Anne Thestrup Meimbresse

Ověřila Anne Thestrup Meimbresse

Klinický farmaceut, lékárna Varde

Zde si můžete prohlédnout profil Anne »
Obsah:

Co jsou odhalené krčky?

Odhalené krčky se objevují, když se dásně stáhnou a odhalí kořeny zubů. To může být způsobeno faktory jako je příliš tvrdé čištění zubů, zánět dásní nebo ztráta zubů.

Když jsou kořeny zubů odhaleny, může to vést k citlivosti na chlad a teplo a zvýšit riziko bolesti zubů a infekcí.

Blottede tandhalse

Definice a příčiny

Odhalené krčky vznikají, když se dásně stáhnou a odhalí kořen zubu. To může způsobit zvýšenou citlivost a bolest. Nesprávná technika čištění zubů, používání příliš tvrdého kartáčku a zánět dásní, jako je paradontitida, jsou běžné příčiny.

Ortodontické pomůcky mohou být také přispívajícím faktorem, přičemž asi 10 % nositelů zažívá ústup dásní v dolní čelisti.

Změny v ústní dutině, jako je těhotenství a menopauza, mohou také přispět k rozvoji odhalených krčků. Tyto životní fáze zvyšují riziko zánětu dásní v důsledku hormonálních změn, které mohou urychlit ústup dásní.

Přibližně 25 % dospělé populace zažívá zvýšenou citlivost zubů alespoň jednou týdně, což jasně ukazuje na rozšířenost tohoto problému. Dalšími faktory mohou být užívání tabákových výrobků, jako je snus, a orální piercingy, které mohou mechanicky poškodit dásně.

Balení 4 produktů s Tea Tree olejem na ústní hygienu
Pro každodenní péči při kvasince v ústech, paradentóze a zánětu dásní.
+16.000 recenzí
Běžná cena 699,00 Kč
Výprodejová cena 699,00 Kč Běžná cena 769,00 Kč
Balení 4 produktů s Tea Tree olejem na ústní hygienu - Pro každodenní péči při kvasince v ústech, paradentóze a zánětu dásní.

Příznaky a důsledky

Mnoho lidí zažívá zvýšenou citlivost zubů a bolesti jako jasné příznaky odhalených krčků. Asi čtvrtina dospělé populace čelí těmto nepříjemnostem alespoň jednou týdně.

Tyto příznaky mohou ztěžovat si užívání horkých nápojů nebo studeného jídla bez bolesti.

Důsledkem neřešení odhalených krčků je závažný; dásně se nemohou vrátit zpět. To znamená, že kořen zubu se stává náchylnějším k útokům bakterií a zvyšuje se riziko vzniku zubních kazů a paradontitidy.

Ochrana před těmito útoky klesá, což činí ještě důležitějším problém rychle řešit.


Možnosti léčby odhalených krčků

Možnosti léčby odhalených krčků zahrnují zubní výplně, korunky a transplantace dásní. Jako možnosti léčby lze také použít ústní vody a doplňky fluoridu.

Zubní výplně a korunky

Zubní výplně a korunky nabízejí účinné řešení pro ty s odhalenými krčky. Tento typ léčby pomáhá zakrýt citlivé oblasti a chránit je před dalším poškozením

Zubaři často používají kompozitní výplně k vyplnění poškozených částí zubů, což poskytuje hladký povrch a snižuje bolest. Zubní korunky, které fungují jako "čepice" pro zuby, mohou být také použity k poskytnutí další ochrany a síly oslabeným zubům.

Je důležité se poradit se zubařem a vybrat nejlepší léčbu na základě individuálních potřeb.

Kromě snižování bolesti tyto léčby pomáhají obnovit tvar a funkci zubu, což umožňuje pacientovi užívat si širokou škálu jídel bez nepohodlí. Volbou těchto možností zajistíte, že vaše zuby zůstanou zdravé a silné i do budoucna.

Transplantace dásní

Transplantace dásní je chirurgický zákrok, při kterém se tkáň z patra přesune do oblastí s odhalenými dásněmi, aby se obnovilo zakrytí. Tato metoda se používá k léčbě odhalených krčků a snížení citlivosti zubů.

Po úspěšné transplantaci dásní je zásadní udržovat dobrou ústní hygienu, aby se zachovaly dlouhodobé výsledky.

Procedura zahrnuje přenos tkáně do oblasti s odhaleným kořenem zubu. To může být účinné a dlouhodobé řešení pro léčbu odhalených krčků. Protože transplantace dásní může snížit bolest a nepohodlí, je to hodná úvaha pro ty, kteří tento problém zažívají.

Ústní vody a doplňky fluoridu

Ústní vody a doplňky fluoridu jsou doporučovány jako součást možností léčby odhalených krčků. Doplňky fluoridu mohou pomoci posílit sklovinu a zabránit dalšímu erozi kořenů zubů.

Použití ústní vody obsahující fluorid může být také prospěšné, protože může pomoci snížit riziko vzniku kazů a chránit před dalším poškozením kořenů zubů. Tyto jednoduché opatření mohou být nedílnou součástí léčebného plánu pro zachování a zlepšení ústního zdraví u jedinců s odhalenými krčky.

Prevence odhalených krčků

Odhalené krčky lze předcházet používáním měkkého kartáčku a vyhýbáním se příliš tvrdému čištění zubů. Dobrá ústní hygiena je zásadní; to zahrnuje pravidelné čištění zubů, používání fluoridové pasty a vyplachování ústní vodou. Ochrana skloviny prostřednictvím správné stravy a pravidelných návštěv u zubaře je důležitá. Dále používání elektrického kartáčku může pomoci čistit jemněji, čímž se minimalizuje riziko odhalených krčků.

Balení 4 produktů s Tea Tree olejem na ústní hygienu
Pro každodenní péči při kvasince v ústech, paradentóze a zánětu dásní.
+16.000 recenzí
Běžná cena 699,00 Kč
Výprodejová cena 699,00 Kč Běžná cena 769,00 Kč
Balení 4 produktů s Tea Tree olejem na ústní hygienu - Pro každodenní péči při kvasince v ústech, paradentóze a zánětu dásní.

Prevence a léčba

Aby se zabránilo a léčila odhalené krčky, doporučuje se udržovat dobrou ústní hygienu, používat měkký kartáček, vyhýbat se příliš tvrdému čištění, chránit sklovinu a v případě potřeby používat léky proti bolesti.

Přečtěte si více o těchto strategiích, které vám pomohou udržet zuby zdravé.

Dobrá ústní hygiena

Dobrá ústní hygiena je zásadní pro udržení zdravých zubů a dásní. Je důležité čistit zuby dvakrát denně měkkým kartáčkem a fluoridovou pastou, aby se odstranil plak a předešlo vzniku kazů.

Pravidelné návštěvy u zubaře jsou také nezbytné, protože zubař může identifikovat časné příznaky problémů a poradit vhodné léčby. Vyhýbání se tvrdému čištění zubů a používání zubní nitě také přispívají k dobré ústní hygieně, což může snížit riziko odhalených krčků a dalších zubních problémů.

Balení 4 produktů s Tea Tree olejem na ústní hygienu
Pro každodenní péči při kvasince v ústech, paradentóze a zánětu dásní.
+16.000 recenzí
Běžná cena 699,00 Kč
Výprodejová cena 699,00 Kč Běžná cena 769,00 Kč
Balení 4 produktů s Tea Tree olejem na ústní hygienu - Pro každodenní péči při kvasince v ústech, paradentóze a zánětu dásní.

Používání měkkého kartáčku

Měkký kartáček je doporučován, aby se zabránilo dalšímu poškození odhalených krčků. Měkký kartáček může být součástí prevence odhalených krčků, protože pomáhá udržovat dásně čisté a vyhýbat se poškození postižených oblastí.

Dávejte pozor, abyste pravidelně měnili kartáček, aby byla zachována jeho účinnost a vyhnuli se opotřebovaným a příliš tvrdým štětinkám. Je důležité používat kartáček s měkkými štětinkami, aby se předešlo podráždění citlivých dásní odhalených krčky.

Vyhýbání se tvrdému čištění

Používejte kartáček s měkkými štětinkami, abyste šetřili dásně. Elektrický kartáček může být také užitečný, protože usnadňuje vyhnout se příliš tvrdému čištění. Ujistěte se, že používáte jemné, krouživé pohyby při čištění zubů, abyste šetřili dásně a předešli dalšímu ústupu dásní.

Ochrana skloviny

Ochrana skloviny může pomoci předejít odhaleným krčkům. To zahrnuje vyhýbání se kyselým a sladkým potravinám, protože ty mohou poškodit sklovinu a přispět k ústupu dásní.

Dále používání fluoridové pasty a pravidelné čištění měkkým kartáčkem mohou pomoci udržet zdravou sklovinu a předejít dalším problémům.

Používání léků proti bolesti

Léky proti bolesti dočasně zmírňují bolesti spojené s odhalenými krčky, ale neřeší příčinu. Mohou maskovat příznaky a zpozdit nutnou léčbu. Doporučuje se vyhledat odbornou zubní péči, aby se řešila příčina citlivosti zubů místo spoléhání se na léky proti bolesti.

Je důležité vyhnout se nadměrnému užívání léků proti bolesti, protože to může mít negativní důsledky pro zuby a ústní dutinu.


Závěr

Po přezkoumání odhalených krčků je jasné, že prevence hraje klíčovou roli v zabránění tomuto stavu. Správná technika čištění zubů, pravidelné návštěvy u zubaře a vyhýbání se piercingům jazyka a rtů jsou důležité kroky. Léčba citlivých krčků může zahrnovat použití fluoridové pasty a léčbu u zubaře. Konečně, používání elektrického kartáčku může být užitečným nástrojem pro jemné čištění.


FAQ


Co jsou odhalené krčky?

Odhalené krčky se objevují, když se dásně stáhnou a odhalí kořen zubu, což může vést k bolesti a zvýšené citlivosti.


Může používání elektrického kartáčku zhoršit odhalené krčky?

Ne, elektrický kartáček může ve skutečnosti pomoci efektivně čistit zuby bez poškození dásní, pokud se používá správně.


Jak se léčí odhalené krčky?

Léčba odhalených krčků se liší od plastických výplní po použití speciálních zubních past. Cena závisí na typu a rozsahu léčby.


Mohou odhalené krčky vést k paradontitidě?

Ano, pokud se odhalené krčky neléčí, mohou zvýšit riziko vzniku paradontitidy, vážného onemocnění dásní, které poškozuje měkkou tkáň a kost, která podpírá zuby.


Jaká preventivní opatření lze podniknout proti odhaleným krčkům?

Udržování dobré ústní hygieny s pravidelným čištěním a používáním zubní nitě, stejně jako pravidelné návštěvy u zubaře, mohou pomoci předejít odhaleným krčkům.


Zdroje: