Anne Thestrup Meimbresse

Ověřila Anne Thestrup Meimbresse

Klinický farmaceut, lékárna Varde

Zde si můžete prohlédnout profil Anne »
Obsah:

Co je vaginální výtok?

Výtok je tekutina, která vychází z pochvy a často obsahuje i odumřelé buňky z děložního čípku. Tato tekutina neustále protéká pochvou, a proto se obvykle denně setkáte s určitou mírou výtoku.

Je to sekret, který pomáhá udržovat pochvu vlhkou a zdravou. Tato tekutina se ve zdravých pochvách tvoří ve sliznicích a obvykle má čirou nebo mléčnou barvu.

Sekret obsahuje bakterie kyseliny mléčné, a proto má váš výtok obvykle nízké pH 3,8-4,2 na stupnici kyselých zásad. Právě bakterie mléčného kvašení udržují v pochvě kyselé podmínky.

Spolu s bakteriemi mléčného kvašení se výtok skládá také z dalších mikroorganismů, které pomáhají chránit před vaginálními záněty. Kyselé prostředí brání růstu bakterií, které mohou být patogenní (infekční).

Sada proti intimnímu zápachu
3 produkty pro intimní hygienu, které zabraňují tělesnému zápachu a svědění v intimní oblasti.
+15.000 recenzí
Běžná cena 799,00 Kč
Výprodejová cena 799,00 Kč Běžná cena 879,00 Kč
Sada proti intimnímu zápachu - 3 produkty pro intimní hygienu, které zabraňují tělesnému zápachu a svědění v intimní oblasti.

Mají všechny ženy výtok a je normální mít výtok každý den?

Výtok mají všechny ženy všech věkových kategorií - je to zcela normální. U většiny lidí začíná výtok několik let před pubertou a pokračuje po celý život až do několika let po menopauze.

Množství vypouštěné tekutiny se však může u jednotlivých osob lišit. U některých žen se jedná jen o malé množství tekutiny, zatímco u jiných to může být značný problém.

Některé ženy nosí vložku, protože jejich kalhotky jsou neustále mokré od poševní tekutiny. Týká se to až pětiny žen v plodném věku.

Je normální, že ženy mají výtok, ale je obtížné přesně určit, jaké množství je normální - právě proto, že se u každé ženy liší.

Stejně jako je zcela normální, že všechny ženy mají výtok, je také zcela normální, že ho mají každý den. Množství výtoku se však také může den ode dne lišit. Zatímco jeden den můžete mít výtoku hodně, druhý den můžete zjistit, že je ho velmi málo.

Vše závisí na tom, v jaké fázi menstruačního cyklu se nacházíte.

Například v období ovulace můžete zaznamenat zvýšený výtok, protože je to způsob, jak vaše tělo sleduje cestu semenných buněk k vaječníkům.

Ale zkrátka a dobře; všechny ženy mají určitou míru výtoku.


Proč máme výtok?

Vypouštění tekutiny je způsob, jakým se vaše tělo chrání. Výtok je přirozenou a samočisticí součástí ženského systému. Je to tedy obranný mechanismus pro vaši pochvu a děložní čípek.

Mikroorganismy a bakterie mléčného kvašení, které žijí v pochvě, jsou jako vojáci, kteří brání škodlivým bakteriím proniknout do vejcovodu, vaječníků a dělohy.

Proto je výtok velmi důležitou součástí dobře fungujícího těla. Udržuje vás v čistotě a zbavuje vás škodlivých bakterií, které mohou napadnout a infikovat sliznice v pochvě. Ale i když "vojáci" střeží a chrání vaši pochvu před bakteriemi, existují různé důvody, proč mohou selhat a škodlivé bakterie přetrvají.

To může vést k infekci pochvy.


Příčiny změny vašeho výtoku

Nemůžeme definovat, jaké je normální množství výtoku u ženy, protože se u každého člověka liší. Proto je třeba pečlivě sledovat jakékoli změny v množství výtoku, abyste zjistila, zda není něco v nepořádku. Může dojít ke změnám v množství výtoku a jeho struktuře nebo můžete zjistit, že došlo ke změnám v barvě výtoku. Normální výtok má čirou nebo bílou barvu, která se mění od konzistence vody až po konzistenci více slizkou a lepkavou.

Proto byste měla svůj výtok sledovat, abyste si okamžitě všimla, pokud dojde k náhlým změnám. Tyto změny mohou být signálem vašeho těla, že něco není v pořádku. Níže naleznete přehled různých příčin, které můžou změnit váš výtok.

Sada proti intimnímu zápachu
3 produkty pro intimní hygienu, které zabraňují tělesnému zápachu a svědění v intimní oblasti.
+15.000 recenzí
Běžná cena 799,00 Kč
Výprodejová cena 799,00 Kč Běžná cena 879,00 Kč
Sada proti intimnímu zápachu - 3 produkty pro intimní hygienu, které zabraňují tělesnému zápachu a svědění v intimní oblasti.

Proč je můj výtok hnědý a co to znamená?

Důvodů, proč se váš výtok v kalhotkách náhle zbarví do hněda, může být mnoho. Hnědá barva obvykle vzniká, když výtok obsahuje malé množství krve. Je to zcela normální například na konci menstruace, kdy se pochva čistí od poslední krve, aby se mohla vrátit do "normálního" stavu.

Pokud se však u vás objeví hnědý výtok, který se nevyskytuje v návaznosti na menstruaci, může to v mnoha případech znamenat, že jste těhotná. Hnědý výtok se často vyskytuje v souvislosti s těhotenským krvácením.

Krvácení a následný hnědavý výtok je u mnoha žen v raných fázích těhotenství normální. Pokud však krvácení pokračuje a hnědý výtok se zvyšuje ve 37. týdnu těhotenství, vyhledejte lékaře, protože to může znamenat komplikace.

Pokud se u vás objeví hnědý výtok a v nedávné době jste měla nechráněný pohlavní styk, je často dobré provést těhotenský test. Na druhou stranu, pokud těhotná nejste, měla byste se poradit se svým lékařem. Hnědý výtok může být příznakem základních onemocnění, jako je rakovina vaječníků nebo děložního čípku. Ne vždy se jedná o příznak rakoviny, ale abyste tuto možnost vyloučili, poraďte se se svým lékařem.


Proč je můj výtok cítit?

Můžete také zaznamenat změny v zápachu výtoku, často doprovázené změnami barvy a struktury. Je však zcela normální, že vaginální výtok má mírný, kyselý zápach. Pokud však začne být zápach štiplavější, může to být způsobeno infekcí v pochvě. Tudíž nemáte důvod se znepokojovat, pokud má váš výtok slabý zápach, protože je to způsobeno kyselými podmínkami v pochvě. Silnější zápach, který se stává ostřejším, však může být známkou problému v pochvě a měla byste si ho nechat vyšetřit lékařem.

Sada proti intimnímu zápachu
3 produkty pro intimní hygienu, které zabraňují tělesnému zápachu a svědění v intimní oblasti.
+15.000 recenzí
Běžná cena 799,00 Kč
Výprodejová cena 799,00 Kč Běžná cena 879,00 Kč
Sada proti intimnímu zápachu - 3 produkty pro intimní hygienu, které zabraňují tělesnému zápachu a svědění v intimní oblasti.

Jaké infekce nebo bakterie mohou změnit můj výtok?

Může existovat mnoho důvodů, proč se váš výtok mění. Někdy jsou příčiny zcela neškodné, zatímco jindy může být změna známkou závažnějšího stavu. Proto je opět důležité zdůraznit, že byste měli pečlivě sledovat všechny změny ve vašem výtoku a další příznaky, které se mohou časem objevit.

Bakteriální vaginóza

Nerovnováha přirozených bakterií a mikroorganismů v pochvě může způsobit zvýšený výtok a změnu konzistence, zápachu a barvy. Bakteriální vaginóza způsobí nerovnováhu v pochvě, která se vyznačuje nepříjemným, šedě zbarveným výtokem a štiplavým zápachem -  „rybím zápachem”, který je obvykle intenzivnější po pohlavním styku.

Pokud je zápach po sexu zesílen, je obvykle způsoben smícháním kyselého výtoku se spermatem. V případě bakteriální vaginózy je snížena hladina bakterií mléčného kvašení a mikroorganismů, takže některé bakterie se mohou množit více než jiné. Často jsou to bakterie "Gardnerella vaginalis", které se v těchto podmínkách nejvíce množí a vytvářejí nerovnováhu v pochvě.

Nechráněný pohlavní styk, při kterém sperma přispívá k nerovnováze přirozených kyselin, může být příčinou bakteriální vaginózy, ale může být také způsoben hormonálními změnami. Tento nepříjemný stav je obecně známý a více než třetina všech žen se s ním někdy setkala, i když má tendenci postihovat spíše starší ženy.

Vaginální plísňové infekce

Další častou příčinou změn výtoku jsou plísňové a kvasinkové infekce. V těchto případech je výtok obvykle bílý, zrnitý a hrudkovitý - téměř jako tvaroh. V naprosté většině případů plísňové infekce je příčinou "Candida albicans", která způsobuje změnu bakteriální rovnováhy v pochvě. Kvasinky přirozeně rostou na sliznicích v pochvě spolu s mikroorganismy a bakteriemi mléčného kvašení, ale když se hladina bakterií naruší, vytvoří se ideální podmínky pro růst kvasinkových hub a jejich převládnutí.

Kvasinkové infekce jsou velmi časté u žen všech věkových kategorií, ale o nic méně nepříjemné. Stejně jako u bakteriální vaginózy se může přirozená bakteriální rovnováha změnit, pokud se sperma dostane do kontaktu s kyselým výtokem. Když k tomu dojde, může se v pochvě snížit hladina bakterií mléčného kvašení. To dává plísním větší prostor k množení.

Nepříjemné problémy s vyměšováním se však mohou vyskytnout také v souvislosti s těhotenstvím, cukrovkou nebo léčbou antibiotiky u nesouvisejících onemocnění. Ve skutečnosti je léčba antibiotiky hlavní příčinou plísňových infekcí v pochvě. Antibiotika snižují hladinu přátelských bakterií, které udržují přirozeně se vyskytující množství plísní v pochvě. Bez těchto bakterií mají plísně volnou ruku k množení a růstu.

Vaginální plísňové infekce mohou také způsobovat bílý, hustý a hrudkovitý výtok doprovázený svěděním a pálením při močení a při pohlavním styku. Pokud jde o sex, existuje možnost, že jako žena můžete svého partnera plísňovou infekcí při sexu skutečně nakazit, i když je to velmi vzácné. Na druhou stranu však on nemůže nakazit vás. Z tohoto důvodu nejsou plísňové infekce považovány za pohlavně přenosnou nemoc.

Chlamydie

Chlamydie jsou jednou z nejčastějších pohlavně přenosných chorob; jedná se o bakteriální infekci pohlavních orgánů. Infekce se může vyskytnout jak v močové trubici, tak v konečníku a děložním čípku. Chlamydiová infekce se může nejprve projevit zvýšeným množstvím výtoku, stejně tak je často spojena s bolestí při sexu a zejména při močení. Mnozí přirovnávají bolestivé příznaky chlamydií k pocitu pořezání sklem. Kromě toho může infekce způsobovat bolest i v oblasti břicha.

Pokud máte zvýšený výtok a některé z dalších popsaných příznaků, je dobré nechat se vyšetřit lékařem. V mnoha případech se však chlamydie neprojevují vůbec žádnými příznaky, a proto ji má více lidí, aniž by si to uvědomovali. Neléčené chlamydie mohou v nejhorších případech vést k neplodnosti. Pokud tedy máte nechráněný pohlavní styk, měli byste se na chlamydie pravidelně testovat, abyste je mohli včas léčit.

Trichomoniáza

Pokud váš výtok náhle změní zápach a barvu, může to být také způsobeno trichomonádou, což je infekce způsobená parazitem Trichomonas vaginalis. Tato parazitární infekce v pochvě obvykle způsobuje zapáchající výtok, který nabývá žluté barvy; v některých případech může být také nazelenalý. Konzistence výtoku je často pěnivá.

Parazit Trichomonas se nejčastěji přenáší při pohlavním styku a vyskytuje se v mnoha částech světa. Změny ve výtoku mohou být doprovázeny také svěděním a podrážděním pochvy a také pocitem pálení při močení.


Mohou mít muži výtok?

Přestože se výtok obvykle vztahuje na tekutiny související s ženami, mohou se s ním setkat i muži. Zatímco výtok u žen vytéká z pochvy a je zcela přirozený, pokud se u mužů objeví z močové trubice, zdaleka tak přirozený není.

Výtok z močové trubice u mužů může být příznakem infekce pohlavně přenosnými chorobami, jako jsou chlamydie nebo kapavka. Chlamydiová infekce může způsobit bezbarvý a hlenovitý výtok z močové trubice, zatímco kapavka může mít za následek hustší, žlutý výtok. Z močové trubice muže může být také malý výtok, pokud trpí chronickým zánětem prostaty.

Sada proti intimnímu zápachu
3 produkty pro intimní hygienu, které zabraňují tělesnému zápachu a svědění v intimní oblasti.
+15.000 recenzí
Běžná cena 799,00 Kč
Výprodejová cena 799,00 Kč Běžná cena 879,00 Kč
Sada proti intimnímu zápachu - 3 produkty pro intimní hygienu, které zabraňují tělesnému zápachu a svědění v intimní oblasti.

Jak léčit zhoršující se výtok?

Změny výtoku, včetně barvy, struktury a objemu, se mohou časem rozptýlit. Pokud však dojde ke změně výtoku, která trvá delší dobu bez návratu k normálnímu zdravému stavu, bude vyžadovat léčbu.

Ve většině případů stačí obnovit přirozenou bakteriální rovnováhu v pochvě pomocí bakterií mléčného kvašení. Měnící se výtok vznikl v mnoha situacích proto, že část bakterií mléčného kvašení v pochvě byla "zabita", a proto nemůže chránit sliznice. K dispozici jsou různé léčebné přípravky - většinu z nich najdete v nejbližší lékárně a v prodejně Boots. Pokud léčba bakteriemi mléčného kvašení nezabere, poraďte se o dalším postupu s lékařem.

Můžete udělat mnoho pro nápravu a prevenci nepřirozeného výtoku. Nikdy si nemyjte okolí genitálií mýdlem; stačí čistá, svěží voda. Pokud však máte rádi pocit mimořádné čistoty a chcete o pokožku v citlivých oblastech pečovat extra, můžete použít intimní mycí gel Australian Bodycare. Mýdlo je jemné a speciálně vyvinuté pro čištění intimních oblastí. Bakterie jsou účinně a přitom šetrně odplaveny, aniž by narušily rovnováhu pokožky a způsobily její podráždění.

Kromě toho můžete okolí genitálií denně jemně hydratovat pomocí přípravku Femi daily. Tento výrobek obsahuje vyživující složky včetně oleje z australského čajovníku, který zabraňuje dalšímu nepohodlí genitálií. Jemně nanášejte kolem stydkých pysků - gel zabraňuje svědění, podráždění, vysušení a nežádoucímu zápachu.

Sada proti intimnímu zápachu
3 produkty pro intimní hygienu, které zabraňují tělesnému zápachu a svědění v intimní oblasti.
+15.000 recenzí
Běžná cena 799,00 Kč
Výprodejová cena 799,00 Kč Běžná cena 879,00 Kč
Sada proti intimnímu zápachu - 3 produkty pro intimní hygienu, které zabraňují tělesnému zápachu a svědění v intimní oblasti.