Anne Thestrup Meimbresse

Ověřila Anne Thestrup Meimbresse

Klinický farmaceut, lékárna Varde

Zde si můžete prohlédnout profil Anne »
Obsah:

Příčiny lupů

» Přejít na: zmíněné produkty


Přirozeně se vyskytující mikrob Malassezia Globosa se nachází na pokožce hlavy každého z nás. Živí se přirozenými oleji (kožním mazem) ve vlasové pokožce; kožní maz udržuje vlasy a pokožku hlavy dobře hydratovanou.

Při rozkladu kožního mazu vzniká vedlejší produkt známý jako kyselina olejová. Odhaduje se, že padesát procent lidí je na kyselinu olejovou citlivých, takže jejich pokožka hlavy reaguje podrážděním a zánětem.

Tento zánět způsobuje zarudnutí a svědění pokožky hlavy, což vede k tomu, že tělo dává mozku signál, aby rychleji vylučoval kožní buňky.

Toto vylučování je snahou zbavit se dráždivé látky a fyzicky se projevuje jako viditelné bílé šupinky, které často padají na ramena.


Co způsobuje lupy?

Ačkoli příčina lupů je vždy stejná, další faktory mohou tento stav zhoršit. Mezi faktory, které mohou lupy zhoršit, patří;

1. Podrážděná a mastná pokožka

To může být způsobeno stavy, jako je seboroická dermatitida. Seboroická dermatitida se vyznačuje zarudlou a mastnou kůží, která je pokryta šupinatými bílými nebo žlutými šupinami.

Toto onemocnění může postihnout pokožku hlavy a další oblasti těla, které jsou bohaté na tukové žlázy, jako jsou záhyby kolem nosních dírek, zadní strany uší, třísla a podpaží.

2. Suchá pokožka

Pokud trpíte suchou pokožkou nebo máte zdravotní potíže, jako je ekzém, je pravděpodobné, že vaše pokožka hlavy bude také suchá, šupinatá a pravděpodobně také velmi svědivá. Šupinky způsobené suchou pokožkou se obvykle objevují menší a méně se mastí.

Suchá pokožka se může zhoršit v chladnějším podnebí a v zimě kvůli suchému počasí.

3. Nedostatečné mytí šamponem

Pokud si vlasy nemyjete pravidelně, mohou se na pokožce hlavy hromadit oleje a kožní buňky, což vede k tvorbě lupů. Mužské hormony známé také jako androgeny mohou také způsobovat mastnou pokožku, což může vést k tvorbě lupů.

Příliš časté mytí šamponem však může vysušovat pokožku hlavy a způsobovat lupy, proto se doporučuje mýt vlasy šamponem každý druhý den, aby byla zachována zdravá rovnováha.

4. Nepravidelné kartáčování vlasů

Může také zvýšit pravděpodobnost výskytu lupů, protože se na pokožce hlavy hromadí odumřelá kůže.

5. Teplo a suchý vzduch

Naopak teplo může pokožku hlavy vysušovat a lupy zhoršovat.

6. Znečištění ovzduší

Může také přispět ke vzniku lupů, protože chemické látky, které kolují ve vzduchu, mohou ovlivnit pokožku a způsobit podráždění nebo alergické reakce na kůži a pokožce hlavy, které mohou způsobit lupy.

7. Zásadité šampony

Lidé, kteří trpí lupy, by si měli vybrat šampon s neutrálním nebo mírně kyselým pH. Pokud použijete přípravek, který není vhodný pro vaši citlivou pokožku, může dojít k reakci pokožky hlavy, která způsobí svědění a šupinatění pokožky hlavy.

Vlasové přípravky, které obsahují určité oleje, mohou lupy také zhoršit, protože kvasinky se mohou těmito lipidy živit a v jejich přítomnosti se množit. Stylingové přípravky se také mohou usazovat na pokožce hlavy a způsobovat její mastnotu.

8. Strava

Konzumace potravin bohatých na zinek, vitamin B a tuky vám může pomoci zabránit vzniku lupů.

9. Stres

Může zhoršit jakékoli kožní onemocnění a narušit imunitní systém. Ačkoli mikrob malassezia je již přítomen na pokožce hlavy každého člověka, může se mu dařit, jakmile dojde k narušení nebo oslabení imunitního systému, což vede ke vzniku lupů.

Stres může způsobit cyklus svědění a škrábání, kdy čím více se škrábete, tím více vás pokožka hlavy svědí.

Proto je důležité zařadit do každodenní rutiny některé relaxační metody, abyste snížili hladinu stresu a zlepšili zdraví pokožky hlavy.

Přečtěte si více: Jak se zbavit lupů

Sada přípravků na vlasy a pokožku hlavy
Vše, co potřebujete na suchou pokožku hlavy nebo proti lupům, v jednom balení
+15.000 recenzí
Běžná cena 799,00 Kč
Výprodejová cena 799,00 Kč Běžná cena 999,00 Kč
Sada přípravků na vlasy a pokožku hlavy - Vše, co potřebujete na suchou pokožku hlavy nebo proti lupům, v jednom balení

Příznaky lupů

Lupy jsou jedním z nejčastějších zdravotních problémů vlasové pokožky, se kterým se potýká téměř polovina lidí na světě. Lupy se mohou objevit u každého bez ohledu na věk, pohlaví a etnický původ;

ve skutečnosti se mohou objevit již v deseti letech.

Příznaky lupů jsou velmi výrazné a snadno rozpoznatelné a většina lidí je dokáže sama diagnostikovat.

Bílé šupinky

Prvním a nejčastějším příznakem lupů jsou bílé šupinky, které jsou obvykle viditelné ve vlasech nebo na ramenou a oblečení. Šupinky se objevují, protože kůže na hlavě zvyšuje rychlost obnovy buněk, což způsobuje nadměrný výskyt buněk a jejich vylučování z pokožky hlavy.

Tyto šupinky jsou jednoduše neškodné odumřelé kožní buňky, pokud je příčinou mastná pokožka hlavy, budou mít žlutější barvu. Lupy se mohou objevit i ve vlasech na obličeji včetně obočí a řas, v těchto případech mohou být pro jedince nepříjemnější a vyžadují okamžitou pozornost.

Svědění pokožky hlavy

Lidé s lupy mohou mít pocit, že je pokožka hlavy více svědí, zejména v oblasti vlasové linie a kotlet, což může být způsobeno suchou kůží a zánětem.

Svědění je obvykle prvním příznakem, který se u lupů objevuje, a lze ho považovat za varovný signál před tím, než se začnou objevovat šupinky.

Svědění je důsledkem zánětu a citlivosti na mikroba Malassezia Globosa; v těžších případech může zánět dokonce způsobit, že pokožka hlavy a linie vlasů zčervená stejně jako kterákoli jiná část kůže, když je zanícená.

Suchá pokožka hlavy

Často se také stává, že pokožka hlavy je suchá a nadměrně namáhaná, protože lupy mohou poškodit přirozenou bariéru vlhkosti pokožky a umožnit únik nezbytné vlhkosti.

To způsobuje pocit suché a napjaté pokožky hlavy. Přečtěte si více informací o léčbě suché pokožky hlavy.

Přečtěte si více o: Výhody používání Tea Tree oleje na vaše vlasy


Léčba výskytu lupů

Protože lupy jsou často chronickým onemocněním, lze je správnou péčí zvládnout. Můžete zkusit použít nemedikovaný šampon a pokožku hlavy důkladně masírovat a poté se ujistit, že jste z ní opláchli všechny zbytky přípravku.

Pravidelné mytí šamponem třikrát až čtyřikrát týdně pomůže odstranit šupinky, mastnotu a zabrání usazování odumřelé kůže.

Pokud se to nepodaří, mohou pomoci šampony proti lupům. Některé šampony proti lupům se doporučují používat každý den a jsou dostatečně jemné na to, aby se používaly denně, zatímco jiné mohou být doporučeny k použití pouze jednou nebo dvakrát týdně.

Tyto typy šamponů obsahují účinné látky, které jsou uvedeny na zadní straně obalu. Šampony proti lupům by se měly používat nejméně jeden měsíc, aby byly výsledky viditelné, pokud nedojde k nežádoucí reakci, protože pokožka hlavy potřebuje čas na doplnění normálních buněk.

Pokud se lupy objevují i po měsíci používání šamponu proti lupům a vyzkoušeli jste alespoň dva různé šampony, doporučujeme vám poradit se s lékařem nebo kožním specialistou.

To je důležité zejména v případě, že trpíte zarudnutím, svěděním nebo suchými šupinkami odumřelé kůže na pokožce hlavy nebo jinde na těle.

Lékař může pokožku hlavy vyšetřit a předepsat masti, krémy, pleťové vody nebo šampony, které se mají na pokožku hlavy používat. Pokud se jedná o základní kožní onemocnění, které je třeba řešit, mohou být předepsány některé léky k jeho vyřešení.

Existuje mnoho přírodních prostředků, které pomáhají léčit lupy. Jedním z nejoblíbenějších prostředků je aplikace tea tree oleje na pokožku hlavy. Nanesením malého množství tohoto esenciálního oleje na šupinatá místa na pokožce hlavy nebo přidáním několika kapek do běžného šamponu můžete lupy léčit, a to díky jeho přirozeným antibakteriálním vlastnostem.

Tea Tree olej může dokonce pomoci uvolnit vlasové folikuly a vyživovat kořínky vlasů tím, že hydratuje vlasy a pokožku hlavy. To pomáhá řešit suchost a svědění a kontrolovat nadměrnou produkci oleje.

Bylo také prokázáno, že aplikace olivového oleje na pokožku hlavy zmírňuje viditelnost lupů. Olivový olej obsahuje základní živiny a antioxidanty, což z něj činí vynikající volbu pro vlasový olej. Dokáže hydratovat suchou pokožku hlavy a rychle zklidnit případné šupinatění.

Olivový olej dokonce dokáže rozpustit nečistoty a přebytečné oleje na pokožce hlavy a uvolnit odumřelou kůži, aby se neusazovala ve vlasových folikulech.

