Anne Thestrup Meimbresse

Ověřila Anne Thestrup Meimbresse

Klinický farmaceut, lékárna Varde

Zde si můžete prohlédnout profil Anne »
Obsah:

Jaké jsou příznaky kvasinek v ústech?

Kvasinky v ústech jsou plísňovou infekcí sliznic v ústech. Příznaky jsou bílé nebo nažloutlé skvrny na jazyku, patře a vnitřní straně tváří. Tyto skvrny mohou být mírně vyvýšené. Pokud jsou rozškrábané, může dojít ke vzniku malých vřídků, které jsou citlivé a snadno krvácejí.

V některých případech se plíseň může rozšířit do dásní, mandlí nebo krku, kde může dojít k zarudnutí nebo zánětu.

Kvasinky v dutině ústní mohou způsobit nepříjemný pocit pálení v ústech a v krku. Normální je také nepříjemná kovová chuť v ústech nebo prostě celkově nepříjemná chuť, sucho v ústech nebo praskliny v koutcích úst.

Pokud máte podezření, že máte afty nebo kvasinky v ústech, měli byste navštívit lékaře, aby vás mohl řádně vyšetřit. To platí zejména v případě, že již máte oslabenou imunitní reakci.

Příznaky aft a kvasinek v ústech mohou být zaměněny s příznaky jiných onemocnění nebo stavů, a proto je důležité se nechat vyšetřit. Váš lékař (nebo zubní lékař) bude vždy schopen rozhodnout, zda se jedná o afty v dutině ústní, nebo zda jsou příznaky způsobeny něčím jiným.

Lékař vám obvykle odebere z úst seškrab z plísně, který následně kultivuje a vyšetří, a/nebo provede krevní test.

Sada pro péči o ústní dutinu
Pro péči při zánětu dásní, plísní v ústech a na jazyku
+15.000 recenzí
Běžná cena 799,00 Kč
Výprodejová cena 799,00 Kč Běžná cena 925,00 Kč
Sada pro péči o ústní dutinu - Pro péči při zánětu dásní, plísní v ústech a na jazyku

Co jsou kvasinky v ústech?

Kvasinky v ústech se také nazývají afty v ústech, plísně v ústní dutině nebo kandidóza a u malých dětí se obvykle nazývají jen afty. Lékařský termín pro afty v ústech je orální kandidóza.

Kvasinky v dutině ústní jsou způsobeny kvasinkovou houbou Candida albicans, která je na člověku vždy přítomna v malém množství. Obecně platí, že spory plísní máme po celé kůži a těle - a v našem okolí. To je zcela přirozené.

Když se houba náhle nadměrně rozroste, způsobí potíže a nazýváme to plísní.

Za normálních okolností dokáže tělo vytvořit rovnováhu, takže podmínky pro růst bakterií, virů a plísní nejsou příliš příznivé, ale pokud je imunitní reakce oslabena, například vlivem léků nebo nemoci, může se plísňová infekce, jako je například afty v ústech, rozvinout snadněji.

Mít plísňovou infekci v ústech rozhodně není příjemné, proto by se měla vždy léčit. U lidí se sníženou imunitní odpovědí je obzvláště důležité okamžitě zjistit, zda jsou příznaky způsobeny plísní, nebo zda je způsobuje něco zcela jiného.

Jak léčit kvasinky v ústech?

Kvasinky v dutině ústní je třeba vždy okamžitě léčit, protože se jedná o nepříjemný stav, který se jen zřídkakdy vyřeší sám.

Kromě toho je důležité zjistit příčinu plísně, aby bylo možné řešit i tu - jinak se v ústech brzy objeví nová ohniska plísně.

Pokud máte podezření, že máte kvasinky v ústech, nebo máte pochybnosti o tom, co je příčinou příznaků, měli byste navštívit lékaře a nechat se vyšetřit.

Zvláště důležité je navštívit lékaře, pokud již máte sníženou imunitu, například z důvodu nemoci, věku nebo užívání léků.

Příznaky mohou být afty v dutině ústní, ale může být i jiná příčina, a proto byste je měli nechat prohlédnout lékařem.

Prostředky proti kvasinkám v ústech

Obvyklou léčbou je fungicidní lék, který je dostupný pouze na lékařský předpis. Lék se dodává buď jako sirup, nebo jako gel.

V některých případech může pomoci vyplachování úst roztokem chlorhexidinu. Pokud je infekce závažná, může být nutné doplnit ji tabletami.

V lehčích případech kvasinek v ústech bude vždy dobré nejprve vyzkoušet mírnější prostředky a možná i přírodní léčbu, protože silnější léčba v ústech může mít určité vedlejší účinky.

Doporučujeme používat ústní gel obsahující Tea Tree Oil, který zmírňuje podráždění a svědění v ústech. Je známo, že přírodní Tea Tree Oil je účinný proti bakteriím, svědění a podráždění. Tea Tree Oil nechutná příliš příjemně, ale chuť po krátké době zmizí a zanechává v ústech zdravý, čistý pocit. Pomáhá také v boji proti zápachu z úst, pokud ho používáte třikrát až čtyřikrát týdně.

Je účinný v mnoha směrech proti příznakům v ústní dutině - jak k jejich zmírnění, tak k prevenci různých problémů:

  • Je účinný proti podráždění v ústech.
  • Udržuje ústa čistá.
  • Zabraňuje zápachu z úst.
  • Udržuje ústa svěží a zdravá.
  • Bojuje proti bakteriím v ústech.
  • Bojuje proti prasklinám v koutcích úst.

Pokud máte afty, kvasinky v ústech, je třeba je především léčit. Poté, co se plísňové infekce zbavíte, je rozumné přemýšlet o tom, co můžete sami udělat pro to, aby se nevrátila.

Možná byste se měli poradit se svým lékařem nebo zubním lékařem o tom, jaký je nejlepší způsob, jak zabránit novým útokům plísní.

Pokud máte například zubní náhradu, možná budete potřebovat novou, která vám lépe padne, a navíc vám zubař může poradit, jak nejlépe udržovat správnou ústní hygienu, když máte zubní náhradu. Pokud máte například cukrovku, možná budete potřebovat dostat cukrovku pod lepší kontrolu.

Sada pro péči o ústní dutinu
Pro péči při zánětu dásní, plísní v ústech a na jazyku
+15.000 recenzí
Běžná cena 799,00 Kč
Výprodejová cena 799,00 Kč Běžná cena 925,00 Kč
Sada pro péči o ústní dutinu - Pro péči při zánětu dásní, plísní v ústech a na jazyku

Jak můžete předejít kvasinkám v ústní dutině?

Je zřejmé, že některé z příčin vzniku kvasinek v ústech nemůžete ovlivnit, zatímco některým z nich můžete sami předejít nebo snížit riziko vzniku nové plísňové infekce:

  • Správnou ústní hygienu můžete udržovat tak, že čištění zubů doplníte čištěním jazyka a úst měkkým zubním kartáčkem.
  • Můžete se vyhnout kouření.
  • Můžete se vyhnout - nebo alespoň omezit - konzumaci cukru, sladkostí a sycených nápojů.
  • Můžete se ujistit, že si vyplachujete ústa vodou, pokud jste použili steroidní inhalátor s kortizonem.

Jsou kvasinky v ústech infekční?

Některé typy plísní jsou infekční, jiné ne. Například mykóza nohou je plísňová infekce, která se snadno přenáší, zatímco afty v ústech nejsou zdaleka tak infekční.

Ústní plíseň se obvykle nepřenáší běžným fyzickým kontaktem ani líbáním.

Ve většině případů nebudete vnímaví k infekci ústní plísní, pokud nemáte sníženou imunitní reakci.

Děti s afty v dutině ústní však mohou během kojení nakazit afty bradavky svých matek. Dítě se může nakazit při porodu, pokud má matka plíseň v pochvě.

Dětem se objeví afty relativně snadno, je to pravděpodobně proto, že jejich imunitní systém ještě není plně vyvinutý, takže jsou k plísňovým infekcím náchylnější.

Většina lidí se však plísňovou infekcí v ústech nenakazí prostřednictvím infekce od jiných osob. Plísňová infekce vznikne proto, že z toho či onoho důvodu dojde ke změně chemického složení v ústech, a podmínky jsou proto příznivé pro množení plísní.

Proč se u lidí vyskytují kvasinky v ústech a afty?

Kvasinky v ústech vznikají, pokud se změní chemické složení v ústech, což znamená, že se naruší přirozená rovnováha mikroorganismů. K tomu obvykle dochází u lidí s oslabenou imunitní reakcí.

U zcela zdravých lidí se afty v ústech vyskytují jen zřídka, a i když se objeví, jsou obvykle neškodné.

Plísně v dutině ústní postihují především osoby se sníženou imunitní odpovědí. Pro ně mohou být kvasinky v ústech nebezpečné, pokud nejsou léčeny.

V některých případech se houba může rozšířit do trávicího systému nebo do dýchacích cest, což může být závažné.

Jaké jsou příčiny kvasinek v ústech?

Existuje mnoho možných příčin vzniku kvasinek v ústech. Společným znakem všech je, že z toho či onoho důvodu došlo k narušení přirozené rovnováhy mezi užitečnými a škodlivými bakteriemi a houbami.

Léčba penicilinem nebo jinými antibiotiky je jednou z nejčastějších příčin vzniku aft a kvasinek v ústech, protože léky ničí bakterie, ale ne plísně, což znamená, že podmínky pro růst plísní jsou mimořádně příznivé.

