Anne Thestrup Meimbresse

Ověřila Anne Thestrup Meimbresse

Klinický farmaceut, lékárna Varde

Zde si můžete prohlédnout profil Anne »
Obsah:

Co to jsou kvasinkové infekce?

Vaginální plíseň je velmi časté a poměrně nepříjemné onemocnění způsobené infekcí způsobenou kvasinkami Candida Albicans. Tyto kvasinkové bakterie žijí přirozeně na našich sliznicích, včetně sliznice v pochvě: obvykle jsou neškodné a my si ani neuvědomujeme, že tam jsou. Pokud však dojde ke změně bakteriální rovnováhy v pochvě, vytváří to pro kvasinky dobré podmínky k růstu. To může vést k plísňové infekci s nepříjemnými příznaky (více o příznacích níže).

Sada proti intimnímu zápachu
3 produkty pro intimní hygienu, které zabraňují tělesnému zápachu a svědění v intimní oblasti.
+15.000 recenzí
Běžná cena 799,00 Kč
Výprodejová cena 799,00 Kč Běžná cena 879,00 Kč
Sada proti intimnímu zápachu - 3 produkty pro intimní hygienu, které zabraňují tělesnému zápachu a svědění v intimní oblasti.

Kdo trpí kvasinkovými infekcemi?

Většina žen se někdy v životě setká s kvasinkovou infekcí - buď jednou, nebo několikrát jako s opakujícím se problémem. Odhaduje se, že 3 ze 4 žen budou mít alespoň jednou vaginální kvasinkovou infekci. Vaginální plísňové infekce jsou tedy velmi častým onemocněním.

Proč se u vás kvasinkové infekce vyskytují?

K vaginální plísňové infekci dochází, když je narušena přirozená rovnováha pochvy. Přirozený výtok z pochvy je kyselý (s nízkým pH), ale pokud je rovnováha narušena, může dojít k plísňové infekci. Toto narušení pochvy může být způsobeno:

  • Antibiotická léčba, léčba kortizonem a imunosupresivní léky: Například chemoterapie. Když jsou přirozené bakterie mléčného kvašení v pochvě těmito léčebnými postupy zničeny, houby mají prostor k množení a růstu, a tak může dojít k infekci.
  • Pohlavní styk: Sperma je na stupnici pH neutrální, zatímco pochva je kyselá. Pohlavní styk proto může narušit přirozenou rovnováhu pochvy.
  • Těhotenství/hormonální změny: Během těhotenství dochází v těle k velkým hormonálním změnám, včetně změny sliznice uvnitř pochvy. To může způsobit plísňovou infekci.
  • Diabetes: V případě cukrovky se může vyskytnout problém, který může způsobit, např.: Když máte cukrovku, máte zvýšenou hladinu cukru v krvi. Tyto cukry se mohou ukládat ve sliznici pochvy, a způsobit tak plísňovou infekci.
  • Nadměrná hygiena: Přílišná hygiena: Čistota je dobrá, ale nadměrná hygiena v intimní oblasti už tak dobrá není. Při příliš častém mytí riskujete narušení přirozené rovnováhy pochvy.
  • Nošení těsného spodního prádla: Pokud často nosíte těsné spodní prádlo a/nebo kalhoty ze syntetického materiálu, vaše genitální oblast nemá prostor pro dýchání. Vzniká tak uzavřené, vlhké prostředí, které je pro plísně jako stvořené.
  • Používání vložek a tamponů: Stejně jako u těsného spodního prádla, i používání vložek a tamponů omezuje intimní oblast. Gynekologové varují před každodenním používáním vložek nebo tamponů (zejména v době, kdy nemenstruujete).
Sada proti intimnímu zápachu
3 produkty pro intimní hygienu, které zabraňují tělesnému zápachu a svědění v intimní oblasti.
+15.000 recenzí
Běžná cena 799,00 Kč
Výprodejová cena 799,00 Kč Běžná cena 879,00 Kč
Sada proti intimnímu zápachu - 3 produkty pro intimní hygienu, které zabraňují tělesnému zápachu a svědění v intimní oblasti.

    Jsou vaginální kvasinky nakažlivé?

    Vaginální plíseň je nepříjemné onemocnění, ale naštěstí není nebezpečné mít plísňovou infekci v pochvě. Měli byste však infekci co nejdříve léčit, abyste ji spolu s podrážděním a svěděním zcela odstranili.

    Svého partnera můžete nakazit přes pohlavní styk, ale pokud nepociťuje žádné příznaky, nemusí se léčit a nemůže vás nakazit. Ženy mohou plísňovou infekcí nakazit muže, ale muži nemohou nakazit ženy. Z tohoto důvodu nejsou kvasinkové infekce považovány za pohlavně přenosné onemocnění. Obvykle je příčinou plísňové infekce nerovnováha v pochvě, nikoliv nakažení od jiného jedince.

    Příznaky: Jak se projevuje vaginální kvasinkové infekce?

    Kvasinkové infekce, známé také jako plísňová infekce pochvy nebo vaginální plíseň, jsou nepříjemným onemocněním. Všechny ženy, které infekci prodělaly, poznají podráždění, pokud se znovu objeví. Tři ze čtyř žen ji zažijí alespoň jednou za život.

    Vaginální kvasinkovou infekci můžete mít, aniž byste ji zjistili, jednoduše proto, že nepociťujete žádné nepříjemné pocity nebo jiné příznaky. Ve většině případů však ihned poznáte, že něco není v pořádku.

    Nejčastějšími příznaky vaginální kvasinky jsou:

    • Intenzivní svědění, pálení, citlivost, podráždění a zarudnutí kůže v okolí poševního vchodu (stydké pysky).
    • Bílý a hustý výtok (konzistence podobná tvarohu). Tento poševní výtok obvykle nezapáchá.
    • Bolest a nepříjemné pocity při pohlavním styku.
    • Pocity píchání při močení.

    Tyto typické příznaky vaginální kvasinky však mohou být způsobeny i jinými poruchami, proto byste se vždy měla nechat vyšetřit lékařem, pokud se u vás objevily poprvé. Pokud jste již dříve měla vaginální kvasinkovou infekci, budete schopna si ji podle příznaků diagnostikovat sama - nepřehlížejte je však. Vždy navštivte lékaře, pokud máte jakékoli obavy.

    Vaginální plísňové infekce po sexu

    Existuje mnoho různých důvodů, proč máte vaginální infekci. Jedním z nich může být sex. U mnoha žen se po pohlavním styku objeví plísňová infekce. Není to proto, že by je nakazil muž, protože takto se infekce přenést nemůže. Přirozená rovnováha pochvy může být narušena spermatem, a tím může dojít k infekci.

    Vaginální prostředí je kyselé s normálním pH 3,8-4,2. Vaginální prostředí je kyselé, protože se v něm vyskytují různé látky. Kyselé bakterie mléčného kvašení v pochvě vás chrání před infekcemi a nerovnováhou. Sperma je naproti tomu neutrální s pH přibližně 8. Sperma proto může narušit přirozenou kyselou rovnováhu. Rovnováhu pochvy mohou ovlivnit i kondomy, proto je také vhodné si všímat, kdy jste dostala infekci a co ji způsobilo.

    Už vás nebaví svědění a podráždění po pohlavním styku?

    Mnoho žen po sexu pociťuje svědění, pálení a podráždění, což může být nepříjemné. Pokud je příčinou problému sex, může pomoci použití gelu, který dokáže zmírnit suchost během pohlavního styku. Společnost Australian Bodycare vyvinula gel s obsahem oleje Tea Tree. Intim Glide je dermatologicky testován a může zmírnit vaginální suchost a intimní nepohodlí a také vám oběma poskytnout smyslnější prožitek.

    Intim Glide od Australian Bodycare je lehký, hladký a smyslný gel. Obsahuje přírodní složku Tea Tree oil, která dokáže odstranit svědění, pálení, suchost a podráždění, které mnoho žen zažívá během sexu a po něm.

    Léčba vaginální infekce

    Pokud máte podezření, že máte vaginální kvasinkovou infekci, měli byste najít léčbu. V některých případech může plíseň sama zmizet, protože se tělu podaří obnovit přirozenou rovnováhu pochvy. Stává se to tedy jen zřídka a není třeba se dlouho trápit a jen čekat, až to zmizí samo. Vaginální plísňové infekce jsou ve většině případů velmi snadno léčitelné.

    Váš lékař může rychle určit, zda jsou vaše příznaky (jako svědění, pálení, výtok atd.) způsobeny plísňovou infekcí nebo něčím jiným. To lze provést pomocí gynekologického vyšetření a odebráním malého vzorku výtoku. Pokud jste již dříve prodělala vaginální kvasinkovou infekci a rozpoznáte její příznaky, můžete si jednoduše udělat výlet do lékárny.

    Jak léčíte vaginální kvasinkové infekce?

