Anne Thestrup Meimbresse

Ověřila Anne Thestrup Meimbresse

Klinický farmaceut, lékárna Varde

Zde si můžete prohlédnout profil Anne »
Obsah:

Co jsou to stařecké skvrny?

Stařecké nebo jaterní skvrny jsou neškodné, takže jsou čistě kosmetickým jevem. Objevují se na obličeji nebo pažích a vznikají, když se v horních vrstvách kůže nahromadí velké množství pigmentu. 

Tento název je poněkud zavádějící. Ve skutečnosti nemají s játry nic společného. Objevují se na kůži, která byla bez ochrany vystavena velkému množství slunce, nebo při velkých hormonálních změnách.

Stařecké skvrny, jaterní skvrny - mají několik názvů

Pravděpodobně jste již slyšeli o pigmentových skvrnách nebo pigmentových změnách. Jedná se o totéž, jen se to nazývá jinak. Latinský název pro tyto hnědé skvrny na kůži je solar lentigines.

Těhotné ženy mohou mít sklon k jaterním skvrnám, které jsou způsobeny velkými hormonálními změnami, jimiž procházejí. Pokud se známé skvrny objeví v těhotenství na obličeji nebo jiných částech těla, často se označují jako melasma.


Jak vypadají stařecké skvrny?

Stařecké skvrny jsou hnědé skvrny na kůži, které jsou velmi podobné pihám. Jedná se o tmavé skvrny na omezených částech kůže, které se občas mohou spojit do velkých skvrn.

Skvrny jsou ploché a stejnoměrně zbarvené a na kůži je nelze nahmatat. Mohou mít až 3-4 cm v průměru, ale nejsou bolestivé a nesvědí.

Hnědé a mírně ztmavlé stařecké skvrny jsou tvořeny přirozeným kožním barvivem melaninem a nejsou známkou toho, že by s vámi nebo s vaší pokožkou bylo něco v nepořádku.

Stařecké skvrny mohou být zaměněny za zhoubná mateřská znaménka - pokud tedy máte pochybnosti, je vždy lepší nechat si je zkontrolovat lékařem.


Proč se lidem dělají stařecké skvrny?

Pokud se na vaší pleti objeví stařecké skvrny, existuje pro to zcela přirozené vysvětlení.

Mohou být způsobeny hormonálními změnami, například během těhotenství nebo pokud užíváte léky či antikoncepci, ale nejčastější příčinou je vystavení pokožky velkému množství slunečního záření.

Velká většina mužů a žen proto bude mít na své kůži četné stařecké skvrny do konce 40. roku života. Mnozí mají tyto skvrny i dříve.

Proč se stařecké skvrny objevují, když je pokožka vystavena slunečnímu záření?

Pokud se na slunci spálíte a nechráníte si kůži opalovacím krémem, dochází k poškození pigmentových buněk v kůži.

Postupem času se pigment hromadí v horní vrstvě kůže, a když kůže a její buňky pracují mimořádně intenzivně, začnou produkovat mimořádně velké množství melaninu (pigmentu).

A pak se celý proces spustí a na kůži se objeví stařecké skvrny.

Balení 4 produktů na aknózní pleť s pupínky
Hloubkové čištění mastné pleti s pupínky a černými tečkami
+15.000 recenzí
Běžná cena 1.599,00 Kč
Výprodejová cena 1.599,00 Kč Běžná cena 1.769,00 Kč
Balení 4 produktů na aknózní pleť s pupínky - Hloubkové čištění mastné pleti s pupínky a černými tečkami

Koho obvykle postihují stařecké skvrny?

S přibývajícím věkem se u mužů i žen objevují stařecké skvrny. Ve skutečnosti nemusíte být starší než 30 nebo 40 let, aby vaše pokožka byla vystavena dostatečnému množství slunečního záření a začaly se na ní tvořit stařecké skvrny.

První skvrny se obvykle objevují na pažích, hřbetech rukou a na obličeji. Muži jsou často postiženi neškodnými stařeckými skvrnami na temeni hlavy.

Proč mají stařecké skvrny častěji ženy než muži?

Ženy mají větší sklon ke vzniku stařeckých skvrn.

Důvodem je, že se tyto skvrny na kůži objevují také při hormonálních změnách, například během těhotenství nebo užívání antikoncepčních pilulek, které ovlivňují hormonální rovnováhu.


Prevence stařeckých skvrn - jak nejlépe chránit pokožku?

Zdaleka nejúčinnějším způsobem, jak se vyhnout stařeckým skvrnám, je chránit pokožku před sluncem. Čím dříve v životě začnete, tím lépe to bude fungovat.

Vždy je rozumné chránit pokožku před sluncem a dodržovat obvyklé rady o ochraně před sluncem: 

  • Vždy se namažte opalovacím krémem. 
  • Noste pokryvku na hlavu proti slunci, abyste si chránili kůži na obličeji.
  • Když je slunce kolem poledne intenzivní, zdržujte se pokud možno ve stínu.
  • Zakryjte si kůži oděvem.

Jak mohu odstranit a ošetřit stařecké skvrny?

Pokud došlo k poškození a máte stařecké skvrny, ale chcete, aby byly méně viditelné, existuje několik způsobů, jak můžete problém na své pleti zmírnit.

Dobrá péče o pleť pomocí krému nebo oleje na stařecké skvrny

Mírným a šetrným způsobem, jak snížit výskyt hnědých skvrn na pleti, je kvalitní a výživná péče o pleť.

V balíčku Australian Bodycare na pigmentové skvrny získáte čtyři produkty, které snižují viditelnost hnědých skvrn. Skvrny sice zcela neodstraníte, ale při pravidelném používání se tón vaší pleti znatelně zlepší.

Účinné složky pomáhají vyrovnávat a zlepšovat tón pleti a zároveň vaši pleť vyživují a hydratují, protože o ni pečujete pomocí oleje Tea Tree, přírodního AHA peelingu a Niacinamidu.

Jak výrobky používat:

  1. Pokud používáte make-up, nejprve ho odstraňte. Poté si pleť vyčistěte mycím prostředkem na obličej. Vmasírujte jej do vlhké pokožky a nezapomeňte na krk a horní část hrudníku. Pokožku důkladně opláchněte a osušte.  
  2. Na vyčištěnou pleť obličeje, krku a horní části hrudníku naneste několik kapek niacinamidového séra. Sérum rychle proniká do pokožky a působí na hlubší vrstvy.  
  3. Chraňte svou pleť a dodejte jí vlhkost pomocí krému na obličej. Pleťový krém lze používat jako denní i noční krém. Použití krému je ekonomické: stačí malé množství. 

Pro dosažení nejlepšího účinku používejte přípravky dvakrát denně. Všimněte si, že je zcela normální, pokud se pleť během prvních dvou týdnů "vyčistí", a můžete riskovat vypuknutí skvrn v prvních několika týdnech po změně produktů. Po měsíci soustavného používání výrobků se ustálí a zlepší. 

1-3 večery v týdnu používejte peelingové sérum takto: 

Po vyčištění obličeje pleť osušte. Poté rozetřete několik kapek peelingového séra na obličej - a možná také na krk a hrudník, pokud máte pigmentové změny i tam.

Peelingové sérum nesmývejte, ale nechte ho na pleti působit. Nechte ho působit 30 minut a poté naneste pár kapek Niacinamidového séra. Vmasírujte ho a na závěr naneste ochrannou vrstvu pleťového krému.

Peelingové sérum byste měli používat pouze několikrát týdně. Některým lidem stačí jednou týdně, zatímco jiným může prospět používání třikrát týdně. Vyzkoušejte to a zjistíte, jak často je pro vaší pleť ideální produkty používat.

Pokud máte na pleti stařecké skvrny a chcete mít rovnoměrnější a jednotnější tón pleti, budete muset být trpěliví.

Vaše pleť se nezmění přes noc, ale pokud na ní budete trpělivě pracovat, dosáhnete dobrých výsledků. Může trvat 12 až 20 týdnů, než pigmentový olej přinese na vaší pleti viditelné výsledky.

Balení 4 produktů na aknózní pleť s pupínky
Hloubkové čištění mastné pleti s pupínky a černými tečkami
+15.000 recenzí
Běžná cena 1.599,00 Kč
Výprodejová cena 1.599,00 Kč Běžná cena 1.769,00 Kč
Balení 4 produktů na aknózní pleť s pupínky - Hloubkové čištění mastné pleti s pupínky a černými tečkami

Další způsoby odstranění stařeckých skvrn

Existují i jiné metody, ke kterým se můžete uchýlit, pokud jste opravdu nešťastní ze svých stařeckých skvrn:

  • Zmrazení (kryochirurgie)
  • Laser 
  • Odlehčení

Pokud uvažujete o zmrazení nebo laserovém ošetření, je třeba se obrátit na svého lékaře. Doporučujeme vám však nejprve vyzkoušet kvalitní tělový olej. Zesvětlení je pouze dočasné řešení a jak laserové ošetření, tak zmrazení vám mohou zanechat místo hnědé stařecké skvrny bledou skvrnu.


Kde se obvykle objevují stařecké skvrny?

Stařecké skvrny můžete mít v zásadě kdekoli. Objevují se však především na těch částech těla, které jsou během života nejvíce vystaveny slunečním paprskům.

Stařecké skvrny na obličeji

Obličej je pravděpodobně místem, kde je riziko vzniku stařeckých skvrn největší. Když trávíte čas venku na slunci, prakticky vždy se vám na obličeji objeví sluneční skvrny.

Dbejte proto na to, abyste se vždy, když venku svítí slunce, namazali opalovacím krémem a samozřejmě se vždy vyhýbejte spálení.

Stařecké skvrny na rukou

Vaše ruce jsou také vystaveny velkému množství slunečního záření, protože jsou jen zřídka zakryté. Postiženy jsou zejména hřbety rukou, takže se na nich často objevují stařecké skvrny.

Nezapomínejte proto na ruce, když si celé tělo natíráte opalovacím krémem.

Stařecké skvrny na pažích

Chodíte rádi ven v tričku s krátkým rukávem, pokud počasí dovolí? Většina lidí ano.

V nejteplejších měsících jsou vaše paže také vystaveny velkému množství slunečního záření a mnoha lidem se na nich objevují stařecké skvrny, zejména v podpaží. 

Stařecké skvrny na nohou

Nohy jsou také exponovanou oblastí, pokud v teplém počasí rádi odhazujete dlouhé kalhoty a naskakujete do šortek.

Mnoho lidí ví o stařeckých skvrnách na nohou, protože jsou velmi viditelné.

Stařecké skvrny na temeni hlavy

S přibývajícími léty se mužům na temeni hlavy objevují stařecké skvrny, zejména pokud přišli téměř o všechny vlasy.

Temeno hlavy je přímo vystaveno slunečním paprskům, takže je to další místo, kde je důležité pamatovat na opalovací krém. 

Balení 4 produktů na aknózní pleť s pupínky
Hloubkové čištění mastné pleti s pupínky a černými tečkami
+15.000 recenzí
Běžná cena 1.599,00 Kč
Výprodejová cena 1.599,00 Kč Běžná cena 1.769,00 Kč
Balení 4 produktů na aknózní pleť s pupínky - Hloubkové čištění mastné pleti s pupínky a černými tečkami