Anne Thestrup Meimbresse

Ověřila Anne Thestrup Meimbresse

Klinický farmaceut, lékárna Varde

Zde si můžete prohlédnout profil Anne »
Obsah:

Co je to vypadávání vlasů?

Vypadávání vlasů je stav, kdy vlasy začnou řídnout a nakonec úplně zmizí. Může způsobit snížení tloušťky a lesku vlasů - často v oblasti středového předělu uprostřed hlavy v horní části lebky. Může však také způsobit nerovnoměrnou plešatost na několika místech pokožky hlavy. Plešatost často postihuje muže, zatímco ženy mají tendenci pociťovat vypadávání vlasů jako řídnutí vlasů ve větší či menší míře.

Vypadávání vlasů je vlastně nemoc. Může se jednat o přechodný i trvalý stav v závislosti na příčině problému. Vypadávání vlasů může být buď telogenní efluvium, což je stav, kdy vlasy řídnou po celé pokožce hlavy, nebo androgenetická alopecie, což je geneticky zděděné vypadávání vlasů.

Vaše pokožka hlavy je vybavena v průměru až 100 000 vlasy. Každý pramen vlasů prochází fázemi začínajícími anagenem. V té se nachází více než 90 % vašich aktuálně rostoucích vlasů. Anagenní vlasy jsou tak pevně spojeny s pokožkou hlavy, že je obtížné je odtrhnout. Každý pramen vlasů roste několik let, než vypadne a je nahrazen novým, čerstvým pramenem vlasů.

Další fáze se nazývá katagenní - při ní buňky odumírají. Tato fáze trvá přibližně dva týdny, poté pramen přechází do telogenní fáze. Tato fáze trvá přibližně tři měsíce. Telogenní fáze je klidovou fází, po které se vlasy ztrácejí. To také znamená, že tyto chloupky lze snadněji vytrhnout. Denně ztratíte až 100 telogenních vlasů, ale tato rychlost není považována za vypadávání vlasů. Pokud se však počet výrazně zvýší nad 100, bude to považováno za vypadávání vlasů, protože vlasy tedy řídnou mnohem rychleji.

Sada proti vypadávání vlasů s biotinem a Capilia Longa
3 produkty pro řídké vlasy, jemné vlasy se sklonem k vypádávání
+15.000 recenzí
Běžná cena 999,00 Kč
Výprodejová cena 999,00 Kč Běžná cena 1.099,00 Kč
3 produkty pro řídké vlasy, jemné vlasy se sklonem k vypádávání

Co způsobuje vypadávání vlasů?

Pokud trpíte vypadáváním vlasů, rozhodně nejste sami. Je to problém, který sdílí mnoho lidí. Příčiny však mohou být různé. Ve skutečnosti existuje moře různých faktorů, které ovlivňují vlasy a pokožku hlavy, a všechny mohou být příčinou vypadávání vlasů. Příznaky se však mohou lišit.

Genetické a dědičné faktory

Nejčastější příčinou vypadávání vlasů jsou genetické a dědičné faktory. Jde o  androgenetickou alopecií a je běžná u mužů i žen.

Mírná androgenetická alopecie spočívá v tom, že se s přibývajícím věkem zmenšují vlasové folikuly. To znamená, že se snižuje i kvalita vlasových pramenů - a to způsobuje vypadávání vlasů.

V případech těžké androgenetické alopecie je příčinou dědičné vypadávání vlasů. Zde se vlasové folikuly zmenšují do té míry, že již nemohou zajistit růst nových vlasů. To se častěji stává mužům a vede ke známé plešatosti ve tvaru "měsíce" a ustupující linii vlasů.

Vlasové folikuly, které tvoří vlasové prameny, pomalu mizí, takže nejsou schopny obnovit růst nových vlasů. V pubertě začínají mladí muži produkovat testosteron, který může způsobit zmenšení vlasových folikulů. Pokud se příliš zmenší, vlasy už znovu nevyrostou. Pokud jste náchylní k vypadávání vlasů, folikuly budou mimořádně citlivé na hormony, a tak budete o vlasy přicházet ve větší míře.

Nedostatek vitamínů a podvýživa

Konzumujete správnou stravu a vhodné vitamíny? Pokud ne, může být příčinou vypadávání vlasů telogenní efluvium, které vlasy ztenčuje. Při tomto stavu přestávají vlasové folikuly produkovat nové vlasy a vyhazují stávající prameny vlasů.

