Anne Thestrup Meimbresse

Ověřila Anne Thestrup Meimbresse

Klinický farmaceut, lékárna Varde

Zde si můžete prohlédnout profil Anne »
Obsah:

Co jsou suché a popraskané paty?

Popraskané a suché paty jsou otvory v tvrdé kůži na patě nohy. Tyto otvory vypadají jako praskliny a často se nacházejí na spodní straně paty. Popraskané paty mají tvrdé okraje a praskliny mohou zasahovat hluboko do kůže a způsobovat krvácení.

Kůže je největším orgánem našeho těla. Je to také velký smyslový orgán, protože na kůži cítíme dotek, tlak a bolest. Kůže se svými třemi vrstvami je složitý orgán, který se skládá z epidermis, dermis a podkoží. Právě v těchto vrstvách mohou způsobovat problémy popraskané paty a suché paty.

Ze suchých pat se často stávají popraskané paty, což jsou praskliny epidermální vrstvy kůže na patě. Často praskliny zasahují pouze do epidermis, kde se jedná o čistě kosmetický problém. Pokud však praskliny zasahují až do dermis, způsobují krvácení a bolest, která se zhoršuje, když na patu došlápnete.

Popraskané paty nezmizí samy od sebe, ale vyžadují léčbu, která problém vyřeší. Pokud praskliny proniknou dále do kůže a způsobí její krvácení, hrozí riziko infekce a dalších komplikací. Proto je důležité popraskané paty léčit.

Krém na paty 25% urea
Intenzivní krém na popraskané paty, ztvrdlou kůži a mozoly
+15.000 recenzí
Běžná cena Od 239,00 Kč
Výprodejová cena Od 239,00 Kč Běžná cena
Krém na paty 25% urea - Intenzivní krém na popraskané paty, ztvrdlou kůži a mozoly


Proč máte popraskané a suché paty?

Popraskané paty jsou často způsobeny přetížením pat z přílišné chůze nebo nárazů. Při nošení bot bez podpatků se vaše paty snadněji narážejí a namáhají. Sandály a boty bez podpatků nemají nic, co by vaše paty chránilo před nárazy o zem a tvorbou suché a tvrdé kůže.

Vaše paty jsou namáhány také váhou vašeho těla, když stojíte a chodíte. Tento pohyb a váha natahují kůži kolem pat.

Zároveň, pokud se o svá chodidla řádně nestaráte, bývá kůže často velmi suchá - to je často důvodem vzniku popraskaných pat. Přirozená hladina vlhkosti kůže se stane nevyváženou, takže kůže na patách je zranitelná a křehká. Dehydratovaná pokožka není zdaleka tak silná jako hydratovaná. Když je přirozená rovnováha vlhkosti narušena, na patách se vytvoří silná vrstva ztvrdlé kůže. Je to obranný mechanismus, ale ztvrdlá kůže také brání procesu hojení.

Přehled toho, co způsobuje popraskané paty:

  • Napětí kůže na patách. Pokud delší dobu stojíte, vaše paty budou silně namáhány. Totéž platí, pokud máte nadváhu. Pokud vážíte příliš mnoho, budou vaše tukové zásoby pod patami zatěžovány více, než mohou unést. To znemožňuje, aby byla kůže kvůli velké hmotnosti pružná, a pak mohou vzniknout praskliny na patách.
  • Snížená hladina vlhkosti. Pokud je kůže pod chodidly suchá, a tudíž tvrdá, bude náchylnější k poškození. Vlhká kůže je odolnější, takže pokud je kůže na patách dehydratovaná, bude méně pružná, což způsobí, že kůže snadněji popraská.
  • Časté mytí. Voda pokožku vysušuje, takže dochází k narušení přirozené rovnováhy kožního mazu a vlhkosti. Pokud tedy často vystavujete nohy vodě, například pokud trávíte dlouhou dobu ve vlhkém prostředí, vaše paty se často vysušují a hrozí jejich popraskání.
  • Nevhodná obuv. Nošení nevhodné obuvi, která je příliš malá a tlačí kolem pat, může mít za následek namáhání kůže - a tím dochází k praskání. Pokud často nosíte otevřenou obuv, bude kůže kolem pat také více vystavena povětrnostním vlivům a hrozí jí popraskání pat.
  • Genetické praskliny na patách. Genetika může být také důvodem, proč vám praskají paty. Pokud jste od přírody vybaveni suchou a silnou kůží na patách, budete náchylnější k tvorbě popraskaných pat.

Kdo má popraskané paty?

Popraskané a suché paty mohou postihnout lidi všech věkových kategorií. Týká se to mužů i žen.

Lidé se sklonem k suché kůži na patách budou s větší pravděpodobností postižení prasklinami na patách. Často se to týká lidí, kteří jsou k suché kůži geneticky náchylní. Také starší lidé mají sklon k tvorbě suché a šupinaté kůže. Kůže s přibývajícími léty ztrácí svou pružnost, a proto jsou praskliny na patách problémem pro mnoho starších lidí.

Pokud máte například zaměstnání, při kterém hodně stojíte a chodíte - může to být kadeřnice, prodavačka nebo jiná profese, která vyžaduje, abyste během dne příliš neseděli -, kůže se kolem pat hodně roztahuje, takže se přetěžuje a stává se křehkou. Proto jsou lidé s nesedavým zaměstnáním také náchylnější k tomu, aby se jim objevily tyto nepříjemné popraskané paty.

Příznaky popraskaných pat

Existuje několik jasných příznaků, že máte popraskané paty. Popraskané paty jsou zpočátku velmi napjaté, protože kůže je méně pružná. Je to jeden z prvních příznaků, že se u vás objevují popraskané paty. Často ji bude doprovázet suchá kůže, svědění a nezapomeňte na ztvrdlou kůži. Může se také objevit bolest pat, protože kůže se stává napjatější a méně pružná.

Kůže je tvrdší, ale často může mít také nažloutlou barvu a suché popraskané paty se nakonec mohou začít olupovat. Možná, že praskliny nejsou zpočátku nepříjemné, jen trochu obtěžující. Pokud se však neléčí, může kůže popraskat ještě hlouběji, což způsobí, že popraskané paty začnou krvácet - vzniká tak riziko infekce s bakteriemi pronikajicími do vrstev kůže.

Stručný přehled příznaků suchých popraskaných pat:

  • Kůže je napjatá a méně pružná.
  • Paty svědí.
  • Kůže na patách je suchá a tvrdá.
  • Bolest - zejména při dotyku nebo namáhání paty.
  • Paty krvácejí.

Jak léčit popraskané paty

Aby se vaše popraskané paty nezhoršovaly a nezpůsobovaly bolest i při krátkých procházkách, je důležité, abyste je ošetřili krémem. Díky ošetření můžete účinně obnovit popraskané a suché paty a získat tak zdravé a pružné paty bez prasklin a jakékoli bolesti.

Krém na popraskané paty je tou správnou léčbou

Pokud potřebujete ošetřit suché a popraskané paty, cestou vpřed není koupel nohou a pilník. Naopak, koupel nohou nohy a paty ještě více vysušuje. Místo toho ošetřete pokožku krémem na paty. Vyzkoušejte například Heel Repair od Australian Bodycare, krém speciálně vyvinutý pro ošetření suchých pat se ztvrdlou kůží a prasklinami.

Krém obsahuje spoustu účinných látek, jako je Tea Tree Oil, které účinně chrání popraskané paty před útoky bakterií. Krém zároveň poskytuje dostatek hydratace a péče o popraskanou a zranitelnou pokožku a umožňuje jí obnovit přirozenou úroveň vlhkosti.

Doplňte péči krémem na nohy Australian Bodycare. Jeho obsah bambuckého másla a oleje Tea Tree poskytne vašim patám tu nejlepší každodenní péči. Používané společně nebo jednotlivě pomáhají zklidnit praskliny a suchou pokožku a zároveň působí proti vzniku nových popraskaných pat.

Nejlepší léčbou je jednoduše krém a velká dávka trpělivosti. Pokožka na patách neobnoví svou přirozenou rovnováhu přes noc, vyžaduje dlouhodobou péči a ošetření výživným krémem na paty.

Krém na paty 25% urea
Intenzivní krém na popraskané paty, ztvrdlou kůži a mozoly
+15.000 recenzí
Běžná cena Od 239,00 Kč
Výprodejová cena Od 239,00 Kč Běžná cena
Krém na paty 25% urea - Intenzivní krém na popraskané paty, ztvrdlou kůži a mozoly

Poraďte se se svým lékařem

Pokud se příznaky a popraskané paty po intenzivním zvlhčování nenapraví, je důležité, abyste se poradili se svým lékařem. Ten může vyloučit jiné závažnější příčiny poškozující zdraví, které by mohly být příčinou prasklin na patách. Společně se můžete domluvit na dalším postupu léčby.

Prevence suchých popraskaných pat - jak na to?

Stejně jako u všeho ostatního platí, že nejlepší léčbou je prevence. Je mnohem snazší pečovat o svá chodidla než napravovat zranění. Proto je také důležité, abyste svým nohám věnovali každodenní náležitou péči, pokud chcete udělat maximum pro to, abyste se vyhnuli popraskaným, bolavým a suchým patám.

Vlhkost venku i uvnitř

Je dobré hydratovat své tělo zevnitř i navenek, aby se pokožka nevysušovala a neztrácela vlhkost. Toho můžete dosáhnout pitím velkého množství vody a každodenním hydratováním chodidel a pat hydratačním krémem na nohy. Zvykněte si hydratovat nohy krémem na paty ráno i večer, aby byly hydratované po celý den i noc.

Výběr správné obuvi

Prasklým patám můžete předejít také pečlivým výběrem obuvi. Vyhněte se botám, které jsou na noze příliš volné nebo příliš těsné. Obuv by se měla přizpůsobit vašim nohám - neměla by vás tlačit ani vám připadat příliš velká. Svým nohám můžete pomoci také tím, že budete co nejvíce minimalizovat používání otevřených bot a sandálů. V uzavřené obuvi lépe udržíte vlhkost v pokožce, která není tolik vystavena působení vlhkosti.

Krém na paty 25% urea
Intenzivní krém na popraskané paty, ztvrdlou kůži a mozoly
+15.000 recenzí
Běžná cena Od 239,00 Kč
Výprodejová cena Od 239,00 Kč Běžná cena
Krém na paty 25% urea - Intenzivní krém na popraskané paty, ztvrdlou kůži a mozoly