Anne Thestrup Meimbresse

Ověřila Anne Thestrup Meimbresse

Klinický farmaceut, lékárna Varde

Zde si můžete prohlédnout profil Anne »
Obsah:

Rizika opalování

Opalování může představovat vážná rizika pro vaši pokožku. UV záření ze slunce může zvýšit riziko rakoviny kůže, spálení, popálenin a urychlit stárnutí pokožky. Je důležité tato rizika chápat, abyste mohli přijmout potřebná opatření a chránit svou pokožku před škodlivými účinky slunce.

Solbadning på stranden

UV záření a rakovina kůže

UV záření ze slunce může hluboce poškodit pokožku. Způsobuje změny v kožních buňkách, které mohou vést k rakovině kůže.

Používání opalovacího krému s SPF 15 nebo vyšším blokuje škodlivé paprsky a pomáhá předcházet této nemoci.

Ochrana pokožky před sluncem je klíčová, zejména u dětí, protože jejich pokožka je citlivější. Nošení slunečních klobouků, triček a slunečních brýlí poskytuje dodatečnou ochranu. Každý čas strávený na slunci s těmito opatřeními snižuje riziko vzniku rakoviny kůže později v životě.

Ochrana před UV zářením není jen letní záležitostí, ale celoživotní povinností.

Spálení a popáleniny

Spálení nastává, když je pokožka vystavena příliš velkému množství slunečního světla. Může způsobit zarudnutí, citlivost a někdy otoky pokožky. Abychom se vyhnuli spálení, je důležité používat opalovací krém s SPF 15 nebo vyšším.

Tento krém chrání před škodlivými ultrafialovými paprsky, které mohou způsobit nejen spálení, ale i melanom.

Popáleniny od slunce také zvyšují riziko předčasného stárnutí pokožky. Proto si vyberte oděv, který dobře kryje, a noste široký klobouk pro další ochranu obličeje. Používání slunečního klobouku a bavlněného oblečení se důrazně doporučuje pro děti hrající si venku.

I v zatažených dnech, kdy může proniknout až 80 % UV paprsků, je důležité být opatrný. To ukazuje, proč je ochrana před sluncem nezbytná po celý rok, nejen v létě.

Stárnutí pokožky

UV záření ze slunce urychluje stárnutí pokožky. Tento proces se nazývá fotoaging. Pokožka ztrácí svou pružnost a jemné linky a vrásky se stávají viditelnějšími. Časem může pokožka získat kožený vzhled a ztratit svou hladkost. To postihuje zejména obličej, krk a ruce, které jsou nejvíce vystaveny slunci. Používání opalovacího krému s SPF 15 nebo vyšším pomáhá chránit pokožku před těmito poškozeními. Je také důležité se zakrýt sluneční ochranou oděvem a vyhledávat stín, zejména když je UV index vysoký. To může pomoci udržet mládí pokožky a předcházet fotoagingu.


Ochrana před nebezpečnými slunečními paprsky

Používejte opalovací krém s vysokým faktorem, abyste chránili svou pokožku před škodlivým UV zářením. Sluneční ochranný oděv a klobouk mohou být také účinnými nástroji, jak se vyhnout poškození od slunce.

Používání opalovacího krému s vysokým faktorem

Abyste chránili svou pokožku před škodlivým UV zářením a předešli spálení, je důležité používat opalovací krém s vysokým faktorem. Zde jsou některé pokyny pro správné nanášení opalovacího krému:

1. Naneste dostatek opalovacího krému alespoň 15 minut před tím, než půjdete na slunce.

2. Ujistěte se, že opalovací krém nanášíte každé dvě hodiny, zejména pokud se potíte nebo plavete.

3. Používejte organický nebo dermatologicky testovaný opalovací krém, který chrání před UVA i UVB paprsky.

4. Zvolte širokospektrální opalovací krém s SPF 30 nebo vyšším pro optimální ochranu, i když je zataženo.

Pamatujte na tyto pokyny, abyste dosáhli nejlepší možné ochrany před škodlivými účinky slunce.

Sluneční ochranný oděv a klobouk

Sluneční ochranný oděv a klobouk jsou nezbytné pro ochranu pokožky před nebezpečnými paprsky slunce. Mohou zahrnovat:

1. Trička nebo tuniky s dlouhým rukávem z lehkého a prodyšného materiálu, které chrání horní část těla a paže před škodlivými UV paprsky.

2. Široké klobouky, které zakrývají obličej, krk a uši a poskytují dodatečnou ochranu před sluncem.

3. Sluneční brýle s 100% UV ochranou, které chrání oči před škodlivými paprsky.

4. Oděvy vyrobené z těsně tkaných tkanin nebo s UV ochrannými vlastnostmi mohou být také prospěšné pro snížení expozice slunečním paprskům.

5. Volba světlých barev, jako je bílá nebo světlejší odstíny, může pomoci odrážet sluneční paprsky místo jejich absorbování, což pomáhá udržet tělo v chladnějším stavu v horkém počasí.

6. Nanesení širokospektrálního opalovacího krému na části pokožky, které nejsou zakryté oděvem, zajišťuje dodatečnou ochranu před škodlivými UV paprsky.

Dodržování těchto opatření je zásadní pro prevenci rakoviny kůže a dalších následků nadměrného vystavení slunci.


Odpovědné opalování

Opalujte se odpovědně používáním opalovacího krému s vysokým SPF, abyste chránili svou pokožku před škodlivými UV paprsky. Je nezbytné přijmout opatření a rozpoznat příznaky rakoviny kůže, jako jsou změny na mateřských znaménkách nebo přetrvávající rány, a vyhledat lékařskou pomoc, pokud máte podezření na rakovinu kůže.

Opatření

Při opalování je zásadní přijmout správná opatření, abyste chránili svou pokožku před škodlivými účinky UV paprsků. Zde je několik důležitých bodů k zapamatování:

1. Používejte opalovací krém s vysokým SPF, abyste chránili svou pokožku před UV paprsky.

2. Ujistěte se, že nosíte sluneční ochranný oděv a široký klobouk, abyste chránili svou pokožku.

3. Vyhýbejte se přímému slunečnímu záření během nejintenzivnějších hodin dne.

4. Pijte hodně vody, abyste předešli dehydrataci při opalování.

5. Pravidelně kontrolujte svou pokožku a věnujte pozornost jakýmkoli změnám nebo neobvyklým skvrnám.

6. Okamžitě konzultujte lékaře, pokud zaznamenáte podezřelé změny na pokožce.

Tyto jednoduché kroky mohou pomoci chránit vaši pokožku při užívání si tepla a světla slunce.

Rozpoznávání příznaků rakoviny kůže

Péče o vaši pokožku je zásadní pro detekci časných příznaků rakoviny kůže. Pravidelná kontrola pokožky kvůli změnám, jako jsou nepravidelné okraje, různé barvy a zvětšení nebo deformace mateřských znamének, je nezbytná. Věnování pozornosti oblastem pokožky, které se nehojí správně nebo mají rány, je také důležité. Pokud zaznamenáte podobné příznaky, je důležité vyhledat lékařskou pomoc, protože dánské ženy jsou zvláště náchylné k rozvoji melanomu.

Konzultace s lékařem při podezření na rakovinu kůže

Pokud máte podezření na rakovinu kůže, měli byste okamžitě konzultovat lékaře. Je důležité být si vědom jakýchkoli změn na mateřských znaménkách nebo skvrnách na pokožce a vyhledat odbornou lékařskou pomoc pro důkladné zhodnocení.

Riziko rakoviny kůže je reálné, zejména u jedinců s mnoha mateřskými znaménky nebo historií spálenin od slunce, takže je nezbytné nechat si jakékoli znepokojující příznaky co nejdříve zkontrolovat lékařem.

Během konzultace lékař provede pečlivé vyšetření pokožky a může doporučit další testy nebo biopsii, pokud je podezření na rakovinu kůže. Včasné odhalení a léčba mohou být klíčové pro prognózu, takže je důležité jednat rychle, pokud je podezření na nemoc.


FAQ


Co je důležité si pamatovat při opalování, aby se předešlo rakovině kůže?

Je důležité používat opalovací krém, který chrání proti UVA i UVB paprskům, vyhnout se opalování uprostřed dne, kdy je slunce nejsilnější, a nosit oděv, který zakrývá pokožku. Také si pamatujte pravidelně kontrolovat pokožku kvůli změnám.


Může se těhotná žena bezpečně opalovat?

Ano, těhotné ženy si mohou bezpečně užívat slunce tím, že budou dodržovat obecné zásady bezpečného opalování, jako je používání opalovacího krému, vyhledávání stínu a nošení ochranného oděvu. Je však důležité vyhnout se přehřátí a přímému slunečnímu záření na břicho.


Proč někteří lidé mají po opalování bílé skvrny?

Bílé skvrny po opalování mohou být způsobeny stavem zvaným idiopatická guttátní hypomelanóza, což jsou malé oblasti pokožky s redukovaným melaninem. Může to být také známka plísňového nebo jiného kožního onemocnění, takže je dobré konzultovat se s lékařem.


Je bezpečné používat solárium?

Používání solária zvyšuje riziko rakoviny kůže, včetně melanomu, zejména pokud se začíná v mladém věku. Doporučuje se vyhnout se soláriím a místo toho dosáhnout zdravého opálení pomocí bezpečných metod, jako jsou samoopalovací přípravky.


Jak strava a nápoje ovlivňují pokožku během opalování?

Strava bohatá na potraviny s vitamíny a antioxidanty může pomoci chránit pokožku před poškozením UV zářením. Potraviny obsahující vitamíny C a E a také potraviny s přírodním melaninem mohou posílit obranu pokožky.


Jak si můžete vypěstovat zdravé sluneční návyky v každodenním životě?

Zdravé sluneční návyky zahrnují každodenní používání opalovacího krému na vystavené oblasti, nošení klobouků a slunečních brýlí pro další ochranu a výběr oděvu vyrobeného z látek s UV ochranou. Také se ujistěte, že pijete dostatek vody, aby pokožka zůstala hydratovaná.


Zdroj: