Anne Thestrup Meimbresse

Ověřila Anne Thestrup Meimbresse

Klinický farmaceut, lékárna Varde

Zde si můžete prohlédnout profil Anne »
Obsah:

Co je to menopauza?

Menopauza je označení pro období, kdy tělo prochází velkými hormonálními změnami. U obou partnerů dojde ke znatelnému snížení hladiny hormonů.

Během tohoto období ženy produkují méně ženského hormonu estrogenu, zatímco muži postupně produkují méně mužského hormonu testosteronu.

3 dílný intimní set pro běžné intimní problémy
3 přípravky proti vaginální suchosti, zápachu z pochvy, svědění nebo jiným intimním potížím
+15.000 recenzí
Běžná cena 799,00 Kč
Výprodejová cena 799,00 Kč Běžná cena 879,00 Kč
3 dílný intimní set pro běžné intimní problémy - 3 přípravky proti vaginální suchosti, zápachu z pochvy, svědění nebo jiným intimním potížím

Menopauza pro ženy

V tomto období klesá plodnost, protože vaječníky ženy se zmenšují a jsou méně vnímavé vůči hormonům, které řídí dozrávání vajíček. Vajíčka začínají docházet a funkce ovulace se mění.

Během menopauzy jsou hormony, které jsou primárně ovlivněny, progesteron a estrogen. Progesteron připravuje dělohu na přijetí oplodněného vajíčka a tento hormon mizí jako první. Dále postupně dochází ženský hormon estrogen, když začíná menopauza.

Změna života je to, co se děje v souvislosti s menopauzou ženy. Znamená to, že menstruační krvácení je slabší a mezi jednotlivými menstruacemi jsou delší intervaly, až nakonec úplně ustanou.

Menopauza nastává, když menstruace definitivně ustane. Proto jsou životní změna a menopauza zcela provázané.

Mnoho žen má na začátku změny života nepravidelnou menstruaci. Do doby, než menstruace ustane, může v souvislosti s menopauzou docházet k bodovému krvácení; menstruace může být častější nebo nepravidelnější, až nakonec ustane.

Přejít na: Příznaky a symptomy menopauzy u žen


Menopauza u mužů

I muži procházejí menopauzou, i když více problémů je spojeno s ženskou menopauzou. Mnozí muži si vůbec nevšimnou, že mají menopauzu, protože u nich nedochází k náhlé změně jako u žen.

Tento proces se u mužů nazývá také andropauza, což znamená, že varlata začínají fungovat na nižší úrovni. Produkují méně testosteronu než dříve.

Produkce testosteronu se však nezastaví náhle stejně jako produkce estrogenu u žen; u mužů se produkce mužského hormonu snižuje postupně.

Přejít na: Příznaky a symptomy menopauzy u mužů


Jak dlouho trvá menopauza?

Jedno je jisté: Menopauza dříve či později přijde. Nejjistější je, jak dlouho přechod trvá - protože je to prostě přechod.

Jeho délka se u jednotlivých osob liší. Někdo projde menopauzou za pár let, zatímco u jiného trvá pět, nebo u jiného zase může trvat více než deset let.

Na otázku, jak dlouho menopauza trvá, tedy neexistuje jednoduchá odpověď, protože je velmi individuální.


Kdy menopauza začíná a kdy končí?

Menopauza obvykle začíná mezi 45. a 55. rokem života. V průměru začíná menopauza ve věku 52 let. To však neznamená, že menopauza nemůže začít dříve nebo později.

V některých případech může začít již na konci 20. roku života, zatímco u jiných začíná menopauza až po 60. roce života.

Věk, kdy menopauza začíná, se tedy značně liší, ale v mnoha případech to bude mezi 45. a 55. rokem života.

Kdy skončí, závisí také na tom, kdy začne. Pokud menopauza začne ve 45 letech, může skončit v 55 letech - ale může také skončit ve 48 nebo 50 letech.

Jednoduše řečeno, na otázku, kdy menopauza končí, neexistuje jednotná odpověď.

Příznaky a symptomy menopauzy u žen

U mužů i žen může být menopauza spojena s fyzickými a psychickými změnami. Zatímco pro některé jsou tyto změny velmi nepříjemné, jiní pokles hladiny hormonů sotva zaznamenají.

Jak tedy poznáte, že jste dosáhli menopauzy? Tělo vysílá různé signály. Návaly horka, suché blány, bolesti hlavy a citlivost prsou jsou jen některé ze signálů těla.

Zde si můžete prohlédnout přehled nejčastějších příznaků přechodu do menopauzy.

S menopauzou je spojena řada problémů, na které si můžete dávat pozor.

Návaly horka

Jedním z nejčastějších příznaků menopauzy jsou návaly horka. Horko se náhle šíří z obličeje a přes horní část těla. U některých žen v menopauze mohou být návaly horka doprovázeny zrychleným tepem.

Návaly horka vznikají při snížení hladiny hormonů v těle a současně dochází ke změnám v mozkovém centru pro řízení tělesné teploty. Tato část mozku, nazývaná hypotalamus, aktivuje během menopauzy ve větší míře potní žlázy.

Návaly horka mohou působit trapně, protože obličej je zarudlý a kvůli horku je nutné si svléknout halenku nebo bundu. Jak dlouho tedy budou návaly horka v menopauze trvat?

Tyto nepříjemné návaly horka mohou pokračovat ještě tři nebo čtyři roky poté, co menstruace zcela ustane.

Narušený spánek

Únava je v menopauze běžná, protože narušený spánek je dalším závažným problémem s ní spojeným. Častěji a snadněji se budíte a nespíte zdaleka tak hluboce jako dříve. V každodenním životě můžete být snadno unavená a podrážděná, protože nedostatek spánku znamená méně energie.

Problémy se spánkem mohou způsobovat návaly horka a náhlé silné pocení, které mohou snížit kvalitní spánek.

Závratě a bolesti hlavy

Závratě jsou dalším příznakem, který se u mnoha žen v menopauze objevuje. Mozek neustále přijímá chemické signály, a když se hladina hormonů změní, ovlivní tyto signály.

Menopauza je zároveň spojena se zvýšenou hladinou inzulínu a kortizolu.

To vše ovlivňuje krevní tlak, což může vést k závratím a způsobovat bolesti hlavy.

Přibírání na váze

Pokud náhle začnete přibírat na váze, zatímco jíte víceméně stejně jako vždy, může to být příznakem menopauzy. Mnoho lidí během menopauzy přibírá na váze.

Opět je to způsobeno hormonálními změnami v těle.

Když progesteronu ubývá dříve než estrogenu, má mnoho žen v těle příliš mnoho estradiolu v poměru k ostatním hormonům. Estradiol je "nebezpečná" forma estrogenu, protože způsobuje, že se v těle ukládá tuk - přímo v centru, kolem břicha. Tukové buňky produkují estradiol, což znamená, že se vám tvoří ještě více tuku.

Proto je pro mnoho žen obtížné ho znovu shodit, jakmile se dostanou do začarovaného kruhu tuku.

Suché sliznice

Suché sliznice v nose, očích nebo pochvě jsou častými příznaky menopauzy. Vkládání kontaktních čoček může být obtížné a sex může být bolestivý. Pro mnoho lidí je častým problémem zejména suchost v pochvě.

Produkce estrogenu ve vaječnících vylučuje výtok, který zvlhčuje sliznice a pochvu. Když se produkce estrogenu výrazně sníží, znamená to také, že sliznice pochvy vysychá, stává se tenčí a zranitelnější.

To může být nepříjemné při každodenních činnostech, ale zejména při pohlavním styku je suchost pochvy bolestivá a může hrozit její poškození.

3 dílný intimní set pro běžné intimní problémy
3 přípravky proti vaginální suchosti, zápachu z pochvy, svědění nebo jiným intimním potížím
+15.000 recenzí
Běžná cena 799,00 Kč
Výprodejová cena 799,00 Kč Běžná cena 879,00 Kč
3 dílný intimní set pro běžné intimní problémy - 3 přípravky proti vaginální suchosti, zápachu z pochvy, svědění nebo jiným intimním potížím

Vypadávání vlasů

Vypadávání vlasů je pro ženy v období menopauzy znepokojivým problémem a téměř každá třetí žena během menopauzy trpí vypadáváním vlasů.

Vlasy začnou řídnout na horní části hlavy a po stranách, zatímco linie vlasů vpředu zůstává na rozdíl od mužů neporušená.

Vypadávání vlasů u žen může být způsobeno náhlou nerovnováhou hladin hormonů.

Kompletní sada proti vypadávání vlasů
4 produkty proti řídnutí a vypadávání vlasů, na poškozené vlasy
+15.000 recenzí
Běžná cena 1.299,00 Kč
Výprodejová cena 1.299,00 Kč Běžná cena 1.539,00 Kč
4 produkty proti řídnutí a vypadávání vlasů, na poškozené vlasy

Bolesti kloubů a svalů

Zjistili jste, že vás při pohybu více bolí klouby a svaly? Bolesti kloubů jsou příznakem menopauzy, protože hormony jsou jedinečným mazivem pro svaly a klouby.

Při snížené produkci hormonů nejsou klouby ani svaly promazávány tak dobře jako dříve, takže pohyb není tak snadný jako dříve.

Příznaky a symptomy menopauzy u mužů

Muži nemají příznaky změny života při úbytku testosteronu tak jako ženy při snížení estrogenu a muži si ne vždy všimnou, že do této fáze dospěli, ale přesto existují některé příznaky a symptomy mužské menopauzy.

Návaly horka

Stejně jako ženy mohou mít i muži návaly horka jako příznak změny života. Návaly horka mohou být doprovázeny pocitem zrychleného srdečního tepu a také způsobovat poruchy spánku.

Výkyvy nálad

Mužský hormon testosteron má zásadní vliv na nálady - a pomáhá je regulovat. Při snížení hladiny tohoto hormonu může být utlumena i dobrá nálada. V závažných případech to může vést k depresi a celkové ztrátě pohody.

Při poklesu hladiny testosteronu v krvi mohou být muži také sentimentálnější než obvykle. Střední věk tedy může přinést změny, a to jak fyzické, tak psychické.

Snížená sexuální touha

Dalším příznakem příchodu do menopauzy může být snížená sexuální touha. Při snížení hladiny mužského pohlavního hormonu má mnoho mužů pocit, že ztrácí "drive". Hladina testosteronu tak hraje důležitou roli v jejich sexuální touze.

Letargie a únava

Zjišťujete, že máte stále méně energie i na ty nejběžnější každodenní činnosti? Může to být příznakem menopauzy. Kromě snížené produkce testosteronu je hlavní příčinou nižší hladiny energie a únavy horší kvalita spánku.

Více břišního tuku

Tuk kolem břicha může být v mnoha případech známkou snížené hladiny mužského hormonu, testosteronu. Mnoho mužů se proto po dosažení středního věku potýká se soudkovitou postavou. Zdá se, že tuk se obvykle pevně usazuje kolem břicha. Se středním věkem souvisí také zadržování vody v těle.

Menopauza u kuřáků a pacientů s astmatem

Nová evropská studie založená na údajích z katedry veřejného zdraví na Aarhuské univerzitě v Dánsku ukazuje, že plíce jsou výrazně oslabeny, což odpovídá kouření 20 cigaret denně po dobu deseti let.

Menopauza tak může být pro plíce kuřáků a pacientů s CHOPN nebo astmatem těžká, protože jejich kapacita plic je již snížená. Nejlepší je vyhnout se aktivnímu i pasivnímu kouření. 

Můžete během menopauzy otěhotnět?

