Anne Thestrup Meimbresse

Ověřila Anne Thestrup Meimbresse

Klinický farmaceut, lékárna Varde

Zde si můžete prohlédnout profil Anne »
Obsah:

Co jsou to potničky?

Potničky se objevují na kůži a projevují se jako malé červené pupínky nebo čiré puchýřky, které se mohou objevit na různých částech těla.

Potničky se objevují, když je vám horko - vaše potní póry jsou ucpané, a to buď v souvislosti s horkým počasím, nebo příliš teplým oblečením. Pupínky vznikají v důsledku podráždění kůže, která se nejlépe sklidní tím, že se kůže může volně potit.

Vyrážku z horka mohou dostat děti i dospělí, ale nejnáchylnější jsou malé děti. Je to proto, že jejich potní žlázy ještě nejsou plně vyvinuté, a proto je pro ně obtížnější pot odvádět, takže se ve žlázách hromadí. Výsledkem je charakteristická vyrážka. 

Nejčastěji se objevují potničky u: 

  • Malých dětí
  • Během fyzické aktivity a cvičení
  • Pod oblečením, které nedýchá 
  • V tropických oblastech

Vyrážka z horka je běžná a neškodná, ale pokud se u vás nebo vašeho dítěte současně s vyrážkou objeví příznaky nemoci, měli byste navštívit lékaře. 

2 produkty pro péči o potničky
Přípravky pro péči o potničky, svědění a podrážděnou pokožku
+15.000 recenzí
Běžná cena 899,00 Kč
Výprodejová cena 899,00 Kč Běžná cena
2 produkty pro péči o potničky - Přípravky pro péči o potničky, svědění a podrážděnou pokožku

Jak vypadají potničky?

Existují různé druhy potniček, od malých puchýřků až po svědivé červené pupínky.

Nejlehčí typ potniček, miliaria crystallina, se projevuje jako malé, čiré puchýřky, které snadno prasknou. Zde jsou zablokovány potní žlázy v horní vrstvě kůže. Tento typ nesvědí a jedná se o velmi častou vyrážku v prvních dvou týdnech života dítěte.  

Miliaria rubra je nejznámějším typem potniček. Projevuje se jako skupina malých červených pupínků, které často píchají a svědí. Obvyklou příčinou je několikadenní přebývání v horkých teplotách.

A nejvzácnější typ potniček, miliaria profunda, což jsou opakované výsevy miliaria rubra. Vyrážka vypadá jako husí kůže a má barvu kůže. 

Kde se objevují potničky?

U dospělých se potničky často objevují v kožních záhybech nebo v místech, kde je oblečení těsné. Svědivá vyrážka z horka se vyskytuje také na rukou, prstech a hýždích, pod prsy a na obličeji.

Nejlepším způsobem, jak předejít potničkám, je nosit oblečení, které je prodyšné. Například bavlněné oblečení je prodyšnější než polyesterové.

U dětí se potničky mohou objevit téměř kdekoli na těle, od obličeje a krku až po ramena, hrudník a záda. Jak již bylo zmíněno, vyrážka často připomíná puchýře a není tak dráždivá jako klasické potničky. 

Rozdíl mezi vyrážkou ze slunce a vyrážkou z horka

Pokud jste vystaveni slunci a vysokým teplotám, může se objevit jak vyrážka z horka, tak vyrážka ze slunce. Zatímco vyrážka z horka nejčastěji postihuje děti, vyrážku ze slunce mají obvykle dospělí.

Vyrážka ze slunce se od vyrážky z horka liší tím, že se skládá z velmi malých pupínků, které se mohou stát i svědivými puchýři.

Zatímco vyrážka z horka se objevuje v místech, kde kůže nemůže dýchat, zdá se, že vyrážka ze slunce je způsobena slunečními paprsky UVA a UVB, které způsobují alergickou reakci. Zde je zcela nejdůležitější radou vyhýbat se slunci co nejvíce a používat opalovací krém s vysokým ochranným faktorem. 

Dobrá rada ohledně potniček u vašeho dítěte

Znepokojující může být, když je vaše dítě náhle pokryto drobnými pupínky. Je zcela přirozené, že rodiče jsou znepokojeni, a je také dobré si uvědomit, že na jemné pokožce dítěte mohou vznikat vyrážky různého druhu.

Většina vyrážek je však neškodná, což platí i pro potničky.

Mnoho dětí dostane vyrážku z horka v prvním měsíci života, a to na hlavě, krku nebo na těle. Malé puchýřky po několika dnech prasknou a poté odpadnou. 

Co můžete udělat pro zklidnění potniček?

  • Dejte dítěti méně vrstev oblečení 
  • Vyhněte se přehřátí 
  • Dejte dítěti chladnou koupel
  • Větrejte v dětském pokoji, aby tam byl chladný vzduch
  • V horkém počasí držte dítě ve stínu 
  • Nechte dítě ležet bez pleny 

Potničky se neléčí a zmizí samy. Pokud má dítě spolu s vyrážkou jakékoli příznaky nemoci, měli byste se obrátit na lékaře. 

Jak si můžete sami ulevit od potniček?

Přestože jsou potničky ve většině případů neškodné, mohou být nepříjemné a svědit.

Tyto produkty mohou pokožku zklidnit - mají chladivé účinky. 

Balíček 2 produktů Australian Bodycare pro péči při vyrážce obsahuje hydratační produkty s olejem Tea Tree, který chladí a zklidňuje podrážděnou pokožku. Tělový mycí gel a gel s aloe vera pomáhají zklidnit pokožku a omezit svědění, pálení a červené pupínky.

Oba produkty je výhodné používat při každodenní péči o pleť nebo při pocitu nepohodlí a podráždění po pobytu na slunci, v horku nebo po spocení se. Sadu lze použít pro všechny typy pleti.

Pokud problém přetrvává, můžete použít jemný krém s kortizonem, který vás podráždění pokožky zbaví

2 produkty pro péči o potničky
Přípravky pro péči o potničky, svědění a podrážděnou pokožku
+15.000 recenzí
Běžná cena 899,00 Kč
Výprodejová cena 899,00 Kč Běžná cena
2 produkty pro péči o potničky - Přípravky pro péči o potničky, svědění a podrážděnou pokožku

Lze předejít potničkám?

Dospělí jedinci mají nejčastěji miliaria rubra - malé červené skvrny. Možná jste cvičili v oblečení, které neumožňuje kůži dýchat, nebo jste byli několik dní v tropickém počasí. Za těchto podmínek se vyrážka z horka pravděpodobně objeví na několika místech vašeho těla.

Nejlepší radou je proto umožnit pokožce dýchat. Jakmile se pokožka schladí, uvidíte, že potničky zmizí. 

Pokud jste náchylní na potničky, bude pro vás výhodou, když: 

  • Se vyhněte přiléhavému oblečení 
  • Budete nosit oblečení z bavlny
  • Se vyhnete krémům, které mohou blokovat potní žlázy.
  • Když zůstanete ve stínu, když je horko
  • Snížíte fyzickou aktivitu 

Ve většině případů potničky rychle zmizí, jakmile se teplota vaší pokožky vrátí k normálu. Pokud jste strávili dlouhou dobu na slunci a vaše pokožka je velmi horká, je dobré si dát chladivou koupel. Když se vyhnete horku a pocení, vyhnete se i těmto svědivým červeným skvrnám. 

2 produkty pro péči o potničky
Přípravky pro péči o potničky, svědění a podrážděnou pokožku
+15.000 recenzí
Běžná cena 899,00 Kč
Výprodejová cena 899,00 Kč Běžná cena
2 produkty pro péči o potničky - Přípravky pro péči o potničky, svědění a podrážděnou pokožku