Anne Thestrup Meimbresse

Ověřila Anne Thestrup Meimbresse

Klinický farmaceut, lékárna Varde

Zde si můžete prohlédnout profil Anne »
Obsah:

Příčiny vaginálního zápachu

Přirozený zápach z pochvy je mírný. Vaginální prostředí má pH na stupnici kyselin a zásad mezi 3,8 a 4,2, což znamená, že je kyselé. Kyselé prostředí v pochvě zadržuje nežádoucí viry a bakterie. To znamená, že pochva bude vždy mírně zapáchat - což není důvod k obavám.

Pokud však zaznamenáte změny nebo se zápach stane silnějším, může to být příznakem infekce nebo onemocnění v pochvě a měla byste reagovat. Nepříjemný zápach často doprovází změny v malém množství výtoku, které jsou rovněž normální.

Existuje několik různých důvodů velmi silného zápachu z pochvy, některé jsou závažnější než jiné. Měla byste si uvědomit, že zápach se může měnit během menstruace, těhotenství a dalších hormonálních změn. Zde je přehled možných důvodů, proč může být pochva nepříjemně cítit.

Sada proti intimnímu zápachu
3 produkty pro intimní hygienu, které zabraňují tělesnému zápachu a svědění v intimní oblasti.
+15.000 recenzí
Běžná cena 799,00 Kč
Výprodejová cena 799,00 Kč Běžná cena 879,00 Kč
Sada proti intimnímu zápachu - 3 produkty pro intimní hygienu, které zabraňují tělesnému zápachu a svědění v intimní oblasti.

Vaginální kvasinková infekce

Ve více než 80 % případů je vaginální plíseň způsobena kvasinkovou houbou Candida albicans. Ta způsobuje bakteriální infekci změnou bakteriální flóry. Kvasinky žijí zcela přirozeně ve sliznicích pochvy, ale když se změní rovnováha flóry, mají kvasinky dobré podmínky k množení.

Rovnováha v bakteriální flóře je křehká a může se změnit z různých důvodů. Sperma v souvislosti se sexem je častou příčinou změny rovnováhy.

Sperma je zásadité, zatímco pochva je na acidobazické stupnici kyselá. Kombinace obou může snadno vést ke změně rovnováhy laktobacilů - plísně tak mají dobré podmínky pro růst.

To obvykle způsobuje svědění a nepříjemný zápach z pochvy.

Sexuálně přenosné nemoci

Pohlavně přenosné nemoci jsou infekce, které se přenášejí pouze pohlavním stykem. Riziko nákazy pohlavně přenosnou chorobou se zvyšuje s počtem sexuálních partnerů. Několik různých infekcí, které se přenášejí při sexu, může způsobit zápach z pochvy.

Herpes genitalis

Zápach z pochvy může být způsoben Herpes genitalis, což je pohlavně přenosná virová infekce pochvy. Tato pohlavně přenosná infekce se přenáší při kontaktu sliznic dvou partnerů během pohlavního styku, pokud je jeden z nich infikován.

Herpes virus nezpůsobuje nebezpečné onemocnění, ale od ostatních pohlavně přenosných infekcí se liší tím, že z těla nezmizí. Jinými slovy, jakmile se jednou nakazíte virem Herpes genitalis, zůstane ve vašem těle po zbytek života.

To však neznamená, že tento stav nelze léčit. Příznaky lze potlačit a v mnoha případech zůstává Herpes genitalis v těle latentně bez propuknutí. Vzplanutí způsobují malé, bolestivé puchýřky, které se mohou objevit buď uvnitř pochvy, nebo na zevních genitáliích.

Tyto malé puchýřky praskají a stávají se z nich vřídky, které mohou způsobovat nepříjemný zápach.

Chlamydie a kapavka

Chlamydie a kapavka jsou také pohlavně přenosné infekce, které se přenášejí při nechráněném pohlavním styku. Obě jsou to infekce v oblasti pohlavních orgánů, které mohou způsobovat zápach z pochvy. K infekci může dojít v močové trubici, děložním čípku nebo konečníku.

Tyto dvě pohlavně přenosné nemoci mohou být obtížně pozorovatelné, protože v mnoha případech nemají žádné příznaky. Mohou však způsobovat píchání v dolní části těla, zejména při močení, a způsobovat tupou bolest v dolní části těla. Pokud máte tyto příznaky společně se zvýšeným zápachem z pochvy, můžete mít jednu z těchto dvou pohlavně přenosných chorob.

