Anne Thestrup Meimbresse

Ověřila Anne Thestrup Meimbresse

Klinický farmaceut, lékárna Varde

Zde si můžete prohlédnout profil Anne »
Obsah:

Co je bakteriální infekce pochvy?

Bakteriální infekce pochvy není sexuálně přenosná infekce, ale označení pro narušení rovnováhy bakteriální flóry pochvy. Při vzniku této infekce však mohou hrát roli sexuální návyky.

Toto onemocnění je rozšířeno mezi ženami ve věku 15-50 let a 15-30 % z nich zjišťuje, že se opakuje, pokud ji již jednou prodělaly.

Balíček na péči o bakteriální infekci pochvy
Intimní přípravky proti nežádoucímu zápachu, svědění a pálení
+15.000 recenzí
Běžná cena 799,00 Kč
Výprodejová cena 799,00 Kč Běžná cena 879,00 Kč
 bakteriel vaginose - Intimprodukter mod uønsket lugt, kløe og svie

Proč se u vás bakteriální infekce pochvy objevuje?

Bakteriální infekci pochvy dostanete, pokud laktobacily, které jsou normálně přítomné v pochvě, vymizí. Nahradily je jiné bakterie, které se rozšířily v intimní oblasti. 

Tyto bakterie se v pochvě normálně také vyskytují, ale v menším množství, než je tomu u bakteriální infekce pochvy. 

Jednou z těchto bakterií je Gardnerella vaginalis a tento stav se někdy nazývá bakteriální vaginóza.

Zvýšený růst těchto bakterií uvolňuje silně zapáchající chemické látky, které mohou mít za následek nepříjemný „rybí zápach“.

Bakteriální infekce pochvy se vyskytuje pouze u žen se sliznicí stimulovanou estrogeny, tedy u žen, které menstruují.

Neznáme důvody, proč některé ženy bakteriální vaginózou onemocní, ale častý pohlavní styk může tento stav vyvolat. Dalšími možnými faktory mohou být nový partner, sex mezi ženami, více partnerů a nadměrné výplachy pochvy.

Příznaky bakteriální infekce pochvy

Mezi příznaky bakteriální infekce pochvy patří výtok, který může být šedavý nebo žlutý a někdy zpěněný, na rozdíl od plísňové infekce, u které výtok připomíná spíše bily tvaroh. 

Výtok se může během menstruačního cyklu trochu měnit a nejhorší je po pohlavním styku. Příznakem bakteriální infekce pochvy je také charakteristicky „rybí zápach“.

S bakteriální infekci pochvy může být spojeno také píchání nebo svědění.

Jak se testuje bakteriální infekce pochvy?

Výtok a zápach spojený s bakteriální vaginózou je často dostatečně charakteristický, aby lékař rychle rozpoznal toto onemocnění. V opačném případě může lékař vaginální výtok vyšetřit pod mikroskopem, aby diagnózu potvrdil.

Bakteriální infekce pochvy zpravidla odezní bez léčby, protože tělo umí samo obnovit rovnováhu v pochvě. Pokud bakteriální vaginózu máte, ale stav vás vážně netrápí, léčba není nutná.

Pokud však příznaky přetrvávají a velmi vás obtěžují, může vám lékař předepsat antibiotika. Během léčby byste se měla vyvarovat pití alkoholu. Partneři se v souvislosti s bakteriální infekci pochvy léčit nemusí.

Pokud používáte nitroděložní tělísko a bakteriální vaginózou trpíte často, můžete zkusit nitroděložní tělísko odstranit, abyste zjistila, zda se tím stav zlepší. Než se rozhodnete pro odstranění nitroděložního tělíska, mohla byste nejprve zkusit používat kondomy.

Balíček na péči o bakteriální infekci pochvy
Intimní přípravky proti nežádoucímu zápachu, svědění a pálení
+15.000 recenzí
Běžná cena 799,00 Kč
Výprodejová cena 799,00 Kč Běžná cena 879,00 Kč
 bakteriel vaginose - Intimprodukter mod uønsket lugt, kløe og svie

Je bakteriální infekce pochvy infekční?

Bakteriální infekce pochvy není infekční mezi ženami a muži, ale může být přenášena mezi ženami, které mají sex s jinými ženami.

Kondom vás může ochránit před bakteriální vaginózou – také pokud společně používáte sexuální hračku. Mytí rukou nebo používání gumových rukavic může zabránit přenosu mezi ženami.

Možné následky bakteriální infekce pochvy

U těhotných žen s anamnézou předčasného porodu by měly být vyšetřeny a léčeny známky bakteriální infekce pochvy, protože tento stav může zvýšit riziko předčasného protržení plodových obalů a předčasného porodu. Bakteriální infekce pochvy není považována za problém u jiných zdravých těhotných žen.

Bakteriální vaginóza může zvýšit riziko břišních infekcí po chirurgickém potratu a jakékoliv příznaky tohoto onemocnění musí být léčeny v souvislosti s chirurgickým potratem.

Léčba bakteriální infekce pochvy

Přibližně 30 % případů bakteriální infekce pochvy se vyřeší samo díky přirozeným obranným mechanismům těla. Pokud tomu tak není, měla byste navštívit svého lékaře.

Účinky léčby však nemusí trvat dlouho. Přibližně jedna ze tří žen, které podstoupily léčbu, zjistí, že po několika měsících potřebuje léčbu znovu.

I když je k dispozici neantibiotická léčba, lékař vám s velkou pravděpodobností předepíše k léčbě bakteriální vaginózy antibiotika.

Bakteriální infekci pochvy lze léčit metronidazolem nebo clindamycinem ve formě tablet nebo vaginálního gelu. Účinek těchto léčebných postupů se neliší, ale po kratších kúrách léčby existuje větší riziko recidivy. I přes účinnou léčbu se recidiva objevuje přibližně u 30 % pacientů.

Není doložen žádný účinek léčby přípravky kyseliny mléčné nebo laktobacily.

Není dokumentován žádný účinek léčby mužských partnerů.

Alternativou k antibiotikům je použití přírodních přípravků, které obnovují rovnováhu pH v pochvě a které mají jen málo vedlejších účinků nebo nemají žádné, ale umožňují prospěšným bakteriím obnovit rovnováhu flóry poševního prostředí.

Důležitá je každodenní intimní hygiena

Pokud vás trápí svědění, suchost, zápach a podráždění v intimní oblasti, je to způsob, jakým vaše tělo volá o pomoc. Pomoc při intimních problémech najdete v tomto intimním balení s přípravky Femigel a Femi Daily. Příznaky v intimní oblasti mohou být nepříjemné, a proto vyžadují každodenní intimní péči.

Femigel i Femi Daily poskytnou vaší pokožce péči, kterou potřebuje při intimních potížích. Výrobky společně fungují jako první pomoc, abyste se v této oblasti cítila čistá a svěží. Femigel a Femi Daily mají regulované pH, aby vám pomohly znovu vytvořit zdravé a přirozené prostředí v intimní oblasti. Femi Daily je přírodní gel pro každodenní intimní péči.

Pro dosažení optimálních výsledků doporučujeme používat Femigel dvakrát denně, abyste dosáhli nejlepšího účinku. Poté můžete používat Femi Daily jednou nebo dvakrát denně, abyste dosáhla nejlepšího účinku. Výrobky jsou vhodné pro každodenní použití, protože obsahují 100% přírodní účinné látky.

Balíček na péči o bakteriální infekci pochvy
Intimní přípravky proti nežádoucímu zápachu, svědění a pálení
+15.000 recenzí
Běžná cena 799,00 Kč
Výprodejová cena 799,00 Kč Běžná cena 879,00 Kč
 bakteriel vaginose - Intimprodukter mod uønsket lugt, kløe og svie