Anne Thestrup Meimbresse

Ověřila Anne Thestrup Meimbresse

Klinický farmaceut, lékárna Varde

Zde si můžete prohlédnout profil Anne »
Obsah:

Rizika používání solárií

Používání solária může vést k popáleninám, vráskám a předčasnému stárnutí kůže v důsledku umělého UV záření. Existuje také zvýšené riziko vzniku rakoviny kůže, včetně melanomu, spojené s častým vystavováním soláriím.

Popáleniny, vrásky a předčasné stárnutí kůže

UV záření ze solárií může poškodit vaši kůži. Toto záření urychluje proces stárnutí kůže, což znamená, že vaše kůže může začít vykazovat známky stárnutí, jako jsou vrásky a ztráta pevnosti, dříve než obvykle.

Jedná se o přímý důsledek hlubokého působení UV světla na strukturu kůže.

Používání solária před 35. rokem výrazně zvyšuje riziko nejen popálenin, ale i raných známek stárnutí. To proto, že vaše kůže ztrácí schopnost účinně se opravovat při pravidelném vystavování umělému UV záření.

Vaše kůže má paměť. Každý paprsek se počítá.

Zvýšené riziko rakoviny kůže

Používání solária zvyšuje riziko rakoviny kůže, zejména melanomu. Organizace zabývající se rakovinou upozorňují, že každé opalování v soláriu zvyšuje vaše riziko vzniku této choroby. Světlo solária má intenzitu záření, která může být stejně škodlivá jako polední letní slunce v jeho vrcholu.

Je to proto, že umělé UV osvětlení v soláriích má často ultrafialový index kolem 12, což je výrazně vyšší než maximální UV index 6, který se běžně vyskytuje v české republice.

Je důležité pochopit vážnost pravidelného používání solárií. Melanom často postihuje mladé ženy ve věku 15-34 let a je nejčastější formou rakoviny v této věkové skupině.

Snížení vašeho vystavení umělému ultrafialovému světlu nebo úplné vyhýbání se používání solária mohou být klíčové kroky ke snížení rizika rakoviny kůže.

Spojitost mezi umělým UV zářením a melanomem

Umělé UV záření ze solárií zvyšuje riziko vzniku rakoviny kůže a melanomu. Lidé, kteří pravidelně používají solária před 35. rokem, čelí o 60 % vyššímu riziku vzniku melanomu.

Toto číslo ukazuje, jak nebezpečné může být vystavování kůže umělému slunečnímu světlu.

Světová zdravotnická organizace (WHO) zařadila veškeré záření ze solárií jako karcinogenní. To znamená, že pokaždé, když používáte solárium, vystavujete svou kůži něčemu, co může způsobit velmi vážné zdravotní problémy.

Vyhýbání se soláriím úplně nebo jejich používání s velkou opatrností může významně snížit vaše riziko.


Bezpečné používání solária

Používejte solária opatrně, abyste se vyhnuli poškození kůže. Chraňte svou kůži tím, že nebudete trávit příliš mnoho času v soláriu a použijete opalovací krém. Sledujte stav solária a výměnu žárovek, abyste zajistili bezpečné používání.

Omezte své návštěvy a dobu strávenou v soláriu

Návštěvy solária by měly být omezeny, abyste se vyhnuli poškození od slunce a riziku rakoviny kůže. Výzkum ukazuje, že časté používání solárií zvyšuje riziko melanomu. Doporučuje se dodržovat následující pokyny:

1. Omezte návštěvy: Nepoužívejte solárium více než jednou nebo dvakrát týdně.

2. Zkraťte čas: Vyhněte se pobytu v soláriu déle než 20 minut najednou.

3. Používejte ochranu: Před použitím naneste opalovací krém s vysokým SPF a vyhněte se soláriu, pokud je vaše kůže již červená nebo bolavá od předchozího vystavení slunci.

Udržováním umírněného a chráněného vztahu k používání solárií můžete minimalizovat riziko škodlivých dlouhodobých následků.

Používání opalovacího krému během a po použití solária

Používání opalovacího krému během a po použití solária je zásadní pro ochranu vaší kůže před škodlivými UV paprsky. Zde je několik důležitých kroků pro bezpečné používání opalovacího krému v soláriu:

1. Naneste širokospektrální opalovací krém s SPF minimálně 30 před vstupem do solária.

2. Ujistěte se, že důkladně pokryjete všechny exponované oblasti kůže opalovacím krémem.

3. Po sezení znovu naneste opalovací krém na exponované oblasti pro dodatečnou ochranu.

4. Vyberte si nekomedogenní opalovací krém bez oleje, který neucpává póry.

Tyto kroky vám pomohou chránit vaši kůži před škodlivým UV zářením a minimalizovat riziko poškození kůže při používání solária.

Alternativy k soláriím

Získejte opálení bez použití solária. Zvažte sprejové opálení nebo přirozené opalování s vhodnou ochranou a umírněností. Chcete vědět více?

Sprejové opálení

Sprejové opálení nabízí přirozenou a zářivou bronzovou barvu bez vystavení kůže škodlivému UV záření. Tento umělý způsob opálení může pomoci vyhnout se popáleninám a poškození kůže, přičemž poskytuje rovnoměrné a zdravé opálení.

Výběrem sprejového opálení se můžete vyhnout riziku melanomu a jiných forem rakoviny kůže a zároveň si udržet mladistvý vzhled.

Tato bezpečná alternativa vám umožní dosáhnout sluncem políbeného vzhledu po celý rok bez obav z poškození kůže od slunce.

Přirozené opalování s ochranou a umírněností

Přirozené opalování s ochranou a umírněností je nezbytné k vyhnutí se poškození od slunce. Zahrnuje ochranná opatření, která mohou pomoci minimalizovat rizika spojená se slunečními paprsky:

1. Používejte opalovací krém s vysokým faktorem: Naneste širokospektrální opalovací krém s minimálním SPF 30 a opakujte každé dvě hodiny a po plavání nebo pocení. To chrání před škodlivými UVB a UVA paprsky.

2. Hledejte stín během vrcholných hodin: Když je slunce nejsilnější mezi 12:00 a 15:00, měli byste zůstat ve stínu, abyste snížili vystavení škodlivým UV paprskům.

3. Noste ochranné oblečení: Zakryjte své tělo lehkým oblečením, dlouhými rukávy, dlouhými kalhotami a širokými klobouky, abyste snížili přímý kontakt se slunečními paprsky.

4. Chraňte své oči: Noste sluneční brýle s UV ochranou, abyste zabránili poškození očí při dlouhodobém pobytu na slunci.

5. Udržujte děti zakryté: Děti by měly být vždy dobře chráněny před sluncem, protože jejich kůže je zvláště citlivá na škodlivé UV paprsky.

6. Pijte hodně vody: Udržování hydratace je důležité, zejména když jste dlouhodobě venku za slunečných podmínek.

Optimalizujte své zážitky ze solária

Vyberte si kvalitní solárium, abyste zajistili rovnoměrné a účinné opálení bez zbytečného poškození kůže. Chcete se dozvědět více o tipech na optimalizaci vašich zážitků ze solária? Čtěte dále.

Vyberte si kvalitní solárium

Při výběru solária se ujistěte, že je kvalitní, aby nedošlo k zbytečnému vystavení nebezpečným UV paprskům. Ujistěte se, že solárium je vybaveno nejnovějšími bezpečnostními funkcemi, jako jsou časovače a automatické vypínání.

Vyberte si solárium, které dodržuje národní bezpečnostní a hygienické předpisy, kde je personál dobře vyškolený v používání opalovacího vybavení. Tato opatření pomohou minimalizovat riziko popálení kůže, vrásek a dokonce i rakoviny kůže, a zároveň poskytnou bezpečnější a příjemnější opalovací zážitek.

Použití světelné terapie

Světelná terapie se často používá k léčbě sezónní afektivní poruchy (SAD), známé také jako zimní deprese. Terapie zahrnuje vystavení umělému světlu, které napodobuje sluneční světlo, aby stimulovalo produkci serotoninu a regulovalo spánek, náladu a hladinu energie.