Pokud vám například chybí biotin a niacin - oba vitaminy skupiny B - může to mít vliv nejen na lesk vašich vlasů. Vitamíny skupiny B jsou důležité pro růst vlasů, a pokud jich nemáte dostatek prostřednictvím stravy, může to způsobit, že vlasy prořídnou všechny nebo vypadnou z pokožky hlavy. Proto je výhodné používat přípravky obsahující biotin k posílení vlasů.

XL balíček proti vypadávání vlasů
5 produktů proti vypadávání vlasů s biotinem pro řídnoucí vlasy
+15.000 recenzí
Běžná cena 2.079,00 Kč
Výprodejová cena 2.079,00 Kč Běžná cena 2.639,00 Kč
XL balíček proti vypadávání vlasů - 5 produktů proti vypadávání vlasů s biotinem pro řídnoucí vlasy

Chronický stres

Většina z nás se někdy ocitla ve stresu. To by samo o sobě nemělo způsobovat vypadávání vlasů. Pokud však trpíte chronickým stresem - stresem po delší dobu - může to mít vliv na vaše vlasy. Chronický stres je častou příčinou řídnutí vlasů.

Když je tělo ve stresu, dochází k hormonální nerovnováze. Nerovnováha způsobuje, že vlasy přestávají růst a následně vypadávají.

Nadměrné používání vlasových přípravků

Zdraví vlasů úzce souvisí s fyziologickými podmínkami. Na vypadávání vlasů se proto mohou podílet jak životní styl, tak faktory životního prostředí.

To se týká například nadměrného používání vlasových přípravků, barvení vlasů, žehliček na vlasy a kulm, které mohou být pro vaše vlasy náročné. Tyto různé vlivy mohou dráždit pokožku hlavy a vytvářet nerovnováhu v přirozené struktuře vlasů. Opotřebovávají kořínky, vysušují vlasy a způsobují nerovnováhu, která omezuje růst vlasů. Může proto vést k menšímu nebo většímu rozsáhlému vypadávání vlasů.

Nemoc a vypadávání vlasů

Vypadávání vlasů může být způsobeno také základním onemocněním. Některé nemoci způsobují, že se v těle začnou tvořit protilátky, které napadají vlasové folikuly, což způsobuje řídnutí vlasů a dokonce i plešatění.

Metabolické poruchy, poruchy příjmu potravy, zneužívání návykových látek a podobné problémy mohou způsobit změny na kůži, které jsou špatnými podmínkami pro růst vlasů, a způsobují, že začnou vypadávat.

Vedlejší účinek léku

Vypadávání vlasů může být způsobeno léky. Zejména chemoterapie jako léčba rakoviny může způsobit vypadávání vlasů. Řídnutí vlasů však mohou způsobit i antikoncepční pilulky a další "neškodné" léky.

Proto je vždy dobré si před užíváním jakéhokoli léku důkladně přečíst příbalový leták nebo se poradit se svým lékařem, abyste si byli vědomi nežádoucích účinků léku.


Kdo je nejvíce postižen vypadáváním vlasů?

Pokud trpíte vypadáváním vlasů, nejste zdaleka jediní. Vypadávání vlasů postihuje muže i ženy. Až 25 % Dánů je ve větší či menší míře postiženo vypadáváním vlasů od 25 let. Vypadávání vlasů může postihnout každého, protože může mít fyziologické i psychologické příčiny.

U mužů je řídnutí vlasů a plešatění spíše pravidlem než výjimkou. Otázkou tedy není ani tak to, zda o vlasy přijdou, ale spíše kdy o ně přijdou. To se může u jednotlivých mužů značně lišit a může to být v rozmezí od mladistvého věku až po seniorský věk. Odhaduje se, že přibližně 20 % mužů ve věku 20 let se potýká s vypadáváním vlasů, přibližně 40 % mužů ve věku 40 let a přibližně 60 % mužů ve věku 60 let.

Vypadávání vlasů je běžné také u mnoha žen a až 50 % žen po padesátce trpí ve větší či menší míře řídnutím vlasů.


Příznaky vypadávání vlasů - na co si dát pozor?

Pokud trpíte vypadáváním vlasů, obvykle se projevuje různými příznaky. Často může začínat řídnutím vlasů, které se nakonec zhoršuje. Příznaky se u žen a u mužů často liší.

Vypadávání vlasů u mužů

Při vypadávání vlasů u mužů začínají vlasy řídnout v horní části lebky - na hřebeni. Řídnutí se projevuje také jako ustupující linie vlasů s vysokými spánky, které nakonec splývají s takzvaným "měsícem" v zadní části hlavy.

Často se tak vytváří podkovovitý prstenec vlasů na zádech a po stranách. Vzor plešatosti často začíná jedinou holou skvrnou, která může následně vést k úplné plešatosti.

Přečtěte si více o vypadávání vlasů u mužů.

Vypadávání vlasů u žen

Vypadávání vlasů u žen se často projevuje jako řídnutí vlasů v horní části vlasové pokožky, podél rozparku. Zde jsou vlasy ve větší či menší míře prořídlé, zatímco tloušťka a lesk vlasů po stranách a vzadu zůstávají zdravé.

U žen se obvykle neprojevuje úplná plešatost a vzorová plešatost ve stejné míře jako u mužů, u nichž mizí všechny vlasy.

Přečtěte si více o vypadávání vlasů u žen.


Jaká je léčba na vypadávání vlasů?

Existuje lék na vypadávání vlasů? A lze ztracené vlasy obnovit? Existuje několik dobrých možností léčby vypadávání vlasů - mějte však na paměti, že neexistuje zázračný lék a že účinná léčba vyžaduje pečlivost a velkou trpělivost.

Lék na vypadávání vlasů

Když vám vypadávají vlasy, ať mužům nebo ženám, je to způsobeno nerovnováhou, která nastává v přirozeném procesu růstu vlasů. K nápravě tohoto stavu vyvinula společnost Australian Bodycare řadu jedinečných výrobků, které působí proti riziku vypadávání vlasů.

Jedná se o tři produkty: sérum, šampon a sprej na vlasy, které se skládají z řady vyživujících a prospěšných složek, jako je Tea Tree Oil, biotin a Capilia Longa, které účinně působí proti vypadávání vlasů.

Sada proti vypadávání vlasů s biotinem a Capilia Longa
3 produkty pro řídké vlasy, jemné vlasy se sklonem k vypádávání
+15.000 recenzí
Běžná cena 999,00 Kč
Výprodejová cena 999,00 Kč Běžná cena 1.099,00 Kč
3 produkty pro řídké vlasy, jemné vlasy se sklonem k vypádávání

Tea Tree Oil, biotin a Capilia Longa

Všechny tři produkty obsahují Capilia Longa a 100% přírodní Tea Tree Oil. Sérum navíc obsahuje biotin. Společně posilují prameny a pomáhají vytvářet zdravější a silnější vlasy.

Tea Tree Oil se získává z australských stromů a má antibakteriální vlastnosti, které čistí pokožku hlavy od nečistot a špíny. Poskytuje vlasům ty nejlepší podmínky a zdravou pokožku hlavy, což napomáhá růstu silných a hustých vlasů.

Biotin je ve vodě rozpustný vitamin skupiny B, který je nezbytný pro zdraví těla a vlasů. Biotin je součástí metabolických reakcí v těle a regulace obratu cukrů. Biotin se používá například k přeměně sacharidů a tuků, a proto jsou tělesné buňky na tomto vitaminu závislé. Růst buněk hraje významnou roli při tvorbě nových vlasů a pokožky, proto je biotin důležitým zdrojem pro růst vlasů.

Capilia Longa je multiaktivní složka získaná z přírodní tropické a subtropické rostliny Curcuma Longa. Pomáhá reaktivovat latentní buňky, které jinak vytvářejí nerovnováhu v přirozeném růstu vlasů, aby byly znovu vyváženy a byly jim poskytnuty ty nejlepší podmínky pro růst hustých a silných vlasů

Používejte produkty společně

Sérum, šampon a lak na vlasy proti vypadávání vlasů lze používat samostatně nebo společně pro dosažení optimálních výsledků. Sérum se vmasíruje do pokožky hlavy, aby podpořilo zdravé vlasy a zdravé prostředí pokožky hlavy pro růst vlasů. Šampon jemně čistí pokožku hlavy bez nečistot, aby nebyl brzděn růst vlasů. Vlasový sprej můžete použít po umytí šamponem nebo když chcete mytí vlasů zcela vynechat. Pomáhá posílit každý pramen vlasů, aby se stal odolnějším vůči lámání.

Výrobky společně působí proti vypadávání vlasů tím, že posilují vlasy a pokožku hlavy, což podpoří růst vlasů a jejich zesílení. Všechny 3 produkty lze používat denně.

Léčba silnými léky

Vypadávání vlasů můžete léčit také lékařsky. Ta často spočívá v hormonální léčbě tabletami. Léčba tabletami by měla působit proti hormonům, které mohou bránit růstu vlasů, ale léčba může mít často vedlejší účinky, jako je například impotence u mužů.

Tablety vám může předepsat pouze lékař, a proto byste se s ním měli nejprve poradit. Lékař obvykle posoudí, zda pro vás bude léčba přínosná.

Transplantace "zdravých" vlasů

Transplantace vlasů je další formou léčby vypadávání vlasů. Transplantace se provádí tak, že se vyhledají dárcovské oblasti se silnými prameny vlasů a zdravými folikuly, obvykle na zadní nebo boční straně hlavy, kde je ještě mnoho vlasů. Vlasové folikuly jsou odebrány jednotlivě a zasazeny do plešatých oblastí, jako je horní část vlasové pokožky nebo ustupující vlasová linie.

Po několika týdnech transplantované vlasy vypadnou a ze zdravého folikulu zasazeného ve vlasové pokožce postupně vyrostou nové vlasy. Konečný výsledek zákroku lze pozorovat až po 12-18 měsících.


Jak zabránit vypadávání vlasů

Vypadávání vlasů lze předcházet několika způsoby. Protože i když může být obtížné zatáhnout za brzdu u procesu stárnutí, nemusíte se ho předem zcela vzdát.

Dodejte svému tělu správné živiny

Pokud vašemu tělu chybí vitamíny a živiny, může to mít vliv na sílu vašich vlasů. Chcete-li svým vlasům poskytnout ty nejlepší podmínky pro to, aby zůstaly zdravé a silné, můžete využít konzumaci velkého množství ovoce a zeleniny. Obojí je plné antioxidantů a vitaminů, které mohou být pro vaše vlasy prospěšné.

Dbejte na to, abyste ve stravě měli dostatek vitaminů skupiny B. Podporují zdravé vlasové folikuly a pomáhají udržovat přirozenou rovnováhu, která je důležitá pro růst vlasů.

XL balíček proti vypadávání vlasů
5 produktů proti vypadávání vlasů s biotinem pro řídnoucí vlasy
+15.000 recenzí
Běžná cena 2.079,00 Kč
Výprodejová cena 2.079,00 Kč Běžná cena 2.639,00 Kč
XL balíček proti vypadávání vlasů - 5 produktů proti vypadávání vlasů s biotinem pro řídnoucí vlasy

Omezte používání vlasových přípravků

Používáte-li na vlasy mnoho různých přípravků, je vhodné omezit jejich používání a předejít tak budoucímu vypadávání vlasů.

Nechejte vlasy raději uschnout na vzduchu než používat fén a místo několika různých stylingových přípravků používejte na vlasy jeden přípravek s více funkcemi. Také se ujistěte, že vaše výrobky obsahují jemné složky, které nepoškozují vaše vlasy.

Vyhněte se stresu

Čas od času se nevyhnete stresu. Uvědomte si však, že není dobré být ve stresu dlouhodobě. Tehdy může stres způsobit vypadávání vlasů. Proto se ujistěte, že máte v každodenním životě vytvořenou dobrou strukturu, rovnováhu mezi pracovním a soukromým životem a rutinu, abyste měli přehled o tom, čeho musíte dosáhnout.

To platí jak v práci, tak doma. Nezapomeňte se jednou za čas odpojit a hýčkat se a dobít si baterky. Tímto způsobem můžete snížit hladinu stresových hormonů ve svém těle.

Kompletní balíček proti vypadávání vlasů s produkty XL
5 produktů pro každodenní péči při vypadávání vlasů, jemných a řídkých vlasech
+15.000 recenzí
Běžná cena 2.299,00 Kč
Výprodejová cena 2.299,00 Kč Běžná cena 2.519,00 Kč
Kompletní balíček proti vypadávání vlasů s produkty XL - 5 produktů pro každodenní péči při vypadávání vlasů, jemných a řídkých vlasech