Anne Thestrup Meimbresse

Ověřila Anne Thestrup Meimbresse

Klinický farmaceut, lékárna Varde

Zde si můžete prohlédnout profil Anne »
Obsah:

1. Pas

Pokud se chystáte na dovolenou do zahraničí, nezapomeňte především na svůj cestovní pas. Váš pas je zásadní pro to, abyste se vůbec mohli někam dostat. Zařaďte proto svůj pas na první místo seznamu úkolů. Uložte si pas do příručního zavazadla do kapsy, kde bude snadno přístupný, až ho budete potřebovat ukázat při odbavení, bezpečnostní kontrole a při nákupech v letištních obchodech.

Nezapomeňte si také zkontrolovat, zda je váš pas stále platný. Je nepříjemné být už na letišti a zjistit, že váš pas měl být obnoven. Při dovolené v některých zemích musí být váš cestovní pas platný také nejméně šest měsíců po návratu domů. To platí například pro Turecko.


2. Průkaz zdravotního pojištění

Chcete-li získat lékařskou péči za stejných podmínek jako ve vaší zemi, nezapomeňte si s sebou vzít modrou kartičku zdravotního pojištění, která je běžnou pojistnou ochranou EU.

Měli byste si však uvědomit, že v zemích mimo EU/EHP se na vás modrá kartička zdravotního pojištění nevztahuje. Při cestách do těchto zemí si proto musíte sami zjistit, jak jste kryti, a ve většině případů je dobré uzavřít soukromé cestovní pojištění.


3. Kreditní karty a peníze

Nezapomeňte si kreditní kartu a také nějaké peníze ve měně země, do které cestujete. Toto je nejlepší si zařídit pár dní před odletem, protože výměna penež na letišti může být velmi drahá.

Na většině míst můžete platit kreditní kartou, ale pokud cestujete například na místní trh, je dobré si vzít s sebou hotovost - můžete tak smlouvat o ceně.


4. Osobní hygiena

Pokud jako většina lidí cestujete do tepla, určitě se zapotíte, když se budete vyhřívat na slunci nebo poznávat město a přírodu svého cestovatelského ráje. V každém případě bude nezbytná dobrá intimní hygiena, protože pot a nedostatečná péče v této oblasti mohou rychle vést k zápachu, svědění a podráždění.

Proto je nepostradatelné jemné, ale účinné intimní mýdlo, které účinně čistí tuto oblast, aniž by narušilo přirozenou bakteriální rovnováhu v citlivé oblasti. Horké počasí a náhlé změny klimatu mohou být pro intimní prostředí také náročné, a proto byste se měla používat přípravky Femigel a Femi Daily, které působí proti intimnímu podráždění a vysušení a zároveň udržují přirozenou rovnováhu vlhkosti.

3 dílný intimní set pro běžné intimní problémy
3 přípravky proti vaginální suchosti, zápachu z pochvy, svědění nebo jiným intimním potížím
+15.000 recenzí
Běžná cena 799,00 Kč
Výprodejová cena 799,00 Kč Běžná cena 879,00 Kč
3 dílný intimní set pro běžné intimní problémy - 3 přípravky proti vaginální suchosti, zápachu z pochvy, svědění nebo jiným intimním potížím

5. Výbava na holení

Holení je na cestách nezbytností - pro muže i ženy. Cestování je skvělou příležitostí, jak pečovat o svůj vztah a ukázat partnerovi, že mu na vás záleží. To znamená, že cestování a sex jdou často ruku v ruce.

Pokud chcete vypadat upraveně a elegantně, nezapomeňte si zastřihnout nebo oholit intimní partie. K tomu potřebujete správné holící náčiní, abyste se vyhnuli červeným tečkách od žiletky a opruzené pokožce. Nechcete, aby se to stalo když Vás uvidí partner, že ne?

Chloupky rychle dorůstají, takže pokud máte rádi čistě oholený vzhled, budete se muset na dovolené několikrát oholit žiletkou. Holení je náročné na pokožku, proto je třeba o ni před, během a po intimním holení optimálně pečovat, abyste se vyhnuli bakteriálním infekcím a nepříjemným červeným pupínkům po holení.

Se správnými pomůckami pro intimní holení budete připraveni vyrazit na pláž bez nevzhledných červených pupínků v oblasti bikin.

Sada na holení intimních partii
3 přípravky pro prevenci zarůstání chloupků, vyrážky po holení a pupínků
+15.000 recenzí
Běžná cena 799,00 Kč
Výprodejová cena 799,00 Kč Běžná cena 899,00 Kč
Sada na holení intimních partii  - 3 přípravky pro prevenci zarůstání chloupků, vyrážky po holení a pupínků

6. Lékárnička

Cestování by mělo být bez stresu a bez starostí. Když však přijedete do jiné země, vaše tělo může rychle reagovat na různé bakterie mléčného kvašení, například z jídla a vody. Na mnoha místech se doporučuje nepít vodu z kohoutku, ale pokud se vám stane, že si ve sprše loknete, mohou vám pomoci různé přípravky, které pomáhají žaludku, pokud dostanete žaludeční nevolnost.

Proto je dobré si do cestovního kufru přibalit malou lékárničku. Nemusí to být celá výbava léků, ale spíše to nejnutnější, jako jsou prášky na bolest hlavy, žaludeční tablety a antiseptické a protisvědivé tyčinky, které účinně působí proti nepříjemnému štípnutí od komárů, kterému se v tropickém podnebí jen těžko vyhnete.

