Anne Thestrup Meimbresse

Ověřila Anne Thestrup Meimbresse

Klinický farmaceut, lékárna Varde

Zde si můžete prohlédnout profil Anne »
Obsah:

Kdo má černé tečky na zádech?

Černé tečky na zádech je pro mnoho lidí nepříjemné. Muži i ženy, mladí i staří. Převažují však mladí lidé, kteří trpí černými pupínky, stejně jako obecně nejvíce mladí lidé trpí pupínky a nečistou kůží jinde na těle.

Zatímco většina lidí se po pubertě zbaví černých teček na kůži, někteří muži mají pupínky na zádech i nadále, přestože se jich zbavili na obličeji i na zbytku těla. Proč tomu tak je, není známo.


Jak vypadá kůže na zádech s černými tečkami?

Ačkoli aktózní pleť není závažným kožním onemocněním, pro lidi, kteří jí trpí, je to vážný problém, protože není příjemné mít záda, obličej nebo jinou oblast pokrytou viditelnými pupínky. Nečistá pleť na zádech vypadá stejně jako nečistá pleť na jiných místech těla a obličeje. Můžete mít černé tečky nebo pupínky - nebo obojí. A mohou být kdekoli na zádech - od ramen až po zadek.

Černé tečky na zádech

Černé tečky se také nazývají komedony. Jsou to malé černé tečky na kůži. Často se vyskytují ve shlucích po několika a jsou obvykle na úrovni kůže. Proto je můžete vidět, ale necítíte je. V černých tečkách nejsou žádné bakterie. Pokud se však do černé tečky, která je ucpanou mazovou žlázou, dostanou bakterie, může se vyvinout v zanícený pupínek.

Na zádech se mohou objevit také bílé černé tečky, tzv. whiteheads. Vzhledem k jejich barvě mohou být (naštěstí) hůře viditelné. Můžete je však nahmatat, protože se jedná o malé hrbolky pod kůží. Bílé tečky jsou rovněž způsobeny nahromaděním kožního mazu, který - když je uzavřen pod povrchem kůže a nemůže uniknout - vytváří malé bílé, tvrdé hrbolky.

Pupínky na zádech

Nejhorším problémem při akné na zádech jsou však jen zřídkakdy černé tečky. Pupínky jsou horší, protože jsou více vidět, i když jsou na zádech. Obvykle začínají jako červené, mírně vystouplé pupínky na kůži, která se zvětšuje a je citlivější, když se naplní žlutým hnisem.

ČTĚTE VÍCE: Pupínky na zádech - Průvodce léčbou pupínků na zádech


Jak se zbavit černých teček na zádech?

Černé tečky vyžadují péči a pozornost. Můžete samozřejmě počkat, až pupínky a černé tečky na zádech i jinde snad s věkem samy zmizí, ale pokud se jich chcete zbavit dříve, musíte začít svou pleť mýt, čistit a pečovat o ni. Nejen pleť na obličeji potřebuje čištění a hydrataci. Pokud chcete mít pěknou a čistou pleť, je třeba věnovat pozornost také pokožce na těle.

Kůži na zádech je třeba umývat, čistit a pečovat o ni.

Pokud se chcete zbavit černých teček a pupínků na kůži na zádech, nemůžete použít pouze vodu. Budete potřebovat prostředek na čištění pleti. K odstranění přebytečné mastnoty a nečistot z pokožky je zapotřebí více než jen voda. A záda se mohou hodně potit, zejména pokud cvičíte. Je důležité pot a nečistoty ze zad pravidelně smývat, nejlépe brzy po zpocení, aby na pokožce nezůstávaly příliš dlouho. Také se rychle převlékněte do čistého oblečení, abyste neměli vlhké a špinavé oblečení přímo na kůži.

Musíte se tedy ujistit, že si pleť myjete a čistíte, ale musíte používat jemné a k pleti šetrné přípravky na aktózní pleť, abyste to nepřehnali.

Pokud budete drhnout jen drsnými přípravky, riskujete vysušení pleti, která na to zareaguje větší produkcí oleje, což zase vytvoří živnou půdu pro další nečistoty.

Používejte jemné a k pokožce šetrné produkty

Nejlepší je používat jemné a k pokožce šetrné mycí prostředky. Můžete například použít tělový mycí gel od společnosti Australian Bodycare. Účinně čistí, nevysušuje pokožku a zabraňuje růstu bakterií, protože obsahuje Tea Tree olej. Po umytí a vyčištění pokožky je třeba ji hydratovat, aby nebyla příliš suchá. Můžete použít krém proti nečisté pleti nebo o něco lehčí pleťovou vodu, která rovněž působí proti bakteriím a nečisté pleti. Řada Body obsahuje jak tělový mycí gel na nečistou pokožku, tak tělový krém.

Tělová sada na pupínky, černé tečky, akné na zádech a na hýždích
3 produkty s přírodním Tea Tree olejem
+15.000 recenzí
Běžná cena 899,00 Kč
Výprodejová cena 899,00 Kč Běžná cena 1.099,00 Kč
Tělová sada na pupínky, černé tečky, akné na zádech a na hýždích - 3 produkty s přírodním Tea Tree olejem

Tablety nebo krém na černé tečky na zádech

Pokud jste vážně postiženi černými tečkami na zádech, řešením může být lékařské ošetření. To vyžaduje návštěvu lékaře nebo dermatologa, který vám může napsat recept buď na pilulky, nebo na mast/krém. Pilulky budou působit proti pupínkům kdekoli na těle, zatímco mast/krém je třeba aplikovat lokálně, což ovšem může být na zádech bez pomoci trochu problém.

Nečistá pleť a strava/životní styl

Názory na to, zda se na vzniku nečisté pleti podílí strava a životní styl, je různí. Neexistují studie, které by prokázaly souvislost například mezi tučnými potravinami a aktózní pletí. Svou roli však může hrát stres, protože ten může ovlivnit hormonální rovnováhu, která zase může ovlivnit vzhled pleti. Kromě vlivu hormonů na vznik aktózní pleti mohou hrát roli také naše geny. Pokud vaše maminka nebo tatínek trpěli na akné, je bohužel pravděpodobné, že je budete mít i vy.

Rady pro černé tečky na zádech

Nejdůležitější zbraní v boji proti černým tečkám na zádech i všude jinde na těle a obličeji je čištění a péče. Bohužel neexistují žádné zázračné léky, díky kterým by vaše pleť byla v mžiku čistá a jasná, takže nejlepší rada, kterou můžete dostat, zní:

  • Buďte trpěliví - zbavit se nečisté pleti chvíli trvá.
  • Zařaďte si správnou rutinu - o pleť je třeba pečovat ráno i večer. Je třeba ji umývat, čistit a hydratovat.
  • Používejte jemné a k pleti šetrné produkty - je důležité vybírat produkty, které jsou vhodné zejména pro problematickou pleť.
  • Vyhýbejte se stresu - zdá se, že stres může mít vliv na vznik skvrnité pleti.

Proč se vám na zádech objevují černé tečky?

Nečistá pleť nejčastěji postihuje mladé lidi v období puberty, ale může se objevit i v jiných obdobích života, například při stresu nebo hormonálních změnách (například při vysazení antikoncepce nebo v těhotenství).

Příčina vzniku černých teček na zádech je stejná jako příčina vzniku pupínků na obličeji a všude jinde. Když v těle dochází k hormonálním změnám, jedním z důsledků je, že tělo produkuje více kožního mazu.

To může vést k ucpání mazových žláz, protože se maz nemůže dostat ven. A pak máme nečistou pleť s pupínky nebo černými tečkami. Nečistá pleť se nejsnáze objevuje tam, kde máme nejvíce mazových žláz, které se mohou ucpat, a to včetně zad, ale i obličeje a hýždí.


Příslušné produkty

Tělová sada na pupínky, černé tečky, akné na zádech a na hýždích
3 produkty s přírodním Tea Tree olejem
+15.000 recenzí
Běžná cena 899,00 Kč
Výprodejová cena 899,00 Kč Běžná cena 1.099,00 Kč
Tělová sada na pupínky, černé tečky, akné na zádech a na hýždích - 3 produkty s přírodním Tea Tree olejem