Anne Thestrup Meimbresse

Ověřila Anne Thestrup Meimbresse

Klinický farmaceut, lékárna Varde

Zde si můžete prohlédnout profil Anne »
Obsah:

Co je SPF (ochranný faktor)?

Billede af solcreme med SPF tekst

SPF, také známý jako Sun Protection Factor, označuje, jak dobře opalovací krém chrání vaši pokožku před škodlivými UV paprsky slunce. Říká vám, jak dlouho můžete zůstat na slunci, aniž byste se spálili ve srovnání s tím, kdybyste neměli žádnou ochranu.

Rozdíl mezi UVA a UVB

UVA paprsky pronikají hluboko do pokožky a mohou způsobit stárnutí. Jsou přítomny i za oblačných dnů. UVB paprsky zasahují povrch pokožky a mohou způsobit spálení. Tyto paprsky jsou nejsilnější v poledne.

Ochrana proti oběma typům ultrafialových paprsků je klíčová. UVA mohou poškodit hlubší vrstvy pokožky. UVB ovlivňují vnější vrstvu a mohou rychle způsobit zarudnutí. Vyberte si opalovací krém, který pokrývá oba typy, aby vaše pokožka byla v bezpečí.

Jak se vypočítává SPF

Abyste pochopili, jak se SPF vypočítává, musíte vědět, co znamená SPF: Sun Protection Factor. Toto číslo označuje, jak moc opalovací krém může chránit pokožku před UVB zářením, což je typ slunečního záření, které způsobuje spálení.

Hodnota SPF, jako je 15, znamená, že můžete být na slunci 15krát déle, než se vaše pokožka začne červenat, ve srovnání s tím, kdybyste neměli žádnou ochranu.

Výpočet je založen na množství UVB záření, které vaše pokožka snese bez opalovacího krému, a poté se vynásobí hodnotou SPF, aby se zjistil čas ochrany. Opalovací krém s SPF 30 blokuje přibližně 97 % UV paprsků, zatímco s SPF 50 blokuje kolem 98 %. To jasně ukazuje, jak vyšší číslo SPF nabízí větší ochranu. Ale nezapomeňte opalovací krém pravidelně nanášet – zejména po plavání nebo při pocení.


Které SPF byste měli zvolit?

Billede med SPF 20, 30, 40 og 50 skrevet med solcreme

Při výběru SPF zvažte svůj typ pokožky a sluneční expozici. Ochrana před sluncem s vyšším SPF je ideální pro lidi s světlou nebo citlivou pokožkou, stejně jako pro ty, kteří tráví více času na přímém slunci.

SPF 15, 30 nebo 50?

Výběr správného SPF je zásadní pro ochranu pokožky před škodlivým UV zářením. Váš typ pokožky a UV index hrají v tomto rozhodnutí významnou roli.

  • SPF 15 je skvělý pro lidi s opálenou nebo zlatavou pokožkou. Tato úroveň ochrany vám umožní zůstat na slunci 15krát déle než bez jakékoli ochrany. Pamatujte však, že blokuje pouze asi 93 % UVB paprsků.
  • SPF 30 se doporučuje pro lidi se světlou pokožkou. Pomáhá blokovat přibližně 97 % UVB záření ze slunce. Tato úroveň ochrany je zvláště důležitá, pokud plánujete trávit delší dobu venku.
  • SPF 50 nabízí nejvyšší stupeň ochrany doporučený pro každodenní použití a je ideální pro velmi světlou pokožku nebo v podmínkách s vysokým UV indexem. Tato úroveň ochrany před sluncem blokuje asi 98 % UVB paprsků.

Každé SPF by mělo být aplikováno správně, aby bylo plně účinné. To znamená štědré množství a opakované nanášení každé dvě hodiny, zejména po plavání nebo pocení. Váš typ pokožky a úroveň venkovní aktivity by měly určit, které SPF si vyberete.

Vždy používejte opalovací krém s širokým spektrem, který chrání proti UVA i UVB paprskům, bez ohledu na úroveň SPF. Světlá pokožka vyžaduje více pozornosti pod silným sluncem. Produkty na ochranu před sluncem jsou k dispozici v různých formách, včetně krémů, sprejů a tyčinek, takže si vyberte formát, který nejlépe vyhovuje vašemu životnímu stylu.

UV index se také liší podle místa a ročního období, takže si zkontrolujte místní předpověď počasí nebo aplikaci pro vodítko ohledně dnešních rizik z ultrafialového záření před tím, než vyrazíte ven.

Jak volba SPF ovlivňuje vaši pokožku?

Volba SPF přímo ovlivňuje ochranu vaší pokožky před škodlivými slunečními paprsky. Vyšší SPF nabízí lepší ochranu proti UVA a UVB paprskům a snižuje riziko spálení, sluneční ekzém a dlouhodobých škod, jako je předčasné stárnutí a rakovina kůže.

