Anne Thestrup Meimbresse

Ověřila Anne Thestrup Meimbresse

Klinický farmaceut, lékárna Varde

Zde si můžete prohlédnout profil Anne »
Obsah:

Co jsou to chlamydie?

Chlamydie způsobuje bakterie zvaná chlamydia trachomatis. Chlamydie jsou pohlavně přenosné onemocnění, které se přenáší nechráněným pohlavním stykem, a problémem chlamydií je, že mnoho lidí nepociťuje vůbec žádné příznaky, přestože byli touto bakterií infikováni. Ve skutečnosti se odhaduje, že přibližně 50 000 Dánů je nakaženo chlamydiemi, aniž by si to uvědomovali, což může být nebezpečné.

Ženy jsou ohroženy vznikem zánětu vaječníků, zatímco muži jsou ohroženi vznikem zánětu nadvarlat. V obou případech se jedná o onemocnění, která mohou v nejhorším případě způsobit neplodnost a nemožnost mít děti.

Chlamydie je infekce, která způsobuje zánět močové trubice a děložního čípku. Ve Velké Británii jsou chlamydie nejčastěji sexuálně přenosnou nemocí, ale v tropech mohou způsobit také oční onemocnění trachom.

Chlamydie napadají buňky - především ty v močové trubici a děložním čípku - a množí se. Chlamydie mohou také postihnout buňky v konečníku a v očích a vzhledem k následkům, které mohou chlamydie způsobit, byste je měli brát vážně.

Kdo se může nakazit chlamydiemi?

Ačkoli se chlamydiemi může nakazit každý, onemocnění postihuje zejména mladé lidi, ale podle údajů je stále více lidí starších 40 let diagnostikováno s tímto onemocněním, což může být způsobeno tím, že tato generace nemá ve zvyku používat kondomy.

V Dánsku je ročně zjištěno až 30 000 případů chlamydií, ale panují obavy, že nakažených je nejméně dvakrát tolik. Vzhledem k tomu, že následky chlamydií mohou vyústit ve sterilitu a neplodnost, neléčenou chlamydiovou infekci byste neměli brát na lehkou váhu.

Femigel proti svědění, zápachu z pochvy a vaginální suchosti
Vyživující gel proti intimnímu nepohodlí a podráždění
+15.000 recenzí
Běžná cena Od 279,00 Kč
Výprodejová cena Od 279,00 Kč Běžná cena
Femigel proti svědění, zápachu z pochvy a vaginální suchosti - Vyživující gel proti intimnímu nepohodlí a podráždění
Femi Daily intimní gel proti svědění, zápachu z pochvy a vaginální suchosti
Intimní gel pro každodenní péči o intimní problémy
+15.000 recenzí
Běžná cena Od 299,00 Kč
Výprodejová cena Od 299,00 Kč Běžná cena
Femi Daily intimní gel proti svědění, zápachu z pochvy a vaginální suchosti - Intimní gel pro každodenní péči o intimní problémy

Příznaky chlamydií - Jaké jsou pocity při chlamydiích?

Chlamydie jsou nebezpečné tím, že jejich příznaky jsou buď velmi mírné, nebo nejsou vůbec žádné. Chlamydie se tedy mohou vyskytovat bez příznaků a pouze 50 % postižených žen a 80 % postižených mužů pociťuje příznaky spojené s tímto onemocněním.

Příznaky chlamidií u mužů

U mužů se mohou vyskytnout:

  • Výtok z močové trubice
  • Pálení při močení
  • Zánět nadvarlete

U mužů je obzvláště důležité věnovat pozornost zánětu močové trubice, který je důležitým příznakem. Často se objevuje čirý výtok z močové trubice a také svědění a pálení při močení. Jako muž můžete mít výtok z močové trubice nebo konečníku, pokud jste měl anální sex. Příznakem chlamydií může být také to, že máte horečku.

