Anne Thestrup Meimbresse

Ověřila Anne Thestrup Meimbresse

Klinický farmaceut, lékárna Varde

Zde si můžete prohlédnout profil Anne »
Obsah:

Co je to mykóza v tříslech?

Mykóza v tříslech je opravdu nepříjemné kožní onemocnění způsobené plísňovou infekcí kožními plísněmi, nazývanými také dermatofyty. Stejně jako u jiných plísňových infekcí jde o velmi časté kožní onemocnění.

Mykóza v rozkroku se také nazývá plíseň v rozkroku nebo Tinea cruris a patří do „rodiny“ s jinými druhy plísní, jako jsou plísně atletické nohy, plísně nehtů a plísně pokožky hlavy.


Kdo může dostat Tinea cruris?

Mykóza třisel je nepříjemná porucha, která může postihnout ženy i muže. Je však pozorována zvláště často u mužů, a to zejména u mužů, kteří jsou velmi aktivní a sportují. Sport a aktivita znamená velkou produkci potu, což poskytuje vlhké prostředí, které může poskytnout dobrou živnou půdu pro plísňovou infekci. Pokud jste velmi aktivní, je proto mimořádně důležité dbát na hygienu – abyste se poté dobře umyli a důkladně osušili. Ale zdržte se sdílení ručníků s ostatními, pokud máte mykózu, protože riskujete přenos infekce dál.

Mykóza v třislech je také často vidět u lidí, kteří mají špatnou hygienu. Vlhké a neprodyšné prostředí poskytuje dobré podmínky pro růst plísní. V nebezpečné zóně se proto mohou nacházet i obézní lidé, protože v případě velké nadváhy může být obtížnější udržet se v čistotě. Existuje několik kožních záhybů, ve kterých mohou bakterie žít, a kožní záhyby představují optimální prostředí pro plísně, protože je zde vlhko a teplo. Často se obézní lidé také více potí a zpocené vlhké prostředí poskytuje houbám dobré podmínky pro růst.

A konečně, lidé s diabetem mají také větší riziko, že se v rozkroku objeví plísně (a další plísňové infekce obecně). Je to proto, že diabetici mají zvýšenou hladinu cukru v krvi a mohou způsobit vylučování cukru, když se potíte, a to se houbám líbí.

PŘEJDI NA: Léčba plísní v rozkroku

Proč máme Tinea cruris tříselné oblasti?

Všichni lidé mají po celém těle značné plísně. Je to úplně normální a celkem neškodné. Plíseň se živí odumřelými kožními buňkami, a dokud nedostanou příležitost množit se více než obvykle, rovnováha je v pořádku a pak neškodí. Pokud naopak dostanou trochu moc dobré podmínky pro růst, začnou být na obtíž a pak se bavíme o plísni.

Plíseň miluje teplo a vlhko, a to je problém třísel - zvláště pokud se nestaráte o boj s vlhkostí a pečlivě nedbáte na dodržování dobré hygieny a čistého a suchého prostředí.


Tinea cruris tříselné oblasti u mužů

Tinea cruris se vyskytuje častěji u mužů než u žen a často je pozorována u sportovců a mužů, kteří jsou obecně velmi fyzicky aktivní. V angličtině se mykóze v tříslech také říká  'jock itch', což lze přeložit jako 'svědění sportovců'. Kromě toho se mykóza v tříslech vyskytuje častěji u obézních mužů a mužů s cukrovkou. Muži, kteří nosí přiléhavé spodní prádlo a těsné oblečení, jsou také více ohroženi plísní v rozkroku.

Shrneme-li výše uvedené, není až tak překvapivé, že se často jedná o mladé muže, kterým se plíseň v rozkroku udělá: Velmi často jsou fyzicky aktivnější a často nosí upnuté spodní prádlo a upnuté kalhoty!

