Anne Thestrup Meimbresse

Ověřila Anne Thestrup Meimbresse

Klinický farmaceut, lékárna Varde

Zde si můžete prohlédnout profil Anne »
Obsah:

Nejlepší šampon proti lupům

Abyste našli nejlepší šampon proti lupům, je důležité zjistit, do jaké míry máte lupy.

Pokud máte jen obyčejné šupinky lupů, které jsou suché a bílé, pak vám může stačit běžný šampon proti lupům. Nejlepší jemný šampon proti lupům pro běžné případy najdete v lékárně, obchodě se zdravou výživou nebo na internetu.

Pokud trpíte ekzémem nebo seboroickou dermatitidou, nejlepší šampon proti lupům pro vás bude pravděpodobně mnohem silnější. Tento typ šamponu proti lupům obsahuje další látky, které potlačují přemnožení kvasinkových hub, které jsou obvykle příčinou této poruchy.

Pokud se chystáte k léčbě dermatitidy používat šampon proti lupům, můžete si ho koupit v lékárně nebo na lékařský předpis.

Pokud si nejste jisti, který šampon proti lupům bez parabenů je pro vás ten nejlepší, zvažte, zda byste se neměli poradit se svým lékařem.

Pokud máte na pokožce hlavy, ve vlasech a na ramenou suché bílé lupy, jedná se obvykle jen o obyčejné lupy (odumřelé kožní buňky), které lze snadno léčit běžným šamponem proti lupům.

Pokud se však vaše lupy objevují jako mastné a případně nažloutlé šupinky, jedná se spíše o kožní onemocnění nebo plísňovou infekci, která vyžaduje specifičtější šampon proti lupům.

Šampon proti lupům s Tea Tree olejem
Šampon pro každodenní péči o svědící a šupinatou vlasovou pokožku, se sklony k pupínkům a lupům
+15.000 recenzí
Běžná cena Od 299,00 Kč
Výprodejová cena Od 299,00 Kč Běžná cena
Šampon proti lupům s Tea Tree olejem - Šampon pro každodenní péči o svědící a šupinatou vlasovou pokožku, se sklony k pupínkům a lupům

Šampon proti lupům

Šampon proti lupům je určitý typ šamponu, který obsahuje další složky a látky ve srovnání s běžným šamponem.

Dobrý šampon proti lupům proniká do pokožky na hlavě, kterou udržuje zdravou a suchou, aby se zabránilo tvorbě lupů.

K dispozici jsou různé typy šamponů proti lupům v závislosti na vašem stavu; například některé případy dermatitidy vyžadují účinnější léčbu. V případě závažných kožních onemocnění může být zapotřebí šampon proti lupům, který obsahuje pyrithion zinku nebo ketokonazol.

Tyto fungicidní prvky pomáhají udržet plíseň Pityrosporum Ovale pod kontrolou a zabraňují jejímu přemnožení.

Šampon proti lupům, který funguje

Existuje mnoho různých produktů a je na vás, abyste našli šampon proti lupům, který účinně působí na váš stav.

Pokud chcete být opatrní, můžete si vybrat univerzální šampon proti lupům, který budete používat pravidelně a který udrží vaši pokožku hlavy zdravou a zabrání vzniku lupů. Dobrý šampon proti lupům nemusí stát celé jmění, ale měli byste se také vyhnout nejlevnějším šamponům na trhu.

V některých případech se může stát, že šampon situaci jen zhorší, příliš vysuší pokožku hlavy a způsobí další tvorbu lupů.

Vždy si přečtěte návod na šamponech proti lupům nebo popis výrobku, pokud nakupujete online. Musíte si být jisti, že kupujete šampon, který funguje při problémech s lupy, které máte.

Obvykle bude jasně označeno, zda obsahuje nějaké fungicidy a/nebo hormony. U většiny šamponů proti lupům bude také uvedeno, zda je vhodný pro suchou nebo mastnou pokožku hlavy a zda by se měl používat při běžných problémech s lupy nebo při závažnějších kožních onemocněních.

Šampon s Tea Tree olejem

Některé z nejlepších přípravků na lupy - včetně šamponů - obsahují Tea Tree olej.

Tea Tree olej z australských čajovníků roste v severovýchodní části Nového Jižního Walesu v Austrálii.

Tea Tree olej je obzvláště dobrý v boji proti bakteriím, proto se používá ve většině účinných šamponů proti lupům.

Tea Tree olej obsahuje celkem 150 živin, které společně působí proti bakteriím, napravují a zabraňují nejrůznějším kožním problémům. Tea Tree olej potlačuje bakterie a svědění, a proto je účinným prostředkem proti lupům.

Šampon proti lupům s Tea Tree olejem
Šampon pro každodenní péči o svědící a šupinatou vlasovou pokožku, se sklony k pupínkům a lupům
+15.000 recenzí
Běžná cena Od 299,00 Kč
Výprodejová cena Od 299,00 Kč Běžná cena
Šampon proti lupům s Tea Tree olejem - Šampon pro každodenní péči o svědící a šupinatou vlasovou pokožku, se sklony k pupínkům a lupům

Jak používat šampon proti lupům

Postup: 

  1. Umyjte si vlasy jemným čisticím šamponem.
  2. Do mokrých vlasů vetřete kondicionér Tea Tree.
  3. Nechte jej působit alespoň 1 minutu.
  4. Důkladně opláchněte.

Vlasové přípravky od společnosti Australian Bodycare jsou účinné v boji proti lupům.

Výrobky obsahují tea tree olej, který je antiseptický a působí proti příčině vzniku lupů.

TIP: Pokud máte vážné problémy s lupy, doporučujeme používat přípravky Scalp Cure od Australian Bodycare 1-2krát týdně, dokud příznaky nezmizí.

Níže najdete účinné způsoby, jak se vypořádat s lupy:

  • Začněte používat šampon proti lupům. Můžete vyzkoušet různé šampony vhodné pro boj s lupy, které vám pomohou najít ten nejlepší pro váš stav.
  • Snažte se neškrábat si pokožku hlavy, když máte problémy s lupy. To může pokožku hlavy ještě více podráždit a problém se tím dříve nevyřeší. Dále dbejte na to, aby byly vaše vlasy a pokožka hlavy dobře ošetřeny. Vyhněte se nošení pokrývek hlavy, když máte potíže s lupy.
  • Pokud jsou vaše lupy závažnější, můžete kromě šamponu proti lupům vyzkoušet i další přípravky. Existují i další dermatologické přípravky, včetně sprejů proti lupům, krémů a mastí. Na problémy s pokožkou hlavy je velmi účinný přípravek Scalp Cure od společnosti Australian Bodycare. Na rozdíl od mnoha silnějších, léčivých přípravků je tak jemný, že jej lze používat denně po dlouhou dobu.
  • Pokud máte silné lupy na hlavě, možná budete muset vyzkoušet silnější šampon proti lupům obsahující disulfid selenu. Tato látka pomáhá lupy uvolnit, abyste je mohli snadno smýt.

Kromě toho mají tyto šampony inhibiční účinek na tvorbu kožního mazu, který jinak může podporovat vznik lupů. Jiné přípravky proti lupům obsahují kyselinu salicylovou, která také může uvolnit a odstranit šupinky kůže a zabránit vzniku dalších lupů. Tyto typy léků by vám však měl předepsat lékař.

Existuje také několik silnějších léků, z nichž některé lze zakoupit v lékárně, zatímco jiné jsou pouze na lékařský předpis. Můžete mimo jiné vyzkoušet léky obsahující fungicidy, jako je ketokonazol nebo ciclopirox olamin.

Tyto chemické látky pronikají do pokožky hlavy a bojují s kvasinkami, které lupy způsobují. Tyto léky se obvykle používají několikrát týdně po dobu několika týdnů, poté se léčba omezí nebo zcela ukončí.

Časté dotazy týkající se šamponu proti lupům

Jaký šampon proti lupům zvolit?

Jaký šampon proti lupům byste si měli vybrat a jak zjistit, jaký druh nejlépe vyhovuje vašemu stavu?

To zcela závisí na rozsahu vašich problémů. Vždy byste měli své lupy vyšetřit, abyste věděli, jaký šampon proti lupům byste měli použít.

Pokud máte suché bílé lupy, použijte k léčbě běžný šampon proti lupům. Pokud máte naopak mastné a nažloutlé lupy, může se jednat o seboroickou dermatitidu a měli byste použít silnější šampon proti lupům s protiplísňovými látkami.

Který šampon proti lupům je nejlepší?

Téměř každý dospělý člověk má někdy problémy s lupy.

Závažnost vašich lupů se však může u jednotlivých osob značně lišit. Proto se šampon proti lupům, který potřebujete pro svou pokožku hlavy, může lišit od ostatních lidí, které znáte.

Pro začátek si vyberte šampon proti lupům, který neobsahuje žádné zbytečné látky a chemikálie, protože ty mohou problém ještě zhoršit. To platí i pro běžné vlasové přípravky, protože ty mohou lupy skutečně způsobit v první řadě.

