Anne Thestrup Meimbresse

Ověřila Anne Thestrup Meimbresse

Klinický farmaceut, lékárna Varde

Zde si můžete prohlédnout profil Anne »
Obsah:

Co jsou vředy v ústech a stomatitida?

Vředy v ústech a stomatitida jsou běžné problémy, které mohou způsobit nepohodlí a bolest. Typy vředů zahrnují puchýře, opary a plané neštovice, každé s různými příznaky a příčinami.

Různé typy vředů

Vředy v ústech se mohou značně lišit, často se objevují jako puchýře, červené oblasti nebo bílé skvrny. Zde jsou některé běžné typy:

1. Aftózní stomatitida: Jsou to malé, bolestivé vředy známé jako afty. Objevují se samostatně nebo ve skupinách a obvykle se samy zahojí během několika týdnů.

2. Virus herpes simplex (opary): Tyto vředy jsou způsobeny virem a obvykle se objevují na rtech, ale mohou se vyskytnout i uvnitř úst. Začínají jako malé puchýře a vyvinou se v vředy.

3. Kandidóza (ústní moučnivka): Plísňová infekce způsobující bílé skvrny v ústech nebo na jazyku, zejména u lidí s oslabeným imunitním systémem.

4. Lichen planus: Stav, který vede k bílým, krajkovým liniím a někdy bolestivým vředům v ústech.

5. Vředy související s rakovinou: Mohou být výsledkem rakoviny nebo její léčby, zejména po radioterapii v oblasti hlavy a krku.

6. Traumatické vředy: Zranění způsobená přílišným čištěním, kousáním do vnitřku tváře nebo od rovnátek mohou způsobit tyto vředy.

7. Vředy spojené s laurylsulfátem sodným: Zubní pasta obsahující tuto složku může způsobit nebo zhoršit vředy v ústech u některých jedinců.

Každý typ vředu má svou vlastní příčinu a často vyžaduje odlišnou léčbu, aby se správně zahojil a předešlo se infekcím.

Kvinde med sår i munden

Příčiny

Infekce hrají hlavní roli při vzniku stomatitidy. Špatná ústní hygiena, nízká produkce slin, užívání tabáku, nedostatek vitamínů a vedlejší účinky některých léků mohou také vést k tomuto stavu.

Děti často zažívají stomatitidu kvůli virovým infekcím, ústní moučnivce a aftózní stomatitidě, které se projevují jako bílé vředy v ústech nebo na jazyku.

Nemoci jako AIDS, benigní mukózní membránový pemfigoid a lupus erythematosus mohou způsobit stomatitidu. Stres, kouření a faktory životního stylu, jako je špatná strava, mohou také přispět k problému.

Identifikace příčiny je klíčová pro účinnou léčbu stomatitidy.

Příznaky

Příznaky stomatitidy se liší, ale často zahrnují puchýře, vředy, zarudnutí a bílé skvrny v ústech. Někteří lidé také pociťují povlaky na jazyku. Tyto příznaky mohou indikovat různé stavy, od mírných infekcí až po vážnější virová onemocnění.

Postiženi mohou být jak děti, tak dospělí, a příznaky se mohou objevit rychle a být bolestivé.

Stomatitida často vzniká z infekcí, špatné ústní hygieny nebo nedostatku vitamínů. Užívání tabáku a vedlejší účinky léků mohou také hrát roli. Je důležité rozpoznat tyto příznaky, abyste mohli rychle vyhledat léčbu a najít nejlepší způsob péče o ústní dutinu.

Sada pro péči o ústní dutinu
Pro péči při zánětu dásní, plísní v ústech a na jazyku
+16.000 recenzí
Běžná cena 799,00 Kč
Výprodejová cena 799,00 Kč Běžná cena 925,00 Kč
Sada pro péči o ústní dutinu - Pro péči při zánětu dásní, plísní v ústech a na jazyku

Léčba vředů a zánětů v ústech

Léčba vředů a zánětů v ústech je důležitá pro zmírnění nepohodlí. Ústní vody a analgetika mohou být použity ke zmírnění bolesti a snížení zánětu. Péče o ústní dutinu, včetně pravidelného čištění a vyplachování, je nezbytná pro podporu hojení a prevenci dalších infekcí.

Léčba léky

Léčba vředů a zánětů v ústech může zahrnovat antifungální léky, antibiotika a kortikosteroidy. Antifungální léky pro místní použití jsou klíčové pro udržení zdravé ústní dutiny a měly by být vždy používány podle předpisu.

Antibiotika mohou být nezbytná pro bakteriální infekce v ústech, zatímco kortikosteroidy v tabletové formě mohou být použity k léčbě různých stavů.

Radioterapie v oblasti hlavy a krku může způsobit vředy v ústech, které vyžadují lékařskou léčbu k prevenci infekcí. Topické NSAID mohou zmírnit bolest, citlivost a otok v ústní sliznici.

Suchost v ústech lze zvládat žvýkačkami bez cukru, pastilkami nebo kapkami, které jsou nezbytné pro ústní zdraví.

Úprava stravy

Při řešení vředů nebo zánětů v ústech je důležité upravit stravu, abyste se vyhnuli podráždění a nepohodlí. Zde jsou některé tipy pro úpravu konzumace potravin a nápojů:

1. Vyhněte se kořeněným jídlům, citrusovým plodům, octu a soli, protože mohou zhoršit bolest.

2. Vyberte si měkké a chladné potraviny, jako je jogurt, želatina nebo smoothie, které nebudou dráždit vředy.

3. Pijte brčkem, aby nedošlo ke kontaktu s bolestivými oblastmi v ústech.

4. Vyhněte se alkoholickým nápojům a horkým nápojům, protože mohou zpomalit proces hojení.

5. Krájejte pevné potraviny na malé kousky, abyste minimalizovali žvýkání a snížili riziko dalších zranění.

6. Zajistěte dostatečný příjem tekutin, abyste udrželi ústa vlhká a podpořili hojení.

Úpravou stravy tímto způsobem můžete pomoci zmírnit bolest spojenou s vředy v ústech a podpořit rychlejší hojení.

Péče o ústní dutinu

Péče o ústní dutinu je nezbytná pro udržení dobré ústní hygieny a prevenci vředů v ústech. Zde jsou důležité kroky, které můžete následovat pro zajištění optimální péče o ústní dutinu:

1. Čistěte si zuby důkladně dvakrát denně zubní pastou bez laurylsulfátu sodného, abyste snížili riziko výskytu vředů.

2. Pravidelně si vyplachujte ústa ústní vodou bez alkoholu.

3. Vyhněte se kouření a tabákovým výrobkům, protože mohou zhoršit vředy v ústech a zvýšit riziko komplikací.

4. Udržujte se hydratovaní pitím dostatečného množství vody během dne.

5. Vyhněte se kyselým nebo kořeněným jídlům a nápojům, protože mohou dráždit ústní sliznici a zhoršovat bolest vředů.

6. Sledujte svou stravu a vyhněte se potravinám, které mohou vyvolat nebo zhoršit stomatitidu.

Dodržováním těchto pokynů můžete udržet dobrou ústní hygienu a snížit riziko vzniku vředů v ústech, stejně jako podpořit hojení, když už jsou přítomny.


Prevence stomatitidy

Udržujte svou ústní hygienu na vysoké úrovni pravidelným čištěním a péčí o zuby. Zjistěte více o tom, jak se můžete chránit před stomatitidou a vyhnout se spouštěcím faktorům. Přečtěte si užitečné tipy.

Hygiena

Dobrá ústní hygiena je klíčovým řešením pro prevenci stomatitidy a vředů. Používání dentální nitě, mezizubních kartáčků a pravidelné čištění mohou odstranit bakterie a zbytky jídla, které mohou způsobit infekce.

Fluoridová léčba může také posílit zubní sklovinu a předejít kazům, což je zásadní pro udržení dobré ústní hygieny.

Vyhněte se spouštěcím faktorům

Aby se předešlo spouštěcím faktorům pro stomatitidu a vředy, je důležité:

1. Vyhněte se tabákovému kouři, protože kouření může zhoršit stav ústní sliznice.

2. Vyhněte se jídlům nebo nápojům, které jsou ostré, horké nebo kyselé, protože mohou dráždit vředy.

3. Buďte si vědomi jakýchkoli alergických reakcí na určité potraviny a vyhněte se jim.

4. Udržujte dobrou ústní hygienu a vyhněte se úrazům v ústech tím, že nebudete kousat nehty nebo žvýkat na sponky.

5. Zkontrolujte zubní pasty a jiné produkty péče o ústní dutinu pro případné alergeny, které mohou vyvolat vředy v ústech.

Vždy se poraďte se zdravotnickým pracovníkem pro další rady a léčbu stomatitidy a vředů v ústech.

Úprava stravy

Úprava stravy hraje klíčovou roli v prevenci a léčbě stomatitidy. Vyhýbání se kyselým nebo ostrým potravinám může snížit podráždění vředů v ústech.

Zvýšení příjmu vitamínů a minerálů prostřednictvím stravy může také posílit imunitní systém. Častá malá jídla a vyhýbání se příliš horkým nebo studeným jídlům mohou dále zmírnit příznaky stomatitidy.

Řízení stresu

Stres může zhoršit stomatitidu, proto je důležité zavést metody řízení stresu, jako je cvičení, meditace a hluboké dýchání. Identifikace a řízení stresových faktorů mohou pomoci snížit riziko vředů v ústech.

Zvažte účast na programech duševního zdraví, abyste se naučili strategie zvládání a posílili svou schopnost zvládat stres v každodenním životě. Pamatujte, že zdravý životní styl s dostatečným odpočinkem je také klíčový pro snížení hladiny stresu a udržení stomatitidy pod kontrolou.


Závěr

Prevence je klíčová. Ústní hygiena by měla být na vysoké úrovni a spouštěcí faktory by měly být vyloučeny. Přizpůsobená strava a účinné řízení stresu mohou také pomoci minimalizovat riziko stomatitidy a vředů.

Pamatujte, že udržování dobré ústní hygieny, vyhýbání se spouštěcím faktorům a úprava stravy jsou důležité pro minimalizaci rizika vzniku vředů v ústech.


FAQ


Jaké jsou typické příznaky stomatitidy?

Stomatitida se může projevit jako bílé vředy v ústech, bolest, a u dětí i dospělých může zahrnovat horečku a celkovou nepohodu. Je důležité znát příznaky pro rychlou léčbu.


Jak se léčí vředy v ústech?

Léčba vředů v ústech závisí na příčině. Mírná stomatitida může být léčena doma pomocí ústních vod, zatímco závažnější případy, jako je herpes labialis nebo moučnivka, mohou vyžadovat lékařskou léčbu.


Je stomatitida nakažlivá?

Ano, některé formy stomatitidy, jako je herpes labialis, jsou vysoce nakažlivé. Je důležité dodržovat dobrou hygienu a vyhnout se přímému kontaktu, pokud máte vy nebo někdo blízký aktivní infekci.


Existují specifické příčiny stomatitidy, na které bych měl být opatrný?

Různé faktory mohou vést ke stomatitidě, včetně virových infekcí, jako je herpes zoster, bakteriálních infekcí, zánětlivých stavů, jako je gingivitida, a také celiakie nebo intolerance na lepek.


Jak mohu předcházet vředům v ústech?

Dobrá ústní hygiena je nezbytná pro prevenci vředů v ústech. Také se vyhněte známým dráždivým látkám, jako jsou některé potraviny, pokud máte alergie nebo intolerance. Pravidelné návštěvy u zubaře pomáhají kontrolovat problémy se zuby, jako jsou kazy a paradentóza.


Kdy bych měl vyhledat odbornou pomoc pro vředy v ústech?

Pokud se vředy v ústech nezhojí do dvou týdnů, zhoršují se, nebo pokud pociťujete silnou bolest, horečku nebo jiné znepokojivé příznaky, měli byste kontaktovat lékaře nebo specializovaného zubaře pro radu a léčbu.


Jak rychle se hojí vředy v ústech?

Většina malých vředů v ústech, jako jsou afty a menší léze, se obvykle zahojí do 7 až 14 dnů bez potřeby léčby. Dobrá ústní hygiena a vyhýbání se dráždivým potravinám a nápojům mohou pomoci urychlit proces hojení.


Zdroj:

healthline.comwebmd.com