PŘEJDI NA: Léčba plísní v rozkroku

Krém a mycí gel pro péči na svědění konečníku
2 produkty pro péči o svědění konečníku
+15.000 recenzí
Běžná cena 499,00 Kč
Výprodejová cena 499,00 Kč Běžná cena 599,00 Kč
Krém a mycí gel pro péči na svědění konečníku - 2 produkty pro péči o svědění konečníku

Příznaky plísně v rozkroku u mužů

Typickými příznaky Tinea cruris u mužů jsou výrazná červená nebo červenohnědá vyrážka na kůži, která pálí a svědí. Kůže je zřetelně podrážděná a může se také loupat a tvořit drobné trhlinky. Oblast může být poměrně velká a sahat od oblasti třísel, mezi hýžděmi a vnitřní stranou stehen a do šourku. Postižená oblast bude typicky jasně a ostře ohraničena od zdravé oblasti.

Tinea cruris může být nakažlivá

Mykóza v tříslech se může infikovat buď přímým kontaktem kůže na kůži, nebo nepřímým kontaktem, například když sdílíte ručník. Pokud ji máte, je proto důležité, abyste okamžitě vyhledali léčbu, abyste neriskovali přenos infekce na ostatní.

Nakazit se můžete i sami, pokud máte například mykózu, jejíž léčbu jste si nezařídili. Objevíte-li příznaky plísně, je tedy dobrý důvod k okamžitému ošetření – zbavíte se pak svědění a podráždění v rozkroku a nepřenesete infekci na sebe ani na ostatní.

VÍCE: Produkty proti svědění a podráždění v rozkroku u mužů


Tinea cruris tříselné oblasti u žen

Přestože Tinea cruris postihuje častěji muže než ženy i ženy mohou mít tento problém. Plísním se nejlépe daří tam, kde je vlhko a teplo. To je typicky v oblasti rozkroku, zvláště pokud nezajistíte dobrou hygienu a rychle se převléknete z propoceného spodního prádla/sportovního prádla do suchého a čistého spodního prádla/oděvu.

Ženy s cukrovkou a ženy s nadváhou mají také zvýšené riziko vzniku mykózy v tříslech. Bohužel houbám se daří zvláště dobře u diabetiků, kteří mají zvýšenou hladinu cukru v krvi, protože cukr může být vylučován potem. U obézních lidí je to proto, že kožní záhyby poskytují houbám dokonalé prostředí pro růst s vlhkostí i teplem. Navíc může být obtížnější udržet se v kožních záhybech v čistotě.

Konečně, přiléhavé spodní prádlo a časté používání těsných kalhot mohou být také důvodem zvýšeného růstu plísní a tím i propuknutí mykózy v tříslech. Pokud tedy máte problémy s mykózami, zvolte volnější spodní prádlo a volnější kalhoty.

PŘEJDI NA: Léčba plísní v rozkroku

Příznaky Tinea cruris v tříselné oblasti u žen

Typickými příznaky Tinea cruris u žen jsou svědění a podráždění. Kůže štípe a pálí a nejčastěji můžete na kůži vidět červenou nebo červenohnědou vyrážku, která tvoří jasnou hranici zdravé oblasti kůže. Kůže je podrážděná, může se také loupat a vytvářet drobné trhlinky. Postižená oblast v tříslech může být poměrně velká a zasahovat do vnitřní strany stehen a oblasti mezi hýžděmi.

Můžete se nakazit Tinea cruris

Můžete nakazit ostatní, pokud máte Tinea cruris – a můžete se nakazit od ostatních. Může k tomu dojít přímým kontaktem kůže na kůži, například při styku s partnerem, který má v rozkroku plíseň. Může se šířit i nepřímým kontaktem, například když sdílíte ručník s někým jiným. Obecně je proto dobré se o ručníky s ostatními nedělit – a zvláště pokud máte plísňovou infekci.

Pokud máte plíseň jinde na těle, například mykózu jiného typu, musíte si uvědomit i to, že může přejít i do tříselné oblasti. Vždy se tedy ujistěte, že mykózu včas vyléčíte.

VÍCE: Produkty proti svědění a podráždění v rozkroku u žen


Léčba Tinea cruris

Pokud máte podezření, že svědění, pálení a podráždění, které pociťujete, může být způsobeno plísní, je dobré, abyste se o tom zmínili u svého lékaře. To samozřejmě platí i v případě, že zaznamenáte podobné příznaky, ale nejste si jistí, co by to mohlo být.

Pokud jste si jistí, že jsou vaše příznaky způsobeny plísní – nebo příznaky poznáváte, protože jste plísně v minulosti měli – můžete však jednoduše zajít do lékárny a koupit si krém proti Tinea cruris. Pokud však příznaky po několika týdnech léčby nezmizí, měli byste navštívit svého lékaře.

Lékař bude často schopen stanovit diagnózu pouhým pohledem na kůži. Ale může se také rozhodnout vzít vzorek z kůže na kultivaci, aby si byl naprosto jistý. Některé formy ekzému nebo psoriázy mohou vypadat jako plísně.

Léčba pomocí krému nebo tablet

Plíseň v rozkroku je naštěstí neškodná porucha, kterou lze poměrně snadno léčit. Lékař obvykle doporučí léky ve formě antifungálního krému, který musíte aplikovat na kůži. V některých případech, pokud krém nepomohl, lze použít tablety na předpis.

Naštěstí, když zahájíte léčbu proti plísním v rozkroku, obvykle se velmi rychle dočkáte úlevy od svědění a podráždění. A po pár týdnech bude plísňová infekce u naprosté většiny pryč. Poté jde o to vzpomenout si, jak můžete plísním v rozkroku předejít, aby se to už neopakovalo.

Tea tree olej proti svědění a podráždění

Pokud máte problémy se svěděním a podrážděním, existují prostředky s přírodními aktivy. Například Tea Tree olej je známý jako účinný proti svědění a podráždění.

Výhodou používání produktů s Tea tree olejem je, že je můžete používat neomezeně, protože obsahují 100% přírodní aktiva.

Na odhalená místa v rozkroku můžete použít gel s Tea tree olejem, který je určený pro velmi suchou pokožku. Krém lze použít i na ekzematickou pokožku, lupénku a na suché holeně a chodidla. Od Australian Bodycare najdete Body Cream s Tea tree olejem. Kromě toho doporučujeme také Intim Wash s obsahem Tea tree oleje. Body Cream používejte například při každém sprchování.

Pro ženy a muže je tu další přípravek, který účinně působí proti svědění a podráždění pokožky: Femigel od Australian Bodycare. Jde o gel vyvinutý pro ženy proti svědění a podráždění.

Krém a mycí gel pro péči na svědění konečníku
2 produkty pro péči o svědění konečníku
+15.000 recenzí
Běžná cena 499,00 Kč
Výprodejová cena 499,00 Kč Běžná cena 599,00 Kč
Krém a mycí gel pro péči na svědění konečníku - 2 produkty pro péči o svědění konečníku

Prevence Tinea crusis

Dobrá hygiena je nejdůležitějším nástrojem, pokud se chcete vyhnout Tinea crusis. Jde o to, abyste místo udrželi v čistotě a suchu, abyste se vyhnuli vlhkosti a horku po delší dobu. Nejlépe to uděláte tak, že se budete denně mýt, nejlépe jemnými, neparfémovanými přípravky, abyste pokožku zbytečně netrápili. Po umytí je stejně důležité, abyste nezapomněli se důkladně vysušit, aby místo nezůstalo vlhké.

Pokud hodně sportujete nebo děláte aktivity, při kterých se budete hodně potit, je dobré se vždy po tréninku nebo aktivitě vykoupat, abyste nechodili dlouho s vlhkým oblečením a neudrželi si tak oblast třísel vlhká.

Nezapomeňte si také každý den vyměnit spodní prádlo. A vyvarujte se prosím upnutého spodního prádla (a upnutých kalhot), pokud máte problémy s plísní v rozkroku, protože to může znamenat, že se prostředí v tříslech ještě více zužuje, a tak se snadněji zvlhčí a zahřeje.

I v případě, že máte mykózu a/nebo vaginální plíseň, může být dobré doplnit během sexu lubrikační gel s obsahem Tea tree oleje, který dodá extra vlhkost. Lubrikační gel působí proti bakteriím a lze jej použít i při plísních.

Tipy, jak se vyhnout Tinea cruris

Atletická noha je časté onemocnění, ale dodržováním několika jednoduchých pravidel můžete snadněji předejít vzniku plísňové infekce:

  • Dbejte na to, abyste se koupali každý den - a vždy se umyjte ihned po sportu nebo fyzické aktivitě.
  • Při mytí rozkroku používejte jemné přípravky.
  • Po sprchování se důkladně osušte.
  • Vyměňujte si spodní prádlo každý den.
  • Vyhněte se přiléhavému spodnímu prádlu a těsným kalhotám.
  • Nedělte se o ručník s ostatními.
  • Pokud máte plísňovou infekci, použijte jeden ručník na infikované místo a druhý na zbytek těla. Ručníky perte často a při teplotě nejméně 60 stupňů Celsia.
  • Svědění a podráždění předejdete použitím krému s obsahem Tea tree oleje; je to přírodní produkt, který můžete používat vždy a bez omezení.
  • Při pohlavním styku můžete použít lubrikant.

Protože se plíseň v tříslech obvykle objevuje, když je kůže vlhká a teplá, je třeba předcházet tomu, aby se u vás v dohledné době neobjevila další plísňová infekce. Zamyslete se tedy nad svými návyky - není třeba se každý den mýt a poté důkladně osušit.

Krém a mycí gel pro péči na svědění konečníku
2 produkty pro péči o svědění konečníku
+15.000 recenzí
Běžná cena 499,00 Kč
Výprodejová cena 499,00 Kč Běžná cena 599,00 Kč
Krém a mycí gel pro péči na svědění konečníku - 2 produkty pro péči o svědění konečníku

FAQ týkající se Tinea crusis


Jak se vám v tříslech může objevit plíseň?

Plísně v rozkroku se obvykle objevují proto, že kůže je teplá a vlhká. Může to být způsobeno tím, že hodně sportujete, a proto se hodně potíte, nebo tím, že nosíte přiléhavé spodní prádlo a oblečení, které neumožňuje pokožce dostatečně dýchat. Příčinou může být také nedostatečná hygiena. Je proto důležité, abyste dbali na to, aby byla pokožka v oblasti třísel čistá a suchá. V neposlední řadě může být plísňová infekce v oblasti třísel způsobena tím, že vás někdo jiný nakazí přímým nebo nepřímým kontaktem.


Proč se vám dělá atletická noha?

Plíseň v tříslech se může objevit, pokud je kůže dlouhodobě horká, vlhká a vydýchaná. Důvodem může být to, že hodně sportujete, a proto se hodně potíte, že se zapomínáte dostatečně často mýt, že se po umytí zapomínáte důkladně osušit nebo že často nosíte těsné spodní prádlo nebo oblečení, které ztěžuje pokožce dýchat.


Je plíseň rozkroku nakažlivá?

Vyrážka se může přenášet jak přímým kontaktem, tedy kontaktem kůže na kůži, tak nepřímým kontaktem, například když s někým sdílíte ručník. Vyrážka není vysoce nakažlivé onemocnění, ale pokud ji máte, měli byste se ujistit, že jste ji ihned ošetřili, abyste neriskovali nákazu dalších osob, například partnera nebo členů rodiny.


Cítíte v tříslech mykózu?

Mykóza v tříslech není cítit. Je nepříjemná a nepohodlná, ale není to vodnatá infekce bez zápachu. Typickými příznaky jsou naopak svědění, pálení a podráždění kůže.


Jak vypadá plíseň v tříslech?

Typickými příznaky plísně v tříslech jsou svědění, podráždění a pálení. Kůže se zbarví do červena nebo červenohněda a hranice mezi postiženou a zdravou kůží je obvykle zcela jasná a dobře ohraničená. Kůže se navíc může začít olupovat a tvořit malé prasklinky.


Výrobky od Australian Bodycare

Krém a mycí gel pro péči na svědění konečníku
2 produkty pro péči o svědění konečníku
+15.000 recenzí
Běžná cena 499,00 Kč
Výprodejová cena 499,00 Kč Běžná cena 599,00 Kč
Krém a mycí gel pro péči na svědění konečníku - 2 produkty pro péči o svědění konečníku