Anne Thestrup Meimbresse

Ověřila Anne Thestrup Meimbresse

Klinický farmaceut, lékárna Varde

Zde si můžete prohlédnout profil Anne »
Obsah:

Co jsou citlivé zuby?

Citlivé zuby se objevují při rychlých změnách teploty v ústech nebo po konzumaci určitých potravin. Kyselé, sladké nebo velmi studené věci často způsobují ostrou nebo bodavou bolest.

To je způsobeno odhalením nervů zubu skrz otvory ve sklovině nebo ustupujícími dásněmi. Použití tvrdého kartáčku nebo nesprávná technika čištění mohou také vést k tomuto problému opotřebováním ochranné vrstvy zubů.

Léčba těchto potíží se zaměřuje na zakrytí těchto otvorů a posílení skloviny. Často se doporučuje použití fluoridového laku a speciálních zubních past s extra fluoridem k snížení citlivosti.

Je důležité zvolit měkký zubní kartáček a správnou techniku čištění, aby se předešlo dalšímu poškození dásní a skloviny.

Sada pro péči o ústní dutinu
Pro péči při zánětu dásní, plísní v ústech a na jazyku
+15.000 recenzí
Běžná cena 799,00 Kč
Výprodejová cena 799,00 Kč Běžná cena 925,00 Kč
Sada pro péči o ústní dutinu - Pro péči při zánětu dásní, plísní v ústech a na jazyku

Příčiny a rizikové faktory citlivých zubů

Ustupující dásně často odhalují krčky zubů, což vytváří přímou cestu pro studené, horké, sladké nebo kyselé látky, které stimulují nervy uvnitř zubů a způsobují citlivost.

Kyseliny ze sodovek a energetických nápojů jsou také hlavním viníkem, zejména mezi mladými lidmi. Tyto nápoje narušují sklovinu zubů a zvyšují jejich citlivost.

Další faktory zahrnují suchost v ústech, která může zintenzivnit citlivost, protože nedostatek slin umožňuje kyselinám a bakteriím snáze útočit na zuby. Poškození zubů z nehod nebo poruch příjmu potravy také může přispět k problému.

Ponadto złe nawyki, takie jak częste spożywanie kawy lub stosowanie produktów wybielających, zwiększają ryzyko wystąpienia nadwrażliwości. Aby zmniejszyć ryzyko nadwrażliwości, zdecydowanie zaleca się starannie utrzymane środowisko jamy ustnej.


Příznaky a důsledky citlivých zubů

Mnoho lidí pociťuje náhlou bolest při konzumaci horkých nebo studených nápojů, což je jasný příznak citlivých zubů. Tato citlivost se také může objevit při konzumaci sladkých nebo kyselých potravin.

Citlivost často signalizuje, že něco není v pořádku se zdravím vašich zubů. Důsledky neléčené citlivosti se pohybují od mírného nepohodlí až po závažné zubní problémy, jako jsou kazy.

Tyto stavy mohou vyžadovat léčbu specialisty, možná i kořenové kanálky nebo jiné zákroky.

Správná ústní hygiena může předejít mnoha těmto problémům. Doporučuje se používat zubní pastu s vysokým obsahem fluoridu a praktikovat správné techniky čištění, aby se snížilo riziko citlivosti.

Pozytywny wpływ może mieć również ograniczenie spożywania kwaśnych pokarmów i napojów. Bez odpowiedniej profilaktyki i leczenia uporczywej nadwrażliwości, dziąsła mogą cofać się dalej, odsłaniając korzenie zębów i zwiększając nadwrażliwość.

Podkreśla to znaczenie regularnych wizyt u dentysty w celu kontrolowania problemów stomatologicznych i zapewnienia zdrowej jamy ustnej.


Léčba a prevence citlivých zubů

Citlivé zuby lze léčit a předcházet jim podle těchto doporučení:

1. Používejte zubní pastu a ústní vodu speciálně navržené pro citlivé zuby.

2. Zubař může doporučit fluoridovou léčbu k posílení skloviny a snížení citlivosti.

3. Léčba kazů je důležitá, protože zubní kaz může způsobovat citlivost.

4. Vyhýbejte se kyselým nápojům a potravinám, používejte měkký zubní kartáček a správnou techniku čištění.

5. V případě parodontálního onemocnění může zubař doporučit komplexní léčbu, včetně čištění a možná i chirurgického zákroku.

6. Vyhněte se častému bělení zubů, aby se předešlo extrémní citlivosti.

7. Pravidelné návštěvy zubaře jsou efektivním způsobem, jak předcházet citlivým zubům a citlivosti.

Sada pro péči o ústní dutinu
Pro péči při zánětu dásní, plísní v ústech a na jazyku
+15.000 recenzí
Běžná cena 799,00 Kč
Výprodejová cena 799,00 Kč Běžná cena 925,00 Kč
Sada pro péči o ústní dutinu - Pro péči při zánětu dásní, plísní v ústech a na jazyku

FAQ


Proč mám citlivé zuby?

Citlivé zuby můžete mít z různých důvodů, včetně vystavení kyselým potravinám a nápojům, bakteriálním útokům nebo těhotenství. Tyto faktory mohou vést k dočasné nebo trvalé citlivosti.


Co lze udělat pro léčbu citlivých zubů?

Pro léčbu citlivých zubů můžete používat speciální zubní pastu, vyhýbat se kyselým potravinám a nápojům a udržovat dobrou ústní hygienu. Důležité je také navštěvovat zubaře pro správnou léčbu.


Může zubní pasta opravdu pomoci s citlivými zuby?

Ano, výběr zubní pasty speciálně vyvinuté pro citlivé zuby může snížit citlivost posílením skloviny a snížením citlivosti na vnější vlivy.


Jsou zde nějaké speciální tipy pro těhotné ženy s citlivými zuby?

Těhotné ženy často pociťují citlivé zuby kvůli hormonálním změnám. Doporučuje se zvýšit ústní hygienu, vyhýbat se kyselým potravinám a nápojům a konzultovat s zubařem bezpečné možnosti léčby během těhotenství.


Může citlivost zmizet?

Ano, citlivost zubů může často ustoupit nebo zmizet, když je řešen základní problém. To může zahrnovat použití zubní pasty pro citlivé zuby, fluoridové léčby nebo zubní ošetření, jako je aplikace laku nebo výplní k ochraně odhalených kořenů zubů nebo opravě kazů způsobujících citlivost.


Zdroj:

mayoclinic.org