Anne Thestrup Meimbresse

Ověřila Anne Thestrup Meimbresse

Klinický farmaceut, lékárna Varde

Zde si můžete prohlédnout profil Anne »
Obsah:

Co jsou to genitální infekce?

Genitální infekce je velmi častá, velmi nepříjemná, ale naštěstí také neškodná porucha. Infekce je způsobena kvasinkou Candida Albicans. Kvasinky žijí a daří se jim v teplém a vlhkém prostředí, včetně sliznice pochvy.

Kvasinky máme všichni přirozeně v těle a dokud se nezačnou množit více a více, nezpůsobují žádný problém

Přejít přímo na:
Jak vypadají vaginální kvasinky?
Léčba vaginální infekce
Prevence plísní v intimních oblastech
Produkty pro intimní nepohodlí, jako je svědění, podráždění, suchost a zápach

3 dílný intimní set pro běžné intimní problémy
3 přípravky proti vaginální suchosti, zápachu z pochvy, svědění nebo jiným intimním potížím
+15.000 recenzí
Běžná cena 799,00 Kč
Výprodejová cena 799,00 Kč Běžná cena 879,00 Kč
3 dílný intimní set pro běžné intimní problémy - 3 přípravky proti vaginální suchosti, zápachu z pochvy, svědění nebo jiným intimním potížím

Kdo může dostat kvasinkovou infekci?

Kvasinky mohou dostat všechny ženy, tedy mladé i staré, a to bez ohledu na to, zda je žena sexuálně aktivní nebo ne. Je vzácné, aby dívky dostaly kvasinkovou infekci před pubertou.

Kvasinková infekce je také známá pod názvy jako vaginální infekce, vaginální houba, vaginální plíseň, plíseň v rozkroku a vaginální výsev. A je to něco, co naprostá většina žen někdy v životě zažije, ať už jednou, nebo – pro některé bohužel – opakovaně.

PŘEJDI PŘÍMO NA: Léčba vaginální infekce

Proč máte kvasinkovou infekci?

Když dostanete kvasinkovou infekci, je to kvůli nerovnováze v pochvě. Přirozené prostředí kyselin mléčných a přirozeného výtoku v pochvě je kyselé (a má nízkou hodnotu pH). Pokud dojde k narušení rovnováhy, změní se hodnota pH a pak může dojít k plísňové infekci. Některé z nejčastějších důvodů, proč je přirozená rovnováha v pochvě narušena, jsou:

  • Léky, jako je kortizon a imunosupresiva, podávaná například v souvislosti s radioterapií a chemoterapií.
  • Hormonální změny během těhotenství, kdy může být postižena i rovnováha pochvy.
  • Pohlavní styk, který může ovlivnit rovnováhu v pochvě, protože sperma má zásadité pH, zatímco přirozené prostředí v pochvě je kyselé.
  • Cukrovka, která způsobuje zvýšené množství cukru v krvi, způsobí zvýšené vylučování cukru močí a poskytuje tak dobré podmínky pro růst plísní.
  • Přílišná hygiena (typicky u parfémovaných přípravků), která může riskovat narušení přirozené rovnováhy v pochvě.
  • Použití přiléhavých kalhotek, třeba ze syntetického materiálu, které udržují intimní partii vlhkou a uzavřenou a poskytují tak houbám dobré podmínky pro růst.
  • Používání slipových vložek a tamponů, které ztěžují dýchání pokožky a udržují intimní oblast uzavřenou a vlhkou.

 Přečtěte si více o: Jak lze léčit vaginální svědění?

Je kvasinková infekce nakažlivá?

Vaginální kvasinková infekce není nejnakažlivější plísňová infekce, ale může být nakažlivá. Proto byste se měli vždy ujistit, že se plísňová infekce léčí. A taky byste mohli začít hned, jak si všimnete příznaků – abyste se té nepříjemnosti zase dříve zbavili.

Ženy mohou partnera nakazit pohlavním stykem, a pokud váš partner pociťuje příznaky plísně, měl by také vyhledat léčbu. Infekce však nemůže jít jinou cestou – muž tedy nemůže nakazit ženu.

