Anne Thestrup Meimbresse

Ověřila Anne Thestrup Meimbresse

Klinický farmaceut, lékárna Varde

Zde si můžete prohlédnout profil Anne »
Obsah:

1. Vaginální kvasinky nejsou nebezpečné

Vaginální mykóza je způsobená infekcí kvasinkami Candida Albicans. Kvasinky na poševní sliznici mají všechny ženy, je to zcela přirozené. Pokud se však bakteriální flóra v pochvě změní a poskytne plísni příliš příznivé podmínky pro růst, může to vést ke vzniku plísňové infekce v pochvě.

Vaginální plíseň je neškodné onemocnění, ale pálení, svědění, výtok a další příznaky jsou velmi nepříjemné, proto byste se v případě jejího výskytu měli vždy ujistit, že vaginální plíseň okamžitě léčíte.

Přečtěte si také: Jak můžete léčit vaginální svědění?

2. Příznaky vaginální mykózy je těžké přehlédnout

Příznaky vaginální mykózy je těžké ignorovat - jsou nepříjemné a obtěžující. Pokud se u vás objeví vaginální mykózy, není pochyb o tom, že něco není v pořádku. A pokud jste ji již někdy měli, nepochybně příznaky okamžitě rozpoznáte.

Nejčastějšími příznaky vaginální mykózy jsou:

  • Svědění, pálení, bolestivost, podráždění a často zarudlá vyrážka kolem poševního vchodu.
  • Výtok podobný tvarohu - bělavý a husté konzistence. Obvykle nezpůsobuje vaginální zápach.
  • Bolest a nepohodlí při pohlavním styku.
  • Pálení, když se vám chce na záchod.

3. Každá žena může dostat vaginální mykózu

Všechny dospělé ženy mohou dostat vaginální kvasinky (známé také jako vaginální kvasinky, vaginální plíseň nebo genitální mykóza) - a tři ze čtyř žen se s vaginálními kvasinkami setkají alespoň jednou v životě.

Vaginální kvasinky vznikají, když je narušena přirozená rovnováha v pochvě, takže jinak kyselé prostředí již není dostatečně kyselé, což poskytuje houbám příliš příznivé podmínky pro růst.

TIP:

Máte problémy se svěděním, pálením, bolestivostí a podrážděním v intimní oblasti? Pak si můžete vybrat přípravek obsahující tea tree olej, který je známý svou účinností proti podráždění a svědění. Tím by mohl být výrobek Femigel od společnosti Australian Bodycare.

2 produkty na intimní péči proti suchosti, zápachu a svědění
Intimní produkty proti pálení, svědění a podráždění intimních partií
+15.000 recenzí
Běžná cena 499,00 Kč
Výprodejová cena 499,00 Kč Běžná cena 579,00 Kč
2 produkty na intimní péči proti suchosti, zápachu a svědění - Intimní produkty proti pálení, svědění a podráždění intimních partií

4. Nejčastější příčiny vaginálních kvasinkových infekcí

Prostředí v pochvě je obvykle kyselé (s nízkou hodnotou pH). Pokud je rovnováha pH narušena a dojde k usmrcení příliš mnoha přirozených bakterií mléčného kvašení v pochvě, může to vést ke kvasinkovým infekcím. Důvody, proč k tomu dochází, mohou být různé.

Mezi nejčastější příčiny patří:

  • Léčba penicilinem, kortizonem a imunosupresivy, například v souvislosti s radioterapií a chemoterapií.
  • Pohlavní styk (zásadité sperma může narušit přirozenou kyselou rovnováhu v pochvě).
  • Hormonální změny během těhotenství.
  • Diabetes (zvýšené množství cukru v krvi podporuje růst plísní).
  • Nadměrná hygiena s používáním parfémovaných výrobků.
  • nošení přiléhavých kalhotek a/nebo těsných kalhot, které vytvářejí příliš dusné a vlhké prostředí.
  • Používání kalhotek, vložek a tamponů, které udržují prostředí neustále vlhké a uzavřené.

Čtěte také: Léčba vaginálních plísní

5. Vaginální mykóza nebo také kvasinka není infekční pohlavně přenosná nemoc

Ženy mohou kvasinkami nakazit muže, ale muži nemohou nakazit ženy. Vaginální kvasinky tedy nepatří mezi pohlavně přenosné infekce.

Vždy byste se však měli ujistit, že vaginální kvasinkovou infekci léčíte, a to jak proto, abyste se vyhnuli nepříjemným potížím, tak proto, abyste nenakazili svého partnera. Pokud byl infikován a pociťuje příznaky kvasinek, měl by také vyhledat léčbu, aby se vyhnul nepříjemným potížím.

6. Vaginální mykóza by měla být vždy léčena

Vaginální afty by se měly léčit, protože jen velmi zřídka odezní samy a není třeba mlčky trpět a čekat.

Pokud se u vás příznaky vaginální afty objevují poprvé, můžete se obrátit na svého lékaře, který stanoví definitivní diagnózu. Ten ji provede tak, že provede gynekologické vyšetření a odebere mikroskopii vašeho poševního výtoku. Pokud se u vás vaginální drozd objeví podruhé, jistě příznaky poznáte a budete vědět, že je důležité co nejdříve zahájit léčbu. (Volně prodejný vaginální krém proti plísním).

Můžete se rozhodnout pro tradiční prostředky, jako jsou krémy nebo čípky, které jsou k dostání v lékárnách. V případě pochybností byste se měli vždy poradit se svým lékařem.

TIP: Problémy se svěděním, podrážděním a suchostí při pohlavním styku? 

Mnoho žen po sexu pociťuje svědění, pálení a podráždění, což může být opravdu nepříjemné. Pokud je příčinou problému sex, může pomoci použití gelu, který zmírní vaginální suchost a intimní nepohodlí. Společnost Australian Bodycare vyvinula gel obsahující olej z čajovníku. Intim glide je dermatologicky testován a dokáže zmírnit suchost a intimní nepohodlí a poskytnout vám oběma smyslný zážitek.

Lubrikant na vodní bázi proti suchosti, svědění a štípání
Přírodní intimní gel proti suchosti v intimní oblasti
+15.000 recenzí
Běžná cena 299,00 Kč
Výprodejová cena 299,00 Kč Běžná cena
Lubrikant na vodní bázi proti suchosti, svědění a štípání -  Přírodní intimní gel proti suchosti v intimní oblasti

7. Léčba vaginální mykózy

K obnovení přirozené rovnováhy v pochvě jsou k dispozici různé léčebné postupy:

  • Můžete si pořídit krém, který se aplikuje přímo na danou oblast. Můžete si vybrat lékařský přípravek, který je k dostání bez receptu v lékárně.
  • Můžete si pořídit čípky, které se zavádějí do pochvy. Stejně jako krém jsou i čípky dostupné bez receptu v lékárnách. Často je dobré kombinovat pilulky a krém.
  • Můžete dostat tablety, které budete užívat. Léčbu tabletami vám musí předepsat lékař, protože tablety jsou pouze na lékařský předpis. Tuto léčbu obvykle zvolí váš lékař, pokud vaginální krém a čípky

Přečtěte si také: Jak můžete léčit vaginální svědění?

8. Vaginální kvasinky by se neměly léčit jogurtem

Možná jste slyšeli staré lidové vyprávění o jogurtu nebo jiných kyselých mléčných výrobcích jako účinném léku na vaginální mykózy? Tuto radu nedoporučujeme, protože neexistují žádné vědecké důkazy o jejím účinku, ale samozřejmě nelze vyloučit, že některým ženám tato rada skutečně pomohla.

Pokud dáváte přednost léčbě přírodními produkty, můžete si místo nich vybrat osvědčené a dobře zdokumentované výrobky s přírodními složkami. Zeptejte se svého lékaře, lékárníka nebo v obchodě se zdravou výživou.

Tea tree olej je známý jako účinný prostředek proti svědění a podráždění. Čajovníkový olej najdete v produktech, jako je např. Femigel od Australian Bodycare.

9. Prevence vaginální mykózy

Prevence je vždy lepší než léčba. A pokud jste žena, která opakovaně dostává vaginální kvasinkové infekce, je obzvláště důležité vědět, co můžete udělat, abyste se vyhnula opakovaným infekcím:

  • Dbejte na to, abyste se tam dole vyhnuli nadměrné hygieně. Používejte pouze vodu, případně doplněnou jemným intimním mýdlem bez vůně nebo bariérovým krémem, který nenarušuje přirozenou rovnováhu pochvy.
  • Dbejte také na to, abyste denně nepoužívali vložky a přiléhavé syntetické kalhotky, které udržují vaginální prostředí nadměrně vlhké a zatuchlé.

Pokud máte často problémy se svěděním a podrážděním v okolí pochvy, můžete se rozhodnout používat preventivní přípravek, jako je Femi daily s tea tree olejem. Můžete jej používat neustále a obsah tea tree oleje je účinný proti svědění a podráždění.

Přečtěte si také: Jak předcházet genitálním infekcím

Výrobky od Australian Bodycare

3 dílný intimní set pro běžné intimní problémy
3 přípravky proti vaginální suchosti, zápachu z pochvy, svědění nebo jiným intimním potížím
+15.000 recenzí
Běžná cena 799,00 Kč
Výprodejová cena 799,00 Kč Běžná cena 879,00 Kč
3 dílný intimní set pro běžné intimní problémy - 3 přípravky proti vaginální suchosti, zápachu z pochvy, svědění nebo jiným intimním potížím