po nemoci

Vypadávání vlasů a řídnutí vlasů po nemoci se více rozprostírá po pokožce hlavy. Příčinou tohoto vypadávání vlasů může být metabolická porucha nebo kožní onemocnění, jako je seboroická dermatitida. Seboroická dermatitida je bohužel chronické kožní onemocnění a objevuje se v několika stupních závažnosti. Obvykle se objevuje na pokožce hlavy, hrudníku, obličeji, v podpaží a na dalších místech, kde je mnoho mazových žláz. Postižená místa jsou často velmi šupinatá a zarudlá a zároveň jsou suchá a podrážděná.

Pouze ve velmi extrémních případech je někdo postižen ve všech zmíněných oblastech současně. Ve zvláště závažných případech seboroické dermatitidy na pokožce hlavy může dojít k vypadávání vlasů.

Seboroická dermatitida se obvykle objevuje po 20. roce života, ale vyskytuje se i u kojenců a starších lidí. 

Lupénka se projevuje jako šupinatý ekzém na pokožce hlavy, a pokud je závažná, může způsobit vypadávání vlasů, protože jsou narušeny podmínky pro jejich růst.

Léčba

Dalším důvodem vypadávání vlasů mohou být léky. Zejména chemoterapie, která je součástí léčby rakoviny, je příčinou vypadávání vlasů. Vypadávání vlasů však může být vedlejším účinkem i jiných typů léků. Pokud je vypadávání vlasů vedlejším účinkem nějakého konkrétního léku, musí to být uvedeno v příbalovém letáku.

Transplantace vlasů

Poměrně radikální léčbou vlasové linie je tzv. transplantace vlasů. Jedná se o techniku, při níž se vlasové folikuly z dárcovské oblasti s dostatkem vlasů - obvykle ze zadní nebo boční části hlavy - přesunou do plešatících oblastí. Vlasové folikuly se nejčastěji odebírají jednotlivě a vkládají se do požadovaných oblastí.

Po několika týdnech transplantované vlasy vypadnou, takže místo nich mohou vyrůst nové. K tomu dochází přibližně po třech měsících. Tato léčba vyžaduje trpělivost, protože konečný výsledek je vidět až po roce až roce a půl.

Pohyb

Při každodenním cvičení se v mozku uvolňují endorfiny, které pomáhají snižovat stres - a to může také přispět ke snížení vypadávání vlasů.

Výrobky proti vypadávání vlasů

Když vám vypadávají vlasy nebo řídnou, je to důsledek určité nerovnováhy v růstu vlasů, která zastavuje jejich přirozený růst. Společnost Australian Bodycare vyvinula čtyři jedinečné produkty s pečlivě vybranými přírodními účinnými látkami, které příznivě působí při vypadávání vlasů.

Tyto čtyři výrobky jsou sérum, šampon, kondicionér a sprej na vlasy, které lze používat při vypadávání vlasů.

Sada proti vypadávání vlasů s biotinem a Capilia Longa
3 produkty pro řídké vlasy, jemné vlasy se sklonem k vypádávání
+15.000 recenzí
Běžná cena 999,00 Kč
Výprodejová cena 999,00 Kč Běžná cena 1.099,00 Kč
3 produkty pro řídké vlasy, jemné vlasy se sklonem k vypádávání

Sérum

Sérum Hair Loss Serum lze aplikovat na pokožku hlavy a pomáhá zajistit optimální prostředí a dobré podmínky pro růst a sílných vlasů.

Šampon

Šampon Hair Loss Wash je ideální jako každodenní šampon. Je jemný, ale zároveň účinně odstraňuje nečistoty, které by mohly bránit růstu vlasů.

Kondicionér

Kondicionér Hair Loss Condirioner lze použít po šamponu. Sprej na vlasy používejte po umytí vlasů nebo když vynecháte mytí vlasů.

Sprej

Sprej Hair Loss Spray posiluje prameny vlasů, takže se méně lámou.

Užitečné účinné látky

Všechny tyto produkty od Australian Bodycare obsahují účinné látky Tea Tree Oil a Capilia Longa, které pomáhají posilovat pokožku hlavy a vlasy. Sérum od Australian Bodycare obsahuje také biotin.

Jedná se o vitamin skupiny B, který je důležitý pro stav vašich vlasů a patří mezi vitaminy na vlasy, které jsou podloženy vědeckými důkazy.

Tea Tree Oil je 100% přírodní složka, která pomáhá čistit nečistoty z pokožky hlavy, aby poskytla vašim vlasům ty nejlepší podmínky.

Capilia Longa se získává z přírodních tropických a subtropických rostlin a je účinnou složkou s mnoha dobrými vlastnostmi.

Pokud máte řídké vlasy, doporučujeme používat tyto produkty v kombinaci, abyste dosáhli nejlepších výsledků.

Sada proti vypadávání vlasů s biotinem a Capilia Longa
3 produkty pro řídké vlasy, jemné vlasy se sklonem k vypádávání
+15.000 recenzí
Běžná cena 999,00 Kč
Výprodejová cena 999,00 Kč Běžná cena 1.099,00 Kč
3 produkty pro řídké vlasy, jemné vlasy se sklonem k vypádávání