Anne Thestrup Meimbresse

Ověřila Anne Thestrup Meimbresse

Klinický farmaceut, lékárna Varde

Zde si můžete prohlédnout profil Anne »
Obsah:

Co je zubní kaz (kazivost zubů)?

Zubní kaz, známý také jako kazivost zubů, nastává, když bakterie v plaku přeměňují cukry a škroby na kyseliny, které rozkládají zubní sklovinu. Příznaky kazu zahrnují přetrvávající bolest zubů, citlivost při kousání a viditelné díry nebo skvrny na zubech.

Bakterie vytvářejí kyselé prostředí v ústech, které degraduje sklovinu a způsobuje kazy, což vede k bolesti a nepohodlí.

Příčiny kazu

Kazy vznikají, protože bakterie v ústech produkují kyseliny při kontaktu s cukry a škroby z naší stravy. Tyto kyseliny napadají povrch zubu, který je tvořen sklovinou, a vytvářejí malé dírky nebo poškození.

Dobrá ústní hygiena včetně čištění zubů a používání zubní nitě může odstranit plak a předejít kazům.

Prevence je lepší než léčba.

Špatné návyky, jako je časté mlsání sladkostí a nečištění zubů alespoň dvakrát denně, výrazně zvyšují riziko vzniku kazů. Slina také hraje důležitou roli při ochraně proti kazům, protože pomáhá neutralizovat kyseliny a opravovat počáteční poškození skloviny.

Lidé se suchem v ústech tedy mají vyšší riziko vzniku kazů.

Sada pro péči o ústní dutinu
Pro péči při zánětu dásní, plísní v ústech a na jazyku
+15.000 recenzí
Běžná cena 799,00 Kč
Výprodejová cena 799,00 Kč Běžná cena 925,00 Kč
Sada pro péči o ústní dutinu - Pro péči při zánětu dásní, plísní v ústech a na jazyku

Příznaky zubního kazu

Zuby s malými kazy zřídka způsobují bolest a často zůstávají na začátku bez povšimnutí. Citlivost na teplé a studené nápoje však může naznačovat počáteční problémy mezi zuby.

Bolest se obvykle objevuje, když se kaz zvětší.

Zubař může při pravidelné prohlídce rozpoznat rané příznaky kazu. Bakterie často způsobují kazy a je důležité jednat rychle, aby se zabránilo dalšímu poškození zubu.

Určité příznaky, jako je bolest při kousání nebo viditelné skvrny na zubu, by vás měly přimět k návštěvě zubaře.

Jak vypadá kaz?

Kaz v zubu často začíná neviditelně a nelze jej vidět pouhým okem. Postupem času, jak bakterie rozkládají sklovinu, se kaz objeví jako tmavá nebo hnědá skvrna. Tato skvrna je známkou kazivosti, poškození způsobeného bakteriemi.

Povrch zubu je také na dotek drsný nebo nerovný, což naznačuje začátek problému.

Při bližším pohledu mohou malé kazy vypadat jako jednoduché skvrny, ale ve skutečnosti jde o počáteční poškození. Bez léčby se tato poškození zvětšují a mohou se vyvinout v rozsáhlé kazy.

To pak vyžaduje náročnější ošetření, jako jsou výplně nebo dokonce kořenové kanálky. Je důležité jednat rychle, aby se zabránilo dalšímu poškození zubu.

Tand med huller i


Metody léčby zubního kazu

Metody léčby zubního kazu zahrnují různé techniky, jako jsou výplně, léčba kořenových kanálků a korunky a můstky, které mohou pomoci zachránit a posílit zuby. Tato ošetření provádějí zubaři, aby odstranili poškozenou tkáň a obnovili funkci a vzhled zubů.

Výplně

Výplně jsou běžným ošetřením zubního kazu. Proces zahrnuje vyvrtání postižené oblasti zubu, aby se odstranil kaz, a následné vyplnění díry plastovým materiálem.

Tato metoda pomáhá obnovit strukturu zubu a zabránit dalšímu rozpadu. Je důležité vyhledat odborné ošetření, aby se předešlo budoucím komplikacím a udržovala celková ústní hygiena.

Léčba kořenových kanálků

Léčba kořenových kanálků se používá k ošetření hlubokých kazů, kde bakterie dosáhly nervu. Během ošetření zubař odstraní infikovanou tkáň a vyčistí vnitřek zubu. Následně se kořen vyplní speciálním materiálem, aby se zabránilo dalším infekcím.

Po léčbě kořenových kanálků může být nutná korunka, která zub posílí a obnoví jeho normální funkci.

Tento postup obvykle vyžaduje několik návštěv u zubaře a délka ošetření závisí na hloubce a složitosti kazu. Léčba kořenových kanálků je zásadní pro záchranu zubu před nutností extrakce a může často zabránit bolesti spojené s hlubokými kazy.

Korunky a můstky

Korunky a můstky jsou dlouhodobými řešeními pro poškozené nebo chybějící zuby. Tato ošetření mohou pomoci obnovit pevnost, funkci a vzhled zubů. Korunky a můstky jsou součástí zubních ošetření zaměřených na obnovení zdraví a estetiky zubů.

Tyto metody mohou být klíčové pro zajištění správné funkce zubů a jejich přirozeného vzhledu.


Prevence zubního kazu

Vyhněte se kazům tím, že budete udržovat dobrou ústní hygienu, omezíte příjem cukru a budete pravidelně navštěvovat zubaře kvůli preventivní péči.

Dobrá ústní hygiena

Dobrá ústní hygiena je zásadní pro udržení zdravých zubů a vyhnutí se kazům (kazivosti zubů). Zde jsou některé důležité pokyny pro zajištění dobré zubní péče:

1. Pravidelné čištění: Čistěte si zuby alespoň dvakrát denně fluoridovou zubní pastou, abyste odstranili plak a bakterie.

2. Používání zubní nitě nebo mezizubních kartáčků: Tyto pomůcky pomáhají odstraňovat zbytky potravy a plak mezi zuby, kam se zubní kartáček nedostane.

3. Omezte příjem cukru: Snižte konzumaci sladkých potravin a nápojů, protože mohou zvyšovat riziko vzniku kazů.

4. Pravidelně navštěvujte svého zubaře: Nechte si zuby prohlédnout alespoň jednou ročně, aby se udržela dobrá ústní hygiena a předešlo se problémům včas.

Dodržováním těchto pokynů můžete pomoci udržet silné a zdravé zuby a vyhnout se vzniku kazů.

Sada pro péči o ústní dutinu
Pro péči při zánětu dásní, plísní v ústech a na jazyku
+15.000 recenzí
Běžná cena 799,00 Kč
Výprodejová cena 799,00 Kč Běžná cena 925,00 Kč
Sada pro péči o ústní dutinu - Pro péči při zánětu dásní, plísní v ústech a na jazyku

Snížení příjmu cukru

Pro snížení rizika vzniku kazů je důležité omezit příjem cukru. Cukr je klíčovým faktorem při vzniku kazů a omezení sladkých potravin může pomoci udržet dobrou ústní hygienu.

Snížením příjmu cukru můžete pomoci snížit hromadění bakterií v ústech, což může snížit riziko vzniku kazů. Nižší příjem cukru může tedy být efektivní metodou prevence kazů a udržení zdravých úst.

Pravidelné návštěvy u zubaře

Pravidelné návštěvy u zubaře jsou doporučovány alespoň dvakrát ročně pro udržení dobré ústní hygieny a prevenci kazů. Během těchto návštěv zubař vyčistí vaše zuby a zkontroluje, zda nejsou žádné známky raných kazů nebo jiných ústních problémů.

Tím, že se zúčastníte těchto pravidelných prohlídek, mohou být včas odhaleny a ošetřeny rané příznaky kazu, což může zabránit vzniku větších problémů v budoucnu.

