Anne Thestrup Meimbresse

Ověřila Anne Thestrup Meimbresse

Klinický farmaceut, lékárna Varde

Zde si můžete prohlédnout profil Anne »
Obsah:

Co je vaginální pálení?

Pálení v pochvě je častým problémem mnoha žen. Jde o palčivý a pálivý pocit, který se často zhoršuje při močení. U některých tyto příznaky pominou, ale u většiny je nutná léčba.

Když pocítíte pálení v pochvě, je to obvykle způsob, jak vás vaše tělo upozorňuje, že existuje problém, který je třeba léčit. Těmto signálům byste měla vždy věnovat pozornost. Poševní pálení je zdrojem velkých a nepříjemných potíží, které lze odstranit několika způsoby.

3 dílný intimní set pro běžné intimní problémy
3 přípravky proti vaginální suchosti, zápachu z pochvy, svědění nebo jiným intimním potížím
+15.000 recenzí
Běžná cena 799,00 Kč
Výprodejová cena 799,00 Kč Běžná cena 879,00 Kč
3 dílný intimní set pro běžné intimní problémy - 3 přípravky proti vaginální suchosti, zápachu z pochvy, svědění nebo jiným intimním potížím

Proč pociťujete pálení v pochvě?

Proč pociťujete pálení v pochvě?

Neexistuje jedna obecná odpověď. Může být způsobeno jednoduchou plísňovou infekcí nebo bakteriální infekcí, která se často přenáší pohlavním stykem. Proto není užitečné poskytovat všem ženám stejnou léčbu, pokud jde o pálení pochvy.

Pokud pociťujete pálení nebo píchání v pochvě, je vždy dobré poradit se s lékařem.

Jak již bylo řečeno, často existují méně závažné příčiny pálení. V naprosté většině případů jsou nepříjemné pocity a pálení příznaky podráždění pochvy. Tento stav není ani v nejmenším nebezpečný, ale může být velmi nepříjemný a obtěžující.

K podráždění pochvy může dojít z různých důvodů.

Co je podráždění pochvy? Podráždění pochvy

K podráždění pochvy dochází při nerovnováze v oblasti pochvy. Může být způsobena bakteriální nebo plísňovou infekcí nebo suchostí. Suchá sliznice v pochvě je pro mnohé ženy důvodemnepříjemných pocitů.

Suchá pokožka je slabší než čistá, vlhká pokožka. Snadno se poškodí a je náchylná k drobným poraněním a odřeninám. Totéž platí i pro pochvu, pokud je příliš suchá.

Pokud jste se někdy pořezali na těle (kdekoli na těle), víte, jak může otéct a být teplá. Totéž se stane, když máte řeznou ránu nebo poranění uvnitř pochvy.

Proč vzniká suchost v pochvě? Důvodů je celá řada. Pochva je zvlhčována sliznicí, úroveň vlhkosti se řídí hormonem estrogenem produkovaným ve vaječnících. Tato vlhkost je známá jako výtok. Estrogen je produkován od puberty do menopauzy, v tomto období hladina estrogenu pomalu klesá.

Proto se suchost v pochvě stává pro mnoho žen velkým problemem v období menopauzy. 

Podráždění pochvy se však netýká pouze starších žen, ale je významným problémem i pro mnoho mladších žen. A může být způsobeno těhotenstvím, antikoncepčními pilulkami nebo jinými druhy léků, které mohou vysušovat sliznice v pochvě, což vede k podráždění a příznakům pálení.

Pálení v pochvě po pohlavním styku

Pálení v pochvě může být problémem i při provádění běžných úkonů v každodenním životě. Můžete ho pociťovat při jízdě na kole, chůzi nebo zvedání těžkých předmětů.

Bolest pochvy se však často zhoršuje během pohlavního styku a po něm, zejména pokud nevytváříte dostatek přirozeného tělesného lubrikantu. "Suchý" pohlavní styk je doprovázen bolestí během něj i po něm způsobenou třením.

Suchá sliznice, která je odřená, je bolestivá a podrážděná se zvýšeným rizikem drobných oděrek. To způsobuje pálení pochvy.

Bolestivé pálení a pohlavní styk by neměly být vzájemnými synonymy. Bohužel je to však případ mnoha žen. Přirozenou sexuální touhu snižuje strach z bolesti a pálení pochvy. Se správnou pomocí můžete svou sexuální touhu opět získat.

Dobrým způsobem, jak začít oživovat sexuální apetit, je povzbudit partnera, aby se více soustředil na to, že si dá na čas a vyzkouší předehru. Pokud trpíte pálením a suchostí v pochvě, může to znamenat, že se nemůžete vrhnout rovnou na pohlavní styk jednoduše proto, že vaše pochva není dostatečně vlhká. Je důležité, abyste před zahájením pohlavního styku nespěchali se vzrušením.

Tímto způsobem můžete dopřát své pochvě čas, aby si vytvořila dostatečnou vlhkost, vyhnout se bolestivému tření a předejít tak pálení v pochvě.

Dlouhá a důkladná předehra však nemusí vždy stačit, pokud má vaše sliznice tendenci příliš rychle vysychat. V takovém případě budete možná potřebovat další pomoc, abyste si udržela vlhkost.

Vyzkoušejte Intim Glide od společnosti Australian Bodycare, skvělý přípravek, který vám poskytne dostatek vlhkosti, aby nedocházelo ke tření v poševním vchodu.

Intim Glide je dermatologicky testovaný gel na vodní bázi, který můžete používat tak často, jak potřebujete - bez obav z drsných složek na citlivých místech. Složení gelu obsahuje aktivní a antiseptickou složku Tea Tree Oil. Jeho antibakteriální vlastnosti působí proti nežádoucím bakteriím, které se mohou přenést od vašeho partnera.