Světelná terapie se ukázala jako účinná při snižování příznaků zimní deprese a může být skvělou alternativou k používání solárií pro udržení pozitivního duševního zdraví. Pravidelné používání světelné terapie může zlepšit pocit pohody a snížit riziko vzniku negativních zdravotních účinků spojených s používáním solárií.

Je důležité poznamenat, že světelná terapie by měla být prováděna pod vedením zdravotnického odborníka, aby byla zajištěna správná dávka a účinnost léčby. Dále je důležité používat doporučené množství světla a vyhýbat se nadměrnému vystavení, protože nadměrné používání světelné terapie může vést k nepříjemným vedlejším účinkům, jako jsou bolesti hlavy a podráždění očí.

Použití opalovacího krému pro solária a venkovní použití

Použití opalovacího krému je zásadní pro ochranu vaší kůže před škodlivými UV paprsky, ať už jste v soláriu nebo venku. Zde jsou některé klíčové pokyny:

1. Naneste širokospektrální opalovací krém: Používejte opalovací krém s faktorem ochrany proti slunci (SPF) minimálně 30 před použitím solária nebo při pobytu na slunci. To pomůže chránit vaši kůži před poškozením způsobeným UVA a UVB paprsky.

2. Pravidelně opakujte aplikaci: Opalovací krém opakujte každé dvě hodiny, zejména pokud se potíte nebo plavete, ať už jste v soláriu nebo užíváte venkovní aktivity.

3. Vyberte správný opalovací krém pro použití v soláriu: Ujistěte se, že opalovací krém, který používáte pro solárium, neobsahuje olej, protože olej může poškodit vybavení solária.

4. Investujte do dodatečné ochrany: Pro optimální ochranu před škodlivými paprsky zvažte investici do širokého klobouku a oblečení s UV ochranou.

5. Poraďte se s dermatologem: Pokud máte otázky ohledně výběru opalovacího krému pro různé typy pleti nebo ohledně vhodné úrovně SPF, poraďte se s odborníkem na pokožku pro odborné rady.

Vždy upřednostňujte péči o svou pokožku a přijměte nezbytná opatření, abyste se vyhnuli potenciálnímu poškození způsobenému UV zářením.

Zkontrolujte své solárium pro speciální akce a nabídky

 Využijte příležitosti ušetřit na svých opalovacích sezeních. Sledujte exkluzivní slevy, které mohou učinit vaše zážitky z opalování ještě dostupnějšími.


FAQ


Je nebezpečné používat solárium?

Ano, používání solária může být nebezpečné, protože vystavuje kůži vysokým úrovním UV záření, což může zvýšit riziko rakoviny kůže.


Měli byste v soláriu používat opalovací krém?

Rozhodně, je důležité používat opalovací krém v soláriu, aby chránil vaši kůži před škodlivým UV zářením, i když si mnozí myslí, že to není nutné.


Můžete získat opálení po jen jednom sezení v soláriu?

Pro dosažení viditelného opálení obvykle potřebujete navštívit solárium několikrát, protože jedno sezení málokdy přinese znatelné výsledky.


Je bezpečné používat solárium během těhotenství?

Doporučuje se nepoužívat solárium během těhotenství, protože UV záření může mít škodlivé účinky na matku i dítě.


Dostanete z používání solária vitamín D?

Ano, můžete získat vitamín D ze světla solária, ale je důležité zvážit to proti potenciálním rizikům spojeným s UV zářením.


Co odpovídá 20 minutám v soláriu?

Dvacet minut v soláriu může odpovídat asi 1-2 hodinám na přímém poledním slunci, v závislosti na intenzitě solária.


Kolikrát musíte použít solárium, abyste získali opálení?

Obvykle potřebujete navštívit solárium 3-5krát, aby se začalo objevovat znatelné opálení, v závislosti na typu vaší pokožky a síle solária.


Jak vysoké je UV záření v soláriu?

Úroveň UV záření v soláriu je velmi vysoká, často 3-6krát silnější než polední slunce, což by mohlo odpovídat hypotetickému UV indexu 20+.


Co odpovídá 10 minutám v soláriu?

Deset minut v soláriu může odpovídat asi 30-60 minutám na přímém poledním slunci, také v závislosti na síle UV záření stroje.


Zdroje: