Anne Thestrup Meimbresse

Ověřila Anne Thestrup Meimbresse

Klinický farmaceut, lékárna Varde

Zde si můžete prohlédnout profil Anne »
Obsah:

Co je to lubrikant?

Už jsme to říkali? Dobrý lubrikant nic nenahradí. Skutečný lubrikant je prostě lepší, zábavnější a zdravější. A celý dům po něm nebude vonět po kokosovém nebo olivovém oleji. Je to pak pěkný nepořádek!

Lubrikanty se vyrábějí ve verzích na vodní bázi a na bázi silikonu. Obojí je dobré, ale ten na vodní bázi je zdravější a má tu výhodu, že je kompatibilní s kondomy a sexuálními hračkami. Lubrikanty na bázi silikonu rozpouštějí kondomy a ničí sexuální hračky. Pokud tedy používáte kondom, je použití silikonu na škodu.

Dobrý lubrikant na vodní bázi nejen zpříjemňuje sex, ale také chrání vaginální sliznice. Snižuje se tak riziko vzniku ran a poranění, které mohou způsobit pálení a nepříjemné pocity po sexu. Pokud máte anální sex, je vhodný lubrikant také nutností. Zadek totiž nedokáže sám o sobě produkovat žádnou lubrikaci.


Věděli jste, že

Mnoho žen po sexu pociťuje svědění, pálení a podráždění, což může být velmi nepříjemné. Pokud se po sexu objeví svědění a pálení, může pomoci použití gelu, který zmírní suchost a intimní nepohodlí. Ve společnosti Australian Bodycare jsme vyvinuli lahodný gel na vodní bázi s Tea Tree olejem. Intim glide je dermatologicky testován a dokáže zmírnit vaginální suchost a intimní nepohodlí.

Lubrikant na vodní bázi proti suchosti, svědění a štípání
Přírodní intimní gel proti suchosti v intimní oblasti
+15.000 recenzí
Běžná cena 299,00 Kč
Výprodejová cena 299,00 Kč Běžná cena
Lubrikant na vodní bázi proti suchosti, svědění a štípání -  Přírodní intimní gel proti suchosti v intimní oblasti
Femigel proti svědění, zápachu z pochvy a vaginální suchosti
Vyživující gel proti intimnímu nepohodlí a podráždění
+15.000 recenzí
Běžná cena Od 279,00 Kč
Výprodejová cena Od 279,00 Kč Běžná cena
Femigel proti svědění, zápachu z pochvy a vaginální suchosti - Vyživující gel proti intimnímu nepohodlí a podráždění

Co můžete použít místo lubrikantu?

Skutečný lubrikant na vodní bázi prostě nelze nahradit. Pokud si ho objednáte dnes, budete ho mít do několika dnů u sebe doma.

Ale pokud opravdu nemůžete čekat, zde je několik návrhů alternativních "lubrikantů".

Kokosový olej

Kokosový olej je tak trochu zázračný lék. Úžasně chutná, dá se použít na kůži i vlasy a ano, kokosový olej se dá použít i jako alternativní lubrikační gel. Takříkajíc v užším slova smyslu.

Kokosový olej je při pokojové teplotě tuhý, takže než ho použijete, musíte ho zahřát. Můžete to udělat v mikrovlnné troubě nebo si prostě odlomit pár kousků a ohřát je ručně. Kokosový olej je skvělý na masáže, zkuste to sami.

Kokosový olej by se sice mohl používat jako lubrikant, ale ve skutečnosti to nevíme jistě. O sexu a kokosu nebylo provedeno mnoho výzkumů. Alespoň ne takový, o jakém bychom věděli. Problémem může být i to, že kokosový olej je tak silný antibakteriální prostředek. Ve vagíně existuje křehká rovnováha bakterií a hodnot pH a kokosový olej ji může negativně ovlivnit. Vzhledem k tomu, že kokosový olej je olej, neměl by se používat s kondomy. Olej může kondom rozpustit.

Mandlový olej

Mandlový olej je dalším olejem pro domácnost, který lze použít jako "mazivo". Má příjemnou sexy vůni a je příjemný na kůži. Olej také velmi dobře funguje jako masážní olej.

Je také hydratační a dobře, zbytek můžete použít do salátu. Mandlový olej je dobrý i jako lubrikant, protože tolik nešpiní. Stejně jako ostatní oleje nepoužívejte mandlový olej s kondomy.

Pokud se vám mandlový olej někde válí, klidně ho použijte, ale udělejte si laskavost a kupte si potom opravdový lubrikant. Mandlový olej lze použít, ale nenabízí stejnou ochranu ani trvanlivost jako skutečný lubrikant na vodní bázi.


Co nepoužívat jako lubrikant

Mandlový a kokosový olej jsou dva přírodní oleje, jejichž použití jako lubrikant vám pravděpodobně neublíží - ale nedoporučujeme to. Pokud si něco o tom přečtete internetu, najdete bohužel spoustu špatných návrhů na lubrikanty. Například vazelína, krém na ruce, mýdlo a dětský olej. Žádný z nich však jako lubrikant nefunguje. Držte se od nich dál!

Můžete jako lubrikant použít dětský olej nebo vazelína?

Vazelína a dětský olej jsou dvě strany téže látky, ropy, a nejsou pro vaši vagínu (ani nikde jinde) zdravé. Vazelína i dětský olejíček mohou fungovat jako lubrikant, ale nejsou pro vás vnitřně zdravé.

Studie prokázaly, že u žen, které používají vazelínu vnitřně, je dvakrát vyšší pravděpodobnost, že budou mít v pochvě bakteriální nerovnováhu. U žen, které vnitřně používají dětský olej, je také vyšší pravděpodobnost vzniku vaginálních kvasinkových infekcí. Není to zábavné. Vyhýbejte se vazelíně a dětskému oleji ve spojitosti se sexem.

Mýdla a krémy

Mýdla, šampony, krémy apod. je naprosto nevhodné používat jako lubrikant. Pokud jste někdy měli mýdlo v močové trubici, pravděpodobně víte proč. Pálí to jako čert. Je to proto, že mýdla a krémy mají úplně jinou hodnotu pH.

Kuchařské oleje

Kuchařské oleje, jako je řepkový olej, slunečnicový olej a olivový olej, nejsou jako lubrikanty vhodné. Nejméně škodlivý je olivový olej, který lze použít, pokud je lisovaný za studena. Od ostatních olejů byste se naopak měli držet dál. Jsou vyráběny některými velmi nezdravými způsoby a nejsou zdravé ani k jídlu, ani k jiné konzumaci. A mají poměrně nepříjemný zápach. Není příliš sexy páchnout jako fritéza!

Bavte se opatrně!

Doufáme, že jste se dozvěděli něco víc o tom, co můžete použít jako lubrikant. Udělejte si laskavost a místo vyprazdňování kuchyňské skříňky si kupte kvalitní lubrikant. Lubrikant je levný, přírodní a jeho používání je super pohodlné. Je ho dost na mnoho krásných chvil!


Příslušné produkty

Lubrikant na vodní bázi proti suchosti, svědění a štípání
Přírodní intimní gel proti suchosti v intimní oblasti
+15.000 recenzí
Běžná cena 299,00 Kč
Výprodejová cena 299,00 Kč Běžná cena
Lubrikant na vodní bázi proti suchosti, svědění a štípání -  Přírodní intimní gel proti suchosti v intimní oblasti
Femigel proti svědění, zápachu z pochvy a vaginální suchosti
Vyživující gel proti intimnímu nepohodlí a podráždění
+15.000 recenzí
Běžná cena Od 279,00 Kč
Výprodejová cena Od 279,00 Kč Běžná cena
Femigel proti svědění, zápachu z pochvy a vaginální suchosti - Vyživující gel proti intimnímu nepohodlí a podráždění