Anne Thestrup Meimbresse

Ověřila Anne Thestrup Meimbresse

Klinický farmaceut, lékárna Varde

Zde si můžete prohlédnout profil Anne »
Obsah:

Proč se vám ve vlasech tvoří lupy?

Lupy jsou nepříjemné a dráždivé, ale naštěstí jsou zcela neškodné. V naprosté většině případů jsou lupy způsobeny přemnožením kvasinkové houby Pityrosporum Ovale. Jedná se o mykoza, která se nachází na pokožce hlavy všech dospělých lidí, stejně jako máme na těle několik dalších hub. To vše je zcela normální. Pouze v případě přemnožení této houby dochází k přeměně v nepříjemné lupy.

Viz také: Jak odstranit lupy

Video: Jak se zbavit bolavé pokožky hlavy

» Doporučené produkty najdete zde


Nerovnováha v těle, imunitní systém nebo hormonální změny

Za normálních okolností se tělo samo stará o regulaci, aby nedocházelo k přemnožení různých plísňových spor. Pokud k tomu však někdy dojde, je to způsobeno nerovnováhou v těle nebo oslabením imunitního systému. Může k tomu dojít také v důsledku léčby penicilinem, hormonálních změn nebo jiných faktorů. Není například neobvyklé, že se u dospívajících objevuje více lupů než obvykle v důsledku hormonálních změn v těle během puberty.

Vysoká produkce kožního mazu poskytuje dobrou živnou půdu pro zvýšený růst plísní. A pokožka hlavy s lupy má obvykle vysokou produkci kožního mazu, jehož účelem je přirozeně hydratovat a chránit naši pokožku před vysoušením.

Pokud je produkce mazu vyšší než normálně, je to obvykle způsobeno zvýšenou produkcí hormonů. To může vysvětlovat tendenci mužů k častějšímu výskytu lupů než žen a tendenci dospívajících k častějšímu výskytu lupů než ostatních. Produkce mužského pohlavního hormonu stimuluje tvorbu kožního mazu.

Lupinky, ekzémy a nemoci

Ve většině případů jsou lupy neškodné. V některých případech však mohou mít jiné příčiny. Lupy mohou být způsobeny kožním onemocněním seboroický ekzém (seboroická dermatitida), které způsobuje velké množství lupů. V tomto případě se často vyskytují nejen lupy na pokožce hlavy, ale také lupy, zarudnutí a svědění na obličeji, v uších, obočí a možná i na horní části těla.

Bělavé lupy a svědění vlasové pokožky může způsobovat také kožní onemocnění lupénka. Lupy může způsobovat také pásový opar, plísňová infekce. V neposlední řadě existují různé další nemoci, které mohou lupy způsobovat. Patří mezi ně nemoci, jako je Parkinsonova choroba, mrtvice a HIV/AIDS. Když je imunitní systém oslaben v důsledku nemoci, je snazší onemocnět různými chorobami, jako jsou lupy ve vlasech.

Mastná nebo suchá pokožka hlavy

Když máte lupy, můžete mít také suchou pokožku hlavy, která postrádá olej a kožní maz. Můžete mít ale také lupy a mastnou pokožku hlavy s příliš velkým množstvím oleje a kožního mazu. Lupy se mohou vyskytovat na obou typech vlasové pokožky. V obou případech je pokožka hlavy podrážděná, což obvykle způsobuje svědění vlasové pokožky.

Podrážděná pokožka hlavy může být způsobena například tím, že pokožka nemá dostatek vzduchu. Ve skutečnosti může celodenní nošení čepice vytvořit základ pro podrážděnou pokožku hlavy s lupy a svěděním.

PODÍVEJTE SE TAKÉ: Šampon na mastné vlasy


Kdo může mít lupy?

Lupy jsou způsobeny vylučováním odumřelých kožních buněk z pokožky hlavy. Všichni denně vylučujeme spoustu odumřelých kožních buněk, ale v menší míře. Když je jich tolik, že jsou jasně viditelné, říkáme tomu lupy.

Lupy mohou mít všichni lidé, muži i ženy. Zdá se však, že muži mají lupy častěji než ženy.

Lupy se objevují nejdříve v pubertě. Lupy se však mohou objevit i u velmi malých dětí a kojenců. Nejsou to lupy, říká se jim seborea a jedná se o lupový ekzém.


Jak odstranit lupy?

Lupy jsou nepříjemné onemocnění kůže, ale naštěstí existuje mnoho způsobů, jak lupy léčit i jim předcházet, pokud používáte správné přípravky proti lupům.

Šampon na lupy

Ve většině případů můžete lupy léčit sami pomocí kvalitního šamponu proti lupům, který obsahuje složky bojující proti plísním a bakteriím. Je důležité, aby byl šampon jemný a šetrný k pokožce, aby nevysušoval a nedráždil vaše vlasy a pokožku hlavy. Šampon Hair Clean s přírodním Tea Tree olejem je dobrou volbou šamponu, který myje, pečuje a zároveň zabraňuje tvorbě lupů a léčí je.

Ošetření pokožky hlavy a přírodní oleje

Pokud dáváte přednost čistě přírodním prostředkům, máte k dispozici různé možnosti. Například aloe vera a tea tree olej jsou známé jako účinné prostředky proti svědění a bakteriím. Ocet a kokosový olej jsou dalšími přírodními prostředky, které jsou podle některých názorů účinné proti lupům.

Naštěstí existují přípravky na vlasy, které již obsahují přírodní složky, takže si nemusíte vyrábět vlastní.

Šampon proti lupům lze skvěle doplnit kvalitní péče o pokožku hlavy nebo ošetřením pokožky hlavy. Pokud dáváte přednost přírodnímu složení, můžete si snadno najít takový přípravek. Sérum na pokožku hlavy je dobrým příkladem ošetření, které je šetrné a vyživující, a přitom účinné proti lupům a svědění vlasové pokožky.

Produkty pro podrážděnou a suchou pokožku hlavy

Video: Jak se snadno a účinně zbavit lupů

Sada přípravků na vlasy a pokožku hlavy
Vše, co potřebujete na suchou pokožku hlavy nebo proti lupům, v jednom balení
+15.000 recenzí
Běžná cena 799,00 Kč
Výprodejová cena 799,00 Kč Běžná cena 999,00 Kč
Sada přípravků na vlasy a pokožku hlavy - Vše, co potřebujete na suchou pokožku hlavy nebo proti lupům, v jednom balení

Když všechno ostatní selže

Většina lidí se může zbavit lupů, pokud používá kvalitní šampon proti lupům, který účinně bojuje proti plísním a bakteriím. V obzvláště závažných případech lupů můžete potřebovat šampon proti lupům obsahující dehet, síru nebo zinek. Ten budete muset získat v lékárně.

Pokud ani to nezabere, budete muset navštívit lékaře a nechat si předepsat tvrdší antimykotický šampon, mast nebo tablety. K tomu však dochází jen zřídka - většina lidí si s problémem poradí pomocí kvalitního šamponu proti lupům, případně doplněného o vlasovou kúru proti lupům.

Jak můžete lupům předcházet?

Vlasům a pokožce hlavy prospívá světlo a vzduch, takže pokud jste náchylní k tvorbě lupů, zvažte, jak často nosíte čepici a cyklistickou helmu. Celodenní nošení čepice na hlavě pokožce hlavy a vlasům neprospívá. Mírné slunění prospívá vaší pokožce, a tedy i pokožce hlavy.

Při používání stylingových přípravků dbejte na to, aby se nedostaly až k pokožce hlavy. Měly by se používat pouze na vlasy, jinak hrozí, že si pokožku hlavy zbytečně umažete a podráždíte.

Pečujte o pokožku hlavy i o sebe. Stres může ovlivnit vaše vlasy a pokožku, a tedy i pokožku hlavy. Vyberte si dobrý šampon, který vyhovuje vaší pokožce hlavy. Při mytí vlasů nespěchejte a vmasírujte šampon do pokožky hlavy - a ujistěte se, že jste jej celý opět opláchli. Pokud máte problémy s lupy, používejte přípravek na pokožku hlavy, který ji hloubkově hydratuje a čistí, nejlépe denně. Jakmile budete mít šupinatou pokožku hlavy opět pod kontrolou, můžete ji čas od času použít jako prevenci.


Příslušné produkty

Sada 4 produktů proti lupům na suchou pokožkou hlavy
Přípravky na lupy, suchou a svědivou pokožku hlavy a mastné vlasy
+15.000 recenzí
Běžná cena 1.199,00 Kč
Výprodejová cena 1.199,00 Kč Běžná cena 1.348,00 Kč
Sada 4 produktů proti lupům na suchou pokožkou hlavy - Přípravky na lupy, suchou a svědivou pokožku hlavy a mastné vlasy