Anne Thestrup Meimbresse

Ověřila Anne Thestrup Meimbresse

Klinický farmaceut, lékárna Varde

Zde si můžete prohlédnout profil Anne »
Obsah:

Co je to alergie na slunce?

Alergie na slunce nastává, když pokožka reaguje na UV záření slunce, což způsobuje příznaky jako svědění, vyrážka a otoky kůže.

Definice a příznaky

Alergie na slunce je stav kůže, který se objevuje po vystavení slunečnímu světlu. Tento stav způsobuje, že pokožka abnormálně reaguje na ultrafialové světlo ze slunce. Lidé s tímto stavem často pociťují příznaky jako červené vyrážky, svědění a pálení na částech těla vystavených slunci.

Tyto reakce mohou nastat během několika minut až hodin po vystavení slunci.

Příznaky mohou být od mírných po těžké a zahrnují kopřivku nebo vyrážky připomínající ekzém, které obvykle pokrývají malé nebo velké oblasti kůže. V některých případech se příznaky mohou zhoršit a vést k puchýřům nebo malým hrbolkům, což způsobuje nepohodlí nebo bolest.

Oblasti kůže obvykle zakryté oděvem jsou postiženy jen zřídka. Tato reakce je součástí obranného mechanismu kůže proti poškození způsobenému UV zářením.

Sluneční ekzém

Sluneční ekzém se obvykle projevuje jako červená a svědivá vyrážka na kůži po pobytu na slunci. Lze jí předcházet nošením slunečního klobouku, používáním opalovacího krému s vysokým ochranným faktorem a vyvarováním se nadměrného vystavování se slunečnímu záření mezi polednem a 15. hodinou.

Typy alergie na slunce

Alergie na slunce se projevuje různými způsoby v závislosti na jejím typu. Je důležité znát různé typy alergie, aby bylo možné lépe zvládat tento stav.

1 Benigní sluneční alergie: Nejčastěji postihuje mladé ženy ve věku od 25 do 35 let. Typické příznaky zahrnují svědivé červené hrbolky, které se objevují na částech kůže vystavených slunci, jako je dekolt, podpaží a obličej.

2 Fotoalergická reakce: Nastává, když pokožka reaguje na kombinaci slunečního světla a určitých chemických látek nebo kosmetických přípravků, jako jsou parfémy nebo opalovací krémy. Příznaky připomínají ekzém s zarudnutím, olupováním a svěděním.

3 Solární kopřivka: Vzácná forma alergie na slunce, která způsobuje kopřivku na částech kůže vystavených slunečnímu záření. Kopřivka může nastat během několika minut po vystavení UV záření a způsobit intenzivní svědění a zarudnutí.

Každý typ alergie na slunce vyžaduje specifickou léčbu a prevenci. Rozpoznání, který typ alergie na slunce máte, je prvním krokem k lepší ochraně před slunečními paprsky.

Kvinde med solallergi på øvre bryst/hals


Příčiny alergie na slunce

Alergie na slunce vzniká kvůli hypersenzitivitě těla na sluneční paprsky. Může být také spojena s genetickými predispozicemi a určitými rizikovými faktory.

Genetické predispozice

Někteří lidé jsou náchylnější k rozvoji alergie na slunce kvůli dědičnosti. To je způsobeno genetickými faktory, které činí jejich pokožku citlivější na sluneční paprsky. Různé formy alergie na slunce, jako jsou polymorfní světelné erupce a sluneční vyrážka, mohou mít různé genetické příčiny.

Pokud má člen rodiny alergii na slunce, riziko rozvoje tohoto stavu může být vyšší.

Pochopení vlastního genetického rizika může pomoci přijmout preventivní opatření proti alergii na slunce. K preventivním krokům patří používání přípravků na ochranu před sluncem a vyhýbání se dlouhodobému pobytu na slunci.

To je obzvláště důležité pro osoby s rodinnou anamnézou alergických reakcí na UV záření. Genetika hraje významnou roli, ale správnými kroky můžete snížit riziko vzniku sluneční alergie.

Citlivost na sluneční paprsky

Sluneční paprsky mohou způsobit hypersenzitivitu, což vede k alergii na slunce. Expozice UVA a UVB paprskům může vyvolat hypersenzitivní reakce u některých jedinců, kteří pociťují svědění, vyrážku nebo jiné nepříjemné reakce na kůži.

