Anne Thestrup Meimbresse

Ověřila Anne Thestrup Meimbresse

Klinický farmaceut, lékárna Varde

Zde si můžete prohlédnout profil Anne »
Obsah:

Jak lze léčit zánět dásní?

Zanícené dásně mohou způsobit mnoho potíží, a pokud se vám to stane, měli byste to brát vážně. Existují různé formy onemocnění dásní, takže neexistuje jediná definitivní odpověď na to, jak se léčí. Některé případy lze odstranit několika jednoduchými kroky, zatímco jiné vyžadují větší pomoc.

Máme pro vás několik rad, jak si můžete ozdravit ústa a jak můžete podrážděným nebo zaníceným dásním ulevit.

Co můžete sami udělat pro to, abyste zabránili vzniku zánětu dásní?

Základem je dobrá ústní hygiena. Zuby by vám měly sloužit celý život, a pokud jim budete věnovat trochu lásky a péče každý den, zůstanou zdravé. Správná ústní hygiena se v zásadě skládá ze tří jednoduchých kroků:

  1. Čistěte si zuby ráno a večer. Používejte naši zubní pastu s olejem Tea Tree, který má vlastnosti, které jsou pro vaše ústa prospěšné.
  2. Nezapomeňte používat zubní nit. Zbytky jídla mají tendenci ulpívat mezi zuby, kam se zubní kartáček nedostane. zachyťte drobné zbytky jídla zubní nití a předejděte tak infekci dásní.
  3. Na závěr použijte ústní vodu. Ideální je naše ústní voda s olejem Tea Tree. Ústní vodou zároveň předcházíte zápachu z úst.

Projděte těmito třemi kroky, abyste odstranili zubní plak a zabránili zánětu dásní dříve, než přejde v parodontózu.

Balení 5 produktů pro zdravé dásně, zuby a jazyk
Přípravky s Tea Tree Oil pro každodenní péči o dásně, zuby a jazyk
+15.000 recenzí
Běžná cena 799,00 Kč
Výprodejová cena 799,00 Kč Běžná cena 925,00 Kč
Balení 5 produktů pro zdravé dásně, zuby a jazyk - Přípravky s Tea Tree Oil pro každodenní péči o dásně, zuby a jazyk

Úvod do tea tree oleje

Tea tree oil je esenciální olej získávaný z australského stromu Melaleuca alternifolia. Není známo, jak dlouho lidé využívají jeho antibakteriálních vlastností, ale je pravděpodobné, že australští domorodci používali léčivé listy tohoto stromu k léčbě různých kožních onemocnění.

Dnes se esenciální olej získává a používá k mnoha různým účelům: Právě proto, že Tea Tree Oil má protizánětlivé vlastnosti. 

Zubní kartáček je vaším nejlepším přítelem, když chcete zajistit dobrou ústní hygienu. Naše výrobky s Tea Tree Oil vybaví váš zubní kartáček ještě lépe. Naše zubní pasta je vyvinuta speciálně pro prevenci onemocnění dásní a parodontózy.


Lékařské ošetření

Pokud máte pouze podrážděné dásně, je pravděpodobné, že při zvýšené péči o ústní hygienu podráždění zmizí. V naprosté většině případů však budete při zánětu dásní potřebovat stomatologické ošetření.

Ze zubů je třeba odstranit tvrdé i měkké usazeniny a zubní lékař může provést důkladné odstranění zubního kamene, díky kterému budou vaše ústa opět čistá a vhodná k boji. Pak už je na vás, abyste pokračovali v každodenním boji a udržovali bakterie na uzdě.

Zubní lékař může posoudit stav vašich dásní a rozhodnout, co je třeba udělat. Dásňové kapsy mohou být tak hluboké, že je nutný chirurgický zákrok. Lokální anestetikum vám může zajistit pohodlí během čištění kapes. Pak si můžete být jisti, že se v nich již nenacházejí žádné škodlivé bakterie.


Zabraňte zánětu dásní

Nyní zubař udělal, co mohl, aby vás zbavil zánětu dásní a vaše ústa byla opět zdravá. Vaše ústa jsou zdravá, když jsou zuby hladké a dásně pevné a světle růžové. Proveďte tři zmíněné kroky pro ústní hygienu ráno i večer. Na zubní kartáček příliš netlačte, protože by mohl zbytečně dráždit dásně.

Pokud budete ranní a večerní hygienu svědomitě dodržovat, jen zřídkakdy se objeví známky zánětu.

Zubní pasta s Tea Tree olejem
Pro správnou ústní hygienu a péči při aftech a problémech v ústní dutině
+15.000 recenzí
Běžná cena 159,00 Kč
Výprodejová cena 159,00 Kč Běžná cena
Zubní pasta s Tea Tree olejem - Pro správnou ústní hygienu a péči při aftech a problémech v ústní dutině

Co je to zánět dásní?

Již od útlého věku se učíme, že si musíme zuby čistit, jinak se v nich objeví bakterie a díry nebo zubní kaz. Co to ale přesně je zubní kaz a co v našich ústech způsobuje? Ať už si děti představují díry v zubech nebo zubní vílu jakkoli, existence bakterií je neoddiskutovatelná.

Pokud necháme bakterie v našich ústech hodovat, hrozí, že se dříve či později objeví zánět dásní nebo zubní kaz. To platí jak pro mladé, tak pro staré.

Naše zuby jsou obklopeny tkáněmi, které je drží na svém místě. Z několika důvodů může dojít k zánětu těchto tkání, ale pokud jsou zanícené pouze dásně, a nikoliv tkáň, která zuby podpírá, pak se jedná o tzv. onemocnění dásní nebo zánět dásní.

Pokud máte podezření, že trpíte zánětem dásní, je nezbytné jednat. Pokud tento zánět neodhalíte, může se dále rozvíjet a rozšířit se do tkáně, která podpírá zuby. Dásňové kapsy pak mohou být hluboké a může dojít k rozpadu. Tento stav se již nenazývá zánět dásní, ale parodontální onemocnění.

Naštěstí můžete zánět dásní sami zpozorovat a něco s ním udělat dříve, než pokročí.

Zánět dásní není sám o sobě nebezpečný, ale je důležité ho léčit, jakmile ho objevíte.

Dávejte si pozor na příznaky.


Jaké jsou příznaky zánětu dásní?

Pokud máte podezření na zánět dásní, můžete sledovat několik věcí, i když jsou příznaky v počátečních fázích velmi mírné. Časné příznaky budou následující:

Pokud máte některý z těchto dvou příznaků, měli byste svým dásním věnovat potřebnou péči. Pokud je jeden nebo několik vašich zubů uvolněných, může to být příznakem parodontálního onemocnění a pak musíte vyhledat odbornou pomoc svého zubního lékaře.


Proč lidé trpí zánětem dásní?

Důvodů zánětu dásní může být několik, ale nejčastější příčina je bakteriálního původu: když se bakterie usadí jako usazeniny na povrchu zubů. Tyto usazeniny se nazývají zubní plak, a pokud nejsou odstraněny, může se infekce rozšířit z povrchu zubů na dásně.

Faktory, které způsobují zejména zubní plak a zvyšují tak riziko onemocnění dásní, jsou:

  • Špatná ústní hygiena
  • Kouření
  • Jídla obsahující cukr

Naštěstí toho můžete hodně udělat s naší zubní pastou a ústní vodou Tea Tree Oil, které vám poskytnou dobrou základní ústní hygienu.

Balení 5 produktů pro zdravé dásně, zuby a jazyk
Přípravky s Tea Tree Oil pro každodenní péči o dásně, zuby a jazyk
+15.000 recenzí
Běžná cena 799,00 Kč
Výprodejová cena 799,00 Kč Běžná cena 925,00 Kč
Balení 5 produktů pro zdravé dásně, zuby a jazyk - Přípravky s Tea Tree Oil pro každodenní péči o dásně, zuby a jazyk

Jak dlouho trvá zánět dásní?

Jakmile máte podrážděné dásně a podezření na zánět dásní, měli byste jednat. Délka trvání zánětu dásní se liší v závislosti na tom, jak rychle na něj reagujete.

K zastavení rozvoje zánětu dásní můžete přispět sami, k tomu se vrátíme později. Je však možné, že se vám na zubech usazuje zubní kámen (zvápenatělý plak), který vám musí odstranit zubní lékař. Pokud jsou vaše dásně velmi citlivé, doporučujeme vám navštívit zubního lékaře, který bude moci brzy zkrátit dobu trvání zánětu dásní.

Pokud na bolest dásní a případné krvácení zareagujete rychle, mohou příznaky již po několika dnech opět zmizet. Jakmile se zánětu dásní zbavíte, musíte i nadále dodržovat správnou ústní hygienu.

 

Balení 5 produktů pro zdravé dásně, zuby a jazyk
Přípravky s Tea Tree Oil pro každodenní péči o dásně, zuby a jazyk
+15.000 recenzí
Běžná cena 799,00 Kč
Výprodejová cena 799,00 Kč Běžná cena 925,00 Kč
Balení 5 produktů pro zdravé dásně, zuby a jazyk - Přípravky s Tea Tree Oil pro každodenní péči o dásně, zuby a jazyk