Při používání Intim Glide jste oba chráněni před bakteriemi, které mohou způsobovat štípání, bolestivost, suchost a svědění.

Gel má měkkou, vlhkou konzistenci a snadno se nanáší. Ujistěte se, že jste nanesli velké množství gelu buď přímo na mužský penis, nebo na otvor vagíny, abyste měli dostatek vlhkosti pro příjemný pohlavní styk. To vám pomůže vrátit sexuální apetit.

Lubrikant na vodní bázi proti suchosti, svědění a štípání
Přírodní intimní gel proti suchosti v intimní oblasti
+15.000 recenzí
Běžná cena 299,00 Kč
Výprodejová cena 299,00 Kč Běžná cena
Lubrikant na vodní bázi proti suchosti, svědění a štípání -  Přírodní intimní gel proti suchosti v intimní oblasti

Pálení pochvy během těhotenství

V těhotenství dochází v těle k mnoha změnám, které mohou způsobit určité problémy. Zažila jste během těhotenství bolest v pochvě? Bolest je nejčastěji spojená s plísňovými výrůstky, které dráždí pohlavní orgány a způsobují pocit pálení.

Tyto plísňové výrůstky jsou relativně neškodné, ale neuvěřitelně nepříjemné.

Jsou způsobeny buď změnou hormonální rovnováhy, nebo bakteriální nerovnováhou, která změní přirozené pH pochvy. Je zcela normální, že v těhotenství dochází k plísňovým infekcím, protože tělesné procesy jsou snadněji vyvedeny z rovnováhy.

Proti tomu můžete zkusit nosit přes den bavlněné spodní prádlo a před spaním se spodního prádla úplně vzdát, aby vaše genitálie mohly dýchat.

Pálení pochvy a časté močení

Pokud pociťujete pálení v pochvě spojené s častou potřebou močení, může se jednat o příznak plísňové infekce, časté močení je jednou z příčin poševního pálení.

S plísňovými infekcemi se poměrně snadno vypořádáte, což může být způsobeno tím, že jste těhotná, což může způsobit potřebu častého močení. Nebo zvýšená sexuální aktivita může zvýšit vlhkost v pochvě, což usnadňuje množení plísňových útvarů a bakterií. Proto nezapomeňte nosit bavlněné spodní prádlo, aby vaše pochva mohla dýchat, a léčit bakteriální a plísňové infekce vhodnými krémovými přípravky.

Pálení pochvy a menopauza

Pokud pociťujete pálení pochvy a máte obvyklé příznaky menopauzy, může být pálení jen dalším příznakem. Když jste v menopauze, produkujete méně ženského pohlavního hormonu, díky čemuž se zpomalují procesy, které udržují sliznici pochvy v optimálním stavu. Vaše kůže se stává tenčí a sliznice je oslabená. To může mít za následek, že pociťujete vaginální bolesti. Tento příznak se nazývá vaginitida.

Jak léčit pálení pochvy

Pokud vás trápí pálení v pochvě, můžete pro jeho léčbu udělat mnoho. Pálení je často způsobeno suchostí v místě poševního vchodu, a proto je důležité, abyste ho dále nevysušovali. Důležitá je vaše intimní hygiena, a tak pokud si budete genitálie mýt příliš často, riskujete, že vagínu ještě více podráždíte. Proto si intimní oblast nemyjte častěji než dvakrát denně. Přednostně byste měli používat pouze vodu nebo kvalitní čisticí přípravek určený pro použití na intimní oblasti. Přípravek Australian Bodycare Intimate Wash je určen k jemnému čištění této oblasti, aniž by pokožku vysušoval.

Pocity pálení a svědění můžete také zklidnit pomocí přípravku Femigel od společnosti Australian Bodycare. Gel rychle působí na zklidnění a ochlazení vnějších genitálií. Gel obsahuje Tea Tree Oil známý pro své hojivé vlastnosti a účinně působí proti bakteriím, čímž léčí veškeré bakteriální problémy, které mohou způsobovat nebo zhoršovat pocity pálení.

Gel na vodní bázi obsahuje přírodní účinné látky a je dermatologicky testován, takže jej můžete používat bez obav. U mnoho žen po použití gelu zcela vymizelo svědění a pocity pálení. Ve 4týdenní klinické studií odstranilo u 9 z 10 zúčastněných žen veškeré intimní nepohodlí a také nepříjemný zápach.

Podle potřeby naneste malé množství přípravku Femigel kolem poševního vchodu. Pokud vás trápí přetrvávající pocity pálení, měla byste se ošetřovat až dvakrát denně. Pokud se jedná o mírné podráždění, stačí aplikace jednou denně. Brzy si všimnete rozdílu.

Femigel můžete používat také před a po sexu nebo před a po návštěvě bazénu, kde jste vystavená zejména bakteriím z bazénové vody.

Dále je dobré používat doplněk stravy Femi Daily, který, jak název napovídá, lze používat jako každodenní prevenci. Gel zabraňuje problémům jako je vaginální suchost a pocit pálení.

3 dílný intimní set pro běžné intimní problémy
3 přípravky proti vaginální suchosti, zápachu z pochvy, svědění nebo jiným intimním potížím
+15.000 recenzí
Běžná cena 799,00 Kč
Výprodejová cena 799,00 Kč Běžná cena 879,00 Kč
3 dílný intimní set pro běžné intimní problémy - 3 přípravky proti vaginální suchosti, zápachu z pochvy, svědění nebo jiným intimním potížím