Šampon pro péči o vlasy od společnosti Australian Bodycare je jemný šampon, který obsahuje olej z čajovníku, který bojuje proti lupům a předchází jim. Je velmi jemný a hydratuje pokožku hlavy, aby byla svěží a zdravá.

Jak používat šampon proti lupům?

Záleží na konkrétním šamponu a jeho návodu. Většina šamponů však funguje tak, že je vmasírujete do mokrých nebo vlhkých vlasů, necháte je několik minut působit a poté je důkladně opláchnete.

Konkrétní pokyny se u jednotlivých šamponů liší, včetně toho, jak často by se měly používat. Pokud používáte velmi silný šampon proti lupům - například pokud trpíte ekzémem - může stačit 1-2krát týdně. Jiné jemnější šampony proti lupům můžete používat při každém mytí vlasů po dobu několika týdnů, poté budete šampon používat méně často.

Vždy byste si měli přečíst návod na vybraném šamponu proti lupům, abyste zjistili, jak přípravek správně používat. Měli byste se také ujistit, že je šampon vhodný pro stav vaší pokožky, protože nesprávný šampon může problém zhoršit a potenciálně způsobit další podráždění pokožky.

Co je to šampon proti lupům?

Šampon proti lupům je přípravek pro péči o vlasy, který obvykle omezuje růst kvasinek na pokožce hlavy. Šampon proti lupům proniká do pokožky hlavy a potlačuje její přemnožení, což následně snižuje případné problémy s lupy.

Pokud trpíte alergickou reakcí, ekzémem nebo jiným kožním onemocněním, může vhodný šampon proti lupům obsahovat také zklidňující látky, které zmírňují otoky, podráždění, zarudnutí a svědění.

Většina šamponů proti lupům se od běžných šamponů liší tím, že obsahují buď pyrithion zinku, nebo ketokonazol.

Mnohé přípravky jsou však multifunkční, a mohou tak řešit několik problémů s vlasy a pokožkou hlavy najednou. Šampon proti lupům tak může snadno zmírnit lupy a zároveň hydratovat a vyživovat vlasy.

Co jsou lupy?

Většina lidí má někdy problémy s lupy. Lupy máme všichni, protože jsou to jednoduše odumřelé kožní buňky z pokožky hlavy, které tělo přirozeně vylučuje.

Naše tělo neustále produkuje nové kožní buňky, aby nahradilo staré. Staré kožní buňky je tedy třeba odstranit, což vede ke vzniku lupů.

Ne u každého se však lupy projeví znatelnými problémy. Ve většině případů budou lupy pouze roztroušené suché bílé šupinky, které lze někdy vidět na pokožce hlavy, ve vlasech a na ramenou.

Pokud se u vás lupy projeví fyzicky nebo stresem, například podrážděním kůže nebo zarudnutím pokožky hlavy, měli byste vyhledat léčbu.

Druhý typ lupů je nažloutlý a mastný. Tyto lupy se obvykle objevují, když máte seboroickou dermatitidu. Lupy obvykle doprovází zarudnutí, svědění a podráždění kůže, a proto byste měli vyhledat lékařskou pomoc dermatologa, který vám pomůže se správnou léčbou.

Lupy se mohou objevit z mnoha různých důvodů, včetně suché pokožky hlavy a dráždivých vlasových přípravků. Obvykle je však způsobuje přemnožení plísně Pityrosporum Ovale, která se přirozeně vyskytuje na pokožce hlavy každého z nás.

Tuto houbu je třeba udržovat na nízké úrovni, aby se nepřemnožila a neinfikovala vaši pokožku hlavy. Pokud se tak stane, podněcuje vaši pokožku k výměně buněk mnohem rychleji než obvykle, což způsobuje vznik lupů.

Jak léčit lupy?

Lupy můžete léčit různými způsoby, a to buď jen jednou léčbou, nebo kombinací několika léčebných postupů.

Správná léčba závisí na samotných lupech. Pokud máte konkrétní kožní onemocnění, můžete potřebovat specifičtější léčbu. V běžných případech suchých bílých lupů stačí použít běžný šampon proti lupům, například Hair Clean od společnosti Australian Bodycare.

Sada přípravků na vlasy a pokožku hlavy
Vše, co potřebujete na suchou pokožku hlavy nebo proti lupům, v jednom balení
+15.000 recenzí
Běžná cena 799,00 Kč
Výprodejová cena 799,00 Kč Běžná cena 999,00 Kč
Sada přípravků na vlasy a pokožku hlavy - Vše, co potřebujete na suchou pokožku hlavy nebo proti lupům, v jednom balení