Je důležité zvolit správné SPF podle vašeho typu pokožky a aktuálních povětrnostních podmínek, protože světlejší pokožka a silnější UV indexy vyžadují vyšší ochranný faktor pro účinnou ochranu.

Při výběru SPF zvažte své osobní potřeby pokožky a prostředí, ve kterém se nacházíte. Je důležité pochopit, že volba SPF není jen o prevenci spálení, ale také o prevenci dlouhodobého poškození pokožky.


Jak funguje sluneční ochranný faktor?

Sluneční ochranný faktor funguje tak, že blokuje nebo absorbuje UV záření, aby chránil pokožku před poškozením. Vyšší SPF opalovací krém prodlužuje dobu, kterou trvá, než se pokožka zčervená, a správná aplikace je klíčová pro účinnou ochranu.

Ochranná doba pro různé SPF

Ochranná doba poskytovaná opalovacími krémy se liší v závislosti na SPF produktu. Toto je zásadní pro zajištění optimální ochrany před slunečními paprsky. Zde je rychlý přehled o tom, jak dlouho můžete očekávat, že různé SPF budou chránit vaši pokožku:

SPF Ochranná doba (přibližně)
15 150 minut
30 300 minut
50 500 minut

 

Je důležité si uvědomit, že skutečná doba ochrany se může lišit v závislosti na faktorech, jako je typ pokožky, úroveň aktivity a množství aplikovaného krému. SPF 30 blokuje přibližně 97 % UV paprsků, zatímco SPF 50 blokuje asi 98 %. Proto by volba SPF měla být přizpůsobena individuálně. Vždy nanášejte opalovací krém po plavání nebo pocení, aby byla ochrana zachována. Správné a pravidelné používání opalovacího krému je klíčem k účinné ochraně před škodlivými slunečními paprsky.

Správná aplikace opalovacího krému

Pro správnou aplikaci opalovacího krému postupujte podle těchto kroků:

1. Aplikujte štědré množství opalovacího krému na všechny vystavené části pokožky, aby byla zajištěna dostatečná ochrana.

2. Rovnoměrně rozetřete opalovací krém a vmasírujte jej do pokožky, aby se účinně vstřebal.

3. Aplikujte opalovací krém alespoň 15 minut před tím, než vyrazíte na slunce, aby měl čas proniknout do pokožky.

4. Opakujte aplikaci každé dvě hodiny nebo po plavání či pocení pro pokračující ochranu.

5. Nezapomeňte pokrýt často opomíjené oblasti, jako jsou nohy, uši a krk, pro komplexní ochranu proti škodlivým UV paprskům.

Vždy si pečlivě přečtěte pokyny k produktu pro optimální účinnost.

Závěr

Vyberte si správné SPF pro svůj typ pokožky, aby nedošlo k poškození sluncem. Aplikujte opalovací krém pravidelně a správně, abyste se chránili před UV zářením. Pamatujte, že děti a obličej potřebují zvláštní ochranu.

Nezapomeňte, že ochrana před sluncem je důležitou součástí péče o pleť.


Často kladené otázky (FAQ)


Jaký je rozdíl mezi SPF 30 a 50?

SPF 30 blokuje asi 97 % UVB paprsků, zatímco SPF 50 blokuje asi 98 %. SPF 50 nabízí o něco vyšší ochranu proti spálení než SPF 30.


Jaký SPF by měl být použit na obličej?

Pro obličej se doporučuje opalovací krém s SPF 30 nebo vyšším, aby poskytl účinnou ochranu, zejména pro citlivou pokožku nebo během dlouhodobého pobytu na slunci.


Co je UV index?

UV index měří sílu UV záření slunce na stupnici od 1 do 11+, kde vyšší čísla znamenají silnější UV záření a zvýšené riziko poškození pokožky.


Jak vysoký musí být UV index, než začnete opalovat?

Opalovat se můžete při UV indexu 3, ale čím vyšší je index, tím rychleji a intenzivněji se obvykle opálíte. Bez ohledu na UV index je důležité používat ochranu před sluncem, aby nedošlo k poškození pokožky.


Kolik UV záření je v soláriu?

Solária vyzařují vysoké koncentrace UVA a UVB paprsků, často intenzivněji než přirozené sluneční světlo, což zvyšuje riziko poškození pokožky a rakoviny kůže.


Prochází UV paprsky skrz okno?

Ano, UVA paprsky, které mohou přispět k poškození pokožky a předčasnému stárnutí, mohou pronikat běžným okenním sklem. Nicméně UVB paprsky, které způsobují spálení, jsou sklem většinou blokovány.


Zdroje: