Anne Thestrup Meimbresse

Ověřila Anne Thestrup Meimbresse

Klinický farmaceut, lékárna Varde

Zde si můžete prohlédnout profil Anne »
Obsah:

Máte problémy se zapáchajícími nohami?

Páchnoucí nohy prostě nejsou v pohodě. Kolegové, kteří mhouří nos, když jdou kolem, letní rande, které ztratí jiskru kvůli příšernému zápachu nohou. Pocení nohou a příšerný zápach může postihnout nás všechny, mladé i staré, muže i ženy.

Příčina je stejná: vlhkost, pot a bakterie. Někteří z nás se prostě potí více na nohou a pak se bohužel přidá i zápach. Naštěstí pomoc je k dispozici. Zde najdete 5 bezpečných metod, které odstraňují zápach nohou a vracejí vám sebevědomí.

Sada produktů proti zápachu nohou
3 účinné produkty na zpocené nohy a jejich zápach
+15.000 recenzí
Běžná cena 799,00 Kč
Výprodejová cena 799,00 Kč Běžná cena 879,00 Kč
Sada produktů proti zápachu nohou - 3 účinné produkty na zpocené nohy a jejich zápach

5 dobrých tipů na zapáchající nohy

Zapáchající nohy vznikají proto, že se na nich potíme. Ve skutečnosti se na nohou potíme hodně, protože je to součást regulace teploty našeho těla. Za běžný den můžete vypotit množství potu odpovídající plné sklenici panáka. Pokud se pot nemůže odpařit, usazuje se v ponožkách a botách.

Vlhké nohy a boty poskytují ideální podmínky pro bakterie. Bakteriím se daří a mění pot na kyselinu máselnou. Právě tato kyselina způsobuje charakteristický žluklý zápach sýra. To není moc příjemné. Proto je důležité zbavit se bakterií, které jsou za nepříjemný zápach zodpovědné.

To způsobuje zápach nohou

Vlhkost a pot zajišťují vlhké prsty, které bakterie milují. Příčinou vlhkosti jsou obvykle:

  • Nadměrné pocení v botách 
  • Pot, který se nemůže odpařit
  • Nošení bot po dlouhou dobu

Existují zejména dvě situace, které podporují vznik zapáchajících nohou: když jsme v práci a v létě, kdy se hodně potíme. Nejjednodušší by bylo prostě sundat boty a ponožky a nechat prasátka na čerstvém vzduchu. Ale před šéfem je to prostě nepřijatelné!

Jak se zbavit zapáchajících nohou

1) Často se přezouvejte a nechte nohy vyvětrat

Velkým viníkem jsou vaše boty. Zejména boty, ve kterých se hodně potíte. Vašim nohám neprospívá, když jsou v nich každý den 8 hodin zavřené v práci. Ještě horší je, pokud vykonáváte fyzicky namáhavou práci, při které se hodně potíte. Udělejte si laskavost a dopřejte svým nohám odpočinek.

Může to znít úzkostně, protože vaše nohy teď páchnou, ale zvykněte si je během pracovního dne sundávat. Pokud se bojíte, že budete cítit nepříjemný zápach, začněte den v kanceláři bez bot. Zkuste si každou hodinu boty alespoň na 5 minut sundat. Nechte je vyvětrat a ochladit. Funguje to.

Některé běžecké boty a sandály jsou v létě bakteriální bombou. Běžecké boty proto, že se při běhu potíte, a sandály proto, že chodíte s kůží přímo na nich. Nejhorší je, když je nosíte celý den. Boty často měňte a nepoužívejte běžeckou a tréninkovou obuv jako každodenní obuv. Pokud používáte sandály, je dobré si nohy několikrát denně mimořádně důkladně umýt.

2) Tea Tree Oil proti zápachu nohou

Odstraňuje bakterie způsobující zápach  

Tea Tree Oil je olej z australského čajovníku. Tento strom roste pouze v Austrálii a místní obyvatelé ho již po staletí používají jako zcela přírodní prostředek. Tea Tree Oil je známý pro své antiseptické vlastnosti a je velmi oblíbený pro odstraňování bakterií.

Přípravky s olejem Tea Tree se používají přímo na nohy k odstranění bakterií, které způsobují zapáchající nohy. Nohy si myjte jako obvykle, ale mýdlo nahraďte tělovým přípravkem Tea Tree Oil. Je účinný při smývání potu i bakterií. Poté nohy důkladně osušte a hydratujte je krémem s obsahem Tea Tree Oil. Krém dodá nohám vlhkost a doplní přirozené kožní oleje.

Koupel nohou s Tea Tree Oil

Nakonec můžete do koupele nohou přidat několik kapek koncentrovaného oleje Tea Tree Oil. Má stejný antiseptický účinek. Jen dávejte pozor, abyste v ní neměli nohy příliš dlouho. Ne déle než 5 minut, protože riskujete, že se naruší přirozené oleje, které chrání pokožku před bakteriemi.

Sprchový gel s Tea Tree olejem
Sprchový gel pro každodenní péči o aknózní pokožku
+15.000 recenzí
Běžná cena Od 299,00 Kč
Výprodejová cena Od 299,00 Kč Běžná cena
Sprchový gel s Tea Tree olejem - Sprchový gel pro každodenní péči o aknózní pokožku

Použití krému Tea Tree na nohy

Krém na nohy Australian Bodycare s olejem z čajovníku zajistí, že si vaše nohy zachovají vlhkost a přirozenou pružnost pokožky. Zajistí, že nebudete mít suché a popraskané nohy, na kterých se může dařit plísňovým infekcím.

Krém na nohy 10% urea
Vyživující krém na nohy se 100% přírodním Tea Tree olejem
+15.000 recenzí
Běžná cena Od 239,00 Kč
Výprodejová cena Od 239,00 Kč Běžná cena
Krém na nohy 10% urea - Vyživující krém na nohy se 100% přírodním Tea Tree olejem

3) Používejte speciální antibakteriální ponožky a stélky.

Pokud chcete mít další bezpečnostní vrstvu, abyste si mohli sundat boty bez zápachu, pak jsou dobrou volbou antibakteriální ponožky. Vyberte si ponožky, které jsou buď z bambusu, nebo z čisté bavlny. Studie ukazují, že bambus saje z nohou až 8krát více vlhkosti než běžné ponožky.

Můžete také najít ponožky, které jsou vyrobeny z obyčejných materiálů, ale jsou ušity tak, aby snadno odváděly pot a vaše nohy měly větší průtok vzduchu. Tyto typy ponožek jsou odolnější než bambusové ponožky, a proto jsou skvělé, pokud potřebujete být aktivní v práci nebo ve volném čase.

Další možností je pořídit si koženou podrážku s aktivním uhlím. Kůže mnohem lépe odpuzuje bakterie a nepříjemné pachy a aktivní uhlí neutralizuje zápach. Celkově jsou boty z kůže nebo plátna lepší než boty ze syntetických materiálů.

Dobrý domácí lék na zapáchající nohy

4) Prášek do pečiva

Prášek do pečiva je známý svou schopností absorbovat vlhkost a odstraňovat nepříjemné pachy. Přidání trochu prášku do pečiva do lednice je známý trik, jak odstranit nepříjemné pachy z jídla. Pot a zapáchající nohy nejsou výjimkou. Téměř každý má někde v kuchyni prášek do pečiva - pokud ne, kupte si ho - protože vás může zachránit před mnoha nepříjemnými situacemi. Dokáže také odstranit skvrny. V neposlední řadě je super účinný proti potu nohou a zapáchajícím nohám.

Začněte tím, že si umyjete nohy a důkladně je osušíte. Měly by být zcela suché. Poté je posypte a poprašte trochou kypřicího prášku a obujte si ponožky.

Boty můžete také vyprat ve vodě smíchané s práškem do pečiva. Nechte je uschnout a poté posypte podrážku práškem do pečiva a namočte ji suchým hadříkem. Mělo by to odstranit nejhorší zápach.

Prášek do pečiva působí také preventivně. Vaše nohy se budou méně potit a prášek do pečiva pohltí zápach z potu dříve, než vznikne.

5) Natron (soda bikarbona)

Natron je další kuchyňský výrobek, který si většina z nás spojuje se starým dobrým pečením koláčů. Při zahřátí a smíchání s tekutinou uvolňuje Natron CO2. Ten způsobuje, že koláč stoupá, ale také způsobuje, že se věci rozpouštějí.

Natron je velmi účinný jako odstraňovač zápachu a je zcela neškodný. Pokud trpíte zápachem z úst, můžete dokonce jen kloktat lžičku Natronu rozpuštěnou v polovině sklenice vody. Zápach pak zcela zmizí, nikoliv se pouze zamaskuje.

Totéž můžete udělat se zapáchajícími ponožkami a botami. Stačí posypat boty Natronem, když je nepoužíváte, a pak je před nošením vyndat. Zápach bude pryč. Natron je tak účinný, že dokáže odstranit i ty nejhorší pachy. Vyzkoušejte ho, než vyhodíte zapáchající boty do koše. Stojí vás maximálně pár korun.

Sada produktů proti zápachu nohou
3 účinné produkty na zpocené nohy a jejich zápach
+15.000 recenzí
Běžná cena 799,00 Kč
Výprodejová cena 799,00 Kč Běžná cena 879,00 Kč
Sada produktů proti zápachu nohou - 3 účinné produkty na zpocené nohy a jejich zápach