Anne Thestrup Meimbresse

Ověřila Anne Thestrup Meimbresse

Klinický farmaceut, lékárna Varde

Zde si můžete prohlédnout profil Anne »
Obsah:

Péče o nohy a ošetření nohou

Znáte staršího člověka - možná některého z vašich prarodičů - který se o své nohy řádně nestará? Pak vás pravděpodobně napadne, že nejlepší je o svá chodidla dobře pečovat.

Musí vás nosit po zbytek života - a proto potřebují stejnou péči, jakou věnujete svému obličeji a zbytku těla. Většina lidí na svá chodidla jednoduše zapomíná, a to je chyba, se kterou byste měli ihned něco udělat.

Nemá však smysl, když nohám dopřejete důkladnou péči a ošetření, a pak na ně zase na dlouhou dobu zapomenete. Stejně jako o zbytek těla je i o nohy nutné pravidelně pečovat, aby byly v co nejlepší kondici a mohly vás nosit po celý život.

Přestože vaše nohy potřebují pravidelnou péči, nemusí vám zabrat mnoho času, abyste svým nohám poskytli potřebnou péči.


Jaké problémy s nohama pravděpodobně máte?

Máte problémy s nohama? A máte je raději viditelné v otevřené obuvi nebo v sandálech? Možná máte ztvrdlou nebo suchou kůži, která svědí a štípe, popraskané paty nebo otlaky, případně vám nohy zapáchají. Můžete mít také sklon k bolestivému zarůstání nehtů. Nohy mohou být příčinou mnoha problémů.

Jakékoli problémy, které máte s nohama, jsou jasným znamením, že potřebují určitou péči. Je tedy na čase věnovat svým nohám péči a pozornost, aby z nich vyzařovalo zdraví, a vy jste byli připraveni naskočit do sandálů, až přijde teplé počasí.


15 tipů o optimální péči o nohy a jejich ošetření

Zde je 15 tipů, jak nejlépe pečovat o nohy, abyste je nemuseli schovávat v těsných uzavřených botách.

1. Odstraňte bakterie

Správná péče o nohy je spojena s dobrou hygienou. Proto je nejlepší umývat si nohy každý den, abyste se vyhnuli zápachu. Zápach "sýrových nohou" vzniká, pokud z nich neumýváte pot a bakterie.

Používejte jemné mýdlo, jako je například mýdlo Bodywash od Australian Bodycare, které je součástí trojbalení s krémem a sprejem, které společně bojují proti pocení nohou a zápachu. Mýdlo pokožku nevysušuje, ale pomáhá o ni pečovat a udržovat ji hydratovanou.

Sada produktů proti zápachu nohou
3 účinné produkty na zpocené nohy a jejich zápach
+15.000 recenzí
Běžná cena 799,00 Kč
Výprodejová cena 799,00 Kč Běžná cena 879,00 Kč
Sada produktů proti zápachu nohou - 3 účinné produkty na zpocené nohy a jejich zápach

2. Důkladně si osušte nohy

Když vylezete z vany, je důležité si nohy důkladně osušit ručníkem - a nezapomeňte si projít i mezi prsty.

Vlhké a mokré prostředí, zejména mezi prsty, může být útočištěm nepříjemných a svědivých plísní.


3. Odstraňte ztvrdlou kůži

Kůže na chodidlech tvrdne, protože je příliš namáhána. Může to být v práci, kde hodně času stojíte, nebo nosíte boty, které vás tlačí. Pokud ztvrdlou kůži neodstraníte, může se z ní nakonec vyvinout bolestivá kuří oka nebo mozol.

Tyčinka na mozoly a otlaky
Tyčinka se změkčujícími a výživnými přísadami pro péči o otlaky a mozoly
+15.000 recenzí
Běžná cena 239,00 Kč
Výprodejová cena 239,00 Kč Běžná cena
Tyčinka na mozoly a otlaky - Tyčinka se změkčujícími a výživnými přísadami pro péči o otlaky a mozoly

4. Dopřejte svým nohám vlhkost

Abyste zabránili vzniku ztvrdlé kůže a odolali jí, je důležité, aby součástí péče o vaše nohy byla i vlhkost. Suchá pokožka je jemnější a zranitelnější než pokožka hydratovaná, proto svým nohám nejlépe pomůžete tím, že je budete vydatně hydratovat.

Používejte kvalitní krém, například Foot Cream, což je intenzivní hydratační krém na nohy. Skládá se z aktivních složek, jako je bambucké máslo, močovina a Tea Tree Oil, které hydratují hluboko v kůži a všechny pomáhají bránit tvorbě nové ztvrdlé kůže. Krém vmasírujte do pokožky nohou, dokud se nevstřebá. Nenanášejte jej mezi prsty na nohou.

Krém na nohy 10% urea
Vyživující krém na nohy se 100% přírodním Tea Tree olejem
+15.000 recenzí
Běžná cena Od 239,00 Kč
Výprodejová cena Od 239,00 Kč Běžná cena
Krém na nohy 10% urea - Vyživující krém na nohy se 100% přírodním Tea Tree olejem

5. Intenzivní, hloubková péče

Pokud máte popraskané paty, je to známka toho, že vaše pokožka ztratila přirozenou rovnováhu vlhkosti. Paty jsou vystaveny zvýšenému tlaku a otřesům, takže kůže může praskat a může být bolestivá.

Můžete použít přípravek Heel Repair, který je speciálně vyvinutý pro suché a popraskané paty. S přípravkem Heel Repair můžete přijmout účinná opatření, která se vypořádají se suchými patami a obnoví přirozenou vlhkost a obranyschopnost pokožky. Aplikujte jej na chodidla dvakrát denně - ráno a večer - a poskytněte svým chodidlům intenzivní péči.

Sada produktů proti zápachu nohou
3 účinné produkty na zpocené nohy a jejich zápach
+15.000 recenzí
Běžná cena 799,00 Kč
Výprodejová cena 799,00 Kč Běžná cena 879,00 Kč
Sada produktů proti zápachu nohou - 3 účinné produkty na zpocené nohy a jejich zápach

6. Správné stříhání nehtů

Péče o nohy se netýká pouze kůže na chodidlech: stejně důležité jsou i nehty na nohou. Mnoho lidí si stříhá nehty na nohou nesprávným způsobem, když nůžkami na nehty stříhají nehty až do záhybů měkké tkáně po stranách nehtů. Tím se zvyšuje riziko vzniku infikovaných záděr a zarůstajících nehtů na nohou.

Při použití kleštiček na nehty nebo nůžek je důležité stříhat nehty rovně napříč. Vyhnete se pak stříhání měkké kůže v okolí nehtů.


7. Nasycujte nehty vlhkostí

Nejen kůže na nohou může být suchá a vypadat matně. Mohou to být i vaše nehty.

Pokud jsou drsné, suché nebo zbarvené, nasyťte je dostatečným množstvím vlhkosti. Nail Repair je přípravek na nehty, který posiluje nehty pomocí účinných látek včetně oleje Tea Tree a vitaminu E, takže získají zpět svou přirozenou sílu.

Péče o nehty s Tea Tree olejem
Olej na odbarvené, popraskané a žluté nehty
+15.000 recenzí
Běžná cena 349,00 Kč
Výprodejová cena 349,00 Kč Běžná cena
Péče o nehty s Tea Tree olejem - Olej na odbarvené, popraskané a žluté nehty

8. Měňte si ponožky každý den

Hygiena je součástí péče o vaše nohy. Chcete-li mít jistotu dobré hygieny a péče o nohy, měli byste si každý den oblékat čisté ponožky.

Nemá smysl si mýt nohy, pokud si pak obléknete pár špinavých ponožek z předchozího dne. Udržují se v nich zatuchlý pot a bakterie, které způsobují kyselý a nepříjemný zápach.


9. Často střídejte obuv

Patříte k mnoha lidem, kteří mají oblíbený pár bot, který nosí den co den? Je dobré boty pravidelně měnit.

Jednak je střídání dobré pro vaše chodidla a podrážky a jednak se tím snižuje zatuchlý zápach, který se může v páru bot hromadit. Pokud nepoužíváte stejný pár bot dva dny po sobě, nevytváří se v nich tak snadno zápach. Zvykněte si boty větrat a postříkejte je sprejem na nohy, který vás zbaví nepříjemného zápachu.


10. Vlněné nebo bavlněné ponožky

Při nákupu ponožek je vhodné volit přírodní materiály, jako je vlna nebo bavlna.

Vaše nohy v nich mohou lépe dýchat než v ponožkách ze syntetiky, kde jsou uzavřené a snadněji navlhnou.


11. Noste otevřené, větrané boty

Vybírejte si otevřené, vzdušné boty, které vaše nohy neškrtí ani netlačí, nemají prostor ani vzduch.

Zabráníte tak zápachu nohou a vaše prsty nebudou pod tlakem a nevytvoří se v nich tvrdá kůže.


12. Osušte si nohy mastkem

Pokud se vaše nohy mají tendenci hodně potit, pak mohou být problémem zpocené nohy, a to i s atletickou nohou. Když jste si na nohy nanesli pečující krém, je důležité nechat je uschnout, než si obléknete ponožky a obujete boty.

Abyste se ujistili, že vaše nohy nejsou uvnitř ponožek příliš vlhké, můžete do nich nasypat trochu mastku - ten pohltí vlhkost, aniž by vaše nohy vysušil.


13. Nastříkejte si nohy a boty

Pokud máte potíže se zápachem a pocením nohou, můžete do své péče o nohy zařadit speciálně vyvinutý antiperspirant na nohy.

Používejte sprej na boty i na nohy a účinné látky zabrání pocení i nepříjemnému zápachu.

Sprej na nohy pro péči zápachu nohou
Antiperspirant s Tea Tree olejem proti pocení a zápachu nohou
+15.000 recenzí
Běžná cena 349,00 Kč
Výprodejová cena 349,00 Kč Běžná cena
Sprej na nohy pro péči zápachu nohou - Antiperspirant s Tea Tree olejem proti pocení a zápachu nohou

14. Osvoboďte své nohy

Vaše nohy tráví spoustu času schované v ponožkách a botách. Je však velmi dobré je osvobodit.

Kdykoli můžete, nechte prsty na nohou na vzduchu a choďte s bosýma nohama. Nezapomeňte však, že pouze v interiéru a na měkkém povrchu, abyste nevyvolali tvorbu tvrdé kůže.


15. Dopřejte svým nohám trochu pohybu

Vašim nohám, stejně jako zbytku těla, prospívá pohyb. Nepotřebují ho mnoho, jen tolik, aby se svaly a klouby udržely v pohybu a kondici a zároveň se optimalizoval krevní oběh.

Toho můžete dosáhnout tak, že si nohy protáhnete nahoru a dolů, zatímco sedíte a pracujete, nebo v pohovce při sledování televize. Několikrát také roztáhněte prsty na nohou.