Anne Thestrup Meimbresse

Ověřila Anne Thestrup Meimbresse

Klinický farmaceut, lékárna Varde

Zde si můžete prohlédnout profil Anne »
Obsah:

Co je to mykóza třísel?

Mykóza třísel je plísňová infekce způsobená dermatofyty kůže (tinea). Plísňové infekce na kůži jsou způsobeny různými typy kožních hub, které napadají různé oblasti těla. Třemi nejčastějšími kožními houbami jsou dermatofyty, kandidy a pityriasis versicolor, které napadají tělo různě a vyvolávají různé kožní příznaky.

Mykózy třísel jsou také známé jako Tinea Cruris, což je plíseň, která napadá kůži na vnitřní straně stehen. Tato kožní houba se však může rozšířit i na genitálie a hýždě. Houby v tříslech jsou podobné jiným typům hub z čeledi tinea, jako jsou plísně nohou a vlasové pokožky.

Femi Daily intimní gel proti svědění, zápachu z pochvy a vaginální suchosti
Intimní gel pro každodenní péči o intimní problémy
+15.000 recenzí
Běžná cena Od 299,00 Kč
Výprodejová cena Od 299,00 Kč Běžná cena
Femi Daily intimní gel proti svědění, zápachu z pochvy a vaginální suchosti - Intimní gel pro každodenní péči o intimní problémy

Příčiny mykózy třísel

Na těle přirozeně žije mnoho hub a mikroorganismů. Houby žijí z odumřelých kožních buněk, udržování čisté a suché pokožky pomůže udržet houby pod kontrolou. Přirozená bakteriální rovnováha kůže se udržuje tak, aby se plísně nemohly množit. Pokud se plísním dovolí množit se, vytvoří nerovnováhu a vyvine se plísňová infekce. S infekcí přicházejí nepříjemné a nepohodlné kožní potíže.

Pokud je pokožka udržována v čistotě a suchu, přirozeně se chrání před přemnožením neškodných plísní. Jakmile se však kůže dostane z rovnováhy, plísně se chopí příležitosti a převezmou vládu. Činí tak ve vrchní vrstvě kůže, známé jako epidermis. Když houby převezmou vládu, vytvoří dostatečné množství enzymů, které rozkládají epidermis – odtud mají volnou ruku k šíření.

Vlhké podmínky

Houbám se daří v horkých a vlhkých podmínkách, a proto je na těle několik oblastí kůže, které jsou obzvláště náchylné k plísňové infekci. Jednou z těchto oblastí jsou třísla.

V tříslech je kůže často vlhčí a teplejší než jinde na těle, a je proto rájem pro plísně. V horkých a vlhkých záhybech kůže v tříslech mají přirozené spory hub optimální podmínky k množení, a tak dochází k mykóze třísel.

Špatná hygiena

Mykóza třísel je obvykle způsobena vlhkým prostředím v okolí rozkroku. Důležitým faktorem při vzniku plísňové infekce je však také špatná osobní hygiena. Pokud se po sportovních aktivitách zapomínáte mýt a dostatečně nedbáte na osobní hygienu v oblasti třísel, poskytujete plísním dobré podmínky pro růst. Při nedostatečné osobní hygieně se v oblasti třísel tvoří velké množství bakterií a vlhkosti, včetně plísní, které se mohou rozvinout v infekci.

Oslabený imunitní systém a lékařské ošetření

Nejen špatná osobní hygiena a vlhké podmínky mohou způsobit růst plísní v tříslech. Často je mykóza třísel spojená s oslabeným imunitním systémem. Ten poskytuje houbám lepší podmínky pro růst.

Stává se to při nemocech napadajících bílé krvinky, které by jinak bojovaly s cizorodými mikroorganismy pronikajícími do těla. Také nadváha a pocit psychického stresu mohou přispívat k oslabení imunitního systému, takže se kožní houby mohou v tříslech volně množit.

Pokud již užíváte penicilin nebo se léčíte antibiotiky, jste také vystaveni většímu riziku vzniku mykózy třísel. Antibiotika napadají přirozeně se vyskytující mikroorganismy na vaší kůži – a když jsou přirozené bakterie v oblasti třísel potlačeny, mají houby dobré podmínky k růstu, aby se přemnožily a infikovaly.

Kdo je náchylnější k onemocnění plísňovou infekcí?

Nejčastější formou všech tělesných plísní jsou plísně nohou, ale velmi časté jsou i plísně z blízké rodiny, které postihují oblast třísel. Mykózy třísel mohou postihnout každého, ale vyskytují se zejména u lidí, kteří vedou aktivní životní styl, a proto se hodně potí. Proto jsou k infekci náchylní zejména muži sportovci. Mykózy třísel se však mohou vyskytnout i u lidí s méně aktivním životním stylem, například u obézních lidí, kteří nemusí nutně vést aktivní životní styl, ale přesto se hodně potí.

Ačkoli se plísňové infekce vyskytují u mužů i žen, onemocnění třísel plísněmi se nejčastěji vyskytuje u mužů. Příčinou bývá přiléhavé spodní prádlo, které vytváří vlhké prostředí, a cvičení ve stejném oblečení, aniž by se mezi tréninky umyli.

Přirozený přenos infekcí

Mykózy třísel se mohou přenášet na ostatní, i když nejsou příliš nakažlivé. Měli byste si však uvědomit, že ve vzácných případech může být přenesena nepřímo.

Pokud sdílíte oblečení nebo ručník s osobou, která má mykózu třísel, může se pak infekce přenést na vás prostřednictvím tkaniny. Houba se může přenést také přímým fyzickým kontaktem – například při pohlavním styku s partnerem, který má mykózu třísel.

Proto pokud máte podezření, že máte plísňovou infekci, je velmi důležité se léčit, abyste nenakazili svého partnera nebo ostatní.

Příznaky mykózy třísel

Jak poznáte, že máte mykózu třísel? Často existují některé zjevné příznaky plísňové infekce – jak u mužů, tak u žen. Pokud si na kůži v tříslech nebo jejich okolí všimnete některého z následujících příznaků, existuje vysoká pravděpodobnost, že máte mykózu třísel.

  • Intenzivní zarudnutí. Jedním z nejzřetelnějších příznaků plísňové infekce je svědění, podráždění a zarudnutí kůže. Vyrážka bude mít červenohnědou barvu a bude jasně ohraničená proti zdravé kůži. Vyrážka se často rozprostírá na poměrně velké ploše, která začíná na vnitřní straně stehen a pokračuje až k mužským nebo ženským pohlavním orgánům, může vést také až ke konečníku. Tento příznak může vést k úzkosti.
  • Odlupování a loupání kůže v oblasti třísel. Kůže, která je napadena plísní, bude extrémně podrážděná. V důsledku toho se na kůži mohou vytvořit malé trhlinky a kůže se může začít olupovat. Mohou se vám objevit velké nebo malé šupinky.
  • Svědění a pocity pálení. Mykóza třísel může způsobit pocit pálení nebo bolesti, který může být doprovázen svěděním. Pocit pálení může být velmi nepříjemný a ve špatných případech může způsobovat bolest.

Zmírnění svědění a podráždění

Pokud rozpoznáte popsané příznaky nebo jste již dříve měli problémy s mykózou třísel, je důležité problém zmírnit. Pomůže vám to vyhnout se nepříjemným pocitům, ale také abyste náhodou nenakazili ostatní.

Femigel od Australian Bodycare je složen z přírodních složek, které účinně zmírňují, chladí a zklidňují podrážděnou pokožku – zcela tak zmírňují příznaky. Femigel obsahuje olej z australského čajovníku, který je známý svými antiseptickými a antibakteriálními vlastnostmi, ty mohou zmírnit problémy včetně svědění a podráždění. Přírodní a účinné látky obsažené v přípravku Femigel působí proti bakteriím a udržují pokožku čistou a zdravou.

Příznaky mykózy třísel se obvykle zmírní do týdne.

Pokud máte sebemenší pochybnosti o tom, o jaké příznaky se jedná, nebo pokud nezmizely po dvou týdnech používání přípravku Femigel, poraďte se se svým lékařem. Ten Vás může dále vyšetřit odebráním bezbolestného vzorku kůže a jeho vyšetřením pod mikroskopem. V některých případech gel nestačí, a proto je třeba doplnit i léčbu tabletami. Ve většině případů však příznaky svědění a podráždění zmizí, jakmile začnete Femigel používat.

Femi Daily intimní gel proti svědění, zápachu z pochvy a vaginální suchosti
Intimní gel pro každodenní péči o intimní problémy
+15.000 recenzí
Běžná cena Od 299,00 Kč
Výprodejová cena Od 299,00 Kč Běžná cena
Femi Daily intimní gel proti svědění, zápachu z pochvy a vaginální suchosti - Intimní gel pro každodenní péči o intimní problémy

Jak předcházet mykózám třísel

Pokud jste prodělali mykózu třísel a chtěli byste zabránit jejímu návratu, nebo pokud se chcete infekci zcela vyhnout, můžete přijmout některá preventivní opatření. Pomocí několika dobrých opatření můžete účinně předcházet plísňovým infekcím v tříslech.

  • Denně se myjte – nezapomínejte se pravidelně mýt, zejména poté, co jste trénovali nebo trávili čas fyzickým cvičením. Používejte antiseptické mýdlo.
  • Používejte čistý a suchý ručník, aby byla vaše pokožka suchá a nepotila se. Dbejte také na to, abyste po umytí oblast třísel důkladně osušili, aby nebyla nadměrně vlhká.
  • Denně noste čisté spodní prádlo. Pokud se hodně potíte, měli byste si spodní prádlo měnit častěji, abyste nechodili s vlhkým prádlem. Vlhké spodní prádlo udržuje třísla vlhká a uzavřená, což vytváří ideální podmínky pro růst plísní.
  • Vyhýbejte se těsnému spodnímu prádlu nebo kalhotám. Pokud je vaše oblečení v oblasti třísel příliš těsné, vaše pokožka nebude moci dýchat. Kůže tak zůstává vlhká a teplá, takže se plísně mohou volně množit.

Femi Daily intimní gel proti svědění, zápachu z pochvy a vaginální suchosti
Intimní gel pro každodenní péči o intimní problémy
+15.000 recenzí
Běžná cena Od 299,00 Kč
Výprodejová cena Od 299,00 Kč Běžná cena
Femi Daily intimní gel proti svědění, zápachu z pochvy a vaginální suchosti - Intimní gel pro každodenní péči o intimní problémy