Anne Thestrup Meimbresse

Ověřila Anne Thestrup Meimbresse

Klinický farmaceut, lékárna Varde

Zde si můžete prohlédnout profil Anne »
Obsah:

Co jsou to hnědé skvrny?

Hnědé skvrny, tmavá znaménka, pigmentové skvrny, jaterní skvrny, mateřská znaménka. Existuje pro ně mnoho názvů. Tmavé ohraničení a hnědé skvrny na kůži se všechny označují odborným termínem hyperpigmentace.

Hnědé skvrny a hyperpigmentace se od pih liší tím, že s koncem léta nezmizí. Pihy se často objevují na nose a tvářích, když je pokožka vystavena slunečnímu záření, ale během zimy mizí.

Hnědé skvrny naproti tomu ne. Zůstávají na kůži, i když je zima. Pokud jsou vaše hnědé skvrny pihy, během zimních měsíců tedy zmizí, ale pokud se jedná o mateřská znaménka, pigmentové změny a podobně, na kůži zůstanou.

Sada pro pigmentové skvrny
Snižuje problémy s pigmentací na obličeji
+15.000 recenzí
Běžná cena 1.599,00 Kč
Výprodejová cena 1.599,00 Kč Běžná cena 1.769,00 Kč
Sada pro pigmentové skvrny - Snižuje problémy s pigmentací na obličeji

Proč se vám na kůži objevují hnědé skvrny? 

Hnědé skvrny, mateřská znaménka a celková hyperpigmentace kůže znamenají nadměrnou produkci melaninu.

Melanin je zvláštní látka, která dodává barvu vlasům i pokožce. Melanin absorbuje barvu ze slunce a je přirozenou ochranou těla před škodlivým slunečním UV zářením.

Vystavení slunečnímu záření

Právě sluneční záření je však hlavní příčinou vzniku hnědých skvrn na kůži.

Pokud se zdržujete na slunci bez ochrany před sluncem nebo pokud se na slunci zdržujete příliš dlouho, může dojít k nepravidelné tvorbě melaninu. To znamená, že se vytváří na kůži hnědé skvrny.

Hormonální změny 

Dalším důvodem, proč se vám na kůži mohou objevit hnědé skvrny, mohou být hormonální příčiny.

Může jít například o hormonální změny, kterými vaše tělo prochází, pokud užíváte antikoncepční pilulky. Nebo to může být těhotenství, kdy jsou hormony v těle opravdu rozkolísané, což se projevuje hnědými pigmentovými skvrnami na kůži.

PIH - pozánětlivá hyperpigmentace 

Hnědé skvrny se mohou objevit také po poškození kůže. Jedná se o tzv. pozánětlivou hyperpigmentaci. Tento stav způsobuje lokální ztmavnutí kůže, protože kůže byla poškozena.

Může to být po akné, popáleninách, puchýřích, ranách a hlubokých řezných ranách.

Jak u pozánětlivé hyperpigmentace, tak u hormonálních hnědých skvrn je důležité dobře chránit pokožku před slunečními paprsky. Vystavení UV záření může výskyt tmavých skvrn zesílit.


Prevence hnědých skvrn 

Nejlepší léčbou hnědých skvrn na kůži je vždy prevence. Jak ale nejlépe předcházet hyperpigmentaci?

Nejdůležitější prevencí je ochrana před sluncem. Ta zahrnuje sluneční klobouky, sluneční brýle a opalovací krém. Vždy vyhledávejte stín v době od 12 do 15 hodiny, kdy je slunce nejsilnější - a chraňte svou pokožku volným oblečením.

Obličej a ruce jsou často nejvíce vystaveny slunečním paprskům, proto je vždy důležité používat širokospektrální opalovací krém, který chrání před UVB i UVA zářením.

Používejte opalovací krém s vysokým faktorem a vždy jej nanášejte asi 20 minut před pobytem na slunci. Opalovací krém nanášejte přibližně každé dvě hodiny nebo častěji, pokud se hodně potíte.

Sada pro pigmentové skvrny
Snižuje problémy s pigmentací na obličeji
+15.000 recenzí
Běžná cena 1.599,00 Kč
Výprodejová cena 1.599,00 Kč Běžná cena 1.769,00 Kč
Sada pro pigmentové skvrny - Snižuje problémy s pigmentací na obličeji

Jak můžete odstranit a ošetřit hnědé skvrny?

Existuje několik různých metod, jak odstranit nebo minimalizovat hnědé skvrny. Některé jsou invazivnější než jiné, ale všechny vám pomohou dosáhnout rovnoměrnějšího tónu pleti.

Více informací o různých metodách se dozvíte zde.

Dobrá péče o pleť pomocí krému nebo oleje na hnědé skvrny

Jemný a šetrný způsob, jak ošetřit hnědé skvrny na pleti, je pomocí kvalitní a výživné péče o pleť.

S pigmentovým balíčkem Australian Bodycare získáte 4 produkty, které snižují viditelnost hnědých skvrn. Skvrny sice zcela neodstraní, ale při pravidelném používání se tón vaší pleti výrazně zlepší.

Účinné složky pomáhají vyrovnávat a zlepšovat tón pleti a zároveň pokožku vyživují a hydratují díky Tea Tree oleji, přírodnímu AHA peelingu a Niacinamidu.

Jak výrobky používat:

1. Pokud používáte make-up, nejprve ho odstraňte. Poté si pleť vyčistěte mycím přípravkem na obličej. Vmasírujte do vlhké pokožky, nezapomeňte na krk a horní část hrudníku. Důkladně opláchněte a osušte.

2. Naneste několik kapek niacinamidového séra na čistou pleť obličeje, krku a horní části hrudníku a vmasírujte. Sérum rychle proniká do pokožky a aktivně působí v hlubších vrstvách pokožky.

3. Chraňte a hydratujte svou pleť krémem na obličej. Pleťový krém funguje jako denní i noční krém. Krém je šetrný k pokožce, takže malé množství krému vystačí na dlouhou dobu. 

    Pro dosažení nejlepšího účinku byste měli produkty používat dvakrát denně. Vezměte prosím na vědomí, že je normální, že se pleť v prvních týdnech čistí, a proto můžete v prvních týdnech po změně produktů riskovat vypuknutí např. pupínků. Tento stav se stabilizuje a zlepší po měsíci soustavného používání výrobků. 

    1-3 večery v týdnu používejte peelingové sérum takto: 

    Po vyčištění obličeje osušte pleť. Nyní naneste několik kapek peelingového séra na obličej - a případně i na krk a hrudník, pokud máte pigmentové změny i tam.

    Peelingové sérum by se nemělo smývat, ale mělo by zůstat na pokožce. Nechte působit 30 minut a poté naneste několik kapek Niacinamidového séra. Vmasírujte a na závěr naneste ochrannou vrstvu pleťového krému.

    Peelingové sérum byste měli používat pouze několikrát týdně. Některým lidem stačí jednou týdně, zatímco jiným prospívá používat ho třikrát týdně. Experimentujte a najděte frekvenci, která vám a vaší pleti vyhovuje nejlépe.

    Když máte na pleti hnědé skvrny a chcete mít jednotnější a rovnoměrnější tón pleti, musíte být trpěliví.

    Vaše pleť se nezmění přes noc, ale s pílí a trpělivostí můžete dosáhnout skvělých výsledků. Může trvat 12-20 týdnů, než pigmentový olej zanechá na vaší pleti viditelné výsledky.

    Sada pro pigmentové skvrny
    Snižuje problémy s pigmentací na obličeji
    +15.000 recenzí
    Běžná cena 1.599,00 Kč
    Výprodejová cena 1.599,00 Kč Běžná cena 1.769,00 Kč
    Sada pro pigmentové skvrny - Snižuje problémy s pigmentací na obličeji

    Laser - IPL laser pro rovnoměrnější tón pleti 

    Další možností, kterou můžete využít, pokud chcete dosáhnout rovnoměrnějšího tónu pleti, je laser. Je to dražší ošetření než krémy, ale může být účinné, pokud máte na pleti mnoho hluboko usazených hnědých skvrn.

    IPL je zkratka pro intenzivní pulzní světlo a jedná se o ošetření světelnými pulzy, které pronikají do pokožky a odstraňují hnědé skvrny, pigmentaci, zarudnutí a prasklé cévky, abyste získali rovnoměrnější tón pleti.

    Laser soustředí světelné pulzy velmi přesně do ošetřovaných oblastí a "roztrhá" barvu, takže vám zanechá krásnou a rovnoměrnou pleť. 

    Zmrazení pomocí kryochirurgie 

    Lehké zmrazení tekutým dusíkem - známé také jako kryochirurgie - může ošetřit hnědé skvrny a skvrny na kůži.

    Extrémně nízké teploty vytvoří uvnitř kožní tkáně v ošetřované oblasti krystalky ledu, které roztrhají "abnormální" buňky. To způsobí, že se kůže odloupne a znovu se vytvoří. 

    Bělící krém pro redukci hnědých skvrn 

    V některých případech může být bělící krém účinným prostředkem ke snížení viditelnosti hnědých skvrn. Při používání bělícího krému byste však měli být vždy opatrní, protože se jedná o silný léčebný prostředek pro pokožku.

    Krém nanášíte ve velmi tenké vrstvě na hnědá místa, nejlépe jednou nebo dvakrát denně. Pokud se na vaší pokožce začnou projevovat známky zarudnutí, svědění nebo podráždění, je důležité nechat ji několik dní v klidu. Poté můžete začít krém opět používat v delších intervalech.

    Bělící krém používejte pouze na hnědé skvrny, nikoli na okolní pokožku. K přesnému zacílení na tmavé oblasti pokožky může být dobré použít vatový tampon nebo podobný prostředek. Na bělící krém nenanášejte žádný jiný krém a dávejte pozor, abyste se nedotkli očí nebo sliznic.


    Kdy byste měli navštívit svého lékaře? 

    Hnědé skvrny jsou v naprosté většině případů nevinné a jen zřídka nebezpečné. Nejčastěji se jedná o kosmetický problém.

    Měli byste však zpozornět, pokud skvrny začnou svědit, změní barvu a velikost nebo jinak změní svůj vzhled. V těchto případech byste měli vždy vyhledat lékaře, který skvrny odborně posoudí a vyloučí například melanom

    Sada pro pigmentové skvrny
    Snižuje problémy s pigmentací na obličeji
    +15.000 recenzí
    Běžná cena 1.599,00 Kč
    Výprodejová cena 1.599,00 Kč Běžná cena 1.769,00 Kč
    Sada pro pigmentové skvrny - Snižuje problémy s pigmentací na obličeji