Anne Thestrup Meimbresse

Ověřila Anne Thestrup Meimbresse

Klinický farmaceut, lékárna Varde

Zde si můžete prohlédnout profil Anne »
Obsah:

Jaký je pocit bolestivosti pochvy?

Pokud máte pocit bolesti uvnitř pochvy, měli byste to vždy brát vážně. Je to signál vašeho těla, že něco není v pořádku, ať už jde jen o podráždění v oblasti genitálií, nebo o infekci.

Obecně platí, že ženy poznají bolestivost pochvy jen podle příznaků. Oblast kolem poševního vchodu, která zahrnuje samotnou pochvu, stydké pysky a vnější pysky, bude teplá, s pocitem pálení a velkým nepohodlím.

Bolestivost pochvy je nepříjemné onemocnění, které by se mělo co nejdříve odstranit.


Příčiny bolestivosti pochvy

Existuje mnoho důvodů, proč můžete pociťovat bolestivost pochvy. Některé příčiny vyžadují lékařskou péči, jiné lze léčit domácími prostředky.

Když cítíte bolestivost v pochvě, může to být příznak infekce. Například plísňová infekce může způsobovat rozsáhlou bolestivost a intenzivní svědění. Vaginální plísňové infekce mohou mít za následek také zvýšený objem výtoku konzistence podobné tvarohu.

Další příčinou může být bakteriální infekce, například kapavka nebo chlamydie. Tato onemocnění často způsobují bolest a nepříjemné pocity i při močení.

Bolestivost pochvy je však nejčastěji jen příznakem suchosti a podráždění v oblasti genitálií - což může být způsobeno mnoha různými příčinami.


Bolestivost pochvy během těhotenství

Mnoho těhotných žen pociťuje během těhotenství pálení v pochvě. Některé pociťují mírné nebo slabé pálení, zatímco jiné zažívají intenzivní pálení.

Během prvního těhotenství můžete pociťovat bolestivost pochvy, zatímco druhé a třetí těhotenství může proběhnout zcela bez bolesti.

Pociťování bolesti a bolestivosti pochvy během těhotenství je normální. Může to být způsobeno například tím, že sliznice se v důsledku měnící se hladiny hormonů během těhotenství stává mimořádně suchou a slabou.

Proto není důvod obávat se o zdraví své nebo svého dítěte, i když je to nepříjemný pocit. Může také způsobit bolestivý pohlavní styk s občasným krvácením z vřídků v suché sliznici.

Pokud vaše sliznice nejsou suché a pochva není zarudlá a podrážděná, může být bolestivost způsobena plísňovou infekcí v pochvě. Riziko vzniku plísňové infekce v pochvě je u těhotných žen 3krát vyšší v důsledku zvýšené produkce hormonů.

Pokud se v těhotenství cítíte špatně nebo se necítíte dobře, měla byste se vždy obrátit na svého lékaře, který vám poradí a pomůže.

3 dílný intimní set pro běžné intimní problémy
3 přípravky proti vaginální suchosti, zápachu z pochvy, svědění nebo jiným intimním potížím
+15.000 recenzí
Běžná cena 799,00 Kč
Výprodejová cena 799,00 Kč Běžná cena 879,00 Kč
3 dílný intimní set pro běžné intimní problémy - 3 přípravky proti vaginální suchosti, zápachu z pochvy, svědění nebo jiným intimním potížím

Co je podráždění pochvy?

Lokty, kolena, paty a kotníky jsou často suché a podrážděné. Suchá a podrážděná kůže se však může vyskytovat kdekoli na těle - včetně genitálií. Suchá pokožka je náchylná ke svědění a vřídkům, což může vést k velkému nepohodlí a pocitům pálení.

K intimnímu podráždění dochází, když je oblast v pochvě a jejím okolí suchá. Když se dívka dostane do puberty, její vaječníky začnou produkovat estrogen. Nepřestanou ho produkovat, dokud žena nedosáhne menopauzy. Produkce estrogenu způsobuje zvlhčení sliznice pochvy, a proto se u většiny žen objevuje alespoň nějaký výtok.

Výtok je přirozeným způsobem čištění pochvy a zároveň přirozeným lubrikantem při sexu.

Bolestivost v pochvě po pohlavním styku

Někdy se v pochvě netvoří výtok, což způsobuje nepříjemnou suchost. Suchost způsobuje bolestivost, která převládá zejména při pohlavním styku, kdy dochází k velkému tření o kůži. Bolestivost a suchost v pochvě není příjemná a zanechává vás obzvláště náchylnou k drobným poraněním a vřídkům.

Suchost v pochvě může být navíc obtěžující i při provádění běžných každodenních úkonů. Každodenní bolestivost může postihnout ženy všech věkových skupin, ale zvláště častá je u žen, které prošly menopauzou.

Ženy, které užívají antikoncepční pilulky nebo jiné léky, mohou také pociťovat suchost, podráždění a pálení v pochvě.

Čtěte dále tohoto průvodce a zjistěte, jak léčit bolestivost pochvy.


