Anne Thestrup Meimbresse

Ověřila Anne Thestrup Meimbresse

Klinický farmaceut, lékárna Varde

Zde si můžete prohlédnout profil Anne »
Obsah:

Co jsou to sliznice?

Sliznice se nacházejí v mnoha různých částech těla. Patří mezi ně nos, oči, střeva, ústa, plíce, dýchací cesty a močové cesty. Sliznice jsou vnitřní vrstvou kůže pokrytou tenkou vrstvou hlenu - odtud název sliznice.

Video: Důležité! Používejte správnou intimní péči

Všechny sliznice jsou víceméně stejně stavěné. Jsou součástí celkového imunitního obranného systému vašeho těla, který vás pomáhá chránit před vniknutím cizorodých látek do těla.

Přejít přímo na: Léčba suché poševní sliznice

Dobře fungující a zdravá sliznice znesnadňuje průnik cizorodých látek - sliznice působí jako jakýsi štít. Pokud je však funkce sliznic narušena, například jsou-li suché, je pro bakterie snazší je napadnout. Je proto důležité, abyste si sliznice udržovali zdravé a silné, abyste byli co nejlépe vybaveni proti cizorodým částicím, které mohou být nositeli bakteriálních infekcí.

Například suché sliznice v pochvě mohou vést k plísňové infekci v pochvě. Vysušené sliznice způsobují změnu hodnoty pH v pochvě, což vyvede přirozenou bakteriální flóru z míry. To dává plísňovým výrůstkům dostatek příležitostí k množení a rozvoji ve skutečnou vaginální kvasinkovou infekci. Suché sliznice a vaginální plísně představují nepříjemný koktejl.


Co je vaginální suchost?

Vaginální suchost označuje nepříjemný stav v imntimní oblasti, který způsobuje pocit suché a podrážděné pochvy, protože poševní stěna nebo sliznice se z různých důvodů ztenčují. Lékařský termín pro tento stav je vaginální atrofie.

K vaginální suchosti dochází, když sliznice nejsou dostatečně zvlhčené a pocit sucha v pochvě je doprovázen silným podrážděním a nepříjemnými pocity v podbřišku.


Jaký je to pocit suché sliznice?

Vaginální suchost je velmi nepříjemný problém. Je to jednoduše proto, že je to pro postižené ženy velmi nepříjemné. Mnoho žen popisuje pocit jako smirkový papír v pochvě. Jak si většina lidí dokáže představit, není to příjemný pocit. Pochva může způsobovat svědění, pálení a píchání a bolest může být jak nahoře v pochvě, ale také kolem poševního vchodu a mimo vnější a vnitřní stydké pysky.

Vaginální otvor může být dokonce uzavřený a těsný, protože sliznice ztratila část své pružnosti. Můžete to přirovnat ke kůži na obličeji. Víte, jak je hydratovaná a dobře ošetřená pokožka obličeje pružnější a ohebnější než matná a suchá pokožka. Totéž platí pro kůži a sliznice pochvy.

Otravná a nepříjemná bolest v podbřišku může způsobit, že i běžné denní činnosti jsou bolestivé. Běh, jízda na kole nebo jiné formy cvičení mohou být spojeny s velkou bolestí, protože pohyb zvyšuje pocit, že máte v pochvě "smirkový papír". To také znamená, že sex se stává velmi bolestivým a je doprovázen velkým nepohodlím.

Příznaky suché sliznice v pochvě

Pokud si nejste jistá, zda trpíte vaginální suchostí, je vždy dobré navštívit lékaře. Společně můžete zjistit, zda trpíte vaginální suchostí, a pokud ano, jaká léčba je pro vás vhodná. Pokud máte podezření na vaginální suchost, uvádíme zde některé z příznaků. Můžete si na ně dávat pozor. Pokud se u vás objeví jeden nebo více níže uvedených příznaků, můžete mít citlivou a suchou poševní sliznici.

