Anne Thestrup Meimbresse

Ověřila Anne Thestrup Meimbresse

Klinický farmaceut, lékárna Varde

Zde si můžete prohlédnout profil Anne »
Obsah:

Co je plešatá místa na hlavě a alopecia areata?

Alopecia areata, známá také jako plešatá místa na hlavě, je autoimunitní onemocnění, které vede k náhlé ztrátě vlasů. Při tomto onemocnění imunitní systém mylně napadá vlasové folikuly a narušuje jejich normální růst. To vede ke ztrátě vlasů v kulatých nebo oválných oblastech na hlavě nebo jinde na těle.

Přesná příčina alopecie areata není zcela známa, ale předpokládá se, že roli hrají jak genetické, tak environmentální faktory. Tento stav může postihnout lidi všech věkových kategorií a postihuje muže i ženy stejnou měrou.

Pokud chcete vědět více o vypadávání vlasů u mužů nebo žen, podívejte se na naše průvodce.

Příznaky alopecie areata se pohybují od malých, plešatých míst na hlavě po rozsáhlejší ztrátu vlasů. I když tento stav není bolestivý a obvykle neovlivňuje fyzické zdraví, může mít významný dopad na sebevědomí a kvalitu života.

Alopecie areata nelze vyléčit, i když ztráta vlasů obvykle není trvalá. Nicméně některé léčby plešatých míst na hlavě mohou pomoci vlasům růst rychleji.

Kompletní balíček proti vypadávání vlasů s produkty XL
5 produktů pro každodenní péči při vypadávání vlasů, jemných a řídkých vlasech
+16.000 recenzí
Běžná cena 2.299,00 Kč
Výprodejová cena 2.299,00 Kč Běžná cena 2.519,00 Kč
Kompletní balíček proti vypadávání vlasů s produkty XL — 5 produktů pro každodenní péči při vypadávání vlasů, jemných a řídkých vlasech

Typy alopecie areata

Existují různé typy alopecie areata, včetně:

  • Alopecia areata (AA): Toto je nejběžnější forma, která vede k kulatým nebo oválným plešatým místům na hlavě nebo jiných chlupatých částech těla.
  • Alopecia totalis (AT): Při této formě dochází k úplné ztrátě vlasů na hlavě, včetně obočí a řas.
  • Alopecia universalis (AU): Toto je nejzávažnější forma, při které vypadávají všechny tělesné vlasy, včetně vlasů na hlavě, tváři a těle.

Různé typy alopecie areata se mohou lišit svou závažností a oblastmi těla, které jsou postiženy. Přesná forma, kterou se u člověka vyvine, je často obtížné předpovědět.

Fakta

Zde je několik důležitých faktů o plešatých místech na hlavě:

1. Autoimunitní onemocnění: Plešatá místa na hlavě jsou autoimunitním onemocněním, při kterém imunitní systém mylně napadá vlasové folikuly a způsobuje vypadávání vlasů.

2. Náhlý nástup: Onemocnění se může objevit náhle a vést ke kulatým nebo oválným plešatým místům na hlavě.

3. Žádný lék: V současné době neexistuje lék na plešatá místa na hlavě, ale různé léčby mohou pomoci obnovit růst vlasů.

4. Stres a genetika: Stres může být spouštěčem nástupu onemocnění a existuje také genetická predispozice k plešatým místům na hlavě.

5. Neinfekční: Plešatá místa na hlavě nejsou nakažlivá a nelze je přenést kontaktem s postiženou osobou.


Kdo je postižení plešatými místy na hlavě?

Plešatá místa na hlavě mohou postihnout lidi všech věkových kategorií, pohlaví a etnického původu. Tento stav se může objevit u dětí, teenagerů i dospělých. Je důležité si uvědomit, že plešatá místa na hlavě nejsou způsobena špatnou hygienou nebo nedostatečnou péčí, ale jedná se o autoimunitní poruchu.

Zdá se, že existuje genetická predispozice k rozvoji plešatých míst na hlavě, protože lidé, jejichž rodinní příslušníci mají tento stav, mají vyšší riziko jeho rozvoje. Stav může nastat sporadicky nebo v určitých případech může běžet v rodinách. Postižení by si měli být vědomi, že nejsou sami a mohou vyhledat lékařskou pomoc, aby jim pomohla zvládnout tento stav.

Kompletní balíček proti vypadávání vlasů s produkty XL
5 produktů pro každodenní péči při vypadávání vlasů, jemných a řídkých vlasech
+16.000 recenzí
Běžná cena 2.299,00 Kč
Výprodejová cena 2.299,00 Kč Běžná cena 2.519,00 Kč
Kompletní balíček proti vypadávání vlasů s produkty XL — 5 produktů pro každodenní péči při vypadávání vlasů, jemných a řídkých vlasech

Alopecia areata a její příčiny

Přesné příčiny plešatých míst na hlavě, známé také jako alopecia areata, nejsou zcela pochopeny. Nicméně, je to autoimunitní onemocnění, při kterém imunitní systém mylně rozpoznává vlasové folikuly jako hrozbu a napadá je. To způsobuje vypadávání vlasů a vznik plešatých míst na hlavě nebo jiných chlupatých oblastech těla. Několik faktorů může zvýšit riziko tohoto stavu:

1. Genetická predispozice: Existují důkazy, že plešatá místa na hlavě mají tendenci běžet v některých rodinách. Pokud mají rodinní příslušníci tento stav, existuje zvýšené riziko, že se také vyvine.

2. Autoimunitní reakce: Většina výzkumníků věří, že alopecia areata je spuštěna autoimunitní reakcí, při které imunitní systém těla vidí zdravé vlasové folikuly jako cizí a napadá je.

3. Stres: Některé studie naznačují, že stresové životní události nebo psychologický stres mohou podporovat výskyt nebo zhoršení alopecie areata.

4. Jiná autoimunitní onemocnění: Lidé, kteří již trpí jinými autoimunitními onemocněními, jako je onemocnění štítné žlázy nebo vitiligo, mají vyšší riziko rozvoje plešatých míst na hlavě.

5. Infekce: V ojedinělých případech může virová infekce stimulovat imunitní systém a vyvolat rozvoj alopecie areata.

Je důležité poznamenat, že přesné příčiny a spouštěče plešatých míst na hlavě se mohou lišit od člověka k člověku. Porozumění základním mechanismům onemocnění je předmětem pokračujícího výzkumu.


Příznaky

Příznaky plešatých míst na hlavě se mohou lišit od člověka k člověku a často závisí na závažnosti stavu. Typicky alopecia areata začíná výskytem malých, kulatých nebo oválných plešatých míst na hlavě nebo jiných chlupatých oblastech těla. Zde je pět běžných příznaků:

1. Plešatá místa: Nejnápadnějším příznakem je vypadávání vlasů, ke kterému dochází v kruhových nebo oválných oblastech. Tato plešatá místa se mohou časem zvětšovat nebo se mohou objevit nová místa.

2. Rychlá ztráta vlasů: U některých lidí může být ztráta vlasů výrazná v krátkém časovém období, což vede k viditelným plešatým místům.

3. Ztráta vlasů na hlavě: V některých případech může být ztráta vlasů tak pokročilá, že vede k úplné plešatosti na hlavě. To je však spíše vzácné a vyskytuje se u závažnějších forem onemocnění. Tato forma je známá jako alopecia totalis.

4. Změny na nehtech: Někdy mohou nastat změny na nehtech, jako jsou důlky, rýhy nebo zbarvení. To však není případ všech postižených.

5. Svědění nebo pálení: Někteří lidé mohou v postižených oblastech na hlavě pociťovat mírné svědění nebo pálení.

6. Ztráta vlasů po celém těle: Ve vzácných případech může alopecia areata postihnout nejen hlavu, ale také způsobit ztrátu vlasů na jiných chlupatých částech těla, jako jsou obočí, řasy, paže, nohy nebo oblast růstu vousů. Tento typ je pak označován jako alopecia universalis.

7. Opakované epizody: Alopecia areata se často vyskytuje v epizodách, kdy se příznaky mohou objevit, zmizet a znovu se objevit. To činí nemoc pro mnoho postižených nepředvídatelnou.


Diagnóza

Plešatá místa na hlavě jsou obvykle diagnostikována dermatologem nebo dermatologickým chirurgem. Proces diagnostiky může zahrnovat několik kroků.

Často začíná podrobnou anamnézou, kde se lékař ptá na anamnézu pacienta, rodinnou anamnézu vypadávání vlasů a předchozí problémy s vlasy. To pomáhá lépe pochopit příznaky a vyloučit další možné příčiny vypadávání vlasů.

Poté se provádí důkladné fyzické vyšetření pokožky hlavy a případně dalších postižených oblastí těla. Lékař zkontroluje plešatá místa, jejich velikost, tvar a rozložení.

V některých případech může být provedena trichoskopie. Jedná se o vyšetření, při kterém se pomocí speciálního mikroskopu podrobněji zkoumají vlasové folikuly a pokožka hlavy. To může pomoci potvrdit diagnózu a určit závažnost stavu.

Je také důležité vyloučit další možné příčiny vypadávání vlasů, jako je onemocnění štítné žlázy nebo infekce, před zvažováním diagnózy alopecie areata.

V závislosti na výsledcích těchto diagnostických postupů může lékař stanovit diagnózu alopecie areata a projednat s pacientem vhodné možnosti léčby a plány. Je důležité si uvědomit, že diagnóza plešatých míst na hlavě vyžaduje profesionální lékařský úsudek a neměla by být stanovena samostatně.


Léčba alopecie areata

Léčba plešatých míst na hlavě závisí na individuální situaci a závažnosti stavu. Existují různé přístupy k zmírnění příznaků a podpoře růstu vlasů, ale neexistuje univerzální lék. Dermatolog doporučí vhodné možnosti v závislosti na konkrétním případu. Běžné možnosti léčby zahrnují použití topických kortikosteroidů, topické imunoterapie, anthralinu, imunomodulátorů, laserové terapie a v některých případech náhrad vlasů.

Účinnost těchto léčebných metod se liší od člověka k člověku a může trvat nějaký čas, než se projeví výsledky. Úzká spolupráce s lékařem je klíčová pro plánování a sledování nejlepších kroků pro konkrétní situaci.

Kompletní balíček proti vypadávání vlasů s produkty XL
5 produktů pro každodenní péči při vypadávání vlasů, jemných a řídkých vlasech
+16.000 recenzí
Běžná cena 2.299,00 Kč
Výprodejová cena 2.299,00 Kč Běžná cena 2.519,00 Kč
Kompletní balíček proti vypadávání vlasů s produkty XL — 5 produktů pro každodenní péči při vypadávání vlasů, jemných a řídkých vlasech

Tipy pro znovu narůstání vlasů při alopecii

Pokud trpíte alopecií areata a hledáte způsoby, jak podpořit růst vlasů, zde je několik tipů, které vám mohou pomoci:

1. Pravidelné masáže pokožky hlavy: Jemně masírujte pokožku hlavy konečky prstů pravidelně. To může podpořit prokrvení pokožky hlavy a stimulovat růst vlasů.

Alternativou k vašim prstům může být masážní kartáč na pokožku hlavy, jako je ten od Australian Bodycare. Masážní kartáč lze použít k masáži pokožky hlavy denně a můžete ho použít na mokré i suché vlasy.

2. Nutriční doplňky: Užívání nutričních doplňků může být považováno za podporu růstu vlasů. Dodávají také živiny ve formě vitamínů a minerálů. S biotinovými kapslemi pro zdravé a krásné vlasy můžete své vlasy přirozeně podpořit a bojovat proti vypadávání vlasů. Doporučujeme je doplnit o produkty z balíčku proti vypadávání vlasů.

Další informace o vitamínech na vlasy najdete v tomto průvodci.

Sada proti vypadávání vlasů s biotinem a Capilia Longa
3 produkty pro řídké vlasy, jemné vlasy se sklonem k vypádávání
+16.000 recenzí
Běžná cena 999,00 Kč
Výprodejová cena 999,00 Kč Běžná cena 1.099,00 Kč
3 produkty pro řídké vlasy, jemné vlasy se sklonem k vypádávání

3. Šampon a kondicionér proti vypadávání vlasů: Pokud si všimnete řídnutí vlasů nebo ustupující linie vlasů, můžete podpořit růst vlasů přírodními produkty péče o vlasy. Ty by neměly dráždit vaši pokožku hlavy za žádných okolností. Australian Bodycare vám nabízí šampon a kondicionér s přírodními ingrediencemi, které můžete použít při vypadávání vlasů.

Doporučuje se používat šampon při každém mytí vlasů. Šampon lze použít, pokud si myjete vlasy každý den. Naneste šampon na mokré vlasy a pokožku hlavy a nechte působit 2-3 minuty před opláchnutím. Většina vlasů potřebuje po mytí šamponem vyčistit.

Kondicionér je obzvláště důležitý pro lidi s vypadáváním vlasů, řídnutím nebo poškozenými a tenkými vlasy. Kondicionér vyživuje vlasy, činí je zdravějšími a lépe upravenými a zvyšuje jejich odolnost vůči lámání. Naneste kondicionér na mokré vlasy a nechte působit dvě minuty před opláchnutím. Vaše vlasy budou snadno rozčesatelné a zůstanou měkké a lesklé.

Šampon proti vypadávání vlasů s biotinem a Capilia Longa
Tea Tree šampon proti vypadávání a řídnutí vlasů
+16.000 recenzí
Běžná cena Od 349,00 Kč
Výprodejová cena Od 349,00 Kč Běžná cena 649,00 Kč
Šampon proti vypadávání vlasů s biotinem a Capilia Longa —  Tea Tree šampon proti vypadávání a řídnutí vlasů
Kondicionér pro jemné a řídké vlasy
Kondicionér s Capilia Longa proti vypadávání a řídnutí vlasů
+16.000 recenzí
Běžná cena 349,00 Kč
Výprodejová cena 349,00 Kč Běžná cena
Kondicionér pro jemné a řídké vlasy — Kondicionér s Capilia Longa proti vypadávání a řídnutí vlasů

4. Podpora pro řasy a obočí: Pokud chcete posílit své obočí a řasy, doporučujeme použít ricinový olej. Ricinový olej je silný olej, který se snadno aplikuje. Pokud chcete nanést ricinový olej na řasy nebo obočí, naneste malou kapku na prst a jemně ji aplikujte podél horní linie řas a obočí. Olej by měl být aplikován večer, aby mohl přes noc působit.

5. Chraňte svou hlavu před sluncem: Ochrana pokožky hlavy před slunečními paprsky je jednou z nejdůležitějších biologických funkcí vlasů. UV záření na pokožce hlavy s alopecií areata nejen zvyšuje riziko rakoviny kůže, ale také ztěžuje opětovný růst vlasů. Například noste pokrývku hlavy, jako je čepice nebo klobouk, když jste venku na slunci po delší dobu.


Tipy pro životní styl a péči

Zvládání plešatých míst na hlavě vyžaduje nejen lékařský zásah, ale také vědomé přizpůsobení životního stylu a rutiny péče. Zde je několik užitečných tipů:

  • Snižte stres: Stres je známý tím, že zhoršuje vypadávání vlasů. Vyzkoušejte relaxační techniky, jako je meditace, jóga nebo hluboké dýchání, abyste snížili stres.
  • Zdravá strava: Vyvážená strava bohatá na bílkoviny, vitamíny a minerály může podpořit růst vlasů. Myslete na potraviny, jako jsou vejce, ryby, zelená zelenina a ořechy.
  • Jemná péče: Používejte jemné produkty péče o vlasy a vyhněte se nadměrnému teplu a stylingovým produktům, které mohou vlasy zatěžovat.
  • Jemné účesy: Zvažte jemné účesy, jako jsou volné copy nebo culíky, aby nedošlo k lámání vlasů.

Závěr

V tomto průvodci jsme podrobně diskutovali o plešatých místech na hlavě, známých také jako alopecia areata. Podívali jsme se na různé typy tohoto stavu a diskutovali o některých důležitých faktech o něm. Také jsme se podívali na to, kdo může být postižen plešatými místy na hlavě a možné příčiny tohoto stavu. Příznaky alopecie areata byly podrobně popsány, aby postiženým pomohly rozpoznat příznaky a včas získat diagnózu.