Alergie na slunce může být také způsobena genetickou predispozicí, která zvyšuje citlivost na škodlivé účinky slunce. Nadměrné vystavování se slunci v kombinaci s predispozicí k přecitlivělosti může tento stav zhoršit.

Je důležité si tyto reakce uvědomit a přijmout vhodná opatření, aby se předešlo závažným příznakům. Sluneční alergie se může projevovat jako malé svědivé tečky, které se šíří a mohou být velmi nepříjemné, zejména na jaře. Opalovací krémy s vysokým ochranným faktorem a oděv s ochranou proti UV záření jsou užitečnými prostředky na ochranu před škodlivými účinky slunce.

Rizikové faktory

Podle dermatologů může alergie na slunce postihnout až 10-15 % populace. Existuje několik rizikových faktorů, které mohou zvýšit pravděpodobnost rozvoje alergie na slunce, včetně:

1. Genetické predispozice: Osoby s členy rodiny, kteří trpěli alergií na slunce, jsou více ohroženy rozvojem tohoto stavu.

2. Citlivost na sluneční paprsky: Lidé se zvýšenou citlivostí na UVA a UVB paprsky jsou více ohroženi rozvojem alergie.

3. Některé léky: Použití některých léků může zvýšit riziko rozvoje alergie na slunce.

4. Častá expozice: Dlouhodobá nebo častá expozice slunečním paprskům bez dostatečné ochrany může přispět k rozvoji alergie na slunce.

Je důležité si tyto rizikové faktory uvědomit a přijmout vhodná opatření k minimalizaci expozice a ochraně před škodlivými účinky slunce.


Léčba a prevence alergie na slunce

Chraňte svou pokožku používáním opalovacích krémů a vyhýbáním se slunci během nejintenzivnějších hodin. Noste sluneční brýle a oblečení, které zakryje pokožku před škodlivým účinkem slunečních paprsků.

Pokud se cítíte nepohodlně, konzultujte s lékařem, aby vám předepsal vhodné léky k léčbě alergie na slunce.

Zaměření na ochranu před sluncem

Ochrana před sluncem je klíčová k prevenci alergie na slunce. Ochrana před škodlivými účinky slunečních paprsků může být dosažena dodržováním těchto praktických pokynů:

1. Vždy používejte opalovací krém s vysokým ochranným faktorem, jako je SPF 30 nebo vyšší, a pamatujte na pravidelné nanášení během dne.

2. Noste ochranné oblečení, včetně klobouků a slunečních brýlí, aby byla pokožka chráněna před UVA a UVB paprsky.

3. Hledejte stín a vyhýbejte se přímému slunečnímu záření během nejintenzivnějších hodin mezi 12:00 a 15:00.

4. Zvažte použití deštníků nebo jiných forem stínu během venkovních aktivit.

Nezapomeňte, že je důležité podniknout tyto kroky, abyste účinně chránili svou pokožku před škodlivými účinky slunce.

Vyhýbání se dlouhodobé expozici slunci

Vyhněte se dlouhodobému pobytu na přímém slunci, aby se předešlo alergii na slunce. Noste oblečení, které zakryje pokožku, a hledejte stín, zejména během nejintenzivnějších hodin slunce. Venku používejte dostatečné množství opalovacího krému s vysokým ochranným faktorem a noste klobouk nebo sluneční brýle, aby byla pokožka chráněna před UVA a UVB paprsky.

Pamatujte také na hydrataci a hledejte stín, aby se předešlo nadměrné expozici slunci.

Používání speciálních produktů pro alergii na slunce

Při prevenci a zmírnění příznaků alergie na slunce hraje klíčovou roli používání speciálních produktů. Speciálně formulované dermokosmetické přípravky mohou pomoci snížit svědění a zlepšit komfort pokožky u osob trpících alergií na slunce.

Tyto produkty jsou účinné při omezení nepříjemných příznaků, jako je zarudnutí, svědění a podráždění. Začlenění těchto speciálních produktů do každodenní péče o pleť může přinést úlevu a zlepšit kvalitu života osob s alergií na slunce.

Existují také přípravky speciálně vyvinuté k ochraně pokožky před UVA a UVB zářením a k posílení kožní bariéry, aby lépe odolávala reakcím spojeným se sluncem. Tyto výrobky obsahují složky, které zklidňují a obnovují epidermis po vystavení slunci a pomáhají předcházet a snižovat rozsah příznaků sluneční alergie.

Léky na léčbu alergie na slunce

Antihistaminika a steroidní krémy mohou být používány k úlevě od příznaků alergie na slunce. Tyto léky mohou pomoci snížit svědění, vyrážku a otok způsobený alergií na slunce.

Je důležité konzultovat s lékařem, aby bylo zajištěno správné dávkování a způsob aplikace těchto léků. Ochrana před sluncem by měla i nadále být prioritou, i při užívání léků na alergii na slunce, protože to může pomoci zabránit dalším reakcím pokožky.

Dbejte na dodržování předepsaných rad lékaře a vyhýbejte se pobytu na slunci v nejintenzivnějších hodinách dne, abyste minimalizovali riziko vzniku sluneční alergie.


Další kožní reakce způsobené sluncem

Další kožní reakce na slunce mohou způsobovat nepohodlí a podráždění, včetně polymorfních světelných erupcí. Tato onemocnění lze léčit první pomocí a preventivními opatřeními, aby se zmírnily příznaky a zabránilo se jejich opakování.

Polymorfní světelné erupce

Polymorfní světelné erupce se projevují různými vyrážkami, které se liší velikostí a vzhledem. Když je pokožka vystavena slunci, může způsobit svědící vyrážky, zarudnutí, otoky a puchýře.

Pro přesnou diagnózu a léčbu polymorfní světelné erupce je důležité vyhledat odbornou pomoc dermatologa. Jedná se o vzácnější typ sluneční alergie, ale je důležité znát její příznaky a přijmout nezbytná opatření, abyste se vyhnuli pobytu na slunci.

Polymorfní světelná erupce může významně ovlivnit kvalitu života a je nezbytné pochopit, jak se před tímto stavem nejlépe chránit. Lidé s polymorfní světelnou erupcí by se měli co nejvíce vyhýbat přímému slunečnímu záření, používat opalovací krém s vysokým ochranným faktorem a nosit ochranný oděv a sluneční brýle.

První pomoc při těchto onemocněních

Při výskytu kožních reakcí na slunce můžete zmírnit příznaky následujícími kroky:

1. Chlazení: Použijte chladné obklady nebo obvazy ke snížení svědění a podráždění.

2. Uklidňující krémy: Používejte uklidňující krémy nebo balzámy s aloe vera, aby se zklidnil zánět a podpořilo hojení.

3. Vyhýbání se tření: Zdržte se tření nebo škrábání postižených oblastí, aby se zabránilo dalším dráždivým reakcím.

4. Hydratace: Pijte hodně vody, abyste udrželi hydrataci těla a posílili přirozené ochranné mechanismy pokožky.

Tyto jednoduché kroky mohou pomoci zmírnit nepohodlí a urychlit proces hojení po kožních reakcích způsobených sluncem.


Závěr

Prevence alergie na slunce je klíčová pro vyhnutí se příznakům, jako jsou svědivé skvrny a nepohodlí na jaře. Chraňte se před UV paprsky nošením klobouku, používáním opalovacího krému a vyhýbáním se nadměrné expozici.

Používejte opalovací krémy s hydratačními složkami na obličej a pamatujte na posílení ochrany po vodních aktivitách. Je také důležité hledat stín a používat ochranu proti slunci, zejména když je UV index vysoký.

Dodržováním těchto kroků můžete minimalizovat riziko spálení, fotosenzitivity a dalších negativních účinků slunce.

FAQ


Jaké jsou příznaky alergie na slunce?

Příznaky alergie na slunce mohou zahrnovat zarudnutí, svědění a malé puchýře na pokožce, které se objevují po vystavení slunečnímu záření, zejména UVA a UVB paprskům.


Jak lze léčit alergii na slunce?

Léčba alergie na slunce může zahrnovat používání krémů, které hydratují a uklidňují pokožku, vyhýbání se přímému slunečnímu světlu a soláriím a používání léků proti alergiím, jako jsou ty, které se používají při senné rýmě.


Jsou způsoby, jak předcházet alergii na slunce?

Aby se zabránilo alergii na slunce, je třeba omezit čas strávený na přímém slunci, zejména mezi 12:00 a 15:00, používat opalovací krémy s vysokým ochranným faktorem, zakrývat tělo oblečením a nosit klobouk a sluneční brýle.


Může někdo dostat alergii na slunce z použití solária?

Ano, může se rozvinout alergie na slunce z použití solária, protože vystavuje pokožku intenzivním paprskům UVA, které mohou vyvolat nebo zhoršit příznaky alergie na slunce.


Zdroje: