Anne Thestrup Meimbresse

Ověřila Anne Thestrup Meimbresse

Klinický farmaceut, lékárna Varde

Zde si můžete prohlédnout profil Anne »
Obsah:

Jaký je rozdíl mezi fluoridem a fluorem?

Fluor je obecně prvek, který se nachází v naší kostře, pitné vodě a některých potravinách. Fluorid se nazývá také proto, že je to iont, který tvoří soli s jinými ionty, jako je fluorid sodný - a právě tato chemická látka, fluoridová sůl, se nachází v zubní pastě.

Existuje několik typů fluoridu, takže fluorid v zubní pastě není stejný jako fluorid v krabicích od pizzy a v sáčcích popcornu do mikrovlnné trouby.

Obecně lze látky rozdělit na problematické a anorganické. Více informací o rozdílech mezi nimi najdete níže.

Toxické fluoridy

Mnoho lidí si mylně plete fluorid, který se nachází v zubní pastě, s toxickými fluorovanými látkami známými také jako PFAS. Fluoridy jsou uměle vyráběné chemické látky, které se v přírodě dlouho rozkládají.

Hromadí se v orgánech zvířat a lidí a považuje se, že snižují imunitní systém, způsobují rakovinu a zvyšují hladinu cholesterolu.

Fluoridy se často používají k výrobě oblečení do deště nebo pečicího papíru odolného proti vodě a mastnotě. Nacházejí se v teflonu na nádobí, v různých výrobcích, jako jsou obaly na potraviny (např. tácky na pizzu) a čisticí prostředky. Nacházejí se také ve škodlivých produktech, jako je jed na krysy.

Fluoridy obsažené v zubní pastě

Anorganické fluory mají na rozdíl od toxické varianty fluoru pozitivní vlastnosti. Anorganický fluor je ve formě fluoridu, který prokazatelně brání vzniku zubního kazu, a proto se často setkáte se zubní pastou obsahující fluorid.

Ze stejného důvodu je to typ zubní pasty, který doporučuje většina zubních lékařů. Proto zubní pasta od Australian Bodycare obsahuje fluoridy.

Zubní pasta s Tea Tree olejem
Pro správnou ústní hygienu a péči při aftech a problémech v ústní dutině
+16.000 recenzí
Běžná cena 159,00 Kč
Výprodejová cena 159,00 Kč Běžná cena
Zubní pasta s Tea Tree olejem — Pro správnou ústní hygienu a péči při aftech a problémech v ústní dutině

Fluorid v zubní pastě není nebezpečný

O fluoridu se v médiích hodně píše. Protože i když se nezamění za fluorované toxiny, může jejich velké množství způsobit žaludeční potíže a v závažných případech vést k život ohrožující otravě.

Vyžaduje však příjem jednoho gramu fluoridu.

Zubní pasta smí obsahovat pouze 0,15 gramu na 100 gramů, což znamená, žebyste museli zkonzumovat velmi velké množství zubní pasty za jeden den, abyste byli ohroženi otravou fluoridy.

To se rovná snědení šesti tub zubní pasty v krátkém časovém úseku.

Zuby si proto můžete bez obav čistit fluoridovou zubní pastou, protože díky nízké koncentraci je tato látka zcela neškodná.

Při každém čištění zubů se doporučuje použít množství odpovídající velikosti hrášku nebo malíčku. Proto není potřeba se zabývat tím, že fluoridová zubní pasta představuje zdravotní riziko.

Proč je v zubní pastě fluorid?

Fluor má jedinečnou schopnost účinně chránit zuby před zubním kazem a brzdit jeho vznik v raném stádiu. Kromě toho chrání před působením kyselin z jídla a pití.

Zubní pasta s fluorem chrání zubní sklovinu, což se projeví při dlouhodobém používání zubní pasty. Pokud pijete hodně kyselých nápojů, jako jsou nealkoholické nápoje a džusy, je vhodné používat zubní pastu s fluoridy.

Protože tato látka také brání vzniku zubního kazu, je dobré používat pastu i jako prevenci, abyste se vyhnuli problémům se zuby.

Jaké jsou výhody fluoridu v zubní pastě?

Zde je seznam výhod fluoridu v zubní pastě:

  •  Prevence zubního kazu: pomáhá posílit zubní sklovinu a zajistit její odolnost, takže můžete předcházet dřívějším stádiím zubního kazu.
  •  Boj proti zubnímu plaku: může pomoci snížit množství zubního plaku, který se může usazovat na zubech tím, že zabíjí bakterie a brání jejich růstu.
  •  Vylepšený estetický vzhled: může pomoci zlepšit vzhled vašich zubů tím, že zabrání jejich zabarvení, takže vaše zuby zůstanou bílé.