Možnosti léčby plešatých míst na hlavě byly diskutovány s důrazem na to, že žádná metoda není stejně účinná pro každého. Nakonec jsme vám dali cenné tipy na znovu narůstání vlasů při alopecii a nápady na tipy pro životní styl a péči.

Je důležité zdůraznit, že alopecia areata je složitý stav a jeho účinky se mohou lišit od člověka k člověku. Pokud jste vy nebo někdo, koho znáte, postiženi tímto stavem, je vhodné konzultovat odborníka, aby získal co nejlepší podporu a léčbu. Mnoho lidí také hledá podporu v svépomocných skupinách, aby jim pomohla zvládnout stav a další typy vypadávání vlasů co nejlépe.


FAQ


Jak se projevuje alopecia areata?

Stav se často projevuje jako plešatá místa na hlavě, ale může postihnout i jiné chlupaté části těla, jako jsou obočí, řasy, paže nebo nohy.


Jaké jsou hlavní příčiny plešatých míst na hlavě?

Přesné příčiny nejsou zcela pochopeny, ale jedná se o autoimunitní poruchu, při které imunitní systém napadá vlasové folikuly.


Je alopecia areata nakažlivá?

Ne, alopecia areata není nakažlivá a nelze ji přenést kontaktem s postiženou osobou.


Jak se diagnostikuje alopecia areata?

Diagnóza je obvykle stanovena dermatologem, který vyšetří plešatá místa a v případě potřeby provede další testy.


Existuje lék na alopecia areata?

Neexistuje žádný lék, ale různé léčby mohou podpořit růst vlasů.


Jaké možnosti léčby jsou k dispozici?

Možnosti léčby zahrnují topické kortikosteroidy, topickou imunoterapii, laserovou terapii a další, přičemž účinnost se liší od člověka k člověku.


Mohu podpořit růst vlasů s plešatými místy na hlavě?

Ano, existují opatření, jako jsou masáže hlavy, nutriční doplňky a jemné produkty péče o vlasy, které mohou podpořit růst vlasů.


Je ochrana před sluncem důležitá pro lidi s alopecia areata?

Ano, ochrana pokožky hlavy před UV zářením je důležitá, protože sluneční paprsky mohou ovlivnit růst vlasů.


Jak souvisí plešatá místa na hlavě se stresem?

Stres může být spouštěčem nástupu nebo zhoršení stavu, proto je důležité zvládat stres.


Je alopecia areata dědičná?

Existuje genetická predispozice a lidé s rodinnými příslušníky, kteří trpí tímto stavem, mají vyšší riziko.


Mohu zabránit vypadávání vlasů s alopecia areata?

Neexistuje žádná známá metoda, jak zabránit alopecii areata, protože přesné příčiny nejsou zcela pochopeny.


Mohu používat běžné produkty péče o vlasy během léčby alopecie areata?

Doporučuje se používat jemné produkty péče o vlasy a vyhnout se nadměrnému teplu a stylování, aby nedošlo k dalšímu zatěžování vlasů.


Jsou svépomocné skupiny užitečné pro lidi s alopecia areata?

Ano, svépomocné skupiny mohou poskytnout cennou podporu a informace, které pomohou zvládat stav.


Jak mohu zvýšit své sebevědomí s alopecia areata?

Sebevědomí lze zvýšit vyhledáním odborné podpory, sdílením zkušeností s ostatními postiženými a používáním technik péče o vlasy.

Kompletní balíček proti vypadávání vlasů s produkty XL
5 produktů pro každodenní péči při vypadávání vlasů, jemných a řídkých vlasech
+16.000 recenzí
Běžná cena 2.299,00 Kč
Výprodejová cena 2.299,00 Kč Běžná cena 2.519,00 Kč
Kompletní balíček proti vypadávání vlasů s produkty XL — 5 produktů pro každodenní péči při vypadávání vlasů, jemných a řídkých vlasech