Mezi nejčastější příčiny vzniku patří:

  • Antibiotika, jako je penicilin.
  • Steroidní inhalátory.
  • Nedostatek vitamínů nebo anémie.
  • Snížená tvorba slin.
  • Používání zubních protéz.
  • Metabolické stavy nebo imunodeficience.
  • Oslabená nebo snížená imunitní odpověď u pacientů s rakovinou podstupujících chemoterapii nebo radioterapii.
  • Oslabená nebo snížená imunitní odpověď u pacientů s AIDS/HIV.
  • Zneužívání drog.
  • Stres nebo špatná strava.
  • Piercing v jazyce.
  • Špatná ústní hygiena nebo špatná hygiena zubních protéz.
  • Velká a častá konzumace cukru, sladkých potravin a sycených nápojů.

Často kladené otázky o kvasinkách v dutině ústní

Jsou kvasinky v ústech infekční?

Kvasinky mohou být nakažlivé, ale nelze se jimi nakazit například líbáním. Obecně lze říci, že se afty a kvasinky v dutině ústní mohou přenést, ale nemusí se tak nutně stát. Nejčastěji postihují osoby se sníženou obranyschopností. Kojenci s afty v dutině ústní však mohou během kojení nakazit afty bradavky svých matek. Dítě se může nakazit plísní od matky při porodu, pokud má matka kvasinky v pochvě.

Co jsou kvasinky v ústech?

Plísňové onemocnění v ústech se nazývá afty nebo kvasinky v ústech nebo u dětí jednoduše afty. Jedná se o infekci kvasinkovou houbou Candida albicans. Projevuje se jako bílé skvrny na jazyku a patře a uvnitř tváří. Bílé skvrny často doprovází nepříjemná kovová chuť v ústech. Útok afty v ústech znamená, že došlo ke změně chemického složení v ústech.

Proč se u lidí vyskytují kvasinky v ústech?

Příčinou může být celá řada. Nejčastěji postihuje osoby se sníženou imunitní reakcí v důsledku nemoci nebo postižení. Může být způsobena kouřením, používáním zubní protézy, piercingem v jazyku, léky nebo léčbou antibiotiky. Ohroženi jsou také novorozenci, pokud má matka kvasinky v pochvě.

Jak se kvasinky objeví v dutině ústní?

Útok kvasinek je vždy způsoben změnou chemického složení v ústech. Všichni máme v těle mikroorganismy a houby, což je neškodné a zcela normální. Pokud je však přirozená rovnováha narušena, může dojít ke vzniku plísňových infekcí. Nejčastěji postihují lidi, kteří již mají sníženou imunitní reakci..

Mohou vaginální kvasinky způsobit infekci v ústech?

Vaginální plíseň a afty v ústech jsou způsobeny stejnou kvasinkovou houbou Candida a jedná se o plísňovou infekci, která se může přenášet. Pokud jste těhotná a máte plíseň v pochvě, můžete ji při porodu přenést na své dítě, takže se u něj vyvinou afty v ústech. Plísňovou infekci byste měli vždy léčit, abyste ji nepřenášeli na ostatní.

Jak dlouho trvá léčení?

Pokud máte afty a kvasinky v ústech, je důležité léčit příčinu plísňové infekce. Pokud ji léčíte a zároveň si necháte léčit infekci v ústech, obvykle se zbavíte příznaků během několika dní, ale může to trvat i několik týdnů a obvykle budete muset v léčbě pokračovat i po vymizení příznaků. Mírné případy aft v ústech lze léčit rychleji než těžké případy.

Bolí kvasinky v ústech?

Kvasinky v ústech mohou být bolestivé, a proto by měly být vždy léčeny. Příznakem může být pocit pálení a štípání. Nezřídka se objevuje chuť kovu v ústech, sucho v ústech a bolestivé praskliny v koutcích úst.

Jak rychle kvasinky mizí?

Je poměrně vzácné, aby kvasinky zmizely sama od sebe bez léčby, proto je důležité rychle podstoupit léčbu plísňové infekce, abyste se problémů zbavili. Když se plísňová infekce léčí - a je jedno, co ji vyvolalo - obvykle se plísně zbavíte během několika dnů, případně několika týdnů. Doba léčby bude záviset na tom, jak závažná je vaše plísňová infekce.

Můžete si kvasinky v ústech léčit sami?

Neexistují žádné volně prodejné léky přímo proti kvasinkám v ústech, proto je nejlepší navštívit svého praktického lékaře. To platí i v případě, že máte oslabenou imunitu, abyste mohli nechat příznaky vyšetřit a lékař mohl zjistit, zda jsou způsobeny plísní, nebo něčím zcela jiným. Kromě léčby můžete udělat několik věcí, abyste předešli novým záchvatům aft v ústech.

Sada pro péči o ústní dutinu
Pro péči při zánětu dásní, plísní v ústech a na jazyku
+15.000 recenzí
Běžná cena 799,00 Kč
Výprodejová cena 799,00 Kč Běžná cena 925,00 Kč
Sada pro péči o ústní dutinu - Pro péči při zánětu dásní, plísní v ústech a na jazyku