Šampon s obsahem Tea Tree oleje jemně a účinně redukuje lupy. Vaše vlasy budou jemnější, luxusnější a pokožka hlavy čistá a zdravá. Při pravidelném používání můžete mít lupy pod kontrolou.


Video: 3 kroky pro zdravé vlasy a pokožku hlavy

Sada přípravků na vlasy a pokožku hlavy
Vše, co potřebujete na suchou pokožku hlavy nebo proti lupům, v jednom balení
+15.000 recenzí
Běžná cena 799,00 Kč
Výprodejová cena 799,00 Kč Běžná cena 999,00 Kč
Sada přípravků na vlasy a pokožku hlavy - Vše, co potřebujete na suchou pokožku hlavy nebo proti lupům, v jednom balení

Často kladené otázky na téma lupů


Co jsou to lupy?

Lupy jsou stav, kdy se z pokožky hlavy uvolňují odumřelé kožní buňky. Téměř polovina světové populace se potýká s neobvykle velkým množstvím šupinatění kůže, které může být chronické nebo v důsledku některých spouštěcích faktorů, stav je často doprovázen určitým zarudnutím nebo podrážděním vlasové pokožky.


Proč se mi tvoří lupy?

Lupy jsou velmi častým onemocněním a mohou postihnout prakticky kohokoli bez ohledu na věk, pohlaví nebo etnický původ. Lupy mohou být vyvolány určitými faktory, jako je nedostatečné mytí šamponem, nadměrná úprava vlasů, stres, nevyvážená strava a základní kožní onemocnění.


Způsobují lupy vypadávání vlasů?

Ačkoli se obecně jedná o neškodný stav, vědci zjistili, že vlasy rostoucí na pokožce hlavy podrážděné lupy nakonec produkují více poškozených vlasů než na zdravé pokožce hlavy. Skutečnost, že povrch kůže má oslabené kutikuly, znamená, že poskytuje mnohem menší ochranu vlasovým vláknům při jejich růstu.

To znamená, že je pravděpodobnější, že dojde k nějaké formě vypadávání vlasů v důsledku jejich lámání.

Vzhledem k tomu, že jedním z hlavních příznaků lupů je svědění, může dojít k dalšímu fyzickému poškození pokožky hlavy a k lámání vlasů.

Proto je léčba nebo zvládání tohoto stavu rozhodující pro zamezení vypadávání vlasů v souvislosti s lupy.


Jak vypadají lupy?

Pro lupy je typická suchá, svědivá a šupinatá pokožka hlavy. Postižení mají často na vlasech a ramenou viditelné malé bílé šupinky. Někdy, pokud je ve vlasové pokožce nadměrné množství oleje a mastnoty, se šupinky jeví spíše nažloutlé.

Toto onemocnění není nakažlivé, nicméně může být nepříjemné kvůli viditelným bílým šupinkám ve vlasech, lidé, kteří mají větší množství lupů, se mohou cítit hůře, pokud mají tmavé vlasy nebo když mají na sobě černé oblečení, protože šupinky lupů mohou být vidět.


Jsou lupy plísní?

Lupy samy o sobě nejsou plíseň, ale jsou způsobeny přítomností Malassezia globosa, přirozeně se vyskytující houby. Tato houba je přítomna na pokožce hlavy každého člověka a rozkládá oleje známé jako kožní maz; vedlejším produktem této reakce je kyselina olejová.

Odhaduje se, že každý druhý člověk na světě je citlivý na kyselinu olejovou, pokožka hlavy reaguje podrážděním a zvýšenou rychlostí obnovy kožních buněk, které se pak vylučují v podobě bílých šupinek.


Jak rozlíšit vši a lupy?

Jak vši, tak lupy mohou způsobovat podobné příznaky, jako je svědění a bílé šupinky na pokožce hlavy. Jelikož se vši živí lidskou krví prostřednictvím vlasové pokožky, mohou způsobit, že se vám pokožka hlavy vyživuje, zatímco lupy mohou způsobit svědění, pokud je pokožka hlavy velmi suchá.

Při výskytu vší však můžete na pokožce hlavy pozorovat bílé pohyby a vajíčka hnid, která se objeví přilepená na pokožce hlavy. V případě lupů bílé šupinky snadno vypadávají a pokožka hlavy může vypadat žlutě nebo bíle a může být šupinatá nebo mastná. Příčiny každého z těchto stavů se liší, nicméně oba stavy lze snadno zvládnout vhodnou péčí.

Přečtěte si: Jak vypadají vši?

Pokud si myslíte, že máte lupy, a používáte šampon proti lupům déle než jeden měsíc bez viditelného zlepšení, měli byste se poradit se svým lékařem a prozkoumat další možnosti léčby.

Sada přípravků na vlasy a pokožku hlavy
Vše, co potřebujete na suchou pokožku hlavy nebo proti lupům, v jednom balení
+15.000 recenzí
Běžná cena 799,00 Kč
Výprodejová cena 799,00 Kč Běžná cena 999,00 Kč
Sada přípravků na vlasy a pokožku hlavy - Vše, co potřebujete na suchou pokožku hlavy nebo proti lupům, v jednom balení