Zubní pasta s Tea Tree olejem
Pro správnou ústní hygienu a péči při aftech a problémech v ústní dutině
+16.000 recenzí
Běžná cena 159,00 Kč
Výprodejová cena 159,00 Kč Běžná cena
Zubní pasta s Tea Tree olejem — Pro správnou ústní hygienu a péči při aftech a problémech v ústní dutině

Předcházejte zubním problémům s naší fluoridovou zubní pastou

Pokud chcete předcházet zubnímu kazu a posílit zubní sklovinu, měli byste používat zubní pastu s fluoridem, jak doporučuje většina zubních lékařů.

Můžete také zabít dvě mouchy jednou ranou a použít naši zubní pastu Tea Tree Oil, která obsahuje 1450 ppm fluoridu a pomáhá těm, kteří trpí krvácením dásní nebo mají špatný dech.

1450 ppm znamená, že 1450 gramů z 1 000 000 gramů zubní pasty je fluorid. To je množství, které obvykle najdete ve většině tub zubní pasty, a i když je to poměrně málo, stačí to k optimální ochraně zubů.

Kromě fluoridu a zinku obsahuje zubní pasta Tea Tree Oil, který bojuje proti bakteriím a chrání zubní sklovinu před zubním kazem. Zároveň pomáhá udržovat svěží dech po celý den, když si ráno čistíte zuby.

Zubní pastu používejte při každodenní péči o zuby

Zubní pastu od Australian Bodycare lze použít při bolestech dásní, krvácení dásní a paradentóze. Zuby si můžete čistit pastou dvakrát denně - ráno a večer.

Postupujte podle následujících jednoduchých kroků:

  1. Navlhčete zubní kartáček a naneste na něj asi centimetr zubní pasty.
  2. Čistěte si zuby důkladně alespoň dvě minuty. Je důležité obejít celou řadu zubů - nezapomeňte ani na zadní zuby.
  3. Vyplivněte přebytečnou zubní pastu. 

Nevyplachujte si ústa, protože zuby jsou zdravé, pokud se zubní pasta nechá na zubech. Proto je dobré před jídlem, pitím nebo po použití ústní vody počkat alespoň 30 minut.

Je zubní pasta bez fluoridu dobrá?

Celosvětový výzkum je tak přesvědčivý, že není pochyb. Ve více než 100 studiích bylo zjištěno, že lidé, kteří nepoužívali fluoridovou zubní pastu, mají mnohem více zubních kazů než ti, kteří fluoridovou zubní pastu používali.

Obavy z otravy fluoridem však vedly k tomu, že mnozí začali používat zubní pasty bez fluoridu, přestože je to v rozporu s obecným doporučením.

Je na každém, aby se rozhodl, zda preventivní a pozitivní účinek proti zubnímu kazu převáží nad rizikem otravy fluoridy, pokud najednou zkonzumujete velké množství zubní pasty.

Vždy můžete požádat o radu svého zubního lékaře.


FAQ


Kolik zubní pasty mám použít?

Při každém čištění zubů budete potřebovat asi centimetr zubní pasty. Obvykle se jedná o velikost hrášku nebo nehtu malíčku.


Co je fluor?

Fluor je prvek, který chrání zuby a posiluje sklovinu proti bakteriím.


Co je fluorid?

Fluorid je chemická látka nazývaná také fluor. Neměli bychom si ho plést s toxickými fluorovanými látkami, které se mimo jiné nacházejí v čisticích prostředcích, krabicích od pizzy a obalech popcornu pro mikrovlnné trouby.


Kolik fluoridu by mělo být v zubní pastě?

Množství fluoridu je uvedeno na tubě zubní pasty. Dospělí by si měli čistit zuby zubní pastou s obsahem fluoridu 1450 až 1500 ppm (na jedno čištění zubů se použije přibližně jeden centimetr pasty).

Doporučené množství fluoru v zubní pastě pro děti do tří let je obvykle maximálně 1100 ppm, ale může se lišit v závislosti na obsahu fluoru v pitné vodě ve vaší obci.

Zubní pasta s Tea Tree olejem
Pro správnou ústní hygienu a péči při aftech a problémech v ústní dutině
+16.000 recenzí
Běžná cena 159,00 Kč
Výprodejová cena 159,00 Kč Běžná cena
Zubní pasta s Tea Tree olejem — Pro správnou ústní hygienu a péči při aftech a problémech v ústní dutině