Léčba svědění, pálení a bolestivosti pochvy

Podráždění a suchost v oblasti genitálií lze ve většině případů zcela vyléčit správnou léčbou. Léčba nemusí vždy vyžadovat silné léčivé přípravky, protože některé příznaky lze vyléčit jednoduchou a dobrou domácí péčí.

Vyzkoušejte například Femigel od společnosti Australian Bodycare, což je gel určený k odstranění suchosti, bolestivosti a podráždění vnějších pohlavních orgánů. Gel během krátké doby obnoví přirozenou vlhkost, takže svědění, podráždění a suchost brzy zmizí.

Femigel je gel na vodní bázi bez hormonů, bohatý na účinnou látku tea tree oil, která je známá svými antiseptickými a antibakteriálními vlastnostmi. Citlivé intimní oblasti jsou obzvláště náchylné k bakteriálním infekcím, které mohou způsobit jejich vysušení a podráždění. Používáním gelu pokožku chráníte a hydratujete.

Četnost užívání přípravku Femigel závisí na vašich příznacích. Při mírném pálení a suchosti stačí používat gel jednou za tři dny. V závažných případech můžete gel aplikovat na intimní místa dvakrát denně. Před aplikací gelu se ujistěte, že jste otvor pochvy jemně omyla intimním mýdlem.

Nemusíte se obávat drsných chemických látek - Femigel je dermatologicky a gynekologicky testován a neobsahuje parabeny.

Přírodní složky jsou proto zcela bezpečné pro každodenní použití, a to i na citlivou pokožku v místě poševního vchodu.

Co naznačují naše klinické výsledky?

Femigel byl důkladně testován ve 4týdenní klinické studii. Po ukončení studie nám 9 z 10 žen sdělilo, že gel zcela odstranil veškeré svědění a bolestivost. Výsledky byly následující:

  • 100 % žen uvedlo, že Femigel odstraňuje svědění.
  • 94 % žen uvedlo, že Femigel odstranil suchost.
  • 94 % žen uvedlo, že Femigel eliminuje podráždění.
  • 88 % žen uvedlo, že Femigel eliminuje nežádoucí zápach.

U naprosté většiny žen, které se studie zúčastnily, se svědění, suchost a podráždění odstranily. Jako bonus jim Femigel také odstranil nežádoucí vaginální zápach. Mnoho žen se stydí za silné pachy vycházející z poševního vchodu.

Všechny ženy mají mírný zápach z pochvy - je to zcela přirozené. Pokud je však zápach příliš silný a štiplavý, může být zdrojem velké frustrace.

Pro optimální prevenci a léčbu bolestivosti pochvy je vhodné doplňovat Femigel spolu s Femi daily a pravidelně používat naši intimním mýdlem. Femi daily a Intim wash jsou intimní krém a mýdlo, které rovněž účinně léčí pocity pálení v pochvě.

Kombinace těchto dvou produktů udržuje pokožku zdravou a silnou, pomáhá udržovat přirozenou úroveň vlhkosti a působí proti nežádoucím bakteriím.

Pokud máte potíže se suchostí pochvy, je gel vhodným přípravkem, ale suchost můžete napravit i sama každodenním prováděním Kegelových cviků nebo pravidelným sexuálním životem. Tím zvýšíte krevní oběh ve svých genitáliích, takže sliznice v pochvě zesílí a zůstane vlhká.


Bolestivost pochvy má za následek snížený sexuální apetit

Suchá a bolestivá pochva po sexu nejen bolí, ale může také zhoršit váš sexuální život. Je naprosto pochopitelné, že se vaše sexuální touha sníží, pokud se sex začne spojovat s bolestí namísto potěšení. Sex by neměl bolet.

Přesto se to stává mnoha ženám všech věkových kategorií - a to často způsobuje frustraci.

V první řadě je důležité, abyste si dopřáli dlouhou a důkladnou předehru. To platí pro všechny ženy, zejména pokud již bojujete se suchostí v pochvě. Trvá nějakou dobu, než se vagina dostatečně zvlhčí, takže je nezbytné, abyste si s partnerem dali na čas.

Pokud tak neučiníte, může sex rychle skončit bolestí, škrábanci a občas i krvácením z poševního vchodu.

Pokud nejste dostatečně vlhká, můžete si snadno pomoci přípravkem Intimate Glide. Tento gel vám dodá dostatek vlhkosti, takže se bolest změní v rozkoš. Intimate Glide je na vodní bázi a obsahuje antibakteriální vlastnosti z tea tree oleje - jste tak dobře chráněna před bolestivostí a podrážděním, které mnoho žen při sexu zažívá. Uvolňuje a zklidňuje vagínu, takže se výrazně snižuje podráždění a pálení.

Když je sex příjemnější, vrátí se vám chuť k sexu.

3 dílný intimní set pro běžné intimní problémy
3 přípravky proti vaginální suchosti, zápachu z pochvy, svědění nebo jiným intimním potížím
+15.000 recenzí
Běžná cena 799,00 Kč
Výprodejová cena 799,00 Kč Běžná cena 879,00 Kč
3 dílný intimní set pro běžné intimní problémy - 3 přípravky proti vaginální suchosti, zápachu z pochvy, svědění nebo jiným intimním potížím