Obecně platí, že infekce není nejčastější příčinou vaginální kvasinkové infekce, propuknutí je spíše způsobeno tím, že přirozená rovnováha byla z toho či onoho důvodu narušena.

Můžete dostat kvasinky po pohlavním styku?

Pokud se u vás po styku objeví problémy s infekcí, možná by stálo za to myslet nejen na léčbu, ale do budoucna myslet i na prevenci. Často se budete moci vyhnout problémům s infekcí, když dodržíte preventivní opatření.

Na intimní nepohodlí používejte gel s obsahem Tea tree oleje. Australian Bodycare vyvinul gel s tea tree olejem, který působí proti bakteriím a účinně působí proti svědění, suchosti a podráždění v intimních nepohodlích.

Ne všechny lubrikanty působí proti svědění a podráždění. A léky proti plísním lze používat pouze po omezenou dobu. Intim Glide od Australian Bodycare s tea tree olejem je nutné používat denně, protože obsahuje 100% přírodní aktiva – je účinný proti intimním potížím, jako je svědění a podráždění.

Femigel proti svědění, zápachu z pochvy a vaginální suchosti
Vyživující gel proti intimnímu nepohodlí a podráždění
+15.000 recenzí
Běžná cena Od 279,00 Kč
Výprodejová cena Od 279,00 Kč Běžná cena
Femigel proti svědění, zápachu z pochvy a vaginální suchosti - Vyživující gel proti intimnímu nepohodlí a podráždění
Femi Daily intimní gel proti svědění, zápachu z pochvy a vaginální suchosti
Intimní gel pro každodenní péči o intimní problémy
+15.000 recenzí
Běžná cena Od 299,00 Kč
Výprodejová cena Od 299,00 Kč Běžná cena
Femi Daily intimní gel proti svědění, zápachu z pochvy a vaginální suchosti - Intimní gel pro každodenní péči o intimní problémy

Příznaky: Jak vypadá vaginální kvasinková infekce?

Vaginální kvasinková infekce není něco, co byste měli jen tak ignorovat, protože jen zřídka zmizí sama od sebe. Může být také poměrně obtížné ignorovat plísňovou infekci, protože příznaky jsou docela nepříjemné. Pokud zaznamenáte příznaky kvasinek, měli byste vyhledat léčbu, abyste se mohli co nejdříve zbavit nepříjemných pocitů.

Zde jsou některé z typických příznaků kvasinkové infekce:

  • Silné svědění, podráždění, pálení a bolestivost, často doprovázené červenou vyrážkou kolem poševního otvoru.
  • Výtok, který může být bělavý a hustý (a konzistencí připomínající tvaroh). Z pochvy většinou nezapáchá.
  • Bolest a nepohodlí při pohlavním styku.
  • Pálení při močení.

Uvedené příznaky jsou některé z typických příznaků infekce, ale příznaky mohou mít i jiné příčiny. Pokud se u vás zmíněné příznaky objevují poprvé, je dobré si o tom pro jistotu promluvit se svým lékařem.

Jak dlouho můžeme mít kvasinkovou infekci?

Pokud se rozhodnete přejít rovnou k nákupu volně prodejného přípravku v lékárně, měli byste navštívit lékaře, pokud příznaky během několika týdnů zcela nezmizí. Normálně byste měli zažít úlevu již po několika dnech, nebo dokonce během prvního dne.

Nejste sami – tři ze čtyř žen alespoň jednou v životě onemocní vaginální kvasinkovou infekcí. Naprostá většina nebude mít pochyby, že něco není v pořádku, protože příznaky jsou dost nepříjemné. Někteří lidé však mohli mít vaginální kvasinkovou infekci, aniž by si to uvědomovali, protože nezaznamenali příznaky nebo nepohodlí, ale to je vzácné.


Léčba infekce

Kvasinková infekce musí být léčena - co nejdříve - protože je velmi vzácné, že sama odezní. A není důvod trpět svěděním, podrážděním a jinými nepříjemnostmi po dlouhou dobu, když jde o poruchu, kterou lze léčit docela jednoduchými prostředky.

Jděte k lékaři nebo do lékárny

Pokud je to poprvé, co pociťujete příznaky infekce, můžete zajít přímo do lékárny a koupit si volně prodejný prostředek proti plísním, může to být Femigel od Australian Bodycare, nebo můžete zajít do svého lékaře a nechat se vyšetřit. Lékař bude rychle schopen zjistit, zda je to plíseň, která způsobuje vaše příznaky, nebo zda je to něco jiného. Může to udělat při gynekologickém vyšetření a mikroskopováním výtoku.

Pokud se rozhodnete začít s volně prodejným produktem, existují různé možnosti. Můžete se zeptat v lékárně a tam se dozvíte více. Pokud jste již dříve prodělali vaginální kvasinkovou infekci, znáte příznaky a pak víte, že jde jen o to co nejdříve zahájit léčbu.

Pokud však vaše příznaky po několika týdnech zcela nezmizí, musíte jít k lékaři (znovu), protože pak může být nutná další léčba.

Prostředky pro léčbu vaginální kvasinkové infekce a intimního nepohodlí

Léčba infekce a intimních diskomfortů spočívá ve zpomalení růstu plísní tak, aby byla obnovena přirozená, kyselá rovnováha v pochvě. A navíc jde o zbavení se nepříjemností. Můžete to udělat různými způsoby:

  • Normálně se použije krém, který se aplikuje přímo na oblast. Existují různé lékařské produkty, které si můžete koupit volně v lékárně. Kromě toho existují různé produkty s přírodními aktivy, které působí proti intimnímu nepohodlí. Může se například jednat o přípravky s obsahem Tea tree oleje, o kterém je známo, že účinně působí proti svědění a podráždění pokožky, a lze jej tedy s výhodou použít při intimní nepohodlí. Vybrat si můžete například Femigel od Australian Bodycare. Je to gel, který pomáhá obnovit zdravou a přirozenou rovnováhu při intimním nepohodlí a suchosti vnějších genitálií. Na rozdíl od tradičních léků, které se smí používat pouze po omezenou dobu, produkty jako Femigel, které obsahují 100% přírodní aktiva, musí být používány jako součást každodenní péče.
  • Čípky seženete v lékárně. Často vám lékař nebo lékárník v lékárně doporučí kombinovat čípky a vaginální krém.
  • Můžete mít i tabletovou léčbu. Jedná se o léčbu na předpis, kterou lékař obvykle navrhne pouze v případě, že krém nebo čípky nefungují, nebo pokud trpíte opakovanými případy vaginální kvasinkové infekce.

Femigel proti svědění, zápachu z pochvy a vaginální suchosti
Vyživující gel proti intimnímu nepohodlí a podráždění
+15.000 recenzí
Běžná cena Od 279,00 Kč
Výprodejová cena Od 279,00 Kč Běžná cena
Femigel proti svědění, zápachu z pochvy a vaginální suchosti - Vyživující gel proti intimnímu nepohodlí a podráždění
Femi Daily intimní gel proti svědění, zápachu z pochvy a vaginální suchosti
Intimní gel pro každodenní péči o intimní problémy
+15.000 recenzí
Běžná cena Od 299,00 Kč
Výprodejová cena Od 299,00 Kč Běžná cena
Femi Daily intimní gel proti svědění, zápachu z pochvy a vaginální suchosti - Intimní gel pro každodenní péči o intimní problémy

Hrozí těhotným ženám větší riziko kvasinkové infekce?

Vaginální kvasinková infekce je nejběžnější vaginální infekcí, a proto je to něco, s čím se většina žen v té či oné chvíli seznámí. Mnohým se to stane, když jsou těhotné a už mají spoustu jiných problémů, které musí řešit.

Riziko infekce je ve skutečnosti během těhotenství třikrát vyšší, než když těhotná nejste. To je způsobeno hormonálními změnami se zvýšenou produkcí hormonů během těhotenství. Změny ovlivňují i ​​sliznici v pochvě a to může znamenat dobré růstové prostředí pro plísně.

Pokud jste těhotná a dostanete infekci, měli byste se ujistit, že ji budete léčit. U neléčené mykózy jinak můžete riskovat nakažení miminka při porodu a navíc neléčená mykotická infekce může zvýšit i riziko předčasného porodu.

Léčba plísní u těhotných žen bude typicky lokální léčba s kombinovaným režimem, kdy musíte nanést krém proti plísním v rozkroku a použít čípky. Vždy se však doporučuje v souvislosti s plísní v těhotenství kontaktovat lékaře pro radu a vedení.


Prevence infekce

Jak víte, prevence je vždy lepší než léčba – to platí i v případě plísní. Takže i když se jedná o léčitelnou poruchu, je nepochybně lepší zbavit se nepříjemného svědění, podráždění a dalších nepříjemností, které s tím přicházejí.

Prevence plísní je v zásadě o tom, abyste nenarušili přirozenou rovnováhu v pochvě. Pokud bude zachováno přirozené (kyselé) prostředí, budete v pořádku a vyhnete se plísním. Pokud uděláte něco, co naruší rovnováhu, riskujete, že dostanete obtěžující houbovou infekci.


Co můžete sami udělat pro prevenci vaginální kvasinkové infekce?

Pokud jste s kvasinkovou infekcí již setkali, uděláte vše pro to, aby ste se ji opět vyhnuli. Můžete to udělat mimo jiné takto:

  • Vyhněte se nadměrné hygieně. Níže se samozřejmě musíte umýt, ale primárně používejte vodu a případně doplňte intimním mýdlem, které bylo vyrobeno speciálně pro prostředí v pochvě. Intimní mýdlo má správnou hodnotu pH a neškodí. Vyhněte se naopak koupelovým olejům, perličkovým koupelím apod. Po koupeli můžete použít intimní bariérový krém, který má vyživující, zjemňující a hydratační účinek. Intimní krém je krém, který byl vyvinut speciálně pro použití na jemnou pokožku v intimní oblasti. Krém je vodoodpudivý a zajišťuje, že pokožka nevysušuje.
  • Vyhněte se slipovým vložkám. Pokud používáte slipové vložky denně, měli byste zvážit jejich nepoužívání – zvláště pokud máte problémy s plísněmi. Slipové vložky způsobují, že prostředí v pochvě je vlhké, a to je přesně prostředí, ve kterém se daří plísním. Vložky a tampony mohou mít stejný účinek, ale je samozřejmě obtížné se jim vyhnout. Naštěstí je obvykle používáte po omezenou dobu.
  • Vyhněte se upnutým kalhotkám, kalhotkám ze syntetického materiálu a úzkým kalhotkám. Každodenní používání přiléhavých kalhotek, kalhotek ze syntetického materiálu a/nebo přiléhavých kalhotek znamená, že prostředí v pochvě je udržováno víceméně neustále vlhké a dusné. Máte-li problémy s poševní kvasinkovou infekcí, můžete proto zvážit přechod na (volnější) bavlněné kalhotky a mírně volnější kalhoty.

S několika, ale jednoduchými pravidly, která si zapamatujte, můžete sami udělat hodně, abyste zabránili infekcím. Pokud máte dojem, že se při sexu nebo po něm objevuje svědění a podráždění, můžete zkusit použít gel s obsahem tea tree oleje. Vyzkoušejte Intim Glide From Australian Bodycare, který bojuje proti bakteriím a účinně působí proti svědění a podráždění a dodává vlhkost.

Femigel proti svědění, zápachu z pochvy a vaginální suchosti
Vyživující gel proti intimnímu nepohodlí a podráždění
+15.000 recenzí
Běžná cena Od 279,00 Kč
Výprodejová cena Od 279,00 Kč Běžná cena
Femigel proti svědění, zápachu z pochvy a vaginální suchosti - Vyživující gel proti intimnímu nepohodlí a podráždění
Femi Daily intimní gel proti svědění, zápachu z pochvy a vaginální suchosti
Intimní gel pro každodenní péči o intimní problémy
+15.000 recenzí
Běžná cena Od 299,00 Kč
Výprodejová cena Od 299,00 Kč Běžná cena
Femi Daily intimní gel proti svědění, zápachu z pochvy a vaginální suchosti - Intimní gel pro každodenní péči o intimní problémy

FAQ na téma kvasinkové infekce


Mohou děti dostat kvasinkovou infekci?

Kvasinky u dívek se objevují velmi zřídka, ale může se objevit – jak v plenkovém věku, tak i později. Příznaky budou – stejně jako u dospělých – typicky pálení, svědění, podráždění a výtok. Plíseň se léčí krémem proti plísním. Kromě toho jde o to, aby byla oblast suchá a čistá, a také může být dobré omezit příjem cukru.


Může kvasinková infekce způsobovat horečku?

Vaginální kvasinková infekce je obvykle neškodný stav. Pro lidi s oslabeným imunitním systémem však může být v ojedinělých případech nebezpečná, pokud se plíseň rozšíří do vnitřních orgánů. Pokud se u vás proto objeví horečka v souvislosti s infekcí, musíte navštívit lékaře. V souvislosti s poševní kvasinkovou infekcí však není normální mít horečku.


Co způsobuje infekci?

Infekce se objevuje, když je narušena přirozená rovnováha pochvy. Může se vyskytovat v souvislosti s léčbou onemocnění, po pohlavním styku, v těhotenství, při nadměrné hygieně, při pravidelném používání přiléhavých kalhotek nebo slipových vložek nebo v souvislosti s cukrovkou.


Může být infekce nakažlivá?

Houba v břiše může být nakažlivá, proto byste vždy měli hledat léčbu plísňové infekce. Jenže zatímco ženy mohou nakazit muže plísní, infekce naopak nemůže jít jinou cestou – muži tedy ženy nakazit nemohou.


Jak dlouho infekce může přetvávat?

Obvykle zaznamenáte úlevu od svých příznaků několik dní poté, nebo možná již den poté, co jste zahájili léčbu vaginální plísně (krém a/nebo čípky). Pokud příznaky po několika týdnech zcela nezmizí, měli byste navštívit lékaře.


Může být infekce nebezpečná?

Infekce obvykle není nebezpečná, ale je to velmi obtěžující stav, který byste měli léčit. Jen výjimečně, u lidí s výrazně oslabeným imunitním systémem, může být nebezpečné, pokud se plíseň rozšíří do vnitřních orgánů.


Může infekce sama zmizet?

Genitální infekce mohou někdy zmizet samy od sebe, ale obvykle to trvá poměrně dlouho a není třeba se dlouho trápit, když se jedná o tak relativně snadno léčitelný stav. Pokud budete s léčbou čekat příliš dlouho, můžete se také vystavit riziku, že se vaše genitální kvasinková infekce zhorší, a proto bude její léčba trvat déle; může také vyžadovat delší užívání tablet, abyste se plísně zbavili.


Můžete mít vředy z kvasinkové infekce?

Normálně se vám vředy v souvislosti s kvasinkovou infekcí nedělají, ale může se stát, že se vám vředy vytvoří, prostě proto, že vás to svědí a pálí tak, že si vyškrábnete dírku na kůži. Drobné trhlinky na kůži jsou běžným příznakem vaginální kvasinkové infekce. Pokud si ale všimnete vřídků, měli byste vždy navštívit lékaře, protože může jít o složitější typ kvasinkové infekce. Vřídky mohou mít i různé jiné důvody, proto si je vždy nechte vyšetřit.


V případě dalších dotazů na toto téma vám doporučujeme kontaktovat svého lékaře.


Relevantní produkty

Femigel proti svědění, zápachu z pochvy a vaginální suchosti
Vyživující gel proti intimnímu nepohodlí a podráždění
+15.000 recenzí
Běžná cena Od 279,00 Kč
Výprodejová cena Od 279,00 Kč Běžná cena
Femigel proti svědění, zápachu z pochvy a vaginální suchosti - Vyživující gel proti intimnímu nepohodlí a podráždění
Femi Daily intimní gel proti svědění, zápachu z pochvy a vaginální suchosti
Intimní gel pro každodenní péči o intimní problémy
+15.000 recenzí
Běžná cena Od 299,00 Kč
Výprodejová cena Od 299,00 Kč Běžná cena
Femi Daily intimní gel proti svědění, zápachu z pochvy a vaginální suchosti - Intimní gel pro každodenní péči o intimní problémy