Dodržováním těchto rad můžete předejít nutnosti náročnějších zubních ošetření, protože včasné odhalení kazů může pomoci udržet dobré ústní zdraví.

Tipy, jak se vyhnout kazům

Vyhněte se kazům dodržováním těchto tipů:

1. Čistěte si zuby důkladně alespoň dvakrát denně po dobu dvou minut.

2. Používejte denně zubní nit k odstranění plaku mezi zuby, kam se zubní kartáček nedostane.

3. Omezte příjem cukru, zejména z limonád, cukrovinek a jiných sladkých svačin.

4. Vyberte si zdravější alternativy, jako jsou ovoce nebo zelenina ke svačině.

5. Pravidelně navštěvujte zubaře na prohlídky a čištění, abyste odhalili a ošetřili jakékoli rané příznaky kazu.

Tyto jednoduché kroky mohou pomoci udržet zdravé zuby a vyhnout se vzniku kazů.


Závěr

Po prozkoumání vzhledu zubního kazu (kazivosti zubů) je zřejmé, že prevence je klíčem k vyhnutí se tomuto nepříjemnému stavu. Udržování dobré ústní hygieny, omezení příjmu cukru a pravidelné návštěvy u zubaře mohou zabránit vzniku kazů.

 Je důležité být si vědom raných příznaků kazu a vyhledat ošetření, aby se předešlo větším problémům v budoucnu. Dodržováním těchto jednoduchých pokynů můžete zajistit, že váš úsměv zůstane zdravý a bez bolesti.


Časté otázky


Jak poznám, že mám kazy?

Kazy můžete zjistit hledáním tmavých skvrn nebo pocitem bolesti v určitých zubech. Rané kazy mohou být těžko viditelné, ale mohou být cítit jako drsnost nebo malá díra.


Proč se tvoří kazy?

Kazy se tvoří, protože bakterie přeměňují cukr z potravin a nápojů na kyselinu, která rozkládá povrch zubu. Tento proces může být zhoršen špatnou ústní hygienou a nepravidelnými návštěvami zubaře.


Mohou děti také dostat kazy?

Ano, děti mohou také dostat kazy, zejména pokud konzumují hodně sladkých potravin a nápojů a nečistí si zuby správně. Je důležité učit je dobré zubní péči od útlého věku.


Jak vypadají kazy?

Kazy, také známé jako kazivost zubů, se obvykle objevují jako malé tmavé skvrny nebo díry na povrchu zubu. V pokročilejších stádiích mohou být tyto oblasti větší a tmavší a může být viditelné poškození struktury zubu.


Jak lze předcházet kazům?

Pro prevenci kazů je důležité udržovat dobrou ústní hygienu. To zahrnuje pravidelné čištění zubů dvakrát denně fluoridovou zubní pastou, denní používání zubní nitě, pravidelné prohlídky u zubaře kvůli profesionálnímu čištění a vyšetření a omezení příjmu sladkých a kyselých potravin a nápojů.


Co se stane, pokud neléčím kaz?

Kazy mohou být zpočátku bezbolestné, ale jak se vyvíjejí, mohou způsobovat citlivost zubů nebo mírnou bolest při konzumaci sladkých, horkých nebo studených potravin a nápojů. Pokud se poškození dostane k nervu zubu, bolest může být ostrá a neustálá.


Jaké je nejlepší ošetření kazu?

Léčba kazu závisí na jeho velikosti a umístění. Malé kazy mohou být často opraveny výplní, zatímco větší poškození může vyžadovat korunku nebo dokonce léčbu kořenového kanálku.


Je možné předejít kazům?

Ano, kazům lze předejít pravidelným čištěním zubů a používáním zubní nitě, snížením příjmu sladkých potravin a nápojů a pravidelnými návštěvami zubaře na prohlídky a čištění.


Co se stane, pokud kaz ignoruji?

Pokud kaz ignorujete, může se zvětšit a způsobit vážnější problémy, jako je infekce nebo ztráta zubu. Je nejlepší ho ošetřit rychle, aby se zabránilo dalšímu poškození.


Zdroje: