Anne Thestrup Meimbresse

Ověřila Anne Thestrup Meimbresse

Klinický farmaceut, lékárna Varde

Zde si můžete prohlédnout profil Anne »
Obsah:

Co je to bolest zubů?

Bolest zubů nastává, když je nerv v zubu podrážděn, což může být způsobeno kazem nebo infekcí. Bolest může být od mírného nepohodlí až po ostrou, stálou bolest.

Kvinde med tandpine

Příčiny a příznaky

Bolest zubů může být velmi nepříjemná a ovlivňovat váš každodenní život. Je důležité znát příčiny bolesti a příznaky, na které si dát pozor. To vám může pomoci podniknout správné kroky k úlevě a léčbě.

Příčina Příznaky
Zubní choroby jako abscesy a gingivitida Bolest v ústech, otok, zarudnutí
Plak a kazy Citlivost na horké a studené, viditelný kaz
Úrazy zubů Akutní bolest, viditelné poškození zubu
Špatně umístěné výplně nebo korunky Nepohodlí při žvýkání, citlivost
Vadné nebo netěsnící výplně nebo korunky Bolest, infekce
Ztráta zubu Prázdné místo v řadě zubů, možná bolest
Zánět zubní dřeně Silná bolest, horečka

 

Zánět zubní dřeně zahrnuje nervová zakončení a může proto způsobovat velmi silnou bolest. Pokud máte spolu s bolestí zubů i horečku, může to být znamení, že je něco vážně v nepořádku a vyžaduje to pozornost zubaře. Tím, že porozumíte těmto příčinám a příznakům, můžete lépe zvládat zubní bolest a vyhledat potřebnou léčbu.

Sada pro péči o ústní dutinu
Pro péči při zánětu dásní, plísní v ústech a na jazyku
+15.000 recenzí
Běžná cena 799,00 Kč
Výprodejová cena 799,00 Kč Běžná cena 925,00 Kč
Sada pro péči o ústní dutinu - Pro péči při zánětu dásní, plísní v ústech a na jazyku

Možnosti léčby

Když zažíváte bolest zubů, existuje několik možností léčby, které mohou ulevit od bolesti a pomoci vám. Prozkoumejte náš komplexní článek, abyste se dozvěděli více o těchto účinných metodách.

Léky proti bolesti

Léky proti bolesti, jako je paracetamol nebo ibuprofen, jsou často prvním krokem v boji proti bolesti zubů. Tyto volně prodejné tablety mohou rychle snížit bolest v ústech.

Je důležité dodržovat pokyny na obalu, abyste se vyhnuli vedlejším účinkům. Pokud bolest neustoupí, je dobré kontaktovat zubaře pro další vyšetření.

Ibuprofen má protizánětlivé vlastnosti, které pomáhají bojovat proti infekci a zároveň ulevují od bolesti. Ibuprofen lze užívat v kombinaci s paracetamolem, pokud samotný ibuprofen nezmírní bolest. Pamatujte, že tyto léky pouze dočasně zmírňují příznaky. Dlouhodobé užívání bez vedení zubaře se nedoporučuje.

Cílem je nalézt a léčit příčinu bolesti zubů.

Návštěva zubaře

Návštěva zubaře je klíčová pro efektivní zvládnutí bolesti zubů. Zubař může identifikovat příčinu bolesti, ať už se jedná o kazy, zánět dásní nebo jiné problémy, a poté nabídnout nejvhodnější léčbu.

Tato léčba může zahrnovat cokoliv od výplní a čištění zubů po pokročilejší postupy, jako je kořenový kanálek, který odstraní infekci. Pravidelné prohlídky u zubaře také předchází budoucím problémům se zuby. Tyto prohlídky umožňují včasné odhalení potenciálních problémů, jako jsou kazy nebo paradontitida, dříve než se rozvinou a způsobí vážnou bolest.

Profesionální čištění odstraňuje plak a zubní kámen, které nelze odstranit běžným čištěním zubů doma. Navíc, rady ohledně správné ústní hygieny jsou důležitou součástí návštěvy u zubaře a mohou pomoci dále zlepšit zdraví zubů.

Domácí léky na úlevu od bolesti zubů

Úleva od bolesti zubů doma může být dosažena pomocí různých účinných prostředků. Tyto metody jsou často snadno dostupné a jednoduché k použití pro rychlou úlevu od nepohodlí.

1. Oplach teplou slanou vodou: Rozpusťte lžičku soli v teplé vodě a opláchněte si ústa, aby se snížil počet bakterií a zmírnila se bolest.

2. Ledový obklad: Aplikace ledového obkladu nebo studeného kompresu na postižené místo může pomoci snížit bolest a otok.

3. Použití nitě: Opatrným používáním dentální nitě mezi zuby můžete odstranit zbytky jídla, snížit podráždění a zlepšit nepohodlí.

4. Hřebíčkový olej: Nanesení malého množství hřebíčkového oleje přímo na bolavou dáseň může působit jako přírodní anestetikum a podpořit úlevu od bolesti.

5. Komprese s čajovým sáčkem: Položení vlhkého čajového sáčku na bolavé místo může pomoci snížit bolest a otok díky protizánětlivým vlastnostem čaje.

6. Žvýkačka s xylitolem: Žvýkání žvýkačky obsahující xylitol může stimulovat tvorbu slin, které pomáhají neutralizovat kyseliny v ústech a snižovat riziko bolesti zubů.

Tyto domácí prostředky mohou být užitečné jako doplněk k jiným možnostem léčby nebo jako dočasné metody pro rychlou úlevu, ale je důležité vyhledat odbornou lékařskou pomoc při přetrvávající nebo silné bolesti.


Prevence bolesti zubů

Udržujte dobrou ústní hygienu pravidelným čištěním a používáním dentální nitě, abyste odstranili plak a předešli kazům a paradontitidě. Navštěvujte svého zubaře na prohlídky a čištění nejméně dvakrát ročně, aby byly odhaleny včasné příznaky problémů se zuby.

Vyhněte se škodlivým návykům, jako je kouření, které může zvýšit riziko zubních onemocnění, jako je paradontitida, a snažte se vyhýbat sladkým potravinám, protože mohou vytvářet kyselé prostředí, které narušuje zubní sklovinu.

Optimalizujte svou stravu pomocí živin, jako je vápník a vitamin D, aby vaše zuby byly silné a odolné vůči zubním onemocněním.

Dobrá ústní hygiena

Dobrá ústní hygiena zahrnuje pravidelné čištění zubů a používání dentální nitě, abyste odstranili zbytky jídla a plak, které mohou způsobovat bolest zubů a další zubní problémy. Čistěte si zuby alespoň dvakrát denně fluoridovou pastou, abyste posílili sklovinu a předešli kazům.

Používání dentální nitě je také zásadní pro odstranění zbytků jídla mezi zuby a podél dásní, kam se kartáček nedostane. Udržování dobré ústní hygieny může pomoci předejít bolestivým zubním problémům a snížit riziko akutní bolesti zubů.

Dobrá ústní hygiena je také spojena s pravidelnými návštěvami u zubaře, které umožňují udržet zdravý úsměv a včas odhalit možné problémy. Zubař vám může také poskytnout rady ohledně stravy a dalších návyků ovlivňujících ústní hygienu, jako je kouření, které může vést k bolesti zubů a dalším onemocněním zubů a dásní.

Sada pro péči o ústní dutinu
Pro péči při zánětu dásní, plísní v ústech a na jazyku
+15.000 recenzí
Běžná cena 799,00 Kč
Výprodejová cena 799,00 Kč Běžná cena 925,00 Kč
Sada pro péči o ústní dutinu - Pro péči při zánětu dásní, plísní v ústech a na jazyku

Pravidelné návštěvy u zubaře

Zubař doporučuje pravidelné návštěvy nejméně dvakrát ročně. Tyto návštěvy umožňují včasné odhalení jakýchkoliv problémů, jako jsou kazy, zánět dásní nebo jiná zubní onemocnění.

Zubař vám také může poskytnout rady, jak nejlépe udržovat zdravé zuby a předcházet bolesti zubů. Je důležité si uvědomit, že pravidelné prohlídky mohou pomoci snížit potřebu bolestivých a nákladných zubních ošetření v budoucnu. To vám může ušetřit jak čas, tak peníze a zajistit, že vaše zuby zůstanou zdravé a bez bolesti.

Vyhýbání se škodlivým návykům

Vyhněte se kouření a omezte příjem cukru, abyste předešli bolesti zubů. Dobrá ústní hygiena, včetně pravidelného čištění a používání dentální nitě, může také pomoci předejít bolesti zubů.

Vyhýbejte se také škodlivým návykům, jako je kousání nehtů nebo používání zubů k otevírání předmětů, což může způsobit poškození a vést k bolesti zubů.

Zdravá strava a výživa pro silnější zuby

Zdravá strava hraje klíčovou roli v udržování silných zubů. Vyhýbání se sladkým potravinám a nápojům může chránit vaše zuby před kazy. Je důležité konzumovat potraviny bohaté na vápník, vitamín D a fosfor, aby se podpořilo zdraví zubů.

Pití dostatečného množství vody také pomáhá oplachovat kyseliny a bakterie z zubů a předcházet bolesti zubů. Je také důležité vyhnout se žvýkání tvrdých potravin, které mohou zuby poškodit.

Konzultace s výživovým poradcem může pomoci zajistit, že vaše strava podporuje silné a zdravé zuby. Dodržováním těchto tipů na zdravou stravu a výživu můžete dosáhnout dobré ústní hygieny, vyhnout se bolesti zubů a udržovat zdravá ústa.


Závěr

Efektivní tipy, jak ulevit od bolesti zubů a snížit zubní bolest, jsou klíčové pro zdraví. Dobrá ústní hygiena, pravidelné návštěvy u zubaře a zdravé stravovací návyky mohou předcházet bolesti zubů.

Oplachování úst teplou vodou, používání ledu ke snížení otoku a užívání léků proti bolesti mohou pomoci zmírnit bolest. Pamatujte, že v případě silné bolesti nebo komplikací je důležité kontaktovat zubaře.

Prevence a včasná léčba jsou klíčem k zajištění bezbolestných úst.


FAQ


Co pomáhá proti bolesti zubů?

Dočasnou úlevu mohou poskytnout léky proti bolesti jako ibuprofen nebo paracetamol, oplachování úst teplou slanou vodou a používání zubní pasty pro citlivé zuby. Je důležité navštívit zubaře pro trvalou léčbu příčiny.


Jaká je bolest zubů?

Bolest zubů může být od mírné po ostrou a pulzující. Může být stálá nebo přerušovaná a často se zhoršuje při žvýkání nebo vystavení horkým, studeným nebo sladkým látkám.


Může jídlo a pití ovlivnit mou bolest zubů?

Ano, některé potraviny a nápoje mohou bolest zubů zhoršit. Je nejlepší vyhnout se velmi studeným nebo horkým nápojům, stejně jako sladkým a škrobnatým potravinám, které mohou zvýšit bolest. Kouření by mělo být také vyloučeno, protože tabák může zpomalit hojení.


Může bolest zubů sama od sebe zmizet?

Zatímco některé mírné bolesti zubů mohou dočasně ustoupit, vážná bolest zubů pravděpodobně nezmizí úplně bez léčby, protože často pramení z problémů vyžadujících zubní zásah, jako jsou infekce nebo hluboké kazy.


Pomáhají léky proti bolesti při všech typech bolesti zubů?

Léky proti bolesti jako paracetamol a ibuprofen mohou poskytnout dočasnou úlevu, ale je zásadní najít příčinu bolesti zubů pro dlouhodobé řešení, zejména pokud je bolest způsobena zánětem nebo infekcí.


Co mám dělat, když mám v noci nesnesitelnou bolest zubů?

Pro nesnesitelnou bolest zubů v noci může pomoci užívání volně prodejných léků proti bolesti a pokus o spánek s hlavou zvýšenou, aby se snížil tlak v oblasti. Je však důležité co nejdříve kontaktovat zubní kliniku pro odbornou léčbu.


Zdroj: