Anne Thestrup Meimbresse

Ověřila Anne Thestrup Meimbresse

Klinický farmaceut, lékárna Varde

Zde si můžete prohlédnout profil Anne »
Obsah:

Ošetření hyperpigmentace - snížení viditelnosti pigmetových skvrn

Pokud se cítíte jako skvrnitý dalmatin, naštěstí existuje několik rad. Hyperpigmentace je sice ošemetný stav a jeden z nejsložitějších v péči o pleť, ale existují způsoby, jak ji léčit.

Existuje několik různých metod péče a léčby hyperpigmentace.

Všechny mají společné to, že pomáhají zlepšit a vyrovnat tón pleti.

Na jednotlivé způsoby ošetření se nyní podíváme blíže.

Zmírněte hyperpigmentaci pomocí kvalitní a vyživující péče o pleť

Péči o pleť můžete snížit viditelnost hyperpigmentací.

S balíčkem na pigmentové skvrny od Australian Bodycare získáte 4 produkty, které snižují viditelnost hnědých skvrn. Neodstraní skvrny úplně, ale při pravidelném používání se tón vaší pleti výrazně zlepší.

Účinné složky pomáhají vyrovnávat a zlepšovat tón pleti a zároveň vyživují a hydratují pokožku díky Tea Tree oleji, přírodnímu AHA peelingu a Niacinamidu.

Jak používat výrobky:

  1. Pokud používáte make-up, nejprve si ho odstraňte. Poté si pleť vyčistěte mycím přípravkem na obličej. Vmasírujte do vlhké pokožky, nezapomeňte na krk a horní část hrudníku. Důkladně pokožku opláchněte a osušte.  
  2. Naneste několik kapek niacinamidového séra na čistou pleť obličeje, krku a horní části hrudníku a vmasírujte. Sérum rychle proniká do pokožky a aktivně působí v hlubších vrstvách pokožky.  
  3. Chraňte a hydratujte svou pleť krémem na obličej. Pleťový krém funguje jako denní i noční krém. Krém je šetrný k pokožce, takže malé množství vystačí na dlouhou dobu. 

Pro dosažení nejlepšího výsledku byste měli produkty používat dvakrát denně. Vezměte prosím na vědomí, že je normální, že se pleť v prvních týdnech čistí, a proto můžete v prvních týdnech po změně produktů pozorovat vypuknutí např. pupínků. Tento stav se stabilizuje a zlepší po měsíci soustavného používání výrobků. 

1-3 večery v týdnu používejte peelingové sérum takto: 

Po vyčištění obličeje osušte pleť. Nyní naneste několik kapek peelingového séra na obličej - a případně i na krk a hrudník, pokud máte pigmentové změny i tam.

Peelingové sérum by se nemělo smývat, ale mělo by zůstat na pokožce. Nechte působit 30 minut a poté naneste několik kapek Niacinamidového séra. Vmasírujte a na závěr naneste ochrannou vrstvu pleťového krému.

Peelingové sérum byste měli používat pouze několikrát týdně. Některým lidem stačí jednou týdně, zatímco jiným prospívá používat ho třikrát týdně. Experimentujte a najděte frekvenci, která vám a vaší pleti vyhovuje nejlépe.

Když máte na pleti hnědé skvrny a chcete mít jednotnější a rovnoměrnější tón pleti, musíte být trpěliví.

Vaše pleť se nezmění přes noc, ale s pílí a trpělivostí můžete dosáhnout skvělých výsledků. Může trvat 12-20 týdnů, než produkty zanechají na vaší pleti viditelné výsledky. 

Sada pro pigmentové skvrny
Snižuje problémy s pigmentací na obličeji
+15.000 recenzí
Běžná cena 1.599,00 Kč
Výprodejová cena 1.599,00 Kč Běžná cena 1.769,00 Kč
Sada pro pigmentové skvrny - Snižuje problémy s pigmentací na obličeji

Redukce tmavých skvrn pomocí bělicího krému

Další metodou, jak snížit viditelnost hyperpigmentace, je bělící krém. Jedná se o silnější ošetření pleti, proto je třeba být opatrný. To je také důvod, proč je krém dostupný pouze na lékařský předpis.

Krém bělí pokožku a je důležité, abyste krém používali pouze na tmavá místa - můžete použít vatový tampon, kterým přesně zacílíte na místa pokožky, která chcete ošetřit.

Nanášejte tenkou vrstvu jednou nebo dvakrát denně, ale dávejte pozor na to, jak vaše pokožka reaguje. Pokud zčervená, je podrážděná a svědí, je to znamení, že byste měli ubrat. Dejte pokožce několik dní pauzu a začněte znovu pomalu s delšími intervaly mezi aplikacemi.

Získejte rovnoměrnější tón pleti pomocí kryochirurgie

Kryochirurgie je lehké zmrazení kůže tekutým dusíkem. To může pomoci minimalizovat tmavé skvrny na kůži.

Extrémně nízké teploty způsobí, že se v kožní tkáni vytvoří krystalky ledu. Tím dojde k roztržení buněk, což způsobí, že se kůže odlupuje a obnovuje.

Snížení hyperpigmentace pomocí laseru

Pokud chcete snížit viditelnost hyperpigmentace, můžete se uchýlit k laserovému ošetření. Toto ošetření je dražší a rozsáhlejší, ale může být řešením, pokud se vaše hyperpigmentace nachází hluboko v kůži.

Pro hyperpigmentaci je vhodný zejména IPL laser. Je zkratkou pro Intense Pulsed Light (intenzivní pulzní světlo) a jedná se o ošetření světelnými pulzy, které s velkou přesností vysílají do pokožky koncentrované světelné pulzy, které "roztrhají" barvu. Výsledkem je rovnoměrnější a jednotnější tón pleti.


Prevence hyperpigmentace

Hyperpigmentaci se nevyhnete, pokud je způsobena hormonálními faktory, které bohužel nemáte vždy pod kontrolou. Nejlepší věc, kterou můžete udělat, abyste se aktivně vyhnuli hyperpigmentaci způsobené sluncem, je chránit se před slunečním UV zářením.

Hyperpigmentaci si stejně jako poškození sluncem způsobujete sami, ale pokud se budete dostatečně chránit, můžete tmavým skvrnám způsobeným slunečním zářením zabránit.

  • Používejte ochranu proti slunci v podobě klobouku, lehkého oblečení, slunečních brýlí a opalovacího krému.
  • Opalovací krém naneste 20 minut předtím, než vyjdete na slunce, aby ochrana proti slunci stihla působit. Pokud se hodně potíte, nanášejte krém každé dvě hodiny nebo častěji.
  • Vyhledávejte stín, když je slunce nejsilnější v poledních hodinách mezi 12-15 hodinou.

Sada pro pigmentové skvrny
Snižuje problémy s pigmentací na obličeji
+15.000 recenzí
Běžná cena 1.599,00 Kč
Výprodejová cena 1.599,00 Kč Běžná cena 1.769,00 Kč
Sada pro pigmentové skvrny - Snižuje problémy s pigmentací na obličeji

Co je hyperpigmentace?

Hyperpigmentace je odborný termín pro nerovnoměrný tón pleti s nepravidelnými a tmavými skvrnami nebo oblastmi na kůži.

Jaterní skvrny, pigmentové skvrny, tmavé skvrny a sluneční skvrny jsou stejným termínem pro hyperpigmentaci, kdy dochází k nadměrné stimulaci pigmentů v pokožce. To způsobuje, že vypadá nerovnoměrně, téměř trochu matně a špinavě.

Hyperpigmentace se od pih liší například tím, že zůstává v kůži. Zatímco pihy v zimních měsících mizí a v létě se objevují na nose a tvářích, hyperpigmentace zůstává v pleti po celý rok. Sluneční paprsky však mohou zvýraznit vzhled tmavých oblastí kůže. 

Nejedná se o typ pleti, ale o kožní onemocnění, které může postihnout každého bez ohledu na věk, pohlaví a typ pleti.


Jaké jsou příčiny hyperpigmentace?

Hyperpigmentace může mít různé příčiny. Pokud je však vaše pokožka postižena tímto stavem a vytváří tmavé skvrny, je to proto, že vaše pokožka nadměrně produkuje melanin. Příčin může být několik.

Melanin je látka, která dodává barvu vašim vlasům a pokožce a je přirozenou ochranou vašeho těla například proti škodlivému UV záření.

Hyperpigmentaci způsobuje zánět v kůži - ten vyšle zprávu kožním melanocytům, aby začaly produkovat melanin. To vede k nadprodukci hnědého pigmentu.

To vše je v podstatě obranný mechanismus, který se spustí, jakmile dojde k zánětu, a buňky se snaží chránit před zánětem produkcí melaninu.

Příčinami hyperpigmentace mohou být

  • Vystavení slunci. Slunce je jednou z hlavních příčin tmavých skvrn na kůži. Pokud se ani na krátkou dobu nechráníte před sluncem, může se melanin shlukovat a způsobit tmavé skvrny. 

Pokud se vystavujete slunci příliš dlouho, hrozí vám hyperpigmentace i s ochranou proti slunci.  

  • Hormonální změny. Když užíváte antikoncepční pilulky nebo otěhotníte, dojde k hormonální změně. U některých lidí tato změna způsobí tmavé skvrny na kůži.
  • Postinflamatorní hyperpigmentace. Při poškození kůže dochází také k zánětu, který se může projevit jako lokální ztmavnutí kůže. Tomu se říká pozánětlivá hyperpigmentace. 

Příčinou mohou být popáleniny, akné, hluboké rány a puchýře.

Příčiny ztmavnutí pleti souvisejí s různými typy hyperpigmentace, které můžete získat. Zde vás s nimi seznámíme.


Jaké jsou typy hyperpigmentace?

Můžete mít různé typy hyperpigmentace. Obvykle se dělí do tří kategorií:

  • Poškození způsobené sluncem
  • Melasma 
  • Pozánětlivá hyperpigmentace

Na kůži můžete mít jednu z variant, ale také všechny tři najednou. Více informací o těchto třech typech najdete zde.

Poškození způsobené sluncem

Poškození sluncem je hyperpigmentace kůže, která vzniká při dlouhodobém pobytu na slunci.

Slunce je nepřítelem vaší pokožky číslo jedna a nebezpečné UV paprsky mohou na vaší pokožce zanechat stopy v podobě tmavých skvrn a fleků.

Melasma

Melasma je označení pro typ hyperpigmentace, která se objevuje během hormonálních změn. K tomu může dojít během těhotenství, pokud užíváte antikoncepční pilulky nebo hormonální substituční terapii.

Mnoho těhotných žen zjišťuje, že tmavé skvrny na jejich pleti způsobují, že vypadají, jako by měly tmavou, zakalenou masku.

Pozánětlivá hyperpigmentace

Postinflamatorní hyperpigmentace je forma, která způsobuje tmavé skvrny na kůži po poranění. Může jít o následky bodnutí, kousnutí nebo akné. Jedná se o zánětlivý stav se zánětem kůže.

Sada pro pigmentové skvrny
Snižuje problémy s pigmentací na obličeji
+15.000 recenzí
Běžná cena 1.599,00 Kč
Výprodejová cena 1.599,00 Kč Běžná cena 1.769,00 Kč
Sada pro pigmentové skvrny - Snižuje problémy s pigmentací na obličeji