Zjistěte více: Jak léčit komáří štípance

Spot Stick na kousnutí od komára
Tyčinka proti svědění a podráždění od hmyzu
+15.000 recenzí
Běžná cena 249,00 Kč
Výprodejová cena 249,00 Kč Běžná cena
Spot Stick na kousnutí od komára - Tyčinka proti svědění a podráždění od hmyzu

7. Opalovací krém a krém po opalování

Na dovolené v jižních zemích je nepostradatelný opalovací krém i krém po opalování. Se správnou ochranou pokožky se můžete vyhnout spálení a bezesným nocím s červenými bolavými rameny a vyhlídkou na další dny ve stínu.

V zahraničí je UV index o něco vyšší než v Dánsku, takže se musíte chránit ještě vyšším ochranným faktorem. V zahraničí se doporučuje používat minimálně faktor 30, a pokud máte velmi citlivou pokožku, měli byste dovolenou začít s faktorem 50, dokud si vaše pokožka na slunce více nezvykne. Ujistěte se, že používáte dostatečné množství opalovacího krému a pravidelně ho nanášejte v průběhu dne - nestačí ho nanést jen ráno. Opalovací krém používejte také v případě, že se hodně potíte, a když jste byli ve vodě. A to i v případě, že je opalovací krém voděodolný.

Na dovolené, kde se hodně opalujete, chodíte na pláž a odpočíváte, je nepostradatelnou součástí balení také krém po opalování. Jednak pro případ, že byste se spálili, ale také proto, že slunce a mořská voda vysušují pokožku, která vyžaduje hodně vlhkosti. Přípravek po opalování pokožku zklidňuje, chladí a hydratuje - a také pomáhá, aby vaše opálení vydrželo déle.

Produkty na péči o pleť na letní dovolenou
Výrobky na péči o spálenou pokožku nebo jiné kožní problémy
+15.000 recenzí
Běžná cena 799,00 Kč
Výprodejová cena 799,00 Kč Běžná cena 1.150,00 Kč
Produkty na péči o pleť na letní dovolenou - Výrobky na péči o spálenou pokožku nebo jiné kožní problémy

8. Mobil/kamera

Et billede siger mere en tusinde ord. Kameraet er derfor en uundværlig del af din rejsekuffert, hvis du vil forevige de gode minder fra din ferie.

Men for at spare plads i kufferten kan du skippe digitalkameraet og bruge din smartphone til at tage billeder. Kameraet i mange smartphones er efterhånden så godt, at det tager billeder, der er et postkort værdigt. Og du har med garanti allerede pakket din telefon med som det første i kufferten.


9. Plavky a lehké oblečení

Plavky jsou pro mnoho lidí jednou z nejdůležitějších věcí na cestách, proto by neměly chybět na seznamu věcí, které si chcete zabalit. Procházet se po křídově bílé písečné pláži jen v plavkách nebo bikinách je synonymem svobody. Ve skutečnosti jsou plavky téměř důležitější než samotné oblečení - alespoň pokud se chystáte na čistě relaxační dovolenou u bazénu nebo na pláži. Přibalte si více než jednu sadu plavek, abyste se měli do čeho převléknout. Je také dobré přibalit si sadu do příručního zavazadla pro případ, že by se vám ztratilo odbavené zavazadlo.

Na seznam věcí si přidejte lehké oblečení, abyste si ho mohli přibalit do kufru, a nezapomeňte si před odjezdem doma zkontrolovat předpověď počasí. To vám také napoví, zda budete večer potřebovat teplý svetr nebo něco podobného.


10. Batoh a kvalitní sandály

Pokud se chystáte na cestu s batohem, batoh a dobrá obuv jsou samozřejmě nezbytnou součástí vaší cestovní výbavy. Ale i když jedete na dovolenou s dětmi nebo partnerem, je dobré vzít si s sebou batoh a dobré sandály.

Dovolenou jste si pravděpodobně objednali za teplem, zážitky a jinou kulturou. Proto byste si s sebou měli vzít dobrý batoh a obuv, kterou využijete při túrách v horách, poznávání městského života nebo jiném poznávání kultury. Ujistěte se, že váš batoh má místo na lahve s vodou a několik kusů oblečení navíc, pokud se budete pohybovat v oblastech, kde potřebujete mít možnost rychle si obléknout a svléknout další vrstvu oblečení. Abyste ušetřili místo, můžete stejný batoh používat jako příruční zavazadlo v letadle i jako batoh, když se během cesty vydáte na výlety.

Pokud budete chodit na dlouhé vzdálenosti, je dobré investovat do bot, které poskytují dobrou oporu a tlumení nárazů - zejména pokud plánujete chůzi po tvrdém povrchu.


Tipy pro balení kufru

Zabalit si kufr podle seznamu věcí nezbytných pro dobré cestování vyžaduje trochu přemýšlení. Je dobré balit těžké věci na dno kufru a lehčí věci nahoru. Balte s rozvahou a doplňte mezery tam, kde je prázdno. Toho lze dosáhnout tak, že ponožky srolujete do klubíček a vložíte je do bot - neztratí tak svůj tvar. Také se ujistěte, že věci, ke kterým potřebujete mít rychlý přístup, jsou umístěny nahoře.

Zabalte si kufr do kategorií, abyste měli snadný přehled o věcech uvnitř. A konečně, při balení oblečení, toaletních potřeb a podobně buďte vybíraví. Většina krémů, deodorantů a zubních past se dodává v cestovních velikostech, takže v kufru zaberou jen velmi málo místa.

Produkty na péči o pleť na letní dovolenou
Výrobky na péči o spálenou pokožku nebo jiné kožní problémy
+15.000 recenzí
Běžná cena 799,00 Kč
Výprodejová cena 799,00 Kč Běžná cena 1.150,00 Kč
Produkty na péči o pleť na letní dovolenou - Výrobky na péči o spálenou pokožku nebo jiné kožní problémy