    Léčba vaginální plísňové infekce obnoví přirozenou, kyselou rovnováhu pochvy. Toho můžete dosáhnout několika různými způsoby:

    • Vaginální krém, který se aplikuje přímo na postižené místo. V lékárně můžete zakoupit různé léčivé krémové přípravky.
    • Čípky, které se zavádějí do pochvy. V mnoha případech lékař doporučí kombinaci obou léčebných postupů; krém na příznaky a čípek k obnovení rovnováhy. Čípky lze rovněž zakoupit v lékárně.
    • Léčba tabletami, které se užívají perorálně. Tablety se předepisují, spíše než aby byly k dispozici v lékárně. Nejedná se o nejpoužívanější metodu léčby vaginálních plísní, ale je užitečná, pokud ostatní metody nezabírají nebo máte obzvláště závažné (a opakované) případy vaginálních kvasinkových infekcí.

    Ošetření s přírodními složkami

    Existuje mnoho babských povídaček a rad, které naznačují, že vaginální kvasinkové infekce lze léčit přírodním jogurtem a podobnými zakysanými mléčnými výrobky. Neexistují žádné vědecké důkazy, které by naznačovaly, že tyto léčebné postupy fungují, nicméně některé ženy stále tvrdí, že jsou účinné. Důrazně doporučujeme, abyste k léčbě plísňové infekce používala dobře známé, osvědčené léčivé přípravky.

    Femigel s Tea Tree Oil proti svědění, pálení, citlivosti, podráždění a zarudnutí v okolí pochvy

    Pokud dáváte přednost přírodním prostředkům na zmírnění svědění a podráždění, požádejte o radu svého lékárníka nebo v obchodě se zdravou výživou. Známým prostředkem proti svědění a podráždění je například Tea Tree olej, který lze použít při kvasinkové infekci. Najdete ho v produktech, jako je Femigel a Femi Daily od společnosti Australian Bodycare.

    Femigel je gel na vodní bázi bez hormonů, který zabraňuje svědění a podráždění. Pomáhá obnovit zdravou a přirozenou rovnováhu v pochvě a také obnovit vlhkost v okolí pochvy a genitálií.

    Femigel lze používat delší dobu nebo v případě potřeby denně, protože obsahuje 100% přírodní složky. Tradiční léčivé přípravky lze naproti tomu užívat pouze po omezenou dobu, čímž se tělu poskytne přestávka před zahájením nové léčby.

    Sada proti intimnímu zápachu
    3 produkty pro intimní hygienu, které zabraňují tělesnému zápachu a svědění v intimní oblasti.
    +15.000 recenzí
    Běžná cena 799,00 Kč
    Výprodejová cena 799,00 Kč Běžná cena 879,00 Kč
    Sada proti intimnímu zápachu - 3 produkty pro intimní hygienu, které zabraňují tělesnému zápachu a svědění v intimní oblasti.

    Opakující se vaginální plísňové infekce

    Některé ženy jsou bohužel opakovaně postiženy vaginálními plísňovými infekcemi. Pokud se u vás vaginální plísňové infekce vyskytnou více než čtyřikrát během jednoho roku, jedná se o opakované nebo komplikované plísňové infekce.

    Pokud jste prodělala pouze jednu vaginální plísňovou infekci (nekomplikovanou), můžete snadno použít různé výše uvedené způsoby léčby. Pokud však trpíte plísňovými infekcemi opakovaně, může to být velmi problematické, protože tradiční fungicidní léky lze používat pouze po omezenou dobu.

    Prevence

    Naštěstí se jen u velmi málo žen vaginální plísňové infekce opakují. Kvasinkovou infekci pravděpodobně proděláte jednou a pak už se nikdy nebude opakovat. Můžete udělat mnoho pro to, aby se vaginální plísňové infekce nestaly opakovaným problémem.

    Jak předcházet vaginálním plísním:

    • Vyhněte se nadměrné hygieně v okolí pohlavních orgánů. Vždy byste si měli genitálie omývat vodou nebo jemným intimním krémem či mýdlem. Parfémovaným a voňavým mýdlům byste se však měli vyhýbat, protože mohou narušit rovnováhu pochvy a způsobit plísňovou infekci.
    • Vyhněte se zbytečným intimním vložkám. Každodenní používání intimních vložek, vložek a tamponů není dobrý nápad, protože způsobuje, že jsou vaše genitálie uzavřené a vlhké, což je příznivé prostředí pro plísně. Samozřejmě může být těžké vyhnout se používání kalhotkových vložek, pokud menstruujete. Pokud budete vložky a tampony pravidelně měnit a používat je pouze při menstruaci, neměla byste mít žádné problémy.
    • Vyhněte se těsnému spodnímu prádlu a syntetickým materiálům. Těsné spodní prádlo uzavírá vaše intimní partie a udržuje je horké a vlhké. To je ideální prostředí pro množení a růst plísní. Stejný účinek má i spodní prádlo ze syntetických materiálů. Pokud máte občas problémy s plísňovými infekcemi nebo se jim prostě chcete vyhnout, je dobré nosit bavlněné spodní prádlo a těsným kalhotám se vyhnout úplně.

    Časté dotazy o vaginálních houbových infekcích

    Jak vzniká vaginální kvasinková infekce?

    K plísňovým infekcím dochází při narušení přirozené rovnováhy v pochvě. Mezi nejčastější příčiny patří: léčba antibiotiky a jinými druhy léků, pohlavní styk, hormonální změny během těhotenství, cukrovka, nadměrná hygiena pohlavních orgánů a časté nošení syntetického a těsného spodního prádla, vložek a tamponů.

    Zmizí kvasinková infekce sama?

    V některých případech jste mohli mít plísňovou infekci, aniž byste o tom věděli, protože zmizela sama od sebe. V naprosté většině případů však jen tak nezmizí. Obvykle si všimnete příznaků a měli byste okamžitě vyhledat léčbu, abyste se vyhnuli podráždění a co nejdříve obnovili rovnováhu.

    Mohou vaginální plísňové infekce nakazit muže?

    Kvasinkové infekce mohou nakazit muže při pohlavním styku. Nákaza však nemůže jít opačným směrem - muži nemohou nakazit ženy plísňovými infekcemi. Kvasinkové infekce proto nejsou považovány za pohlavně přenosné nemoci. Pokud jsou plísní infikováni muži, měli by také vyhledat léčbu.

    Jak se vaginální plísňové infekce nazývají?

    Vaginální plísňové infekce jsou také známé jako; vaginální plíseň, kvasinkové infekce nebo vaginální drozd.

    Jak se vaginální plíseň projevuje?

    Kvasinkové infekce jsou nepříjemné onemocnění. Typickými příznaky jsou silné svědění, pálení, citlivost a podráždění pochvy. Častá je také načervenalá vyrážka. Kromě toho můžete mít hustý bílý výtok (konzistencí podobný tvarohu). Mnozí také pociťují bolest a nepříjemné pocity při pohlavním styku a případně píchání při močení.

    Jak se vaginální plísňové infekce diagnostikují?

    Váš lékař může problém rychle diagnostikovat, částečně provedením gynekologického vyšetření a odebráním vzorku výtoku. Pokud jste již dříve prodělala kvasinkovou infekci, pravděpodobně poznáte její příznaky a budete si moci sama zakoupit léčbu v lékárně.

    Můžete z vaginální plísňové infekce dostat infekci močového měchýře?

    Příznaky infekce močového měchýře a vaginální infekce mohou být velmi podobné: obě se obvykle projevují pálením, svěděním, pálením při močení apod. A jak vaginální infekce, tak infekce močového měchýře vznikají při narušení přirozené rovnováhy kyselin v pochvě. Infekce močového měchýře jsou obvykle způsobeny bakteriemi, ale plísňové infekce v pochvě mohou také vést k infekci močového měchýře. Oba problémy by měly být vždy léčeny, proto pokud se u vás tyto typy příznaků objeví, vyhledejte lékařskou pomoc.

    Můžete na vaginální plísňové infekce zemřít?

    Kvasinková infekce je nepříjemná, ale není vůbec nebezpečná. Na vaginální plísňovou infekci nemůžete zemřít. Pokud však plísňovou infekci máte, ujistěte se, že je léčena: není třeba snášet její příznaky.

    Můžete se stát neplodnou v důsledku vaginální plísňové infekce?

    Plísňové infekce v pochvě jsou nepříjemným, avšak zcela neškodným onemocněním. Kvůli kvasinkové infekci se nestanete neplodnou, ať už ji budete mít několikrát. 

    Sada proti intimnímu zápachu
    3 produkty pro intimní hygienu, které zabraňují tělesnému zápachu a svědění v intimní oblasti.
    +15.000 recenzí
    Běžná cena 799,00 Kč
    Výprodejová cena 799,00 Kč Běžná cena 879,00 Kč
    Sada proti intimnímu zápachu - 3 produkty pro intimní hygienu, které zabraňují tělesnému zápachu a svědění v intimní oblasti.