Pokud tedy máte vaginální svědění spolu s narůstajícím zápachem, může to být příznakem vaginální kvasinkové infekce. Pokud máte v pochvě plíseň, je důležité s tím něco dělat, a to nejen proto, že je to pro vás nepříjemné, ale také proto, že ji ve skutečnosti můžete při pohlavním styku přenést na svého partnera.

To se stává velmi zřídka, ale přesto byste si měla být tohoto rizika vědoma. Muži se mohou nakazit od žen, ale ne naopak. Vaginální kvasinková infekce tedy ve skutečnosti není pohlavně přenosnou nemocí.

Vaginální zápach během těhotenství

Během těhotenství je zcela normální mít více výtoku než obvykle a je také normální, že pochva zapáchá více než obvykle. Hormony ovlivňují pochvu několika způsoby: membrána se stává silnější, a proto vylučuje další výtok, který je obvykle čirý, vodnatý nebo bílý.

Dochází také ke změně rovnováhy pH, což ovlivňuje flóru pochvy, takže výtok může vypadat jinak než obvykle. Změnit se může i zápach. Zápach je někdy popisován jako mdlý - trochu jako sperma.

Pokud máte příznaky, které nejsou normální, například velmi odlišný nebo nepříjemně zapáchající výtok, měla byste navštívit lékaře. Příznaky mohou být způsobeny infekcí v pochvě, plísňovou infekcí nebo bakteriální vaginózou.

Během těhotenství existuje zvýšené riziko plísňových infekcí v pochvě, proto je dobré všímat si změn ve výtoku nebo zápachu, případně svědění nebo pálení.

Během těhotenství je ovlivněn čich ženy, takže se mění způsob, jakým věci voní nebo chutnají. To může znamenat, že vám bude zápach výtoku připadat silný nebo přímo nepříjemný.

Zápach z pochvy po pohlavním styku

Po nechráněném pohlavním styku se velmi často stává, že z pochvy vychází nepříjemný zápach. Někdy je popisován jako rybí. Je to proto, že normální sekret v pochvě obsahuje řadu různých mikroorganismů - především laktobacily.

Ty udržují sekret na správné kyselé hodnotě pH. Mužské sperma má naopak vyšší, zásaditou hodnotu pH, a když se tyto dvě látky spojí, zvýší se hladina poševního sekretu. V důsledku toho některé bakterie produkují nepříjemný rybí zápach.

Jedná se o chemickou reakci a zápach by měl brzy zmizet.

U některých žen se tak nestane, což může být způsobeno tím, že se v nich hromadí určité druhy bakterií. Jedná se o tzv. anaerobní bakterie, které jsou neškodné, ale mohou být velmi nepříjemné.

K odstranění nepříjemného zápachu můžete použít různé přípravky. Mimo jiné můžete používat přípravek Intim Glide, který bojuje proti zápachu, který se může objevit v souvislosti se souloží.


Aplikujte přípravek Intim Glide před každým pohlavním stykem, abyste snížili nežádoucí zápach. Léčba přípravkem Intim Glide je účinná, ale musí se opakovat při každém pohlavním styku.

Intim Glide zabraňuje svědění, suchosti a podráždění v souvislosti se sexem.

Lubrikant na vodní bázi proti suchosti, svědění a štípání
Přírodní intimní gel proti suchosti v intimní oblasti
+15.000 recenzí
Běžná cena 299,00 Kč
Výprodejová cena 299,00 Kč Běžná cena
Lubrikant na vodní bázi proti suchosti, svědění a štípání -  Přírodní intimní gel proti suchosti v intimní oblasti

Bakteriální vaginóza

Bakteriální vaginóza je nepříjemný stav, který způsobuje silný a nepříjemný zápach v pochvě. Zápach často zesílí po pohlavním styku a může se změnit v silný zápach rybiny. Rybí zápach je částečně způsoben smícháním spermatu a výtoku.

Bakteriální vaginózou trpí často mnoho žen a odhaduje se, že přibližně třetinu všech žen někdy potrápí.

Tento nepříjemný stav vzniká, když je pochva infikována zvýšeným počtem bakterií, které jsou normálně přítomny jen v omezené míře. Může se jednat například o Gardnerella vaginalis.

Změny v poševním prostředí poskytují bakteriím dobré podmínky pro rozmnožování na sliznicích pochvy. Kromě změn v míře kyselosti, například při narušení rovnováhy zásaditým spermatem, může zápach souviset také s hormony.

Silné pachy po některých potravinách

Možná jste si všimli, že vaše moč po konzumaci chřestu zvláštně zapáchá. Totéž může ve skutečnosti platit i pro váš vaginální výtok. Některé potraviny mohou také způsobovat nepříjemný zápach z pochvy.

Týká se to chřestu, ale česnek, cibule a brokolice mohou také způsobit, že pochva nezapáchá zrovna vábně. Pokud tedy jíte hodně česneku, možná se budete muset rozhodnout, zda se vzdáte jemné chuti, nebo se smíříte s příšerným zápachem.

Léčba vaginálního zápachu

Mnoho žen trápí nepříjemný zápach z pochvy, a proto je důležité zjistit, jak se tohoto problému zbavit.

Jednou z možností je použití přípravku Femigel od společnosti Australian Bodycare, což je gel na vodní bázi bez hormonů, který účinně bojuje proti bakteriím. Obsahuje Tea Tree Oil, přírodní složku, která působí antibakteriálně a antisepticky a zároveň zvlhčuje intimní oblast. Femigel je založen na přírodních složkách. Je dermatologicky testován a má upravené pH, takže se při jeho používání v citlivé oblasti kolem zevních genitálií můžete cítit zcela bezpečně.

V klinickém testu 88 % dotázaných žen uvedlo, že gel přestal zapáchat.

Používejte jej každý třetí den. V závažných případech, pokud je zápach extra silný, doporučujeme používat jej v okolí poševního vchodu každý den.

Sada proti intimnímu zápachu
3 produkty pro intimní hygienu, které zabraňují tělesnému zápachu a svědění v intimní oblasti.
+15.000 recenzí
Běžná cena 799,00 Kč
Výprodejová cena 799,00 Kč Běžná cena 879,00 Kč
Sada proti intimnímu zápachu - 3 produkty pro intimní hygienu, které zabraňují tělesnému zápachu a svědění v intimní oblasti.

Kdy se máte objednat k lékaři?

Pokud si všimnete změn v zápachu z pochvy a zároveň máte některé z výše uvedených příznaků některé z pohlavně přenosných chorob, měla byste vyhledat lékaře, abyste mohla podstoupit správnou léčbu.

Pokud máte sebemenší pochybnosti, měla byste se vždy poradit s lékařem, abyste mohla zjistit příčinu znepokojivého zápachu a zbavit se ho.

Jak zabránit zápachu z pochvy

Vždy je dobré předcházet zápachu z intimních oblastí, aby problémy vůbec nevznikaly.

V první řadě zajistěte dobrou intimní hygienu tím, že se jednou denně umyjete. Nezapomeňte však nikdy používat běžné mýdlo, ale intimní mýdlo speciálně vyvinuté pro tuto oblast, protože je mimořádně citlivá.

Myjte se například přípravkem Intim Wash od společnosti Australian Bodycare, který účinně smývá bakterie, aniž by dráždil nebo vysušoval pokožku. Nezapomeňte si také každý den měnit spodní prádlo.

Poté použijte Femi Daily, speciálně vyvinutý gel, který zabraňuje intimním potížím, jako je nepříjemný zápach. Tea Tree Oil pomáhá bojovat proti bakteriím, které mohou vznikat a způsobovat zápach z pochvy.

Stejně jako Femigel je dermatologicky a gynekologicky testován a má upravené pH, takže se vám dostane veškeré potřebné péče i pro tu nejcitlivější pokožku.

Pro optimální ochranu před vaginálním zápachem jej denně aplikujte kolem vchodu do pochvy a na vnější pohlavní orgány.

Další věc, kterou můžete udělat, pokud se chcete vyhnout nepříjemnému vaginálnímu zápachu, je používat při sexu kondom. Tímto způsobem se vyhnete pohlavně přenosným chorobám a v mnoha případech i cizorodým bakteriím, které mohou proniknout do pochvy.

Vyhněte se také těsně přiléhajícímu oblečení a spodnímu prádlu. Dopřejte své pochvě prostor k dýchání, aby se v této oblasti nemohly vyvíjet silně zapáchající bakterie.

V souvislosti se sexem je vhodné používat speciálně vyvinutý gel, který zabrání svědění, podráždění a nežádoucím zápachům v souvislosti se sexem.

Sada proti intimnímu zápachu
3 produkty pro intimní hygienu, které zabraňují tělesnému zápachu a svědění v intimní oblasti.
+15.000 recenzí
Běžná cena 799,00 Kč
Výprodejová cena 799,00 Kč Běžná cena 879,00 Kč
Sada proti intimnímu zápachu - 3 produkty pro intimní hygienu, které zabraňují tělesnému zápachu a svědění v intimní oblasti.