Anne Thestrup Meimbresse

Ověřila Anne Thestrup Meimbresse

Klinický farmaceut, lékárna Varde

Zde si můžete prohlédnout profil Anne »
Obsah:

Prevence pih

V západním světě jsou pihy považovány za atraktivní, ale pokud se jim přesto chcete vyhnout, můžete předejít jejich vniku do určité miry sami.

Vzhledem k tomu, že drobné tmavé tečky se na kůži objevují díky slunci, měli byste začít právě u něj.

To znamená, že musíte dbát na ochranu před sluncem. Řiďte se těmito radami, jak pihám předcházet:

  •  Odkryté části kůže zakryjte světlým oblečením.
  •  Na slunci se zdržujte pouze ráno a večer a odpoledne do 15 hodiny zůstaňte ve stínu.
  •  Vyhýbejte se opalování a přímému slunci.
  • Používejte velké množství opalovacího krému. Na severu se chraňte krémem s faktorem alespoň 15 (pokud máte citlivou pokožku, raději s vyšším faktorem), a pokud cestujete za sluncem na jih, tak alespoň s faktorem 30. Nezapomeňte používat opalovací krém se širokým spektrem, což znamená, že chrání jak před UVA, tak před UVB zářením.

Na co byste si měli dát pozor?

Pihy obvykle slábnou s koncem létem. Pokud však vaše pihy přetrvávají dlouho do zimních měsíců, měli byste jim věnovat zvláštní pozornost. Dlouhotrvající pihy nejsou samy o sobě nebezpečné, ale jsou signálem, že vaše pokožka je velmi citlivá na slunce.

Dbejte proto v budoucnu zvýšené opatrnosti a pečujte o svou pokožku na slunci. Nezapomeňte na dobré rady, které jsme vám již o opalování poskytli.


Jak mohu pihy udělat méně vyditelnými?

Mnoho lidí považuje pihy za atraktivní a okouzlující. Pokud však sami nejste se svými pihami spokojeni, existují různé způsoby, jak je udělat méně vyditelnými:

  •  Péče o pleť
  •  Blednoucí krém
  •  Dermaroller
  •  Laser

Více informací o nich najdete zde.

Redukce pih a pigmentových skvrn pomocí péče o pleť

Mírný a šetrný způsob, jak redukovat pihy na pleti, je kvalitní a výživná péče o pleť

V balíčku od Australian Bodycare na pigmentové skvrny najdete čtyři produkty, které snižují viditelnost hnědých teček. Pihy nelze zcela odstranit, ale při pravidelném používání se tón vaší pleti znatelně zlepší.

Účinné složky pomáhají vyrovnávat a zlepšovat tón pleti a zároveň vaši pleť vyživují a hydratují, protože o ni pečují Tea Tree olej, přírodní AHA peeling a niacinamid.

Jak používat produkty:

  1. Pokud používáte make-up, nejprve jej odstraňte. Poté si pleť vyčistěte mycím prostředkem na obličej. Vmasírujte jej do vlhké pokožky a nezapomeňte na krk a horní část hrudníku. Pokožku důkladně opláchněte a osušte.  
  2. Naneste několik kapek Niacinamidového séra na vyčištěnou pleť obličeje, krku a horní části hrudníku. Sérum rychle proniká do pokožky a působí na hlubší vrstvy.  
  3. Chraňte svou pleť a dodejte jí vlhkost pomocí krému na obličej. Pleťový krém lze používat jako denní i noční krém. Použití krému je úsporné: stačí málo a vdrží vám dlouho. 

Pro dosažení nejlepších výsledků používejte přípravky dvakrát denně. Všimněte si, že je zcela normální, pokud se pleť během prvních dvou týdnů bude "čistit", a v prvních několika týdnech po změně produktů se objeví akné. Po měsíci soustavného používání výrobků se to ustálí a zlepší. 

1-3 večery v týdnu používejte peelingové sérum následujícím způsobem: 

Po vyčištění obličeje pleť osušte. Poté rozetřete několik kapek peelingového séra na obličej - a můžete také na krk a hrudník, pokud máte pigmentové změny i tam.

Peelingové sérum nesmývejte, ale nechte ho na pleti působit. Nechte ho působit 30 minut a poté naneste pár kapek Niacinamidového séra. Vmasírujte ho a na závěr naneste ochrannou vrstvu pleťového krému.

Peelingové sérum byste měli používat pouze několikrát týdně. Některým lidem stačí jednou týdně, zatímco jiným může prospět používání třikrát týdně. Vyzkoušejte to a najděte frekvenci, která vám a vaší pleti vyhovuje nejlépe.

Pokud máte na pleti hnědé skvrny a chcete mít rovnoměrnější a jednotnější tón pleti, budete muset být trpěliví.

Vaše pleť se nezmění přes noc, ale pokud na ní budete trpělivě pracovat, dosáhnete dobrých výsledků. Může trvat 12 až 20 týdnů, než pigmentový olej přinese na vaší pleti viditelné výsledky. 

Balení 4 produktů na aknózní pleť s pupínky
Hloubkové čištění mastné pleti s pupínky a černými tečkami
+15.000 recenzí
Běžná cena 1.599,00 Kč
Výprodejová cena 1.599,00 Kč Běžná cena 1.769,00 Kč
Balení 4 produktů na aknózní pleť s pupínky - Hloubkové čištění mastné pleti s pupínky a černými tečkami

Redukce pih pomocí blednoucího krému

Ke zesvětlení pih a pigmentových skvrn, jejich zmenšení nebo úplnému odstranění můžete použít blednoucí krém. Blednoucí krém je velmi silný, proto jej používejte s mírou a v případě zarudnutí a podráždění nechte pokožku několik dní odpočinout.

Pokud je to možné, použijte vatovou tyčinku, abyste se přesně zaměřili na pihy, a ne na okolní pokožku. Když jdete večer spát, nepoužívejte na blednoucí krém žádný jiný krém.

K zesvětlení pih může pomoci také krém s tretinoinem nebo kyselinou vitaminovou A. Krém používejte pouze v období, kdy vaše pokožka není vystavena slunci. Děti a těhotné nebo kojící ženy by krém neměly používat.

Získejte rovnoměrnější tón pleti pomocí dermarolleru

Dermaroller je další metodou, jak se vypořádat s pihami a pigmentovými skvrnami. Malý váleček má spoustu drobných jehliček, které v kůži vytvářejí malá kontrolovaná "zranění" a nutí ji, aby se sama opravila. To má stimulační účinek na pojivovou tkáň a růst buněk - pokožka tak má rovnoměrnější vzhled.

Ošetření dermarollerem můžete podstoupit na profesionální kožní klinice nebo si jej můžete zakoupit pro domácí použití.

Rozlučte se s pihami pomocí laserového ošetření

Pih a pigmentových skvrn se můžete zbavit pomocí laserového ošetření. Účinnou léčbou tmavých teček je IPL laser. Laser vydává krátké světelné pulzy, které pronikají hluboko do kůže a "ničí" pigment.

To způsobí v kůži lehký, řízený zánět, takže je nucena stimulovat pojivovou tkáň a zvýšit produkci nových kožních buněk.

Pro dosažení nejlepších výsledků byste měli počítat s minimálně 1-3 ošetřeními. Vždy se ujistěte, že vám ošetření provede někdo se zkušenostmi na klinice.

I když pigmentace po různých metodách zmizí, vždy existuje riziko, že se vrátí. Měli byste proto dbát na ochranu před sluncem a nejlépe používat faktor 50, aby byla vaše pokožka co nejlépe chráněna. Stačí krátký pobyt na slunci bez ochrany a pigmentace se může znovu vytvořit.

Co jsou to pihy?

Pihy jsou typem pigmentových skvrn a odborníci jim říkají efeldy. Jsou to malé skvrnky na kůži, často o průměru 1-2 mm a hnědé nebo načervenalé barvy. Na rozdíl od mateřských znamének nejsou pihy vyvýšené nad úroveň kůže - jsou zcela hladké.

V zásadě existují dva typy pih: obyčejné pihy, které se objevují a mizí, a jaterní skvrny, které jsou trvalejší.

Obyčejné pihy se objevují na místech, kde je kůže v létě nejvíce vystavena slunci - na nosu, tvářích a pažích. Zmizí, jakmile léto ustoupí a nastane zima.

Jaterní skvrny jsou větší a často tmavší než běžné pihy a po skončení letních měsíců nezmizí.

Proč mají lidé pihy?

Ani vy, ani nikdo jiný se s pihami nenarodil. Objevují se zpravidla v dětství a na kůži se objevují, když se pod vlivem slunečních paprsků zvýší produkce melaninu v buňkách. Když jste na slunci, produkujete melanin, který se může hromadit v hnědých tečkách, které známe jako pihy.

Je to tedy slunce, které způsobuje, že se vám v létě na nose rozšíří pihy. Čím více jste vystaveni slunci, tím více melaninu produkujete. Více hodin na slunci tedy znamená také více pih.

Pihy nejsou způsobeny pouze sluncem - mohou být také dědičné. Má pihy vaše matka nebo otec? Pak je také velmi pravděpodobné, že se vám tyto malé hnědé skvrny snadno vytvoří také.

Balení 4 produktů na aknózní pleť s pupínky
Hloubkové čištění mastné pleti s pupínky a černými tečkami
+15.000 recenzí
Běžná cena 1.599,00 Kč
Výprodejová cena 1.599,00 Kč Běžná cena 1.769,00 Kč
Balení 4 produktů na aknózní pleť s pupínky - Hloubkové čištění mastné pleti s pupínky a černými tečkami

Kde se obvykle objevují pihy a jaterní skvrny?

Pihy se často objevují na tváři - na tvářích a nosu. Mohou se však objevit kdekoli na těle. Pihy se často objevují na rukou, pažích a nohou a muži, kteří jsou plešatí, mají často pihy na temeni hlavy.

Všechny tyto části těla jsou obzvláště vystaveny ostrým slunečním paprskům - a proto se pihy obvykle objevují právě tam. Méně obvyklé je najít pihy na břiše nebo zádech, protože ty nejsou v průběhu života vystaveny slunci ve stejné míře. 

Kdo má pihy?

Pihy může mít každý, ale obvykle se objevují na tvářích a nosech dětí a mladých lidí.

Pihy mohou mít už dvouleté děti, ale nejčastěji je mají děti se světlou pletí a modrýma očima. Je to proto, že světlá pleť je citlivější na ostré sluneční UV záření.

Pokud máte pihy nyní, můžete očekávat, že s přibývajícím věkem budou bledší a možná úplně zmizí. Na druhou stranu se můžete těšit na další trvalé pigmentové skvrny způsobené dlouholetým pobytem na slunci.

Balení 4 produktů na aknózní pleť s pupínky
Hloubkové čištění mastné pleti s pupínky a černými tečkami
+15.000 recenzí
Běžná cena 1.599,00 Kč
Výprodejová cena 1.599,00 Kč Běžná cena 1.769,00 Kč
Balení 4 produktů na aknózní pleť s pupínky - Hloubkové čištění mastné pleti s pupínky a černými tečkami