Nejčastějšími příznaky vaginální suchosti jsou

  • Jak již bylo popsáno dříve, sliznice a stěny pochvy mohou být jako smirkový papír. Tam dole to příliš dobře neklouže.
  • Spalování. V pochvě můžete pociťovat píchání a pálení a způsobovat drobné nepříjemné pocity. K tomu může docházet při pohybu nebo například při močení.
  • Svědění. Suché sliznice často svědí. Stejně jako kůže na zbytku těla je suchá kůže náchylnější ke svědění než dobře hydratovaná kůže.
  • Podráždění. Suché sliznice způsobují podráždění pochvy. I zde je suchá pokožka náchylnější k zarudnutí a podráždění než pokožka hydratovaná.
  • Drobné krvácení. Suché sliznice jsou náchylnější k trhání - a to může způsobit špinění. A to jak při sexu, ale také při i jednoduchých každodenních činnostech.

2 produkty na intimní péči proti suchosti, zápachu a svědění
Intimní produkty proti pálení, svědění a podráždění intimních partií
+15.000 recenzí
Běžná cena 499,00 Kč
Výprodejová cena 499,00 Kč Běžná cena 579,00 Kč
2 produkty na intimní péči proti suchosti, zápachu a svědění - Intimní produkty proti pálení, svědění a podráždění intimních partií

Kdo má suchou a citlivou a vaginální sliznici?

Suchou sliznici můžete mít kdekoli na těle, ale v tomto článku se zaměříme na suchou sliznici v pochvě. Je to velmi obtěžující problém pro velké množství žen.

Problém jemné a suché poševní sliznice může postihnout ženy všech věkových kategorií, ale zejména ženy v menopauze, ženy užívající antikoncepční pilulky a těhotné ženy pociťují zvýšenou suchost a podráždění pochvy. To je obvykle způsobeno hormonálními výkyvy.

Více informací o příčinách tohoto problému se dočtete dále v tomto článku. Odhaduje se, že s vaginální suchostí se během života setká až 9 z 10 žen.

Přejít přímo na: Léčba suché poševní sliznice


Příčiny vaginální suchosti - proč máte vaginální suchost?

Proč ale dochází k vaginální suchosti? To je otázka, na kterou je třeba odpovědět. Může existovat mnoho různých důvodů, proč vaše vaginální sliznice vysychá a způsobuje bolest, podráždění nebo jiné nepříjemné pocity. Nejčastějším důvodem suchosti poševní sliznice je nedostatek estrogenu.

Snížená hladina ženských pohlavních hormonů

V naprosté většině případů je příčinou vaginální suchosti pokles hladiny estrogenu. Estrogen je také známý jako ženský pohlavní hormon a když dívky dosáhnou puberty, začnou ho produkovat ve vaječnících. Projevuje se jako vaginální výtok, hlenovitý sekret v pochvě, který pomáhá udržovat vlhké a samočisticí prostředí.

Vaše produkce estrogenu tedy přispívá k udržení vlhkosti poševní sliznice, stejně jako k udržení zdravého prostředí s přirozeným množstvím bakterií mléčného kvašení. Bakterie mléčného kvašení jsou důležité pro udržení nízké hodnoty pH v pochvě a tím stabilní a zdravé bakteriální flóry, která vás činí odolnými vůči bakteriím.

Estrogen se tvoří ve vaječnících od puberty až do menopauzy, kdy se množství estrogenu začne snižovat. A jak se snižuje množství estrogenu, klesá i množství bakterií mléčného kvašení a vlhkost v pochvě. To znamená, že sliznice pochvy se vysuší, elasticita zmizí a ztenčí se. To vše dělá vaše sliznice v pochvě jemnější a zranitelnější.

Klesající hladina estrogenu je proto nejčastěji spojena s menopauzou. Ale mohou existovat i jiné důvody, proč produkce estrogenu klesá a způsobuje tak nepohodlí v podobě suchých sliznic.

Důvody mohou být:

  • Poruchy příjmu potravy a nadměrné cvičení mohou ovlivnit cyklus a způsobit, že se neobjeví menstruace.
  • Kouření snižuje jak krevní oběh v břiše, tak produkci estrogenu ve vaječnících.
  • Kojení může způsobit dočasné zastavení menstruace, ovulace a tím i tvorby estrogenu.
  • Onemocnění vaječníků, jako je rakovina.
  • Odstranění vaječníků.
  • Chemoterapie může snížit produkci estrogenu ve vaječnících.

Antikoncepční pilulky a další léky

Příčinu suché sliznice v pochvě lze nalézt také v užívání antikoncepčních pilulek nebo jiných forem léků. Když si vezmete antikoncepční pilulky, dodáte svému tělu také extra dávku hormonů. Může mít lékařské vedlejší účinky, které snižují přirozenou sekreci sekretu sliznicemi. Vytváří tedy nerovnováhu ve sliznicích pochvy, které se mohou stát citlivějšími a vysušenějšími, protože nejsou dostatečně vlhké.

Pilulka a antibiotika jsou další příklady léků, které mohou mít stejné vedlejší účinky na vaginální sekrety.

Vaginální kvasinková infekce

Plíseň v pochvě může být dalším důvodem, proč je vaše sliznice v pochvě suchá a citlivá. Plísně přirozeně žijí na naší kůži. V malém množství jsou neškodné, ale když se kvasinková houba candida albicans, která je původcem plísňových infekcí, nechá přemnožit, změní se ve skutečnou infekci v pochvě.

Pochva je optimálním místem pro množení kvasinek, protože je teplá a vlhká. Když houby dostanou optimální růstové podmínky, naruší přirozenou rovnováhu mezi mikroorganismy sliznic – a to pak způsobí plísňovou infekci, která kromě vysychání sliznic také často způsobuje svědění a nepříjemný zápach.

Bakteriální vaginóza

Vagina se skládá z přirozeně se vyskytujících bakterií. Ale když dojde k nerovnováze v přirozené bakteriální flóře, může dojít k vaginálnímu nepohodlí. Pokud dojde k přemnožení některého z vaginálních typů bakterií, bakteriální rovnováha se naruší. Stav se nazývá bakteriální vaginóza a jedná se o formu poševního kataru, který lze opět popsat jako zánět pochvy.

K zánětu v pochvě může dojít mimo jiné při smíchání sekretu z pochvy se semenem. Prostředí pochvy je kyselé, zatímco semeno je zásadité. A když se tito dva setkají na kyselém stupni, může to vyvést z rovnováhy přirozenou bakteriální flóru vagíny. Může způsobit obtěžování zápachem výtokem zapáchajícím po rybách, ale může se projevit i jako suché a podrážděné sliznice se svěděním.

2 produkty na intimní péči proti suchosti, zápachu a svědění
Intimní produkty proti pálení, svědění a podráždění intimních partií
+15.000 recenzí
Běžná cena 499,00 Kč
Výprodejová cena 499,00 Kč Běžná cena 579,00 Kč
2 produkty na intimní péči proti suchosti, zápachu a svědění - Intimní produkty proti pálení, svědění a podráždění intimních partií

Nadměrná intimní hygiena

Mnoho žen se chce v intimní oblasti udržovat čisté a svěží, a proto se často v pochvě důkladně myjí mýdlem a vodou.

Dobrá intimní hygiena je důležitá, ale nadměrné mytí v dané oblasti může ve skutečnosti způsobit suchost v pochvě. Mýdlo a voda totiž vysušují sliznice. Jednoduše naruší přirozenou rovnováhu pochvy a bakteriální flóru. Zejména přímé proudy vody a sprchování vyvádějí poševní prostředí z rovnováhy a mohou způsobit podráždění a vysušení sliznic. Při mytí intimní oblasti vždy doporučujeme použít dobré intimní mýdlo.


Suchá sliznice během menopauzy

Ačkoli suchost pochvy může postihnout ženy všech věkových kategorií, suchost pochvy je často spojována s ženami v menopauze. Právě tato skupina žen pociťuje bolestivý diskomfort v oblasti pochvy.

Až polovinu všech žen v menopauze v běžném životě trápí suchá sliznice. To platí v pochvě, ale mohou být postiženy i sliznice v ústech, krku, nosu a očích. Jak již bylo zmíněno, zvláště tato skupina žen je vystavena tomuto problému, protože s nástupem menopauzy se snižuje produkce estrogenu.

S klesající hladinou estrogenu se stejným způsobem snižuje výtok a vlhkost na sliznicích. Buňky sliznice pochvy jsou nyní nahrazeny buňkami, které místo toho tvoří tenčí sliznici. To znamená, že výstelka pochvy je nyní zranitelnější.

ČTĚTE TAKÉ: Ulevte suché sliznicí v období menopauzy


Suchá sliznice při sexu

Suchá sliznice v pochvě není problémem jen při každodenní rutině. Může být také překážkou zdravého a dobrého sexuálního života. Suché sliznice ovlivňují sexuální život, protože v kombinaci se stykem jsou často spojeny s velkou bolestí.

Spolu se sníženou produkcí estrogenu se také nervová vlákna v pochvě přibližují k povrchu. To znamená, že při pohlavním styku dochází ke zvýšenému nepohodlí v důsledku tření. Když je bolest spojena se sexem, je přirozené, že žena má sníženou chuť na sex. Často to proto ničí intimitu ve vztahu.

Pokud si sama nevyprodukujete dostatek přirozené lubrikace, je dobré použít na sex lubrikařní gel. Gel pomáhá, aby všechno klouzalo trochu snadněji. S gelem se tření snižuje a suchost v poševním otvoru je odstraněna vlhkostí z gelu. Vyzkoušejte například Intim Glide od Australian Bodycare, který snižuje nepohodlí, protože přesně dodává vlhkost, která pomáhá suché sliznici. Gel je založen na přírodních složkách a jeho vysoký obsah Tea Tree oleje má dobrý vliv na podráždění a svědění, které mnoho žen po sexu pociťuje.

Pamatujte také na to, že je vždy dobré zajistit důkladnou předehru, než začne samotný styk. Pak máte největší šanci vytvořit dostatek přírodního zvlhčení, aby se sex stal spíše požitkem než hororem.

Lubrikant na vodní bázi proti suchosti, svědění a štípání
Přírodní intimní gel proti suchosti v intimní oblasti
+15.000 recenzí
Běžná cena 299,00 Kč
Výprodejová cena 299,00 Kč Běžná cena
Lubrikant na vodní bázi proti suchosti, svědění a štípání -  Přírodní intimní gel proti suchosti v intimní oblasti

Léčba suché sliznice pochvy

Nepohodlí ze suché sliznice v pochvě může být tak výrazné, že je téměř vysilující a snižuje kvalitu vašeho života. Pokud trpíte suchostí pochvy, je proto důležité s problémem něco udělat. Mnoho žen trpí v tichosti a není k tomu absolutně žádný důvod, když je ošetření suché sliznice tak jednoduché.

Vždy byste měli při sebemenších pochybách zajít k lékaři, aby vám mohl pomoci se správnou léčbou. V naprosté většině případů vás lékař ošetří lokální léčbou hormony, které dokážou obnovit nedostatečnou tvorbu estrogenu, takže se do pochvy vrátí vlhkost.

Další ošetření je s kyselinou hyaluronovou, která se přirozeně nachází v těle a také ve vašich sliznicích. Kyselina hyaluronová účinně váže tekutinu a pomáhá tak obnovit nedostatek vlhkosti a pružnosti sliznice v pochvě.

Samostatné použití léku na suchou vaginální sliznici

Pří suché sliznici můžete udělat mnoho i vy sami. Pokud se vám nechce do hormonální léčby, můžete si v obchodech a lékárnách zakoupit přírodní prostředky.

Přípravky Femigel a Femidaily společnosti Australian Bodycare byly vyvinuty speciálně pro zmírnění nepříjemných pocitů intimní suchosti. Není třeba se spokojit s intimním nepohodlím, když tyto dva gely snadno a jednoduše zmírňují suchost, svědění a podráždění.

Femigel je účinnou první pomocí pro ty, kteří trpí bolestí a podrážděním způsobeným suchostí. Gel neobsahuje hormony a je založen na přírodních složkách, které jemně působí proti citlivé pokožce v intimní oblasti. Gel obsahuje Tea Tree olej a má zklidňující účinek na suchou a citlivou pokožku.

Tea Tree Oil také bojuje proti bakteriím díky svým antibakteriálním vlastnostem, čímž pomáhá udržovat zdravou intimní hygienu. Zlepšuje se vlhkost a pružnost okolí pochvy a v klinické studii gynekologicky testovaný gel zmírnil suchost a podráždění pochvy u 94 % zúčastněných žen.

Zatímco Femigel je gel určený speciálně k léčbě již existujících potíží, Femi daily můžete používat denně, abyste se předcházeli vaginální suchosti. Gel denně pomáhá působit proti bakteriím i suchosti tím, že udržuje přirozenou rovnováhu vlhkosti pokožky a působí proti svědění a podráždění.

Gely mají hladkou a lehkou konzistenci, takže se snadno nanáší. Femigel lze používat dvakrát denně při závažných příznacích a jednou za tři dny při mírnějších příznacích. Femi daily lze používat každý den ke zvlhčení, jakmile léčba Femigelem překoná suché sliznice.

2 produkty na intimní péči proti suchosti, zápachu a svědění
Intimní produkty proti pálení, svědění a podráždění intimních partií
+15.000 recenzí
Běžná cena 499,00 Kč
Výprodejová cena 499,00 Kč Běžná cena 579,00 Kč
2 produkty na intimní péči proti suchosti, zápachu a svědění - Intimní produkty proti pálení, svědění a podráždění intimních partií

Prevence vaginální suchosti

Kromě denního gelu Femi daily, který zabraňuje vysoušení, existuje řada dalších způsobů, jak bojovat s citlivými a podrážděnými sliznicemi. Podívejme se na ně zde:

  • Vyhněte se nadměrnému používání tamponů a vložek. Dráždí pochvu a neumožňují pokožce dýchat.
  • Noste bavlněné kalhotky. Kalhotky z umělých nebo syntetických materiálů utěsňují kůži a pochvu a způsobují pocit sucha.
  • V intimní oblasti se příliš nemyjte - a nikdy ne uvnitř pochvy. Postačí, když se umyjete trochou vody. Pokud nemáte pocit čistoty pouhou vodou, použijte intimní mýdlo. Použijte například intimní mýdlo Australian Bodycare, které je šetrné k jemné pokožce v intimní oblasti. Drsná mýdla a nadměrné mytí ničí přirozenou rovnováhu. Intimní mýdlo používejte na vnější genitálie a okolí poševního vchodu.
  • Pravidelný sex. Sexuální vzrušení zvyšuje krevní oběh - a to i v pochvě. To přispívá ke zlepšení zdraví vašich tkání. Několik studií prokázalo dobré výsledky při používání vibrátoru ke stimulaci krevního oběhu a zvýšení sekrece během sexuálního vzrušení.
  • Doplňte svému tělu zdravé oleje. Pokožce prospívá hydratace zevnitř. Užívejte denně doplněk stravy s rybím tukem a dbejte na stravu plnou kvalitních, výživných olejů. Mezi dobré a zdravé tuky patří například avokádo, lněné semínko, panenský olivový olej, mandle a kokosový olej.

2 produkty na intimní péči proti suchosti, zápachu a svědění
Intimní produkty proti pálení, svědění a podráždění intimních partií
+15.000 recenzí
Běžná cena 499,00 Kč
Výprodejová cena 499,00 Kč Běžná cena 579,00 Kč
2 produkty na intimní péči proti suchosti, zápachu a svědění - Intimní produkty proti pálení, svědění a podráždění intimních partií