Příznaky chlamidií u žen

U žen se mohou vyskytnout:

U žen může být obzvláště obtížné onemocnění rozpoznat, protože je velmi mírné nebo nemá žádné příznaky. Pokud se však u vás objeví zvýšený vaginální výtok nebo pálení při močení, může to být příznakem chlamydií. Výtok může pocházet jak z močové trubice, tak z děložního čípku a jako žena můžete také pociťovat bolesti břicha a ve vzácných případech i horečku. Pokud jste měla anální sex, můžete mít také výtok z konečníku.

Existují další příznaky chlamydií? Vzácné příznaky

Ve vzácných případech se může stát, že chlamydie způsobí na genitáliích vyrážku v podobě plísňových, bradavičnatých výrůstků. Vyrážka je obvykle nebolestivá a obvykle po několika týdnech zmizí.

Muži mohou dostat zvláštní typ chlamydií zvaný chlamydiový granulom, který začíná jako obyčejné chlamydie. Pak se vyvine do zduřelých lymfatických uzlin v tříslech. Infekce se může projevit jako bolest nebo puchýř na penisu nebo nahoře u konečníku, pokud jste měli anální sex. Je to nebolestivé a zhojí se přibližně do týdne. Několik týdnů po vzniku vředu mohou zduřet lymfatické uzliny v tříslech.

Oba tyto příznaky jsou velmi vzácné - ale jisté známky chlamydií.

Pokud se u vás vyskytne některý z výše uvedených příznaků, měli byste okamžitě navštívit lékaře a nechat se léčit antibiotiky.

Nejčastější příznaky chlamydií:

  • Nejčastějšími příznaky jsou pálení při močení a výtok z močové trubice a u žen také z děložního čípku.
  • Muži mohou mít svědění v močové trubici
  • Ženy mohou mít špinění nebo krvácení při pohlavním styku a mohou mít silnější menstruaci
  • Muži mohou dostat epididymitidu
  • Pánevní zánětlivé onemocnění u žen
  • Bolest v podbřišku
  • Bolest varlat

Přečtěte si také: 

Léčba genitální mykózy

Postkoitální pálení - jak se mu vyhnout?


Věděli jste, že? 

Mnoho žen a mužů pociťuje po sexu svědění, pálení a podráždění, což může být opravdu nepříjemné. Pokud problémy způsobuje sex, může pomoci použití gelu, který zmírní suchost a intimní nepohodlí. Společnost Australian Bodycare vyvinula gel obsahující Tea Tree olej. Intim glide je dermatologicky testován a dokáže zmírnit intimní suchost a nepohodlí a poskytnout vám oběma smyslný zážitek.

Intimate glide od Australian Bodycare je lehký, jemný a smyslný gel. Obsahuje přírodní Tea Tree olej, který pomáhá zmírnit svědění, pálení, suchost a podráždění, které mnoho žen pociťuje během sexu a po něm.

Lubrikant na vodní bázi proti suchosti, svědění a štípání
Přírodní intimní gel proti suchosti v intimní oblasti
+15.000 recenzí
Běžná cena 299,00 Kč
Výprodejová cena 299,00 Kč Běžná cena
Lubrikant na vodní bázi proti suchosti, svědění a štípání -  Přírodní intimní gel proti suchosti v intimní oblasti

Jak můžete dostat chlamydie?

Chlamydie jsou obecně pohlavně přenosnou nemocí, a proto je k přenosu infekce nutný pohlavní styk.

U žen se bakterie usazují v děložním čípku v horní části pochvy, ale mohou se vyskytovat i v močové trubici.

U mužů se bakterie usazují v močové trubici, ale jak u mužů, tak u žen hrozí riziko rozšíření bakterií do vnitřních pohlavních orgánů.

Jak se chlamydie přenášejí?

Chlamydie se přenášejí kontaktem mezi sliznicemi. Mezi sliznice patří konečník, pochva, penis a ústa. Chlamydie se tedy mohou přenášet stykem s pohlavními orgány, orálním sexem a análním sexem. Chlamydie se však nemohou přenášet z úst - pouze z penisu, vagíny nebo konečníku, takže se chlamydie nepřenášejí líbáním. Může se však přenést ústy, například pokud poskytnete nechráněný orální sex někomu, kdo je chlamydiemi nakažen.

Jak snadno se chlamydie přenášejí?

Chlamydie jsou vysoce nakažlivé a bakterie se mohou snadno rozšířit i na vnitřní genitálie. Chlamydie se mohou přenést také v případě, že s infikovanou osobou sdílíte sexuální hračky.

Jak rychle se chlamydie přenášejí?

Jakmile se dostanete do kontaktu s nakaženou osobou, můžete se nakazit. Nemoc může být přítomna, i když nemáte žádné příznaky. Obvykle trvá 5 až 21 dní od okamžiku, kdy jste se nakazili, než se u vás objeví jakékoli příznaky.

Pokud přenášíte onemocnění bez léčby, odhaduje se, že se tělo může samo vyléčit po 1 až 2 letech. To by se však nemělo dělat, protože následky se nemohou samy vyléčit a mělo by se jim předcházet dříve, než se objeví.

Mohou se chlamydie přenášet orálním sexem?

Ano, můžete. Chlamydie se mohou přenést, pokud máte nechráněný orální sex s někým, kdo je touto nemocí nakažen. Chlamydie se však nemohou přenášet z úst do úst, takže líbání nepředstavuje riziko.

Přečtěte si také: Jak zmírnit vaginální suchost


Jak se vyhnout chlamydiím?

Praktikováním bezpečného sexu. Chcete-li se chlamydiím zcela vyhnout, měli byste se vyvarovat jakéhokoli kontaktu mezi svými sliznicemi a sliznicemi osoby, která chlamydiemi trpí. Měli byste se také vyhýbat kontaktu s předkožkou, spermatem nebo vaginálním sekretem.

Chlamydie se však může přenést i tehdy, pokud se dotknete genitálií nakažené osoby a poté se dotknete svých vlastních genitálií.

Chlamydie se mohou přenášet sexem mezi mužem a ženou, stejně jako sexem mezi dvěma muži nebo dvěma ženami.

V závislosti na typu sexu se můžete chránit následujícími způsoby:

  •  Kondomy: můžete je používat jak při orálním sexu, tak při vaginálním a rektálním styku nebo na sexuální hračky.
  •  Rukavice: k dotyku vagíny, konečníku nebo penisu můžete použít speciálně navržené rukavice.
  •  Lízací náplasti: můžete je použít, pokud se chystáte na orální sex. Vaginální i anální

Ani nitroděložní tělíska, antikoncepční pilulky, diafragmy, spermicidní krémy, antikoncepční tyčinky, minipilulky nebo vytahování před ejakulací nesnižují riziko pohlavně přenosných chorob.

Kdo je zvláště ohrožen onemocněním chlamydiemi?

  • Osoby s mnoha měnícími partnery
  • Lidé, kteří praktikují nebezpečný sex

Někteří lidé mohou být zvláště ohroženi nákazou chlamydiemi. Pokud máte více sexuálních partnerů, jste obzvláště ohroženi nákazou chlamydiemi.

Ženy mají větší pravděpodobnost, že u nich budou chlamydie diagnostikovány, ale to je pravděpodobně proto, že ženy jsou častěji testovány.

Nicméně největší podíl případů chlamydií připadá na heterosexuální muže, což však neznamená, že například u mužských párů je riziko nižší. Muži, kteří mají sex s muži, jsou obecně vystaveni vyššímu riziku nákazy pohlavně přenosnými chorobami, jako je syfilis a kapavka.

Většina nakažených je ve věku 15 až 29 let a údaje ukazují, že 5 % mladých lidí v Dánsku je nakaženo chlamydiemi.

Čtěte také: Zbavte se vaginálního svědění


Jak se chlamydie diagnostikují?

Lékař může stanovit diagnózu různými způsoby. Může to být buď odebráním stěru z močové trubice a u žen také z děložního čípku. Chlamydiovou infekci však lze diagnostikovat také ze vzorku moči, což je v současnosti nejčastější způsob diagnostiky chlamydií.

Jsou chlamydie podobné jiným pohlavně přenosným chorobám?

Chlamydie mohou být velmi podobné kapavce, ale obě onemocnění je třeba léčit velmi odlišně. Proto je také důležité stanovit přesnou diagnózu, a proto byste se měli nechat vyšetřit na obě onemocnění, pokud máte močové příznaky.

Kdy lze stanovit diagnózu?

Lékař může stanovit diagnózu 1 až 2 týdny po infekci.


Test na chlamydie - jak testovat chlamydie

Pokud jdete k lékaři, aby vás vyšetřil na chlamydie, provede se buď stěr z močové trubice, nebo u žen z děložního čípku. Může být také proveden test moči, což je u dánských lékařů nejběžnější metoda.

Muži však budou obvykle testováni výtěrem z močové trubice, protože test moči je stále relativně nový.

Domácí test na chlamydie

Pokud se nechcete nechat testovat u lékaře, můžete si test na chlamydie udělat sami. Pokud však máte podezření, že jste nakaženi pohlavně přenosnou chorobou, máte právo nechat se vyšetřit i jiným lékařem než svým praktickým.

Dnes si můžete koupit testy na chlamydie online a otestovat se doma. Doporučujeme, abyste pro optimální léčbu vyhledali lékařskou pomoc a nepokoušeli se nakupovat léky online. Léčba chlamydií je antibiotikum a je pouze na lékařský předpis, což znamená, že si ho nemůžete koupit sami.

Ženy si mohou nechat udělat orientační test, který vám podobně jako těhotenský test dá odpověď do 10 minut, zatímco muži musí vzorek poslat do laboratoře a výsledky dostanete do týdne. Adresa, na kterou je třeba vzorek zaslat, bude uvedena na balení testu, které jste si objednali online.

Pokud je test pozitivní, měli byste navštívit lékaře a nechat se léčit na chlamydie.

Pokud máte příznaky, ale test byl negativní, měli byste navštívit lékaře, protože se může jednat o příznaky jiných závažnějších onemocnění.


Léčba chlamydií - Jak léčit chlamydie

Ačkoli se chlamydie mohou zdát jako závažné onemocnění, jsou naštěstí snadno léčitelné a ve většině případů se jich můžete zbavit pomocí antibiotik. Po 7 až 10 dnech je infekce pryč a vy již nejste nakažliví.

Ve Velké Británii se chlamydie v současné době léčí azitromycinem, což je jednodávkové antibiotikum.

Ve vzácných případech může být nutné užívat lék delší dobu a několikrát, ale o tom byste se měli poradit se svým lékařem.

Chlamydie se léčí pomocí tablet

Je důležité, abyste byli vyšetřeni a léčeni vy i váš partner. Léčba spočívá v užívání tablet.


Často kladené otázky a odpovědi o chlamydiích


Můžete mít sex, když se léčíte s chlamydiemi?

Během vyšetření a léčby byste se měla buď zcela vyhnout pohlavnímu styku, nebo provozovat bezpečný sex pouze s kondomem.

Je také dobré počkat alespoň 7 dní po léčbě, než budete mít opět pohlavní styk. Je také důležité, aby příznaky zcela vymizely, než budete mít opět pohlavní styk.

Pokud v souvislosti s chlamydiemi pociťujete suchost, podráždění nebo svědění v intimní oblasti, můžete před, během a po pohlavním styku používat přípravky, jako je Femigel nebo Intimate Glide, které zabrání podráždění. Nejedná se o lék na chlamydie a stále je velmi důležité používat kondom, pokud jste nakaženi chlamydiemi nebo se s nimi léčíte.


Měli byste to říct svým bývalým partnerům?

Je velmi důležité, aby osoba nebo osoby, se kterými jste se stýkali v posledních přibližně 6 měsících, byly také testovány na chlamydie. Pokud tak neučiníte, existuje vysoké riziko, že se buď znovu nakazíte, nebo že se touto nemocí nakazí další osoby. Ačkoli tedy není nikdy příjemné tuto zprávu předávat dál, je velmi důležité, abyste tak učinili.


Můžete dostat chlamydie více než jednou?

Ano, chlamydie můžete dostat vícekrát. Léčba infekce vás neimunizuje, takže i když vám byly chlamydie diagnostikovány a jednou jste se léčili, stále můžete riskovat, že je dostanete znovu, pokud budete mít nechráněný pohlavní styk s někým, kdo má chlamydie.


Kdy byste si měli nechat udělat test na chlamydie?

Vzhledem k tomu, že mnoho lidí nepociťuje příznaky chlamydií, je v určitých situacích dobré ověřit si, zda nejste nakaženi. Proto se doporučuje podstoupit test v následujících situacích:

  • Před umělým potratem
  • Před vložením cívky
  • U mladých žen s častým střídáním sexuálních partnerů
  • U mladých žen se zvýšeným vaginálním výtokem
  • U těhotných žen mladších 25 let
  • U mladších žen s příznaky pánevního zánětlivého onemocnění
  • Při špinění nebo jiných poruchách krvácení (také u uživatelek antikoncepčních pilulek)

Kromě toho se doporučuje, aby sexuálně aktivní osoby mladší 25 let byly testovány na chlamydie, pokud často střídají sexuální partnery. Kromě toho je vždy dobré nechat se testovat, pokud například s někým začínáte nový vztah a chcete se vyhnout používání kondomu.


Jaké jsou vyhlídky do budoucna, pokud máte chlamydie?

  • Pokud máte včas léčenou infekci chlamydiemi, nemáte žádné vedlejší účinky.
  • Neléčená chlamydiová infekce se může u žen rozšířit a způsobit pánevní zánětlivé onemocnění (PID) u žen a zánět nadvarlat u mužů.
  • Vedlejším účinkem pánevního zánětlivého onemocnění může být to, že oplodněné vajíčko obtížně prochází vaječníkem do dělohy, což ženě brání v otěhotnění
  • Reiterův syndrom může vyvolat infekce chlamydiemi, ale tento stav se může objevit i po střevní infekci. Reiterův syndrom je vzácné onemocnění charakterizované bolestí jednoho nebo více kloubů, které mohou být citlivé a oteklé, zánětem močových cest, zánětem očí a vyrážkou na sliznicích a kůži. Toto onemocnění postihuje převážně mladší muže, kteří mají určitý typ tkáně
  • Chlamydie způsobí, že 500 párů se každoročně stane neplodnými a nemohou mít děti, protože prodělaly chlamydie. Jediným způsobem, jak mohou mít tyto páry děti, je umělé oplodnění.
  • Chlamydie způsobují, že 300 dánských žen otěhotní každý rok mimoděložně.

Informace uvedené v tomto článku by neměly sloužit jako podklad pro stanovení diagnózy nebo léčby. Doporučujeme, abyste se poradili se svým lékařem.

Lubrikant na vodní bázi proti suchosti, svědění a štípání
Přírodní intimní gel proti suchosti v intimní oblasti
+15.000 recenzí
Běžná cena 299,00 Kč
Výprodejová cena 299,00 Kč Běžná cena
Lubrikant na vodní bázi proti suchosti, svědění a štípání -  Přírodní intimní gel proti suchosti v intimní oblasti
3 dílný intimní set pro běžné intimní problémy
3 přípravky proti vaginální suchosti, zápachu z pochvy, svědění nebo jiným intimním potížím
+15.000 recenzí
Běžná cena 799,00 Kč
Výprodejová cena 799,00 Kč Běžná cena 879,00 Kč
3 dílný intimní set pro běžné intimní problémy - 3 přípravky proti vaginální suchosti, zápachu z pochvy, svědění nebo jiným intimním potížím