Během menopauzy dozrává méně vajíček a ovulace je nepravidelnější. To znamená, že je stále obtížnější otěhotnět. Otěhotnět však můžete i po dosažení menopauzy.

Pravděpodobnost je však drasticky snížena právě proto, že je méně vajíček, která mohou být oplodněna.

Ale až do doby, kdy menstruace zcela ustane, stále ještě dochází k ovulaci.

Když menstruace nakonec ustane, je to proto, že ve vaječnících již nejsou žádná vajíčka - a pak již není možné otěhotnět.

Jak léčit problémy v menopauze

Přibližně třetina všech žen má během menopauzy tak závažné příznaky, že to vážně ovlivňuje jejich každodenní život. Mnohé z nich trpí v tichosti. K tomu však není důvod, protože existuje spousta dostupné pomoci. Přečtěte si zde o možnostech léčby nejčastějších problémů v menopauze.

Léčba návalů horka během menopauzy

Asi 75 % všech žen má během menopauzy návaly horka, některé horší než jiné. Dnes lze návaly horka léčit několika způsoby. O možnostech léčby byste se proto měla vždy poradit se svým lékařem.

Návaly horka lze mimo jiné léčit hormonální substituční terapií, která obnoví hladinu hormonů, a lékaři ji často navrhnou. Obvykle lékař předepíše estrogen ve formě tablet.

Mnoho žen nechce své tělo vystavovat hormonům, protože mohou mít v některých případech vedlejší účinky. Pokud máte takový pocit, existují jiné alternativy, které mohou zmírnit nepříjemné pocity při návalech horka.

V období menopauzy je užitečný červený jetel. Červený jetel je malá bylina s červenými květy, která je účinná při návalech horka. Účinek nepochází ze samotné rostliny, ale z fermentovaného extraktu, který prý při pití pozitivně působí proti příznakům.

Extrakt z červeného jetele si proto můžete koupit ve formě šťávy ve většině obchodů se zdravou výživou a smíchat ho s ovocnou šťávou nebo jiným nápojem.

Pomoc při suchých sliznicích během menopauzy

Suché sliznice, zejména v pochvě, mohou být během menopauzy tak závažným problémem, že pohodu a kvalitu života vážně ovlivňují.

Pokud vás suchost v pochvě trápí, neignorujte ji, protože můžete udělat něco pro její zmírnění.

Poraďte se se svým lékařem a najděte nejlepší způsob, jak získat správnou léčbu. Stejně jako u návalů horka je dobrým řešením hormonální léčba, ale u suchosti v pochvě lékař poskytne lokální hormonální léčbu, která obnoví část produkce estrogenu a s ním i vlhkost v pochvě.

Vždy je dobré poradit se s lékařem, ale pokud nechcete hormonální léčbu, můžete pro zmírnění suchosti v pochvě udělat mnoho i sama.

Společnost Australian Bodycare vyvinula přírodní produkty se speciálním zaměřením na zmírnění suchosti v oblasti vnějších pohlavních orgánů. Femigel a Femi se denně doplňují a bojují proti suchosti v intimní oblasti, svědění a podráždění.

Femigel

Femigel je přípravek pro ty, kteří již trpí nepříjemnými pocity podráždění, suchosti a svědění v intimní oblasti. Jedná se o přírodní gel, který pečuje o jemnou pokožku v intimní oblasti. Klinická studie ukázala, že až 94 % žen zjistilo, že zmírňuje jejich suchost a podráždění v intimní oblasti.

Je to zejména díky vysokému obsahu Tea Tree Oil s jedinečnými vlastnostmi, které chladí, zklidňují a uklidňují podrážděnou pokožku.

Gel je zároveň účinný proti bakteriím, ale chrání přirozenou bakteriální flóru.

Femigel proti svědění, zápachu z pochvy a vaginální suchosti
Vyživující gel proti intimnímu nepohodlí a podráždění
+15.000 recenzí
Běžná cena Od 279,00 Kč
Výprodejová cena Od 279,00 Kč Běžná cena
Femigel proti svědění, zápachu z pochvy a vaginální suchosti - Vyživující gel proti intimnímu nepohodlí a podráždění

Femi Daily

Femi Daily podporuje Femigel a zabraňuje vysušování, svědění a podráždění. Femigel je tedy jakousi první pomocí při existujícím problému se suchostí, zatímco Femi Daily přebírá každodenní péči. Stejně jako Femigel je i Femi Daily antibakteriální a chrání přirozenou hladinu vlhkosti v pokožce, aby se zabránilo jejímu vysoušení a nepříjemným pocitům. Oba gely jsou dermatologicky testovány a mají upravené pH, takže je můžete bezpečně používat i na citlivou pokožku.

Díky lehké konzistenci se gely snadno vstřebávají, aniž by vyvolávaly pocit lepkavosti. Pokud máte vážné problémy, používejte Femigel dvakrát denně a nanášejte jej kolem poševního vchodu. V mírnějších případech postačí aplikovat Femigel jednou za tři dny. Femigel Daily aplikujte kolem poševního vchodu každý den, abyste pomohla obnovit správnou rovnováhu vlhkosti.

Femi Daily intimní gel proti svědění, zápachu z pochvy a vaginální suchosti
Intimní gel pro každodenní péči o intimní problémy
+15.000 recenzí
Běžná cena Od 299,00 Kč
Výprodejová cena Od 299,00 Kč Běžná cena
Femi Daily intimní gel proti svědění, zápachu z pochvy a vaginální suchosti - Intimní gel pro každodenní péči o intimní problémy

Získejte zpět energii a dobrou náladu díky správnému životnímu stylu

V období menopauzy trpí nedostatkem energie a kolísavou náladou muži i ženy. Ve skutečnosti však můžete sami udělat poměrně hodně pro to, abyste si dodali energii a zlepšili náladu. Trávíte během dne hodně času v klidu a možná si dopřáváte příliš mnoho červeného vína nebo červeného masa? Pak byste měli svůj životní styl důkladně přehodnotit.

Správná strava může mimo jiné znamenat obrovský rozdíl a skutečně zmírnit problémy spojené s menopauzou.

Jezte hodně zdravých "pomalých" sacharidů. To znamená nahradit všechny méně zdravé bílé druhy celozrnným chlebem a těstovinami a hnědou rýží. Vždy také pečte z hrubozrnné mouky - dokonce i v koláčích. I když je ovoce velmi sladké, snažte se jíst více zeleniny než ovoce. Užívejte doplňky stravy se zdravými tuky.

Zejména v období menopauzy potřebujete omega-3 a omega-6 mastné kyseliny, které jsou pro vaše tělo nezbytné.

Zařaďte do svého jídelníčku také hodně tmavě zbarvených bobulovin, ořechů, ryb, celozrnných výrobků, mrkve a zelené zeleniny. Všechny jsou plné antioxidantů, které bojují proti volným radikálům, jež urychlují proces stárnutí v těle.

Dopřejte si trochu pohybu a buďte obecně aktivní každý den. Jezděte do práce na kole nebo choďte se psem na procházky navíc. Měli byste také omezit konzumaci stimulantů, jako je alkohol a káva. Proč?

Muži totiž mohou cvičením zvýšit produkci testosteronu. Pokud omezíte stimulanty, které vážou testosteron v buňkách, můžete ho více dostat ven do cév - a pak se vám vrátí více energie a elánu.

3 dílný intimní set pro běžné intimní problémy
3 přípravky proti vaginální suchosti, zápachu z pochvy, svědění nebo jiným intimním potížím
+15.000 recenzí
Běžná cena 799,00 Kč
Výprodejová cena 799,00 Kč Běžná cena 879,00 Kč
3 dílný intimní set pro běžné intimní problémy - 3 přípravky proti vaginální suchosti, zápachu z pochvy, svědění nebo jiným intimním potížím